Knie op slot, losse knie??

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Amarie
Berichten: 1557
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Knie op slot, losse knie??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-03 06:41

Ik heb altijd gedacht dat als een paard een knie heeft die soms op slot slaat je kan spreken van een losse knie. Volgens "kenners" blijkt dit niet zo te zijn. Is er iemand die me meer uitleg kan geven over een losse knie of over een knie die op slot slaat. Bedankt alvast

De wonderen zijn de wereld nog niet uit


manon_lin
Berichten: 382
Geregistreerd: 17-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 07:33

Wanneer een knie op slot slaat blijft de knieschijf haken op de binnenste rolkam en wordt deze door de kniebanden vastgehouden. Hierdoor kan het paard de knie niet buigen en dus ook de hak niet (spanzaagmechanisme). Als het paard het been naar voren wil brengen lukt dit niet. Het been blijft gestrekt en het paard sleept het been achter zich aan. Soms lukt het door het paard even een stap terug te laten doen, of door het been in een wijde boog naar voren te brengen. Operatief ingrijpen is vaak de boodschap.
Bij een losse knie bestaan verschillende gradaties en vaak gaat het hele kniegewricht naar buiten. De oorzaak is meestal een niet goed funktioneren van de voorste dijbeenspier. Gerichte training kan hier helpen. Er is dus een duidelijk verschil tussen een knie die op slot slaat en een losse knie (dit was toch je vraag?).

Doei!!

Amarie
Berichten: 1557
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-03 07:34

heel erg bedankt voor de super duidelijke uitleg. Snap het nu helemaal.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Polly

Berichten: 14219
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 09:17

en heb je ook enig idee wat er met die specifieke training bij een losse knie wordt bedoeld??

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

manon_lin
Berichten: 382
Geregistreerd: 17-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 11:49

Hiervoor moeten de spieren rond het kniegewricht worden getraind door veel voorwaarts/ neerwaarts te rijden en dan vooral op lange lijnen (niet gaan forceren op kleine voltes ed). De spieren zullen meer gaan ontwikkelen waardoor de knieschijf beter op zijn plaats gehouden wordt. Het kan overigens ook operatief worden verholpen, maar veel ervaringen zijn hier nog niet mee en wordt niet snel aangeraden. Wij hebben het wel laten doen (niet in Nederland overigens), omdat dit paard het in dusdanige mate had dat hij zich niet meer liet rijden. Hij heeft daarna dik een half jaar alleen maar op de wei gelopen en al met al heeft het een jaar geduurd eer hij weer echt aan het werk kon worden gezet.

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 12:15

Mijn paard had volgens de diagnose losse knieen toen ik haar kocht. Ze was toen nog heel jong net 3 jaar. Je merkte het vooral in overgangen van galop naar draf. Het was of ze dan even door de achterhand zakte. Het advies was: veel progressieve overgangen rijden, maar niet te lang achter elkaar. En veel rechte lijnen. Ze was er daarna in een half jaar overheen. De veearts zei toen dat dit veel voorkwam bij grote paarden die nog volop in de groei waren.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Harry72, marjolein88, Tessa_2015 en 37 bezoekers