veulentje gezond??

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jannahuis

Berichten: 222
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Oosterhesselen

veulentje gezond??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-03 09:46

Ik heb een veulen die is geboren op 22 maart dit jaar, dus zo'n 2,5 maand.
Maar nou vraag ik me af of hij gezond is?
Hij heeft het namelijk heel erg warm, niet dat hij het laat merken hoor, maar vergeleken de merrie is hij heel warm, nou is hij ook donkerbruin, maar op stal is hij ook warm.
En als hij van stal komt en de wei in gaat ademd hij eerst heel zwaar en dan moet hij een paar keer hoesten en dan is het over voor de rest van de dag, het is ook alleen s' ochtends lijkt een beetje op een rokers hoestje!
Voor de rest is hij heel erg fit en actief, ik bedoel hij bijt genoeg, opstandig genoeg, hij breekt uit, hij doet vanalles.
Nou is vorige week de dierenarts geweest voor mijn merrie en ben ik het vergeten te vragen, maar ik heb eigenlijk niet zo veel zin, om hem nog een keer langs te laten komen, maar als het moet dan is het niet anders!

Liefde voor het leven


shaneen
Berichten: 976
Geregistreerd: 15-09-02
Woonplaats: een leuk klein plaatsje

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-03 13:34

Veulens zijn warmer als "volwassen"paarden, dus dat is in principe niet zo raar, maar dat hoestje is raar en dat ademen ook, misschien is het zijn manier van aklimatiseren??? maar ja dat is moeilijk te zeggen, je kan je da bellen om te overleggen, temp. het veulen eens, succes ermee

Behandel je paard alsof het een mens is en negen van de tien keer komt het dan echt wel goed!! Knipoog

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-03 15:47

Neem de temperatuur van het veulen eens op, hou er rekening mee dat het warm weer is, wanneer je 's ochtends vroeg meet dan zou hij geen last van het weer mogen hebben en mag de temperatuur tot 38,5 graden Celsius gaan. Ietsje hoger kan, maar omdat hij hoest zou ik wanneer het 39,0 graden wordt toch de DA bellen.

Het is heel raar weer, erg warm en benauwd, met snelle overgangen naar koeler weer door regen en onweer. Is het in de stal misschien lang warm, of juist veel koeler dan buiten? Dat kan allemaal een rol spelen.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 20:17

Als je t niet vertrouwd zou ik gewoon even de DA inlichten, liever 1x teveel een DA op je erf dan dat het veulen verliesd. Vooral zo`n kuchje klinkt niet lekker, dat ze warmer zijn dan volwassen paarden klopt ook maar je hebt natuurlijk warmte en warmte...vertrouw je het niet, gewoon je DA raadplegen.

Haha!

Xantha

Berichten: 4522
Geregistreerd: 03-04-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 20:19

Inderdaad even de da laten kijken een paard hoort niet te hoesten en als hij zo warm voelt waarom temperatuur je hem dan niet even, succes ermee. Hou je ons op de hoogte??

XANTHA

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 20:26

Als je er niet zeker over bent, zou ik toch gewoon de dierenarts bellen. Mocht er wel iets zijn, dan vergeef je jezelf het misschien niet meer als je er wat te laat mee bent gekomen. Ik verwacht niet dat het vreselijk erg is, maar ja, misschien is je veulen allergisch of zoiets dergelijks.. kan natuurlijk ook..
Bovendien kan het ook goed zijn dat het de dierenarts bekend voor komt en dat hij/zij het over de telefoon al kan vertellen waar het aan kan liggen.. Maar ik zou zelf toch de dierenarts bellen, een veulen is toch een teer wezentje..

Solide

Berichten: 5481
Geregistreerd: 06-04-03
Woonplaats: Ergens in het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:28

Nou ja ik kan er verder ook weinig aan toevoegen. Voor de zekerheid toch even de dierenarts bellen. Dat is nooit verkeerd. Misschien dat hij telefonisch al wat kan vertellen (neem bijvoorbeeld voordat je hem belt alvast de temperatuur op zodat je het hem kan vertellen) en als hij dat niet kan zal hij vast en zeker wel langs komen. Lijkt mij de beste oplossing.

Suc6 ermee en ik hoop dat het niks ernstigs is...

Wacht niet op later. Als later iets eerder komt, ben je te laat....

Op het eind van mijn geld hou ik altijd een stuk maand over......


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Fleur_Laura, Lauraa90, N4N4, tesseke en 39 bezoekers