Bestaat er verband met hk en bevangenheid

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Scott

Berichten: 192
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Hillegom

Bestaat er verband met hk en bevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-03 12:12

Hallo,

Graag jullie mening over het volgende; kan er een verband staan tussen HK en hoefbevangeheid. Mijn 5 jarige is voor de 2e keer bevangen (geen idee waarvan) maar krijg het vermoeden dat zijn stofwisseling (afvalstoffen) niet helemaal goed werkt. Tevens is er geconstateerd dat hij hoefkatrol 2 overgangsfase 3 heeft aan 1 been, er was op de foto erg onduidelijk trouwens 1 voedingskanaal verwijd te zien. Ik heb nog niets aan da gevraagd want dan denk ik krijg je haar weer. Tevens vind ik dat bij de kliniek in voorschoten de paarden snel gestempeld worden met bevangenheid!!!!! De eerste keer dat mijn paardje bevangen werd liep hij niet kreupel (na een grote tijd van medicijnen) liep hij nog net zo als voorheen bleek dus dat hij last van zijn rug had.... Tevens zijn er wel foto's gemaakt van zijn hoefbeen en die waren alle 4 ligt gekanteld, nu vraag ik me af (geen enkel mens is helemaal goed) kan dit bij een paard niet al bij zijn geboorte zo zijn geweest !!! Graag jullie reacties


Mist

Berichten: 8966
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 16:58

Als op een foto alle vier de hoefbenen gekanteld lijken (wat overigens wel kan bij hoefbevangenheid) maar als het paard er geen last van heeft, dan zou ik eerder denken aan een hoefsmid die de voetas van je paard niet heeft gerespecteerd, als er systematisch verkeerd bekapt wordt dan kan ik me voorstellen dat het op een rontgenfoto kan lijken op bevangenheid. Een duidelijk teken van hoefbevangenheid is de witte lijn, als die verbreed is dan wijst dat op bevangenheid. Door de druk van het hoefbeen (ipv schuin naar voren, recht naar beneden) komt er druk op de wittelijn waardoor hij breder wordt. Voor duidelijke uitleg kijk op www.hoofcare.com daar wordt het veel beter uitgelegd dan door mij.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 09:49

aan 4 benen is wel errug onlogisch ja, en zeker als ie niet kreupel loopt, als ik jou was zou ik een hele andere dierenarts inschakelen!
en ik geloof niet dat hoefkartol en hoefbevangenheid in verband met elkaar staan , hoefkatrol kan liggen aan een slechte botkwaliteit, dus te weinig kalk en fosfor (als ik het goed heb?) en hoefbevangenheid is een teveel aan eiwit en teveel aan gifstoffen die het lichaam niet kan verwerken.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 11:38

Hoefkatrolontsteking is een 'foutje' aan het hoefkatrol-botje waaroverheen een pees loopt.
Hoefbevangenheid heeft met een heel ander botje te maken, namelijk het hoefbeentje. Ik geloof niet dat het hoefbeentje bij de geboorte al gekanteld kan zijn, want door de groei in de baarmoeder wordt die vanzelf op de goede plaats gezet.

Wat heb je voor ras? En wat voer je? Zorg dat je je paard extreem eiwitarm gaat voeren. Dus pas ook op met vers / vet gras en kuilvoer!

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 13:09

check ff de voorkant van de hoef, of de witte lijn daar breder is dan aan de achterkant van de hoef. Een verbrede witte lijn kan wel op kanteling duiden, maar kanteling van het hoefbeen is niet direct hoefbevangenheid, kan ook bestaan zonder dat het paard er last van heeft.

Scott

Berichten: 192
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-03 13:28

Sorry maar over welke witte lijn hebben wij het dan, die boven de hoef zelf zit, overgang van hoef naar huid

Je leeft maar 1 .x.

Scott

Berichten: 192
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-03 13:30

Ik een arabiertje, 5 jr waarvan 1,5 jaar geleden vastgesteld was dat hij aan4 benen bevangen is en nu weer (terwijl hij geen gras, kuil en eiwitarm voer kreeg) bevangen is aan 1 vb en 2 achterb. Waarschijnlijk door stress gekomen (heeft vorig jaar 2 maanden boxrust gekregen vanwege gescheurde pees) en afvoer van toxine gaat denk ik niet goed

Je leeft maar 1 .x.

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 14:20

ehh, de witte lijn is de verbinding tussen hoefwand en hoefbeen (dat grootste bot in de hoef) aan de onderkant zie je het als verbinding tussen hoefwand en zool. meestal is hij trouwens geel, of vies.
je kan er als het goed is kleine lijntjes in zien staan (van wand naar zool zegmaar) hij hoort enkele millimeters breed te zijn, maar bij hoefbevangenheid of een gekanteld hoefbeen is de wittelijn verzwakt en kun je aan de onderkant zien dat hij breder wordt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _eefiej_, Googlebot, mirriejj, Yahoo en 29 bezoekers