Osteopaat/SPAT

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Osteopaat/SPAT

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 17:18

Bij Michelle is een tijdje geleden spat geconstateerd, het was niet ernstig, maar ze was een paar keer flink ineens door d'r achterbeen gegaan en kon er niet meer opleunen, terwijl het de dag erna weer helemaal over was.

Verder is ze ALTIJD al ietsje onregelmatig geweest rechtsachter.

Nu is er dinsdag bij ons op stal een Osteopaat geweest( ik was er zelf niet bij) en die heeft naar Michelle gekeken en die zei dat ze helemaal geen spat had!

Het kwam allemaal voort uit een blokkade of iets dat bij d'r rechterflanken zat.. daar reageerde ze ook op toen hij daar voelde.
Na een behandeling zou dit over zijn.

Vind dit toch best raar, maar zou het nog best kunnen geloven!


Hebben meerdere zoiets meegemaakt?


Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 17:23

Hoe is de diagnose spat gesteld?
Daar hangt ook wel het een en ander vanaf.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 17:29

Ik was er toen zelf helaas niet bij, maar hij heeft aan d'r sprongewricht gevoelt en kon het ietsje voelen..
Daarnaast heeft hij buigproeven gedaan en scherpe bochten gemaakt om te kijken hoe ze dan liep.

Ik kreeg ontstekingsremmers en na 2 a 3 weken kwam hij weer kijken en het was wel verbeterd ik mocht weer wat gaan stappen..maar wel met het risico dat als ik later weer ging draven dat ze soms bijv. bij een verkeerde stap even pijn had.

Zoiets was het..ja dit zijn wel mijn woorden hoor, niet dat je denkt wat komt die arts dom over ofzo.

Ik kon nog wel foto's laten maken om te kijken hoever de spat precies gevorderd was en hoe het nog zou gaan vorderen.
Dit heb ik niet laten doen.
Laatst bijgewerkt door denz op 01-05-03 17:30, in het totaal 1 keer bewerkt

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 17:30

zonder foto's kunnen ze niets met zekerheid zeggen .

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 17:31

crossmonster schreef:
zonder foto's kunnen ze niets met zekerheid zeggen .De arts of de osteopaat Tong uitsteken

Mist

Berichten: 8965
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 19:07

Spat wil zeggen dat (een of meerdere) lagen/schijven van het sprongewricht aan elkaar groeien, meestal ontstaat het door een trauma van buitenaf (bv klap van een ander paard waardoor het griffelbeentje, waarvan de aanhechting in de buurt van het sprongewricht zit, een opdonder krijgt en gaat "ontsteken") als reactie hierop groeit het gewricht dicht, wat bij veel paarden weinig problemen geeft (vooral als maar 1 schijf dichtgroeit) Het dichtgroeien zelf kan nooit binnen een paar weken, in het gunstigste geval binnen een paar (4-6)maanden maar soms wel 2 jaar. Om het paard te helpen kun je hem aangepast beslag geven maar dat is niet altijd nodig. Het paard wil zijn voet dan vaak meer aan de binnenkant belasten, de buitenkant van het ijzer wordt dan opgevuld met een soort wig. Vaak is spat niet in stap of galop te zien, maar alleen in draf. Als ik jou was zou ik toch foto's laten maken om te zien of het wel spat is en zoja, in hoeverre het gewricht al dichtgegroeid is, zodra het helemaal dicht is is de pijn meestal weg. Tot die tijd zou ik het paard in de wei laten lopen (zeker geen stalrust !!)

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 20:33

Die osteopaat zei dat ze absoluut geen spat had, hij kon het voelen, toevallig heeft hij bij een ander paardje wel hele lichte spat geconstateerd.

Ik wacht nog af tot hij weer komt, dan laat ik michelle behandelen, en dan kijk ik hoe dat gaat.

Ze loopt verder helemaal niet kreupel ofzo, maar pas een ritje gemaakt met een ander paard, ging per ongeluk in galop en na een kwartiertje liep ze ineens weer kreupel, wat na 10 minuten weer weg was.(waarschijnlijk toch weer iets té belast)

Ook al is het spat, daar is verder niks aan te doen behalve speciaal beslag, maar dat is alleen maar nodig als het paard rot loopt.

Hij zei ook dat het haast onlogisch is als een paard op latere leeftijd op de 1 na de andere dag spat heeft, dan moet hij het al langer gehad hebben en al eerder last hebben gehad.. (dit heb ik gehoord hoor dat hij dat zei)

Maar goed, ik wacht af tot hij nog eens komt...
Michelle heeft zowat geen last, en nu ze weer slecht heeft gelopen die ene keer rij ik niet of loop ik ernaast.(ze staat zoiezo altijd overdag op de wei)

Foto's maken kost aardig wat en dat wil ik nu gewoon niet doen, kijk als ze hevige last zou hebben dan had het een ander verhaal geweeest.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 23:07

Raar toch die osteopathen met X-ray ogen. Spat is een arthrose van het spronggewricht waardoor later vergroeiingen kunnen ontstaan.
De diagnose arthrose kan je bij gelijk wie niet stellen zonder foto's (je kan wel een gewricht VERDENKEN van...) of je nu kaartlegger, helderziende of gelijk wat bent. Een paard laten reageren op aanrakingen is niet moeilijk. Vele alternatievelingen gebruiken zelfs de natuurlijke lendenreflex, die heel normaal is, als een teken dat iets niet pluis is. Het komt er maar op neer geloofwaardig over te komen.
Ik ga er mee akkoord dat je het nu misschien niet nodig vindt foto's te laten maken, omdat je paard niet veel last heeft. Als ze echt problemen krijgt die steeds terugkomen zou ik dat toch doen. Dan ben je gewoon zeker.

fokfanaat

Berichten: 16643
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 23:12

Volgens mij heeft aan paard dat altijd ietswat onregelmatig is en soms (na belasting) kreupel is, gewoon constant pijn, en ik vind je financien een rottig excuus om niet achter de oorzaak van de ellende willen te komen!

21 maart 2018 Just Wimphof x Florida elite eptm v Belissimo x elite pref NMK v Jazz
14 mei 2018 In-style x Vilexa elite z dress v Ro,-Lex x elite pref prest v Hemmingway
[KS-ITP] Moeders Mooiste Uut Uune Guardian x Elite v Ro-lex

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-03 14:49

Denk niet dat het echt met pijn te maken heeft hoor..
Waarschijnlijk is het gewoon iets wat knel zit waardoor ze iets kortere pasjes neemt...Hoeft nog geen pijn te doen toch.

En natuurlijk wil ik er wel achter komen wat het is, ik heb al weleens meer een topic gestard over het feit dat ze altijd al ietsje onregelmatig is geweest, maar ik heb echt niet het idee dat ze pijn heeft hoor.

Dat kreupele de laatste tijd is echt iets anders, ze heeft al zovaak wat aan d'r benen gehad, 1 keer een pees gescheurd, dan vaak stijf... er was bijna altijd wel wat, goede periodes en slechte periodes.. tsjah zulke dingen krijg je als ze ouder worden en ze is al een jaar of 24 dus...

Natuurlijk is dat geen excuus om niet achter de oorzaak te komen, maar ik vind het een beetje zonde geld om fotoás te laten maken terwijl er eigenlijk niet veel aan de hand is, en ook al heeft ze spat of artrose, dan is daar niks aan te doen verder, behalve speciaal beslag, maar dat heeft ze helemaal niet nodig want ze vertoont verder geen pijn!

Ja het is allemaal een beetje lastig om 9 jaar hier precies uit te leggen over hoe ze wel of niet loopt, en wat er wel of niet aan de hand is, dat kan natuurlijk verder helemaal niemand weten behalve ik en de mensen om me heen.

Dit hele topic ben ik gestard om te weten te komen of meer mensen zo'n osteopaat hebben laten komen en wat het resultaat hiervan was, maar tot nu toe heb ik daar geen echte antwoorden op gehad, jammergenoeg.

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 16:03

ten eerste hebben dieren een behoorlijk hoge pijn grens, sommige paarden lopen al kreupel op een simpel sneetje, maar net als bij spat, kunnen veel paarden daar redelijk doorheen lopen en idd alleen kreupel zijn na zwaardere belasting of stoten of verstappen!die osteopaat zou ik 8erwege laten , ik zou hem gewoon lekker rustig rijden , hij si tenslotte 24 , en hij hoeft geen zware arbeid meer te verrichten neem ik aan.
dus zou ik gewoon lekker rustig doorrijden , veel in het bos, en als ze vaker of erger kreupel gaat lopen dan zou ik foto's laten maken , want spat kan niemand van buiten zien , en met zekerheid vasstellen.wat dat betrefd ben ik het helemaal eens met zannekin!!

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-03 16:12

Michelle heeft zoiezo nooit zware arbeid hoeven verrichten en zeker de laatste paar jaar doe ik het behoorlijk rustig aan( half uurtje tot uurtje stappen buiten en in goede periodes wat draven en galopperen)

De laatste tijd hou ik het bij een half uurtje buiten stappen 2 a 3 keer in de week... ik durf niet meer te doen, omdat ze de ene keer de hele rit goed loopt en de andere keer voel ik dat ze een paar pasjes niet lekker loopt(maar dat blijft altijd maar bij een paar pasjes)

Tot vorige week dan, dat ze echt ineens kreupel weer ging lopen, maar wel weer na 10 minuten over..

Ik laat haar zoiezo behandelen door die osteopaat over een aantal weken, die man die komt toch, en het kan nooit kwaad.
Zoiezo is het gewoon zo dat iedereen blokkades heeft in zijn lichaam of werveltjes die niet goed zitten en je je veel beter voelt na zo'n behandeling en je weer 'rechtgezet' bent..

Maar bedankt voor de reacties iig.. want ik wist niet eens dat je spat niet kon zien, ik dacht juist dat je spat altiijd kon voelen.

Mist

Berichten: 8965
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 18:05

Behandelt die Osteopaat je paard dan gratis ? hoe vaak moet hij terug komen ? maak maar eens een optelsom! Ik heb vorig jaar foto's laten maken dat koste Euro 94,20. Leeftijd is geen excuus om een paard niet te laten behandelen als je haar/hem toch wil houden, en een paard dat de eerste 10 minuten kreupel loopt en daarna niet meer loopt gewoon door de pijn heen !!!!

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-03 18:18

Sorry je hoeft niet boos te worden... Tong uitsteken

Nee hij behandelt d'r niet gratis nee..

Ze liep echt niet door d'r pijn heen hoor, ik liep ernaast en zelfs nadat ze een tijdje stil had gestaan liep ze ook niet kreupel, daar geloof ik niet in..

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 18:46

Ik denk dat je voor de prijs van die osteopaat ook al wel een fotootje kan nemen. Een osteopaat is naar mijn mening nooit een eerste keuze maar eerder verzorgend wanneer een bepaalde diagnose is gesteld.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 20:28

Bij zoiets altijd foto's laten nemen.
Zo duur is dat nu ook weer niet en dan weet je tenminste zeker wat er is.
En dan kun je evt. nog verder met de osteopaat

en een paard kreupelt niet voor de lol
kreupel is ergens pijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: horsiegek, Roos_M, Silver_Bolly en 32 bezoekers