Paard voor 100% afgekeurd op hoeven, wat nu...

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Paard voor 100% afgekeurd op hoeven, wat nu...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-03 08:49

Snik snik,

mijn lieve verzorgpaard is gisteren naar de kliniek geweest om zijn benen te onderzoeken. Hij liep al enige tijd kreupel op linksvoor (begon heel langzaam maar steeds erger) Ze hebben eerst haar linkerhoef verdoofd, toen ging ze dus kreupelen op rechts (normaal, volgens de dierenarts) daarna foto's gemaakt. Het kleine botje in de hoef zag er niet gezond uit. Beetje rafelig en scheurtjes erin. Ze noemden het geen hoefkatrol, maar het is wel dat botje waar het probleem zit, zegmaar.

er waren 3 opties die allemaal erg veel geld zouden kosten en geen kans op definitieve genezing boden.

Nu heb ik 2 weken terug een strasser hoefcursus gevolgd waarin werd verteld dat de meeste hoefproblemen veroorzaakt werden door een verkeerde hoefstand en dat ernstige aandoeningen vaak binnen een half jaar volledig genezen kunnen worden MITS je het paard de juiste omstandigheden kon bieden om te leven.
Met die omstandigheden zit het wel goed (24/7 op wei e.d.) en de hoofcarespecialist wil ook langskomen. Maar qua tijd gaat het waarschijnlijk niet lukken. De eigenaar wil haar binnen een maand aan de verzekering opleveren Huilen

Ik zou het paardje gratis mogen hebben, maar heb geen plaats om haar te stallen. Er is een grote kans dat ze binnen een half jaar weer goed loopt, maar daar is nu geen tijd voor Frusty

Iemand toevallig ervaring met dit probleem?
Of tips om de eigenaar over te halen?

Ik lig er gewoon wakker van dat de eigenaar niet de moeite wil nemen om dit paardje te genezen Boos!


PintoNatal

Berichten: 5400
Geregistreerd: 08-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 09:00

Heej Evi, kan het paardje dan wel genezen worden? Dan ias die eigenaar ok maar een eikel dat hij het niet doet. ik heb er zelf geen ervaring mee maar veel sterkte

So close,
no matter how far.

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 10:05

Weet waar je an begint! Soms is het een gebed zonder eind. Maar proberen kan natuurlijk geen kwaad, zolang je stalling hebt. Ik heb er zelf ook ooit eens zoeen gehad, en die is ook weer goed gekomen, met een half jaar, of nog een paar maanden langer. Was er wel blij mee, maar het heeft echt een hoop geld, tijd en gedult gekost. Niet iets wat je er zo maar even bij kunt hebben als je druk bent. Weet dus waar je aan begint.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 10:11

Heel vervelend voor je, maar dit is zelfs met een ijzer of andere hoefstand niet meer goed te krijgen. Als dat wel zo is, dan eist de verzekering namelijk dat je dat probeert. En die nemen een paard niet zomaar aan. Een paard gaat naar de verzekering als er echt geen andere mogelijkheid meer is.

Ik begrijp je verdriet, maar je moet ook nadenken over het dier, die loopt met pijn, en dat is veel erger.

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-03 11:38

Pfew, ik heb alvast wel een wei voor haar kunnen regelen, als ze echt weg moet bij de eigenaar. Kost maar 50 euro per maand en ze kan er dag en nacht buiten staan.

Een paard gaat naar de verzekering wanneer de traditionele veeartsen er geen oplossing meer voor hebben. Maar qua hoefproblemen is er echt zoveel wat de traditionele artsen en hoefsmeden niet weten.

Wat we maandag avond bij het paardje gaan doen is haar hoef weer in een natuurlijke stand brengen. De veearts zei dat ze een normale stand heeft, maar vergeleken met een echt NATUURLIJKE stand is het veel te steil.
De ijzers moeten er echt snel onderuit, die dingen hebben het probleem veroorzaakt en je kan het inderdaad niet oplossen door er andere ijzers onder te zetten. IJzers zijn enkel symptoombestrijding, halen de oorzaak niet weg en genezen al helemaal niet.

Nu maar hopen dat de hoofcarespecialist de eigenaar kan overhalen om het paard nog wat langer te houden, want herstel duurt gauw 3 maanden tot een half jaar. Ach, als er na een maand al verbetering te zien is wordt hij vast wel op andere gedachten gebracht.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 13:42

Ik ga met Pipo mee. Persoonlijk zou ik bij zo'n diagnose ook geen geld meer willen verspillen aan een paard. En de verzekering neemt een paard echt niet zomaar aan hoor, alleen als niets anders meer helpt.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Naisven

Berichten: 992
Geregistreerd: 22-01-02
Woonplaats: Maurik (GLD)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 13:50

Toevallig stond in de "Hemel op Paarden" deze keer een heel artikel over natuurlijk bekappen en wat ze daar allemaal al mee hebben kunnen bereiken. Hoewel mijn ene Fjord nog steeds op ijzers staat, ben ik toch van plan om het eens met mijn hoefsmid te bespreken, want het klonk echt heel goed. Dus ik heb er wel vertrouwen in, Callippo! Houd je ons op de hoogte? Ik ben echt heel benieuwd.

Mijn pony's zijn niet eigenwijs, ze doen alles op hun eigen wijze :)

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 14:59

Tja jarenlange wetenschappelijke studies zou ik ook niet naar luisteren Verward

Het paard heeft duidelijk een probleem in het straalbeentje, de pees loopt over een botje wat gerafeld is. Dat doet pijn en daarom loopt dat dier niet goed.

Hoe je het ook wend of keert, die pees blijft daar overheen lopen, en dat blijft irriteren. Heb je weleens een paard gezien die doorgelopen is met dat soort blessures. De pees volledig gerafeld, dat is pas echt zielig.

Maar je moet het zelf weten, maar ik vind het niet diervriendelijk.

CSAArabians
Berichten: 984
Geregistreerd: 31-01-03
Woonplaats: Emlichheim (Duitsland) 300 meter over de grens bij Schoonebeek (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 12:39

Ik sluit me volledig bij Pipo aan!
Ik Ken ook zo`n paard, alle klinieken gezien, alle soorten hoefsmeden gehad, en alle mogelijke vage therapieen gedaan.
Resultaat: NIHIL!!!
Doodzieleg voor het paard, wat een ellende!

Billy

Berichten: 19015
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 12:45

Naar de slager dus. Het paard is niet voor niks afgekeurd. Waarom zijn er nu altijd "dierenvrienden" die denken dat een paard met pijn op de wei beter af is al een geslacht paard? Dat geslachte paard voelt niks meer, terwijl het "geredde" paard zijn verdere leven met pijn mag slijten. Daar zal het paard ook echt blij mee zijn...

Be a voice, not an echo!

Andersom
Berichten: 5449
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 16:02

Nou nou, niet zo hard zeg! Er zijn dus drie opties en ik zou het gewoon proberen!

Cookies

Berichten: 4572
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 16:11

Als je het toch wil proberen dan zou ik het paard equiflexion plus (van de paardendrogist) erbij geven. Dit is speciaal voor dit soort dingen en werkt echt goed.

My imaginary friend thinks you are stupid.

FlairS

Berichten: 4737
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 16:16

callippo schreef:

Wat we maandag avond bij het paardje gaan doen is haar hoef weer in een natuurlijke stand brengen. De veearts zei dat ze een normale stand heeft, maar vergeleken met een echt NATUURLIJKE stand is het veel te steil.

Die steile hoefstand is een van de tekenen dat er in het hoefkatrolgebied iets niet in orde is.

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 10:38

Billy schreef:
Naar de slager dus. Het paard is niet voor niks afgekeurd. Waarom zijn er nu altijd "dierenvrienden" die denken dat een paard met pijn op de wei beter af is al een geslacht paard? Dat geslachte paard voelt niks meer, terwijl het "geredde" paard zijn verdere leven met pijn mag slijten. Daar zal het paard ook echt blij mee zijn...

Dat is wel een beetje heel hard gezegd.
Ik ben heel erg tegen de slager. Vind het verraad aan je paard, die zijn leven er voor je is geweest. Dan ga je hem toch niet (laten) opeten? Ik heb tot nu toe altijd voor een spuitje gekozen. Ook bij het paard waar ik op die manier dus vreslijk veel op ben verloren. Had hem ook naar de slacht kunnen brengen. Krijg je er nog iets voor teug. Nee een spuitje. Dat paard heeft 't niet verdient om door mensen en honden te worden opgegeten, nadat hij 16 jaar er voor ons was geweest.
Iets minder hard zijn. "t kan zo pijnlijk over komen namelijk...

Billy

Berichten: 19015
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 10:50

Waarom denkt iedereen toch dat iemand een paard naat de slacht brengt omdat ze er dan geld voor terugkrijgen?
Naar mijn mening is de slacht een hele snelle manier om een paard uit zijn lijden te verlossen.
Ik heb al zoveel verhalen gehoord van paarden die zich ernstig verzet hebben tegen een spuitje waardoor ze op een afschuwelijke manier doodgingen dat ik mijn paard dat niet wil aandoen. Mijn paard zou wel naar de slacht gaan, he gek ik ook op hem ben. Mijns inziens is dat de eerlijkste en snelste manier. Dat hij opgegeten wordt daarna is bijzaak.
Wat ik verraad aan mijn paard zou vinden is om hem te laten lopen terwijl je weet dat hij pijn heeft.
En geloof me, ik weet waar ik over praat. Ik heb 3 jaar geleden op het punt gestaan om mijn paard af te laten maken, omdat hij hel ziek was, en niemand meer hoop had dat het ooit goed zou komen. Met behulp van een alternatieve genezer is hij er weer helemaal bovenop gekomen, maar als ik weer voor de keus zou komen te staan, zou ik hetzelfde beslissen.

Be a voice, not an echo!

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 21:23

Amen Billy! Mijn paard gaat ook naar de slager als het nodig zou zijn, en niet met een spuitje. De slager is naar mijn idee veel diervriendelijker.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-03 23:21

Hoi Mensen,

Voor dit soort antwoorden heb ik dit topic niet geopend hoor. De slager of een spuitje.... Dit dier hoeft helemaal niet afgemaakt te worden (in mijn ogen dan) En wat er gebeurt is trouwens aan de eigenaar en niet aan mij.

Ik WEET dat er een manier is om hoefkatrol snel te behandelen waardoor het paard binnen een half jaar weer PIJNVRIJ kan lopen en volledig gezond is.
Het probleem is dat geen enkele traditionele kliniek de methode van Strasser erkent of zelfs maar kent. Daarom kennen de verzekeringen het ook niet en gaan ze dus akkoord met het afkeuringsattest.

De methode van dr. Strasser is geen vage alternatieve methode, maar een zeer logische, natuurlijke op het wilde paard gebaseerde manier van hoefbekappen en de levensstijl aanpassen.

Gelukkig heb ik net op tijd een hoofcare specialist uit Belgie kunnen regelen die maandag (vandaag) wil komen. En de eigenaar wil het nog een maandje uitstellen om te zien of er verbetering is.

Citaat:
Wat we maandag avond bij het paardje gaan doen is haar hoef weer in een natuurlijke stand brengen. De veearts zei dat ze een normale stand heeft, maar vergeleken met een echt NATUURLIJKE stand is het veel te steil.


Die steile hoefstand is een van de tekenen dat er in het hoefkatrolgebied iets niet in orde is.


Juist, het is een teken dat er iets niet goed zit in de hoef. En dat betekent dus dat je hier iets aan moet doen! Het is eenvoudig om de hoef weer in zijn natuurlijke stand te brengen, de lijn van de haargrens zou bij ieder paard 30 graden tov de grond moeten zijn.

Ik zal jullie binnenkort wel verslag doen, waarschijnlijk inclusief foto's (als ik weet hoe ik die erop kan krijgen Verward )

Wanneer de hoofcare specialist ook zegt dat er bij dit paard niets meer te genezen valt, dan gaat ze inderdaad naar de slager. Ik vind het ook dieronwaardig om een paard met pijn verder te laten leven. En als ze niet meer bereden zou kunnen worden zou ze zich dood vervelen.

Maargoed, een bot kan zich prima zelf herstellen, wanneer er tenminste geen abnormale krachten meer op uitgeoefend worden en er ook goede doorbloeding van de hoef is. Dus de ijzers eronder uit, de hoef terug in een natuurlijke stand, voldoende hoefmechanisme mogelijk maken, de verzenen terugsnijden zodat deze niet meer in de hoef drukken en waarschijnlijk loopt ze dan al direct een stuk beter.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 00:16

Dus jij gelooft werkelijk dat de haakjes op het bot, eraf vallen of zo? Of weggaan spontaan?

Waarom denk je dat die manier van strasser niet erkent word, zal vast wel een reden voor zijn of niet?

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 06:28

Maar wat als het resultaat er nou eens wel zal zijn? Kijk ik ben tegen lijden van het paard. Ik kan niet beoordelen of dit paard lijdt want ik kan het niet zien. Zelf zou ik, mits mijn paard geen lijdensweg hoeft aan te gaan, ook alles proberen.

Vele manieren werden lang niet erkent. Kijk naar homeopathie, hoe lang heeft dat er niet over gedaan. Of zelfs fysiotherapie. En de fysio komt bij mij ieder kwartaal voor een check up. De tandarts vond iedereen vroeger ook maar onzin. Nou zie je hem overal. En bij ons eens per half jaar.

Vind dat er best hard geoordeeld wordt. Maar nogmaals, het paard moet niet lijden.

'Paint' it 'Black'

von12
Berichten: 53
Geregistreerd: 13-02-03
Woonplaats: belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 09:51

Hoi callippo,

Ik ben heel benieuwd naar vanavond. Laat hier zeker iets weten. Raf doet ook mijn paarden en ik ben zeer tevreden. Eindelijk van die ellendige ijzers af. Terug naar een natuurlijke stand en gezonde hoeven. Een gezond leven met 24/7 weidegang hadden ze al. Nu 4 maanden na de eerste behandeling merk ik duidelijk verschil. Ook na de eerste behandeling al hoor. Maar nu begint hij ook normaal over stenen te lopen. En geen brokkelhoeven terwijl ik zeer regelmatig over de weg rijd en daar ook draaf. Vroeger als hij als eens zonder ijzers liep brokkelde gelijk alles eraf dat heb ik nu nog niet gezien. Dus zeker proberen.
Ik hoop natuurlijk dat het probleem dat jouw verzorgpaard heeft te verhelpen is met strasser.
succes en groetjes yvon.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 07:34

Pipo,

Bot heeft een herstellend vermogen. De haakjes die het straalbeen vertoont is naar aller waarschijnlijkheid hoefkartol. Iets wat wordt veroorzaakt door een ontsteking die het bot aantast. De ontsteking wordt weer veroorzaakt door een verkeerde belasting van het been. Het is wel degelijk mogelijk dat als de belasting van het been wordt verbeterd en dus geen ontsteking meer optreed dat het bot zich kan herstellen. De gaatjes vullen zich weer op, het breekt dus niet af.

De methode heb ik alleen twijfels over. Strasser smeden hoor ik verschillende verhalen over en niet een nog met positief resultaat over langer termijn. Ben wel eens dat de hoeven van de meeste paarden niet de natuurlijke afwikkeling van het been bewerkstelligen en daardoor die overbelasting met ontsteking ontstaat.

Naast het beslag (of juist niet) zou ik ook goed rekening houden met hoe je het paard gaat rijden. Als je met goede voeten je paard nog steeds scheef laat lopen omdat hij dat zo is gewend doe je nog alles voor niets, dus vergeet dit niet, Succes.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 07:59

Ik vind dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij er voor over heeft om een paard te redden. Ik vind wat Callippo probeerd bewonderens waardig.
Naar de slacht kan altijd nog.
Ik vind persoonlijk dat het stukke makkelijker is om afscheid te nemen van een dierbaar dier als je voor je zelf weet dat je alles wat mogelijk is heb geprobeerd!
Snel opgeven terwijl er nog een redelijke kans is vind ik de weg van de minste weerstand.
En wat is er diervriendelijk aan hem af te maken? Wat als nu achteraf blijkt dat dit paard na een jaar weer de sterren van de hemel loop?
Wat gaan jullie dan roepen????
Er werd door Callippo om steun en advies gevraagt, met de beslissing om het een kans te geven in het achterhoofd.

Dus Callippo heb je al eens aan Antoine de Bodt gedacht?

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 16:17

Adriene, Eleonoor en von bedankt voor jullie steun!

Hier even een korte update:

Gisteren is Raf geweest om mn verzorgpaardje te bekappen. Hij had de inzichten over de natuurlijke hoef nog eens uitgelegd aan de eigenaar en alles klinkt gewoon zo logisch. Zoiets zul je van een traditionele hoefsmid niet gauw horen, over het HOE en WAAROM van de botten en de beweging e.d.

Maargoed, het paard werd bekapt, dit duurde ruim anderhalf uur, want het is een nauwkeurige klus en er moest erg veel verkeerd hoorn verwijderd worden. De oorzaak van de pijn is me ook direct duidelijk geworden. Je kon het verschil tussen linker en rechterhoef goed zien: ze had namelijk aan haar linkerhoef veel hogere steunsels die ook veel dieper de straalgroeven inliepen. Raf heeft de straalgroeve flink uitgesneden tot aan het gezonde deel. Door deze hoge steunsels was er veel te veel druk op de hoeflederhuid. Dit veroorzaakt eerst nog pijn en later zelfs ontsteking (ook een vorm van hoefkatrolontsteking)

Gelukkig was de kwaliteit van de hoeven nog best goed. De wittelijn was overal nog mooi smal en de hoeven waren niet extreem vernauwd (wat je toch wel zou kunnen verwachten na 6 jaar ijzers). Ze had nergens kneuzingen of zweren in de zool. Dus het ziet er allemaal gunstig uit voor de genezing. Want dat is wat er moet gebeuren, de hoef heeft een onnatuurlijke vorm en moet dus genezen en in een natuurlijke vorm terugkeren. Veel wandelen en vaak naar het water om te pootje baden zal helpen om de genezing te versnellen.

Na de trim was al direct te merken dat ze anders liep. Natuurlijk is het nu wel erg gevoelig, de hele hoef krijgt ineens de gelegenheid om te rekken en te strekken door het hoefmechanisme wat nu ineens mogelijk is. Vergelijk het maar met iemand die 6 jaar lang op strakke schoenen met hoge hakken heeft gelopen en nu ineens die knellende schoenen uittrekt. De kreupelheid was direct verdwenen, ze strekte haar linkerbeen nu zelfs verder naar voren dan rechts (eerst liep ze links heel erg kort)

Ik ben echt heel erg blij met deze eerste stap, maar er is nog veel te doen. De komende weken zal ik haar iedere week zelf moeten bijhouden door een beetje te bekappen (heb ik al wel geleerd op die cursus). Het schijnt dat de steunsels wel 1,5 cm per week kunnen groeien!
Ze zal ook niet binnen een week weer pijnloos lopen, maar als ze eenmaal genezen is, weet ik zeker dat ze van dit probleem geen last meer zal hebben.

Foto's volgen binnenkort, want die staan op een andere PC. En we hebben ook haar gangen gefilmd, voor en na de bekapping, om het later nog eens terug te zien.

Als jullie nog wat interessants over hoeven willen lezen, kijk eens op de pagina van Raf: www.rafanteunis.be of op www.thehorseshoof.com (wel engels)

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 16:24

Pipo
Citaat:
Dus jij gelooft werkelijk dat de haakjes op het bot, eraf vallen of zo? Of weggaan spontaan?


Ten eerste: het zijn geen haakjes op het bot, maar verwijde gaatjes waar de aderen door lopen. En dit is weer veroorzaakt door de verkeerde stand van de hoef waardoor er een verkeerde doorbloeding is, en stuwing van de aderen ontstaat. Hierdoor vergroten de gaatjes in het straalbeen.

Ten tweede: bij hoefkatrol zijn het niet zozeer de rafels die de pijn veroorzaken, maar de ontsteking van de hoeflederhuid door te grote druk van de steunsels hierop. En daarbij een vernauwing van de hoef waardoor de druk op de hoeflederhuid nog groter wordt.

En ja, bot heeft gelukkig een groot herstellend vermogen, veel meer dan kraakbeen. Wanneer je een bot breekt is het binnen 6 weken weer aangegroeid. En wanneer je de verkeerde krachten op het bot opheft, zullen de scheurtjes in het bos weer dichtgroeien.

Echte ossificatie (verbening van het kraakbeen) gaat nooit meer weg. Maar door de krachten op het bot op deze plekken te verminderen zorg je wel dat het paard er daar geen pijn meer aan heeft.

Misschien is het interessant om eens een infodag over de hoef in Nederland te organiseren, waarbij dan vanuit verschillende oogpunten naar de hoef gekeken wordt...

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 16:31

Citaat:
De methode heb ik alleen twijfels over. Strasser smeden hoor ik verschillende verhalen over en niet een nog met positief resultaat over langer termijn. Ben wel eens dat de hoeven van de meeste paarden niet de natuurlijke afwikkeling van het been bewerkstelligen en daardoor die overbelasting met ontsteking ontstaat.


Jammer dat je nog geen verhalen hebt gehoord met een positief resultaat over langere termijn. Ik ken er namelijk wel een aantal.

Citaat:
Naast het beslag (of juist niet) zou ik ook goed rekening houden met hoe je het paard gaat rijden. Als je met goede voeten je paard nog steeds scheef laat lopen omdat hij dat zo is gewend doe je nog alles voor niets, dus vergeet dit niet, Succes.

Tsja, het paard staat vaak voor de kar en rijdt ook veel recreatief in het bos. Het is zeker geen dressuurpaard. Ik probeer wel altijd erop te letten of ik recht zit, maar rijdt haar dus nooit in verzameling in het bos. Heb ook niet veel verstand van scheef lopen ofzo, maar er rijden wel 3 verschillende ruiters op (allemaal ongeveer evenveel) en ze loopt voor de wagen, dus dat het door 1 scheef zittende ruiter veroorzaakt is lijkt me niet echt logisch.

De ontsteking is in mijn ogen niet enkel te genezen door een andere manier van rijden. Ik geloof de verhalen van AdB, maar denk dat het hierbij niet om echte ontstekingen gaat. De hoeven van dit paard waren gewoon 'ziek'.
Het is waarschijnlijk wel een mooie combi, strasser met AdB. Ideetje voor het een soort hoef-clinicdag!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 27 bezoekers