kan je paard doodgaan door bloedwormen?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Loendri
Berichten: 196
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Heist-op-den-Berg

kan je paard doodgaan door bloedwormen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-03 18:47

hallo, ik heb juist met de da gebeld wat de uitslag was van mijn shetlander zijn bloed en die heeft heel erg bloedwormen Huilen .Nu moet ik hem elke week ontwormen zes weken lang. Als dit niet lukt moet de da een buis tot in zijn darmen aanbrengen en zo de wormen bestrijden. Nu vraag ik me af ofdat er kans is dat mijn shet het niet haalt? xxx eline


carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-03 18:57

Ja, daar kan een paard aan doodgaan.
Maar waarom heb je nooit eerder ontwormd dan? Tegenwoordig kom je zelden nog zulke erge worminfecties tegen, omdat iedereen wel weet dat je moet ontwormen.
Of heb je alleen ontwormd met middelen waar niet alle benodigde stoffen in zitten om ook bloedwormen aan te kunnen?
Ik hoop voor je dat je er op tijd bij bent, maar dat zal wel hoor. De meeste paarden die aan (bloed)wormen doodgaan, hebben nog nooit een DA van dichtbij gezien.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Loendri
Berichten: 196
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Heist-op-den-Berg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-03 19:10

Dank U voor uw antwoord. Ik weet dat het heel dom van me is maar ik heb nog nooit men shet ontwormd? Nu ga ik hem toch netjes altijd ontwormen hoor! waarschijnlijk heeft hij het overgekregen van mijn andere shetlander die heeft het dus ook. Dom dom dom van mij Huilen . 'k ben nu zo kwaad op men eigen! Maarja had ik maar eerder moetten aan denken dat dit zou kunnen gebeuren! 'K hoop dat het allemaal goedkomt.

Marg

Berichten: 979
Geregistreerd: 31-10-01
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-03 20:04

Ooal ontworm je elke 8 weken, als je de verkeerde wormen kuur gebruikt, zullen bepaalde wormen blijven bestaan. Alleen Equest pakt alle wormen aan.
De veearts heeft ook eenmiddel, welke je elke dag kan toe dienen. (vloeibaar, wit spul) Deze wordem kuur moet je een weeklang geven en dan knapt je paard meestal al een heel eind op.
Koop dus Equest, en niet een goedkoop wormen middel. Ik denk overigens niet dat je meteen zo drastische maatregelen hoeft te nemen als jij beschrijft. (buis in darmen) Probeer eerst andere middelen!

Succes ermee

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 08:51

Sorry, maar dat is echt dom ja. Iedereen weet toch dat je elk paard moet ontwormen?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 10:11

Nu weet ze het iig wel. Maar equest heeft ook zo zijn nadelen. Ik ken nog al wat merries die er door verworpen hebben, of veulens die daarmee de eerste ontworming hebben gehad, en er dood aan zijn gegaan. Is nogal straf spul dus. Even kijken naar de gezondheid van je pony. Hij moet er wel tegen kunnen, maar dan heeft ie ook we gelijk alles gehad wat je een paard tegen wormen kunt geven. Ik ontworm altijd met eqvalan, en zo af en toe een andere met een andere grondstof. Gewoon voor de veiligheid. Ik heb hier namelijk jonge en ook dragende dieren staan naast de hengsten.
Hij zal er wel doorkomen hoor. Anders is er altijd nog een utrecht waar je heen kunt gaan. sterkte

Metellica

Berichten: 2594
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Montfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 13:01

Nog even een ander vraagje. Stel je koopt een paard. Je hebt hem een jaar. En in dat jaar ontworm je netjes iederen 3 maanden. Is de kans dat hij dood kan gaan aan bloedwormen dan nog steeds zo groot? Of moet het dier dan al van bloedwormen af zijn?

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 13:39

Sherwood: wat jij zegt over Equest klopt, maar dat staat ook op de verpakking. Dat is heftig spul, en niet geschikt voor jonge veulens of dragende merries. Ook een overdosis daarvan kan dodelijk zijn. Maar dat staat er ook op. Ik ben echt een Equest-fan, super spul!

Metellica; hoe bedoel je precies? Bedoel je dat het paard al onder de wormen zat, hem koopt en dan om de 3 maanden ontwormd? Zo ja, dan zullen er wel heel wat wormen dood gaan, maar omdat hun levenscyclus korter is als 3 maanden, zullen er steeds veel wormen terug komen. Het paard zal dus nooit 99% wormvrij zijn (geen enkel paard is 100% wormvrij). Afhankelijk van hoeveel wormen er zijn, en hoe lang die er al zijn kan het nog steeds dodelijk zijn. Al is de kans op een fatale infectie nooit zo groot als wanneer er helemaal niet ontwormd wordt.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-03 16:18

Of hij is een aantal keer ontwormd met te weinig spul. En dan zijn ze leeker resistent geworden. Moet je dus even de da vragen of hij zo'n "echte" spuit erin wil steken. En daarna ontwormen met een andere grondstof.
Of ie er dan nog aan dood kan gaan? Ik weet het niet eigenlijk. Mijn gevoel zegt nee, maar als je paard idd zo ontwormd is geweest (te weinig spul) zitten ze er natuurlijk nog steeds allemaal, en dan is het toch best erg.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 07:56

carola schreef:
Sherwood: wat jij zegt over Equest klopt, maar dat staat ook op de verpakking. Dat is heftig spul, en niet geschikt voor jonge veulens of dragende merries.


Klopt niet. Equest is volkomen veilig voor dragende merries en bereikt de vrucht niet. Alle drachtige merries worden bij ons gewoon met Equest ontwormd. Veulens tot 4 maanden, dat staat op de bijsluiter, daar mag je het niet aan toedienen.

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 08:51

Lekker veilig. Zou ik dus nooit doen, zo'n risico nemen. Of moet het kalf eerst verdrinken soms?
Is niet leuk hoor, een merrie die verwerpt vlak voor het veulenen. denk er nog eens over na. 'T is toch niet nodig zo'n risico te nemen?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 08:58

Ook ik heb mijn merrie tijdens de dracht met Equest ontwormd. Ik heb persoonlijk advies gevraagd aan de dierenarts, en die had ook nog nooit gehoord dat Equest abortus kon veroorzaken. Zwakke dieren kunnen er inderdaad soms niet tegen, en aan veulens moet je het ook niet toedienen.

Maar er is een tijd lang een hetze geweest tegen de makers van Equest (of Quest Gel zoals het in America heet) Als het product niet veilig zou zijn, zouden de makers van het spul het verplicht van de markt moeten nemen.

Als een paard doodgaat aan een wormenspuit, weet jij of hij niet misschien is doodgegaan omdat hij nog nooit was ontwormd en door de ontworming koliek heeft gekregen en daaraan is overleden? Ik vind het een beetje kort door de bocht om dan meteen een wormenkuur de schuld te geven....

Je suis Charlie.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-03 10:47

sherwood schreef:
Lekker veilig. Zou ik dus nooit doen, zo'n risico nemen. Of moet het kalf eerst verdrinken soms?
Is niet leuk hoor, een merrie die verwerpt vlak voor het veulenen. denk er nog eens over na. 'T is toch niet nodig zo'n risico te nemen?


Een drachtige merrie ontwormen met Equest is even veilig als er één te ontwormen met Eqvalan. De grootste oorzaak van abortus einde dracht is rhinopneumonie, beter dat even nakijken dan.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 11:44

Dragende merries kan je idd prima ontwormen met Equest.
jonge veulens gaan er heel hard dood van, dus die liever niet.

Sorry Zannekin, maar de grootste oorzaak van abortus bij het paard (10 % van de drachtigheden eindigt in abortus) is nog steeds niet-infectieuze oorzaken (70% van de abortussen).

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 12:09

Zannekin schreef:
De grootste oorzaak van abortus einde dracht is rhinopneumonie, beter dat even nakijken dan.


Wat ik vind Jantien:

Eerste oorzaak rhinopneumonie http://www.addl.purdue.edu/newsletters/ ... bort.shtml

Ergens anders:
Eerste oorzaak: placentitis (infectieus), tweede oorzaak: Rhinopneumonie dat ook weer placentitis veroorzaakt.

De eerste oorzaak niet infectieus: tweelingdracht, dat kan je ook wel zonder onderzoek bevestigen natuurlijk.
Laatst bijgewerkt door Zannekin op 20-04-03 12:24, in het totaal 1 keer bewerkt

Jet

Berichten: 7667
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 12:09

Ik heb ook wel begrepen, dat je een paard dat nog nooit ontwormt is en waarvan je dus kan verwachten dat ze heel veel wormen hebben, je NIET met equest moet ontwormen. Door de massale wormsterfte die equest veroorzaakt en het "gif" dat daarbij vrijkomt schijnen ze heftige koliek te kunnen krijgen, waaraan ze dan kunnen sterven. Ikzelf ontworm gewoon netjes iedere drie maanden met equest, nu al zo'n kleine vier jaar bij dit paard, ik heb er nooit last van gehad dat ze er ziek van werd. Als je paard niet stijf staat van de wormen is volgens mij equest het beste ontwormingsmiddel.

Kimke
Berichten: 140
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 21:52

Mijn haflinger is enkele jaren geleden erg ziek geweest , de DA is heel veel moeten komen , die periode zat ikzelf erg Huilen . Hij had hoge koorts was lusteloos , genoeg om hem erbij te halen . De DA wist niet wat hij had , hij kon het niet achterhalen , bloed genomen , er was niets in te zien . Wat hij nog kon denken was dat hij ergens met een absces zat , en het ergste was in zijn hoofd , ik kan je verzekeren als je DA dat zegt ben je er niet goed van . Mijn haf kreeg koortswerende spuiten . De DA had de hoop bijna opgeven tot dat hij simpelweg op zijn rug (aan de heupen) een neep gaf , normaal trekken ze hun rug naar beneden , maar dat deed hij niet , conclussie was dat hij nog kon denken dat hij wormanurisma had , bloedwormen dus . Hij heeft daar dan een inspuiting voor gekregen en is dan goed hersteld , gelukkig Lachen Het beste voor je paard te ontwormen is afwisselen van ontworming , de ene keer die pasta de andere keer de andere ( wel pasta die goed is he) , en dan nog een andere keer een inspuiting in het bloed

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 22:58

Het wordt aanbevolen om met Equest niet te wisselen. Ook een wormenkuur op basis van Ivermectine niet afwisselen met een andere werkzame stof. Behalve door onderdosering is er nog geen worm immuun geworden voor Ivermectine.

Je suis Charlie.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 10:34

Aangezien moxidectine (wat in Equest zit) en ivermectine (oa in Furexel, eqvalan) hetzelfde werkingssmechanisme hebben kan je deze door elkaar gebruiken (als je dat zou willen). Afwisselen met een andere stof liever niet.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 08:45

Haha dat vind ik nou weer een sneeky streek van equest. Natuurlijk zeggen ze dat "liever niet afwisselenen" equest is fiets duur, en daar verdienen ze heel erg veel mee. Dus als mensen dan eenmaal beginnen daaraan, en dan zeggen liever niet afwisselen, dan ben je binnen. Heel sneeky.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 09:06

Equest en ivermectine staat er: kan je wel mixen. Furexel is niet van hetzelfde bedrijf als Equest hoor.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AvBreukelen, BingBot en 11 bezoekers