Vleeswonden....

Moderators: Dyonne, petraaken

 
 
Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Vleeswonden....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-03 16:52

Grote open vleeswonden, juist wel of juist niet spoelen met lauw water???

Mij pony heeft afgelopen zondag nml een ernstig ongeluk gehad, ze heeft grote vleeswonden aan beide voorbenen en haar linker achterbeen. Ze hebben wat kunnen hechten (12 hechtingen) maar ook een groot deel was niets meer aan te hechten en is dus open gebleven....
Afbeelding
Afbeelding


Tancreda4

Berichten: 17916
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 20:34

Bah, dat ziet er ernstig uit zeg!!
Ik heb nogal veel ervaringen met zulk soort wonden (mijn paardje was nogal onvoorzichtig). De Da zei dat eht afspuiten wel goed was. Maar niet direct in of op de wond spuiten , maar erboven, zodat het water en rustig overheen sijpelt. (zachte straal). Als je erop spuit kan het weer open gaan, dus niet er direct op!!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-03 21:12

Ik snap dat je niet op de wond moet spuiten, dat lijkt me ook niet echt goed! De wonden beginnen een beetje te stinken, vandaag dat ik het me af vroeg of het niet goed is ze af te spuiten! Maar bedankt voor de reactie!

Saar

Berichten: 1225
Geregistreerd: 15-11-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 23:21

Jemig dat ziet er heftig uit......sterkte.
Heeft de dierenarts dan niet verteld hoe die wonden moet behandelen??

strak óf kittig htg-kersje :? _O-

:# Z1+1 :#

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 23:28

Mijn eerste reactie hier is echt "Ach j*zus" Verdrietig !!
Als de wonden gaan stinken, zou ik toch even de DA opbellen en vragen of je beter wel- of niet kan spuiten!
Wat heeft je pony in hemelsnaam gedaan, dat ze er zo uit ziet ??

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"

gomir

Berichten: 23733
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 00:05

Zorgen dat de wonden goed schoon blijven. Je kunt in principe spoelen met lauw water als je het zachtjes over de wond laat stromen, maar daarover zijn de meningen verdeeld.

Wat is er gebeurd?

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

SheMellon

Berichten: 2948
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 00:10

Tjeetje..arm paard wat ziet het er uit!
Ik zou idd even de va bellen om te vragen of je het wel of niet mag spoelen.
Verder kan ik je Traumeel wondgel aanraden.Dat reinigt en heelt tegelijk en is erg zachtaardig..prikt niet en werkt snel.
Succes!

Je moet de mening van een meerderheid niet verwarren met de waarheid.

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 07:49

Ow, wat ziet dat er naar uit. Mijn eerste reaktie is, zorg dat het schoon blijft. DA heeft toch wel weinig advies gegeven. Als ik in het boek van Offereins (paardenbenen) lees, is het met geweld afspuiten van open wonden uit den boze.

Als het noodzakelijk is, dan met lauw zacht stromend water. Hij vind scherpe desinfecterende middelen, puur of gemengd met water totaal fout, dat beschadigd het verse wondweefsel en wordt de genezing vertraagd. Een vers bloedende wond maakt zichzelf schoon. Zijn het oude wonden die boven de voorknie en de sprong zitten, kunnen ze alsnog gehecht worden, alleen moeten ze dan opgefrist worden, worden nieuwe verse wondranden gemaakt om te kunnen hechten.

Antibiotica en antitetanusinjectie raad hij aan en verder niets doen.

Een goede wondzalf is Lotergen, gaat ook wildvleesgroei tegen. Neem aan dat je deze ook hebt gehad. (werk heel goed heb ik ook bij een beenwond van mijn paard gebruikt)

(deze wijsheid even uit zijn boek gehaald)

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-03 08:31

mijn zusje was afgelopen zondag lekker aan het rijden op Nena, helaas toen ze op een steiltje af reed, viel ze doordat Nena weigerde, ze nam het hoofdstel van Nena en een staander mee, waardoor Nena helemaal overstuur raakte (ze is welsh-arabier, en raakt erg snel in de stress..) Ze scheurde weg knalde zonder pardon tegen een grote ijzeren bak aan, dook daarna het stro in, schrok daar weer zo van dat ze een ploeg raakte.. Toen wilde ze de oprit bij ons op maar daarvoor moest ze eerst een bocht door, die haaldze ze niet en ze raakte in het prikkeldraad... Het arme beestje heeft helemaal verstrikt gezeten in het draad en heeft ook nog is een betonnen paal uit de grond getrokken!!!!
Toen ze weer uit het prikkeldraad was galoppeerde ze de oprijlaan verder op en ging zo de N348 op (grote drukke weg..) gelukkig hadden de auto's het snel in de gaten dus ze heeft daar geen ongelukken veroorzaakt.. Ik was op de fiets achter haar aan gefietst, ik zag alleen maar bloed, het was verschrikkelijk.. En elke keer als ik iets dichter bij haar kwam ging ze harder, gelukkig heb ik haar wel het fietspad op kunnen sturen en daarna het dorp in. Waar ze tot stilstand kwam... Ze had alleen geen hoofdstel of niks meer om, dus ik had haar vast om haar nek..
Ik wilde bellen naar mijn vader, maar mijn mobiel viel en deed het niet meer, toen heb ik maar om hulp geschreeuwd en gelukkig kwamen er mensen me helpen, m'n vader kwam toen spoedig, en we konden vrij snel naar huis, maar het bloed liep er met grote stralen uit.. echt super zielig! Thuis aangekomen kwam de DA gelukkig vrij snel...
Nena had beschermers om, ze had er nog 1 om toen ik haar vond, de andere drie lagen bij het prikkeldraad, volledig kapot, er zaten diepe krassen in, zo zie je maar weer dat beschermers dus ook wel erg goed kunnen zijn, anders had ze haar pezen ook nog kapot gehad! Maar goed zo is het dus allemaal gebeurd.....

De DA heeft Nena excenel en nog een extra tetanus prik voorgeschreven en ik spoel de benen (voor dus ver nog niet de grote wonden) met lauw water en de dikke plekken met koud water, voor de rest moest ik iedere dag acederm op de wonden spuiten en later overgaan op lotagen... en dat soort middeltjes. Gisternacht en vannacht heb ik haar ook voor het eerst in de bandages gehad (voor pezen en knieen en achter hakken) voor het vocht. Ik heb een super homeopatisch middel wat super helpt tegen vocht, het vocht is nu nog niet echt afgenomen maar ik ben al lang blij dat het vocht nog niet verder naar beneden is gezakt! het is dus afwachten hoe het verder gaat met er, ik hoop dat er geen ontstekingen komen, want als er ontstekingen komen is er maar weinig kans dat ze dit over leeft....
Gisteravond had ze wel de temp wat te hoog (38,64) ik was dus alweer helemaal in de stress, maar gelukkig was de temp vanochtend (37,70)..

Tancreda4

Berichten: 17916
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 08:41

Jemig zeg! Wat een verhaal!! Arm paardje! Ik hoop dat alles snel weer goed komt. Wat een avondtuur zeg!

gelderfan

Berichten: 64
Geregistreerd: 14-06-02
Woonplaats: kerkrade

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 08:54

Ik heb veel ervaring met open wonden, mijn paard heeft altijd wat. En de laatste keer was het heelr erg diep. Ik moest er met een waterstraal twee keer per dag op spuiten, ook in de wond, dat hebben ze ook in de kliniek gedaan. Vooral niet met wondspay beginnen, gewoon de wond lekker schoon houden en als het dicht groeit, kun je altijd nog met zalfjes beginnen die de huid soepel houden. En een beetje beweging geven = stappen, zodat er beweging in de benen blijft, het liefst meermaals per dag korte stukjes. Ik wens je paardje beterschap..........

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 11:14

Jeetje Chantal, wat een afschuwelijk verhaal Verdrietig ! Als ik dit zo lees, kan je echt van geluk spreken dat ze überhaupt nog leeft !!!
Heel veel sterkte en natuurlijk beterschap voor Nena !! Hou je ons op de hoogte ??!

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-03 18:30

ja ik hou jullie zeker op de hoogte! Ik heb net een weitje voor haar afgezet, en heel erg voorzichtig liep ze er naar toe, ze loopt nu lekker te grazen en straks ga ik haar benen maar weer is lekker afspuiten!

gelderfan... waarom geen wondspray??

Saar

Berichten: 1225
Geregistreerd: 15-11-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 21:53

Gatver, dat lijkt me een van de ergste dingen die je kan meemaken met je pony......brrrr. Is met je zusje alles goed?! Nogmaals sterkte.

Ik heb altijd geleerd dat je niet direct op een wond mag spuiten omdat de kans dan groot is dat er wildvlees ontstaat.

strak óf kittig htg-kersje :? _O-

:# Z1+1 :#

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-03 23:21

1 wond stinkt nogak, vandaar dat mijn vraag ook kwam over het afsoeplen! Vandaag heb ik haar grote wonden dus voor het eerst afgespoeld en ik moet zeggen dat die ene 'stink' wond er nu veel beter uit ziet!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 01:00

Je mag nog van geluk spreken dat jullie pony er zo vanaf is gekomen, ook al ziet het er zo afschuwelijk uit.
Ik hoop dat het met jou ook nog goed gaat? Ik kan me voorstellen dat je verschrikkelijk bang geweest moet zijn.

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-03 13:14

op het moment dat ik haar op de weg zag lopen, en achter haar aan ging, had ik wel door dat ze er erg aan toe was... maar was helemaal vergeten dat ik normaal flauw val als ik zoiets zie, pas toen ik thuis aan kwam, de DA met Nena bezig was en ik dus een beetje tot rust kwam, begon ik helemaal te trillen, en werd hartstikke duizelig... nu ben ik elke dag druk bezig met de wonden en kan ik er gewoon naar kijken, maar het is wel verschrikkelijk hoor!
We mogen zeker van geluk spreken dat ze er zo is afgekomen, ik moet er niet aan denken als ze bv geen beschermers om had gehad, of ongelukken had veroorzaakt....

Nena staat nu lekker in de wei te grazen en ze loopt weer een beetje, dat is heel mooi, gelukkig!

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 16:22

mijn vorige pony is een keer onder een trailer in geschoven (ze was losgebroken om een lang verhaal kort te maken) en zij had ook een vleeswond aan haar kogel. goed schoonmaken met koud water en blauwe tinctuur om wildvlees tegen te gaan! groetjes, en beterschap voor je paardje

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 17:18

ook wij zijn gisteravond met een giga vleeswond naar de kliniek geweest (zie VVdD)
en ook muiswinkel (specialist chirurgie van het paard) van kliniek emmeloord zegt daj je een wond mag spoelen. zet het water net boven de wond met normale kracht uit een tuinslang (niet met een kop erop dus he)
en vooral NIETS in de wond spuiten aan desinfect of watever. dan kunnen ze nietm meer hechten etc.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-03 17:44

Nena's wonden zijn voor zover kon al gehecht.... (wat op de foto's nog open is, kon niet gehecht worden..) ze heeft in totaal 12 hechtingen..
Maar ja mag tot wel met acederm of dat soort spul op open wonden smeren die niet meer gehecht hoeven te worden??

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 18:00

volgens muiswinkel kun je er beter niets aan doen.. waak als je erop gaat smeren gaat er weer stof op plakken (op smeersel) en dan gaat het verkeerd. laat je het gewoon rusten dan zal het snel een korst vormen en zich afsluiten van vuil...

afspuiten met water mag wel..
maar liever dus verder niets eraan doen. volgens muiswinkel moeten alle paardenmensen die spuitbussen en zalfjes in de prullenbak gooien Haha!
en tsja hij is specialist chirurgie voor het paard dus dan zal ie het wel weten lijkt me?


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26985
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 18:39

Ik wist het al van Nena, Chantal. En ik ben toen ook erg geschrokken.
Over dat Acederm etc, dat raadden ze vaak idd af. Als je het erin spuit kunnen wonden niet meer gehecht worden. Maar dat maakt in jou geval niet uit.
Mijn ene pony (dat wist je nog geeneens) heeft ook gigantische wonden gehad, doordat we elke dag Acederm erop hebben gedaan, zie je er niets meer van.
Afspuiten is idd belangrijk.
Nogmaals beterschap voor Nena.

Cowgirl

Berichten: 20144
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 19:10

ga alsjeblieft geen dingen doen die hier soms vermeld wordt, maar neem voor je dat wil gaan 'proberen' eerst contact op met je DA.

persoonlijk zou ik het paard alleen niet op stal willen ivm infectie gevaar.
Buitenlucht is vaak het beste wat er is.

Vraag aan je DA of je je paard niet de hele dag in de wei kan laten(afgezet stukje met goed gras, dus geen zand).
Ze kan zich dan ook vrijwillig bewegen, ookal zal dat niet veel zijn.


Al met al vind ik de schade meevallen als ik je verhaal zo lees, maar ik schrok er wel van.
Sterkte met je paard en houd moed. Ik heb op foto's de vreslijkste dingen geziend die allemaal goed zijn gekomen.

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-03 22:00

iik zeg alleen wat muiswinkel heeft verteld gister omdat een paard bij mij op stal ook in het draad is beland en ik dr gister mee naar de kliniek moest....


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-03 22:08

Dag en nacht in de wei zal niet lukken, het is een welsh-arabier, en ze heeft het erg snel koud, bovendien zullen zij en de andere paarden op stal dat ook niet accepteren... Ik probeer haar overdag wel zo veel mogelijk in de wei te hebben...

Ik spuit nu alleen acederm op de wond die een beetje aan het geel worden is, de andere wonden laat ik voor zover mogelijk met rust, ik laat alleen elke dag eventjes het water erover heen lopen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 bezoekers