Gevaarlijke pijnstiller :Fenylbutazon

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MaiNat

Berichten: 2635
Geregistreerd: 29-10-02
Woonplaats: Niedorp

Gevaarlijke pijnstiller :Fenylbutazon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-03 09:38

Fenylbutazon

Soortnaam:
Fenylbutazon

Merknaam:
Fenylbutazon Capsules, Butazolidin


Bijwerkingen: Over de hele wereld zijn sinds de introductie al zo n 10 000 mensen aan het gebruik van fenylbutazon en het verwante oxyfenbutazon overleden. Meestal worden de sterfgevallen veroorzaakt door agranulocytose (beenmergonderdrukking), maar er worden ook veel maag- en darmbloedingen gemeld. Ongeveer 21% van de bij de wereldgezondheidsorganisatie gemelde gevallen van beenmergonderdrukking wordt in verband gebracht met Nsaid s, en het betreft in het merendeel van de gevallen de pyrazolongroep. Daarbij is er een sterftekans van rond de 30%. Bij zo n riskant middel moet er dus wel heel zorgvuldig gekeken worden of het echt noodzakelijk en onmisbaar is, en of er geen andere middelen voorhanden zijn die net zo goed werken maar minder risico s voor de gebruikers met zich meebrengen. Omdat zulke andere middelen er inderdaad zijn, werd in Engeland in mei 1984 oxyfenbutazon verboden en werd besloten dat fenylbutazon alleen nog maar in ziekenhuizen mocht worden gebruikt.

Helaas heeft mijn verzorgpony dit poeder gehad en ik wil iedereen waarschuwen dit middel niet te gebruiken omdat er genoeg alternatieven zijn voor pijnstillers. Dit middel werd eerst gebruikt op mensen maar nu ook op paarden. Het is in Nederland waarschijnlijk verboden maar als er iemand komt (dierenarts) met dit middel neem dan iets anders. Ik weet niet of Maico en een andere pony hieraan zijn overleden maar gebruik het niet.


WendyBZ

Berichten: 12709
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 11:17

Ik heb het tien jaar geleden al voor mijn pony gebruikt, is nooit iets ergs gebeurt. Een vriendin van me heeft het ook voor haar pony gebruikt, ookt niets aan de hand. Ik geloof dat een van onze andere paarden het ook wel eens heeft gehad. Het is er ook wel met de naam Phenylbutazone.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 14:02

Fenylbutazon is ook wel bekend als buut...... Dit middel is op dit moment een verboden middel bij het paard omdat het een allergische reactie op kan wekken bij enkele mensen. Bij het paard is dit dacht ik niet bekend! Gelukkig is het een hele goedkope en goede pijnstiller voor het paard. Er zijn veel alternatieven maar die zijn een stuk duurder. Als jouw dierenarts er aan kan komen (omdat het in NL die verboden is) zou ik het lekker gebruiken. Ken een pony die er al jaren op staat (stond... eigenlijk) Toch min 5 jaar. En die hebben ze, omdat de pijnstillers de pijn niet meer voldoende weg kon nemen, in laten slapen. Dus niet om die bijwerkingen. Ik dacht echt dat die bijwerkingen alleen bij mensen voorkwamen en niet bij paarden.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 16:10

Dit middel wordt imo gewoon nog voorgeschreven door de dierenartsen. Als ik me niet vergis heeft de mijne het de afgelopen maanden meerdere keren gehad ivm een slechtgenezende operatie wond die de nodige pijn veroorzaakte.
Dit is overigens niet de hoofdreden om Bute voor te schrijven. Het is eigenlijk een enorme ontstekingremmer met als logische bijwerking: pijnstillen. En dat was precies wat mijn paardje nodig had. Dit middel kan (is mij door mijn dierenarts verteld) zonder problemen gegeven worden (wel voorgeschreven hoeveelheden en tijdsduur natuurlijk).
Dat van de maag en darm problemen heeft hij wel aangegeven toen ik vroeg of dit ook een optie zou zijn mijn paard te geven als ze toch weer langdurig hko pijn zou krijgen. Daar was het middel dus inderdaad niet geschikt voor. Maar zo dramatisch is het dus echt niet! Zoals bij elk medicijn geldt ook bij deze: volg de voorschriften op het label en die van de arts.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 16:30

Er zijn praktisch geen bijwerkingen van Phenylbutazone, het is een veel gebruikte pijnstiller/ontstekingsremmer welke een gunstige invloed heeft op pezen, spieren en gewrichten. Natuurlijk is het nooit goed om een dergelijk middel langer dan 2 maanden achtereenvolgens te voeren maar ter ondersteuning kan het geen kwaad. Ik ken een paard met een gescheurde ringband bij de kogel en die kreeg elke twee weken een kuur
van Phenylbutazone maar in die dosissen en frequentie was het niet meer verstandig om dit te blijven voeren. Nu krijgt het paard een kuur van duivelsklauw wat bijna dezelfde werking heeft als bute maar zonder de schadelijke gevolgen.
Ik denk dus niet dat je pony's aan de gevolgen van de bute zijn overleden... .

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 20:16

Fenylbutazone (buut) geeft bij paarden geen bijwerkingen. Omdat het paard nog steeds wordt gezien als consumptiedier (net als koeien, varkens, kippen etc) mag dit middel bij paarden niet worden voorgeschreven.
Wat het probleem bij het behandelen van paarden is dat er maar erg weinig geneesmiddelen voor paarden geregistreerd zijn. Wanneer er een geregistreerd alternatief is mag een DA geen middelen voorschrijven die niet geregistreerd zijn.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 10:07

Het staat wel op de lijst van verboden middelen t.a.v. de wedstrijden!

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 13:18

ja maar dat is zo voor veel pijnstillers en kalmeringsmiddelen....

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 15:37

Bute heeft niet heel erg veel bijwerkingen. Maar het is zeker niet goed het langer dan 5 dagen aan een stuk te geven. Het kan namelijk maag en darm stoornissen veroorzaken bij paarden. Zelfs maag bloedingen. Maar als je maar telkens na een dag of 5 , een dag of 3 stopt kan er niet veel mis gaan.

Dus ik durf eigenlijk wel te zeggen dat die pony daar niet aan is gestorven. Of je moet het maanden aan een stuk gevoerd hebben. Het is ook GEEN verboden middel.

Het staat op de verboden lijst omdat je met Bute instaat bent een stokkreupel paard toch op een wedstrijd uit te brengen. Lijkt me dus meer dan logisch dat het op de doping lijst staat.

cooo

Berichten: 107
Geregistreerd: 27-10-02
Woonplaats: Monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-03 18:49

Buut is in ned. wel een verboden middel. maar werkt gelukkig super en is nog wel aardig aan te komen. Mijn prd heeft het ook wel eens gehad, en nergens last van nare bijwerkingen

De waarheid is het makkelijkst als er geen leugen aan vooraf gaat...

Sprintje

Berichten: 2103
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-03 12:21

Ik ben juist heel erg boos geworden toen buut uit de registratie ging, en dus een verboden middel werd. als je dierenarts dit voorschrijft is hij/zij heel aardig, want het mag officieel niet. Voor heel veel gevallen zijn er echt geen (werkzame) alternatieven voor buut. Dit middel neemt pijn bij paarden ht beste weg. Mijn oude pony heeft bijna 8 jaar lang zeer regelmatig voor langere periodes buut gekregen om door zijn aanvallen van hoefbevangenheid te komen. Hij is overleden aan maag darm problemen (dat is wel een bijwerking van buut, maar waarschijnlijk kwam het bij hem daar niet van), maar dus wel toen hij 29 was (anders hadden we hem met 21 moeten laten inslapen...

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-03 17:45

Buut is ook verboden geworden omdat het kanker verwekkend is ..... voor mensen.
Ofwel de slachtpaarden zaten vaak onder de buut. En om dat tvoorkomen is het verboden.

MaiNat

Berichten: 2635
Geregistreerd: 29-10-02
Woonplaats: Niedorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-03 10:55

Toch zou ik kiezen voor een alternatieve pijnstiller als we hadden geweten wat de bijwerkingen zijn hadden we fenylbutazon nooit genomen.Het is niet zomaar verboden.

Fly & Caitlyn
Lieve Natasja rust in vrede 05-10-04 en Maico 21-03-03
Gebruik NOOIT Fenylbutazone, lees stuk onderaan m'n profiel.
[ITP] Cursus: Dump je baasje en [ITP] Cursus: Hoe overleef je de hongerwinter? en [ITP] Fly van luxepaard naar werkpaard!

Sprintje

Berichten: 2103
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-03 11:16

Dat is wel zo maar bij echte problemen (zoals hoefbevangenheid) zijn er (bij mijn weten) geen alternatieven. (Ook een quote van de faculteit). En paarden en mensen zitten iets anders in elkaar. Bijv. een paard wordt een jaar of 20 max 35; een mens 70 of ouder. Dus als een middel na twintig jaar kanker op wekt maakt dat voor een paarden leven echt geen snars uit! En een paard onder de medicijnen moet je naar mijn mening zowiezo niet naar de slacht brengen.

Dus ik zou persoonlijk mijn paard echt niet meer pijn laten lijden door deze lange termijn effecten.

Amarie
Berichten: 1557
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-03 11:33

Heb navraag gedaan bij de DA over bute, het blijkt dat een aantal jaren geleden de hele medicijnenlijst ingekort is, dit omdat er teveel verschillende middelen met het zelfde resultaat op de markt waren, bute was er daar een van. Ook onze DA baalt dat het niet meer in de NL op markt is omdat het voor veel paarden een goed middel is. Het heeft inderdaad bijwerkeningen maar zoek maar eens een middel met hetzelfde resultaat (ook op de korte termijn waar daar stond bute om bekend), manier van toediening en prijs, dat valt niet mee. Stom dat ze het van de lijst gehaald hebben......

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-03 21:06

Ik dacht dat buut verboden was omdat het bij sommige mensen een allergische reactie kan opwekken... Ik heb nog nooit wat gehoord over kanker .....

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Sprintje

Berichten: 2103
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-03 09:46

volgens mij heeft beppies gelijk, het is van de lijst geregistreerde medicijnen afgehaald. Het schijnt voor een fabikant enorm veel geld te kosten om een medicijn te registreren.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-03 11:45

Gelukkig woon ik in Belgie en hier krijgen we het gewoon nog voorgeschreven door de veearts.
Als alternatief voor bute kan je ook Nobute gebruiken. Hetzelfde effect maar zonder de schadelijke gevolgen.
kijk maar eens op www.jordenshippo.nl, hier hebben ze verschillende producten welke gebaseerd zijn op Nobute.

Sprintje

Berichten: 2103
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-03 10:44

even gekeken op jordenshippo en dit is wat zij zeggen (en andere sites)over nobute = duivelsklauw:

WAT IS EN WAT DOET DUIVELSKLAUW ?
Duivelsklauw komt voor in Zuid Afrika en NamibiĆ«, de voordelen van deze plant zijn al eeuwen bekend. De plant werkt ontstekingsremmend, mild pijnstillend en is specifiek effectief om gezonde gewrichten en weefsel op 100% NATUURLIJKE wijze te onderhouden. De Duivelsklauw in NAVILAM ‘O’ is het welbekende NoBute dat al sinds 1996 in Nederland verkrijgbaar is en gebruikt wordt als NATUURLIJK alternatief voor ‘bute’ (fenylbutazone).

Mild pijnstillend dus; dat helpt vrees ik niet meer bij chronische hoefbevangenheid etc.

Maar vast een goed alternatief bij minder ernstige aandoeningen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aurelia, Meert, nien81 en 23 bezoekers