overvulling van de peesschede

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

overvulling van de peesschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-03 11:12

hai,
mijn paard heeft waarschijnlijk een overvulling van de peesschede aan de binnenkant van zn rechtervoorbeen. ik heb gelezen dat dit niet ernstig is en zelden of nooit tot kreupelheid leidt. hij heeft er ook totaal geen last van en is zo gek als een deur. het been/de plek is na 2 weken nog net zo warm als daarvoor, na het rijden wordt het niet minder en met afspuiten ook niet. dan is het na 5 minuten weer net zo warm.


mij werd nu geadviseerd om hem te bandageren met een natte bandage/koelbandage om het dus te koelen en verder om te gaan stappen. in de boeken staat ook dat het minder zwaar belasten het beste is, maar dat het nooit helemaal weg zal gaan.

mijn vraag is of iemand hier ervaring mee heeft en of het over kan gaan en je het werk weer op kan pakken, of dat het betekent dat ik vanaf nu al af moet bouwen? hij is 13...

ik hoop dat iemand er iets van weet..

groetjes


Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 11:52

Weet je zeker dat de peesschede niet ontstoken is. Daar hoeven ze helemaal niet kreupel van te lopen hoor. De aangedane plek is duidelijk warmer. Heeft wij dit al lang of is het iets dat hij sinds kort heeft?
Als er een ontsteking in de peesschede zit kunnen ze de peesschede inspuiten met een ontstekingsremmer om de reactie weg te krijgen. Je moet wel rekenen op een revalidatie van ongeveer een maand of drie als dat het geval is.
Vraag het even goed na bij je VA.

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-03 12:02

ik heb er nog geen veearts bijgehaald omdat er veel deskundig personeel bij ons rondloopt. ik heb iedereen er naar laten kijken en de eigenaar van de stal heeft gezegd dat hte een overvulling van de peesschede is. ik weeet wel wat je bedoeld want dat heeft jewels buurvrouw die is net weer aan het opbouwen. ik ga het nu proberen met een koelbandage en minder belasten, veel stappen en als dat uiteindelijk niet werkt haal ik de DA erbij.
het is namelijk zo dat de DA in eerste instantie zegt stappen, rust en koelen en dat doe ik nu ook. de eigenaar van de manege weet waar die over praat en zodra hij zegt dat de DA nodig is haal ik die er natuurlijk meteen bij.
bij een onstoken pees is het been geloof ik niet dik, maar alleen warm, wat Jewel zn buurvrouw dus heeft (lekker zooitje Tong uitsteken)
hij heeft dit ongeveer 2 a 3 weken. eerst heb ik gewoon doorgereden (wat iedereen mij adviseerde, omdat het been anders alleen maar dikker zou worden) maar wat rustiger aan gedaan (niet gesprongen enzo).

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-03 12:11

in mijn boek, paardenbenen door DA Evert Offereins, vertelt hij dat een overvulling ook een ernstigere vorm kan aannemen van peesschede overvulling, namelijk een ontsteking (tendovaginitis).
"Dit veroorzaakt meestal wel kreupelheid. Deze onstaat meestal door verwonding waarbij de peesschede in het proces betrokken is en minder vaak in het verloop van algemene infectieziekten."
mijn paard staat op stal, met rijden altijd vierkant in de beschermers omdat ik dit soort dingen wil voorkomen...

hij is niet kreupel...maar het is wel warm. Verward
Laatst bijgewerkt door AltijdLente op 14-03-03 12:20, in het totaal 1 keer bewerkt

Xantha

Berichten: 4521
Geregistreerd: 03-04-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 12:14

Stappen,stappen en nog eens stappen op de harde bodem. Liefst twee keer per dag en koelen. Als je dat een poosje vol houdt moet het minder worden. En anders naar de DA want ookal heeft iemand er nog zoveel verstand van niemand kan door dat been heen kijken en een DA kan een scan ervan maken. Loop er niet te lang mee door want als het een echte blessure wordt dan ben je verder van huis. Met dit soort dingen kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Succes ermee

XANTHA

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 17:10

Ik vind het altijd nogal gevaarlijk om niet-dierenartsen/niet-fysio's etc, deskundig op het gebied van de diergeneeskunde te noemen. Ik ken genoeg mensen waarvan ik altijd dacht: dat zijn ervaren mensen, die hebben er wel verstand van! En elke keer weer hadden ze het zooooo erg fout..... Ik zeg hier absoluut niet dat deze mensen er ook geen verstand van hebben, maar als het probleem blijft bestaan zou ik wel advies aan een goede (daar bedoel ik een gespecialiseerde in paarden) da vragen. Wacht er alstjeblieft niet te lang mee!!!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-03 17:25

nee dat doe ik ook niet. als ik de veearts er nu bij zou halen zou hij zeggen 14 dagen stappen en koelen. als ik dat nu eerst doe en het maakt geen verschil dan haal ik m drbij en dan ben ik m al een stapje voor. dan kan ik zeggen dat stappen niet helpt en dat we dus iets anders moeten proberen...zodra ik merk dat het warm blijft (het zou minder moeten zijn na 2 weken stappen en koelen) dan haal ik de veearts er natuurlijk bij als ik zelf alles geprobeerd heb.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 18:26

Als ik het goed lees heeft je paard al 2 weken een verdikte warme plek op zijn been. In die tijd ben je wel blijven rijden.
Dan zou ik nu niet nog eens 2 weken afwachten. Zet je paard op rust (dus niet rijden), ga alleen aan de hand stappen en koel het been goed en lang (bijv met klei of zo'n bandage waar je coolpacks in kan stoppen).
Is er dan na 5-7 dagen niet heel grote verbetering (dan ben je dus al 3 weken bezig eigenlijk), ga dan naar een goede DA die gespecialiseerd is in het bewegingsapparaat.
Die kan dan uitgebreid onderzoek doen, evt een scan van de pees maken, en dan weet je precies waar je aan toe bent.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 11:48

ik stap nu alleen en ik heb coolpacks die ik om zn been bandageer om te koelen. ik ben al gestopt met rijden, ik stap alleen aan de hand. mocht er geen verandering in komen dan haal ik er meteen een veearts bij. mijn vraag is of iemand hier ervaring mee heeft en of het uberhaupt helemaal goed kan komen...

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 13:13

Dit kan zeker wel goed komen, met de juiste behandeling.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 19:41

ik heb nu 2 dagen 2 x per dag gestapt en 2 x per dag gekoeld(paar uur met kompres en na de 2e keer stappen koud afspuiten) en het was vandaag al minder warm. ik hoop dat we nu op de goede weg zitten. morgen probeer ik wat vaker het kompres erop te doen zodat ie vaker gekoeld wordt op een dag. heel erg bedankt voor alle reacties en ik hoop dat er nog meer komen. je kan niet genoeg weten! Lachen

WenS

Berichten: 747
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 19:57

Als je het zeker wilt weten kun je ook met je paard naar de kliniek gaan.
Ze maken dan een scan van de pees, dit kost ongeveer 40 euro,
maar dan weet je gelijk wat het is en wat je eraan kunt doen.

AltijdLente
Berichten: 688
Geregistreerd: 22-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-03 20:03

hebben ze met zo'n scan meteen het hele (onder)been te pakken of heb je voor verschillende aandoeningen weer verschillende scans? op een rontgenfoto voor het bot kun je volgens mij geen pees zien, weet iemand dat?

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 21:48

Op een rofoto kan je alleen harde delen zien, dus alleen bot (en soms een vage uitlijning van het kapsel bij gewrichten).
Met een scan kan je alle delen die je wil bekijken onderzoeken. Je kan alle verschillende pezen zichtbaar maken, dus dan weet je precies waar een probleem zit en hoe groot het probleem is.

Je kan dus aan alle kanten een been vanaf de huid tot op het bot doorlichten. Het is geen statisch beeld, zoals met een foto. Het beeld is real time op een tv-scherm te projecteren zodat je direct kan volgen waar je zit.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 26 bezoekers