[b]Gekanteld hoefbeen is er nog iets aan te doen?

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
MaiNat

Berichten: 2625
Geregistreerd: 29-10-02
Woonplaats: Niedorp

[b]Gekanteld hoefbeen is er nog iets aan te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-03 14:25

Huilen Maico het paard wat ik verzorg heeft vrijwel zeker een gekanteld hoefbeen bij 2 voorhoeven? Weet iemand hier een oplossing voor? Speciaal beslag , En wie heeft hier ervaring mee en heeft het weer goed gekregen.Groetjes Car[/b]


callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-03 14:36

Laten bekappen volgens strasser methode.

Zelf geen ervaring mee, maar genoeg positieve ervaringen over gehoord van paarden met ernstige hoefbevangenheid, die volledig opknapten.

Eigenlijk is dit de enige methode waarbij de hoef echt GEZOND wordt gemaakt. En het is zelfs goedkoper dan speciaal beslag!

Er is nog niet zoveel info over te vinden. Er zijn slechts enkele hoefspecialisten in Nederland, die ook nog in opleiding zijn.

Over 2 weken ga ik de introductiecursus volgen, dan leer je zelf de hoeven van je paard gezond te houden (maar nog niet corrigeren hoor).

Cookies

Berichten: 4572
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-03 16:17

Met een goede hoefsmid kun je veel bereiken. de pony van de buren had dat ook maar de hoefsmid heeft het weer helemaal goed gekregen

My imaginary friend thinks you are stupid.

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-03 17:48

Kijk op www.hoofcare.nl daar staat een heleboel over hoefbevangenheid en de behandelmethodes. Wel snel actie ondernemen !

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Malabarista

Berichten: 1799
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: El Paso

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-03 19:39

Een pony van ons heeft dat bij 1 hoefje gehad. Maar bij haar is het vanzelf goed gekomen eigenlijk. We hebben haar natuurlijk wel heel sober gevoerd. maar 1 handje brokjes per dag omdat het anders te zielig werd. En vooral veel hooi gevoerd. Lopen wilde ze niet en dus zijn we er wel af en toe mee gaan stappen. Op een gegeven moment hebben we haar een tijdje in een hele zachte bodem gezet en toen ging ze dus wel lopen. Naarmate ze steeds slanker werd ging het beter.

*Jolanda*

Berichten: 1483
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 19:39

Hey!
Een gekanteld hoefbeen is niks aan te doen, een losse hoefwand wel.
Zijn er al foto's gemaakt van z'n hoeven? Want dan kan een dierenarts/hoefsmid pas behandelen.
Issie nogsteeds bevangen of niet?

Groetjes Jolanda

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 19:45

Helaas.... Een gekanteld hoefbeen zal NOOIT meer 'terug' kantelen en weer horizontaal komen te staan. Maar hoever is het hoefbeen gekanteld? Als het minder ernstig is, dan is er met speciaal beslag nog wel wat te doen.
Als het hoefbeen behoorlijk verticaal staat betekend dat meestal de slager....

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-03 22:10

Citaat:
Laten bekappen volgens strasser methode.

Zelf geen ervaring mee, maar genoeg positieve ervaringen over gehoord van paarden met ernstige hoefbevangenheid, die volledig opknapten.

Eigenlijk is dit de enige methode waarbij de hoef echt GEZOND wordt gemaakt. En het is zelfs goedkoper dan speciaal beslag!


Kijk uit wat je zegt. Strasser is lang niet zo'n wondermethode als gedacht. Sterker nog, er komen steeds meer negatieve verhalen naar buiten.
Kijk maar eens op
http://www.laminitis.org/strasser%20trim.html
De site van de engelse laminitis stichting (the laminitis trust). Die zijn ernstig anti-strasser en waarschuwen er dus ook voor.

ElCid

Berichten: 6787
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Achterhoek, Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 09:36

Inderdaad, ik heb ook al menig negatief bericht gelezen over de Strasser methode en andere "Natural Hoofcare" methodes.
De laatste methode is "natuurlijk" bekappen en zou alleen zin kunnen hebben als het paard in kwestie altijd buitenloopt. Over Strasser heb ik zelfs gelezen dat sommige gevallen resulteerden in de dood van het paard.
Ik weet niet hoe maar zo stond het op de site.

DubbelDun

Berichten: 68289
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 10:46

Idd eenmaal gekanteld blijft gekanteld. Het paard zal nooit meer 100% worden, maar door een goede kapmethode (natural balance) kan een paard wel weer op een rustige manier voor recreatie gebruikt worden. Ee.a. is heel erg afhankelijk van de mate van kanteling.

Overgaan zal het dus nooit en ook zal het paard er regulmatig last van blijven houden. Je moet dus ook heel erg uitkijken met wat je voert etc.

Ik ben ook voorstander van de Strasser kapmethode en de hierboven genoemde site waarschuwt weliswaar tegen een aantal situaties die blijkbaar in Engeland verkeerd hebben uitgepakt maar een gefundeerde/onderbouwde verklaring van hetgeen er gebeurd is wordt niet gegeven.

Er zijn meerdere methodes die ongeveer op het zelfde neerkomen: Strasser, natural balance en Jaime Jackson; allemaal gaat het erom dat het paard op een natuurlijker manier op de hoeven wordt gezet, zoals de in het wild levende paarden vroeger (en nu nog) op de hoeven stonden/staan.

Een éénmaal bevangen hoef heeft tijd nodig om te verbeteren, dit kan wel een jaar duren. De meeste mensen gunnen een paard die tijd niet. Als een ijzer niet direct hulp geeft dan moet het paard maar naar de slacht. Lips are sealed
Lees deze site eens aandachtig door (lang)
http://www.barefoothorse.com
http://www.naturalhorsetrim.com
Hierin zijn diverse case-studies beschreven waar heel duidelijk verbetering optrad.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Woogy

Berichten: 8102
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 11:40

ik ken een paard had gekanteld hoefbeen heeft voor een jaatje telkens speciaal beslag gekregen en heeft de hoefsmid geprobeert alles recht te trekken, is niet gelukt.
een jaar te laat is hij alsnog ingeslapen, one singer one song heeft nodeloos vreselijk geleden. ik weet niet hoe erg je boeffie het heeft, dus ik wil je hier niet mee neer halen, maar singer had het dus heel erg

Pretty pretty blue eyes
Please, don't even tell me any lies

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 17:43

Een gekanteld hoefbeen is id niet meer terug te krijgen. Afhankelijk van de mate van kanteling is het paard nog goed tot recreatief te rijden.
Overigens, een kateling van het hoefbeen is meestal een minder groot probleem dan wanneer het hoefbeen (ook) verzakt is.
Maar het hangt allemaal behoorlijk af van de mate van kanteling.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 09:14

Ik zal nu even alle voorgaande berichten gaan tegenspreken Extreme duivel .
Ik heb een 11 jarige ruin, die heeft afgelopen september een koliekoperatie moeten ondergaan als gevolg waarvan hij hoefbevangen is geworden. In eerste instantie hadden we dat niet eens in de gaten omdat ie amper kreupel liep en geen pijn leek te hebben. Maar hij liep wel onregelmatig en we hebben dus foto's laten maken van zijn linker voorbeen en daaruit bleek dat het hoefbeen zowel gekanteld als gezakt was. Volgens de DA een hopeloos geval dus. Maar aangezien ik erg gek met mijn Jumper ben, en ik nog nooit zo'n fijn en goed paard heb gehad, heb ik het niet zo snel opgegeven. Ik ben op internet gaan zoeken en heb diverse dingen overwogen en verschillende mensen gebeld en gemaild. Uiteindelijk ben ik via hun website bij de broers v. Nassau terecht gekomen en in hen had ik het meeste vertrouwen. Ondanks een negatief advies van mijn dierenarts heb ik Jump toch volgens hun methode laten beslaan. En o wonder, hij liep meteen niet meer kreupel (en dat terwijl de smid er in eerst instantie van schrok hoe het eruit zag) *LOL* .
Ik ben weer rustig aan gaan rijden (voor zover Jump rustig kan zijn Haha! ). Ondertussen is hij al weer een keer beslagen, dit keer met een gewoon ijzer en hij is absoluut niet gevoelig meer op die voet. Je kunt nu (5 maanden later) aan de hoef zien dat hij bevangen is geweest vanwege de ring in de hoef en vanwege de vorm die nu goed bijgehouden moet worden, maar verder merk je niks meer aan hem. Hij is na dat eerste beslag geen dag meer kreupel geweest en ook zijn gangen zijn nog net zo fantastisch als voor die tijd, hij is dus ook niet korter gaan lopen of zo (daar hadden we wel rekening mee gehouden). Er hebben diverse mensen naar gekeken die er verstand van hebben (DA, Rodinde, hoefsmeden) en die zeggen allemaal dat ik ontzettend veel mazzel heb gehad. Ik kan alles weer met hem, ook springen. Okee, de internationale top zal wel teveel gevraagd zijn Tong uitsteken , maar dat ligt waarschijnlijk meer aan mijn eigen talent }> .
Wat ik wel heb gedaan, maar dat is natuurllijk niet te bewijzen of het heeft geholpen, is dat ik Laminaze heb gegeven (van de paardendrogist). Een kruidenmengsel dat de doorbloeding stimuleert, vooral in de hoeven, en de gifstoffen sneller afvoert. Ik dacht in ieder geval, baat het niet, dan schaadt het niet en ik heb in ieder geval alles geprobeerd om mijn paard weer op de been te krijgen. En verder veel beweging geven, is ook goed voor de doorbloeding.

Edit: website uit bericht verwijderd, Jantien.

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 10:31

Precies !!! Rob van Nassau is al 20 jaar mijn hoefsmid en zij doen dit bijna dagelijks!, ze krijgen dit soort gevallen vanuit heel Nederland.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Dehtje

Berichten: 395
Geregistreerd: 13-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 23:59

Ik ben het met Jolly Jumper eens, ook mijn paard is bevangen geweest en heeft een kanteling van het hoefbeen, maar ik kan prima met haar rijden! Als ze eenmaal de bevangenheid overleeft hebben kunnen ze daarna weer voorzichtig belast worden. Momenteel loopt Kristal zonder ijzers, en ben ik begonnen met dressuurles, allemaal zonder problemen. Het is dus niet waar dat als het hoefbeen gekanteld is je het paard kunt afschrijven!!

MaiNat

Berichten: 2625
Geregistreerd: 29-10-02
Woonplaats: Niedorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-03 08:25

Bedankt voor alle reacties! Ik zal kijken wat we kunnen doen om het beter te laten gaan. Maar het is moeilijk te beoordelen tot hoever het been is gekanteld. Maico had teveel eiwitten gegeten en toen is hij bevangen geraakt. Ik ben toen elke dag met hem gaan lopen en moest op rantsoen. Ze hoeven waren toen erg warm maar doo rveel te koelen ging het naar 3 weken beter maar toen stopte hij met lopen van de 1 op de andere dag en hebben we hem in een modder bad gezet. En overal plukjes hooi gezet omdat we hem nu meer moesten voeren en zo evengoed i n beweging moest blijven voor de doorbloeding. toen zijn ze hoeven ineens gaan kantelen. Ze hoeven zijn tussendoor ook nog bekapt maar evengoed wilde hij niet lopen.....We hopen dat het nog beter gaat en allles proberen

Fly & Caitlyn
Lieve Natasja rust in vrede 05-10-04 en Maico 21-03-03
Gebruik NOOIT Fenylbutazone, lees stuk onderaan m'n profiel.
[ITP] Cursus: Dump je baasje en [ITP] Cursus: Hoe overleef je de hongerwinter? en [ITP] Fly van luxepaard naar werkpaard!

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 17:41

Mag ik vragen hoelang die diagnose gesteld was bij jullie paarden? Ik kan me voorstellen dat als je er snel bij bent het dmv aangepast beslag etc nog kan verbeteren. En als het al langer gekanteld en gezakt is, kan aangepast beslag etc ook nog helpen?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Dehtje

Berichten: 395
Geregistreerd: 13-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 17:57

Als het hoefbeen eenmaal kanteld is daar niets meer aan te doen, hoe snel je er ook bij bent, het kanteld niet terug of zo.

Edit: website verwijderd, Jantien

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 18:27

Aan alle (zeer) tevreden klanten van de broers Van Nassau,
het spammen van een website is niet toegestaan op Bokt. Wanneer een website te vaak wordt genoemd in de reacties op een vraag dan zal ik deze ook verwijderen. Bij mij geld de regel dat een website 1x mag worden genoemd als uitleg op een vraag. Dus ongeacht wie er roept, een site mag vanaf vandaag maar 1 keer tussen de antwoorden staan.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

joyce B

Berichten: 14732
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 19:27

Mijn hoefsmid heb ik vorige keer ook gevraagd over de Strasser methode. Die was er ook niet enthousiast over... Die van mij heeft ook vrijwel altijd blootvoets gelopen, en die liep ook "natuurlijk" Hij zei wel dat bij bepaalde paarden met een bepaade vorm hoeven het verbetering kom geven, maar dat dat nog niet bewezen was, en het voor andere paarden negatief kon uitpakken.

Janka
Berichten: 85
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Raard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-03 12:58

Iets heel anders dan de andere methoden, ik heb een Shetlander met dat probleem er wordt sowieso niet meer op gereden (niet daarom hoor, het is een gezelschapspony) maar ik wil niet dat het probleem ervoor zorgt dat ze pijn heeft of kreupel loopt, ik geef haar vanaf het voorjaar en zolang het gras vet en eiwitrijk is elke dag 2 a 4 ananaspillen bij de DA vandaan. mijn moeder had dit gehoord op een lezing over homeopatische middelen, en het werkt! Het is niet zo dat het hoefbeen minder gekanteld is, maar de hoeven groeien niet zo snel en ze heeft er nu minder last van. Verder worden de hoeven bij geknipt en wordt er zo min mogelijk in gesneden( bij de straal). Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Wees jezelf er zijn al zoveel anderen

"Loesje"

DubbelDun

Berichten: 68289
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-03 13:09

Janka schreef:
maar de hoeven groeien niet zo snel en ze heeft er nu minder last van..

Wat is er mis met het snel groeien van hoeven Verward Als ze wel snel groeien kun je dus sneller de stand corrigeren en daardoor het hoefbeen minder pijnlijk op de zool laten drukken.

Kun je iets specifieker zijn over de werking van die ananaspillen Verward

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-03 22:24

Bij een chronisch hoefbevangen pony/paard groeien de hoeven soms extreem snel. Ze groeien dan als het ware in een 'boogje' naar boven toe. Dat geeft veel problemen. Je moet deze hoeven echt extra bij laten houden door de hoefsmid anders krijg je hele grote standafwijkingen.

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

DubbelDun

Berichten: 68289
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-03 09:24

Maar juist doordat ze sneller groeien (en je ze dus goed bij moet houden) ben je sneller van die lelijke/slechte hoefstand af.
Het feit dat ze sneller groeien duidt er IMO op dat het lichaam zich aan het herstellen is. Dat de hoeven op een verkeerde manier afslijten en de teen te lang blijft komt doordat wij de paarden op een verkeerde bodem laten lopen. Kijk naar de paarden die vrij in het wild leven. Hier komt hoefbevangenheid niet voor en zijn de hoeven altijd kort aan de voorkant, vaak door de harde bodem waar ze over lopen.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-03 18:44

Dat is zo. Maar als mijn paard in het wild had geleefd was ie nu morsdood geweest....

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 7 bezoekers