Citaat:
Bij haver wordt dan wel weer de energiewaarde minder naarmate de dagen verstrijken. Oude geplette haver geeft dus veel minder energie dan de net geplette haver.
Ik zou geen enkele zinnige reden kunnen bedenken waarom er substantieele hoeveelheden energie verloren gaan, na een paar dagen.
Inhoudelijk vindt er geen veranderingen of omzettingen plaats door het pletten, alleen de snelheid van beschikbaarheid van het zetmeel neemt toe.
Het zou kunnen, dat de aanwezige vetten wat oxideren, omdat ze wat meer aan zuurstof zouden worden blootgestelt, waardoor hieruit iets minder energie zou kunnen komen, alleen dat is i.m.o. een te verwaarlozen hoeveeldheid.
Ook vindt er verder geen fermentatie plaats waardoor er energie verloren gaat.
Wel wordt de korrel inhoud meer blootgesteld aan schimmels, bacterien ect, waardoor de haver minder smakelijk kan worden, als het te vochtig en te warm wordt bewaart, de barst zit er natuurlijk niet voor niets om.
Een andere mogelijkheid is het vervluchtigen van wat plantspecifieke stoffen, zoals etherische olien, dit zijn b.v. aromatische stoffen in de natuur vaak bedoeld als natuurlijk bescherming tegen insectenvraat, voorbeelden daarvan zijn b.v. knoflook, kaneel, eucalipteus etc.Deze stoffen hebben vaak positieve werking in het dier en stimuleren of controleren de darmflora b.v.
Met andere woorden, dat door het pletten er energie ( calorieen ) verloren gaat is wel heel erg kort door de bocht.