Wel of geen ijzers onder bokvoetje

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ginn
Berichten: 38
Geregistreerd: 12-08-02
Woonplaats: Soest

Wel of geen ijzers onder bokvoetje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-03 22:09

Hallo, Ik wil jullie iets vragen. Mijn paard heeft rechtsvoor een bokvoetje
en haar hoefje was ook veel te stijl. Mijn huidige hoefsmid heeft dit gecorrigeerd door het aanbrengen van ijzers. Ze staat nu rondom. Inmiddels is de hoef weer mooi zoals het hoort en denk ik dat de ijzers er af kunnen. Ik wil graag een paard zonder ijzers. Mijn hoefsmid vind dat niet verstandig, maar ik vind het hem niet obectief want al " zijn paarden" staan op ijzers. Kan iemand mij raad geven of heeft iemand ook weleens zo'n probleem bij de hand gehad?

Leef!!!


flettie

Berichten: 8478
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 22:17

Deze vraag heb ik laatst ook gesteld aan mijn eigen hoefsmid en aan Joke Nibbelink (heeft een internetsite). Fayette heeft ook boekhoefjes gehad. Linksvoor is nu bijna helemaal verdwenen en alleen rechtsvoor kun je het nog zien als ze hoognodig naar de hoefsmid moet. Zowel mijn eigen hoefsmid als Joke Nibbelink zeiden dat ik Fayette beter niet op ijzers kan zetten. Dit omdat ijzers het natuurlijke slijtingsproces van de hoeven tegen gaat. Kijk maar eens hier http://www.home.zonnet.nl/joke_nibbelink/ en dan op het forum. Daar staat mijn vraag aan haar ook nog en haar (verdere) antwoord erop.
Als het even kan wil ik Fayette ook niet op ijzers zetten, dit vanwege haar bokhoef maar ook omdat het me gewoon een heleboel hoefsmidkosten scheelt Haha!

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+1

Ginn
Berichten: 38
Geregistreerd: 12-08-02
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-03 22:26

Hoi, ja dat ben ik nu ook aan het doen, internetsite aan het zoeken en vragen stellen aan diverse hoefsmeden. Helaas heb ik 1 keer een hoefsmid die ik via internet had aangeschreven laten komen en deze persoon heeft mijn paard echt heel veel pijn gedaan (te kort bekapt en in het leven gesneden en op die plek een ijzer gebrand... Boos! ). Dus je begrijpt dat ik ietwat voorzichtig ben met hun informatie en mijn vertrouwen is ook een beetje weg vandaar dat ik hier nog even wil weten wat jullie ervan vinden.

Leef!!!

flettie

Berichten: 8478
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 22:37

Tja, wat Joke Nibbelink me dus vertelde klonk mij logisch in de oren, mijn hoefsmid was er mee eens (die zei ook: "zolang ze niet te zachte hoeven heeft die te snel afslijten zou ik ook geen ijzers onderdoen" en het feit dat hij dat zei betekent dus wel minder inkomsten) en zelf leek me dat ook het logische.
Succes iig met je zoektocht! Hopelijk vind je snel een goede hoefsmid.

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+1

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 08:12

Misschien kun je een hoefsmid uit je eigen omgeving om een second opinion vragen? Je kent er vast wel eentje die goed bekend staat.

* To Belg, or not to Belg *

germie

Berichten: 15481
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 08:22

HOe oud is je pony?

Ik ken een e-pony die een steile hoef heeft (gehad)(ik noem het nog g een bokhoef). Als veulen werd ze jeugdkampioen, toen viel het niet echt op. Als jaarling stond ze bovenaan, maar om het kampioenschap moest ze toch echt haaar zusje voor laten gaan vanwege die steile hoef. Daarna is ze op corrigerend beslag gekomen.
Als 2-jarige is dat 's morgens voor de keuring eraf gehaald en 's avonds er weer op (1 en 2 jarigen mogen niet beslagen voorgebracht worden). Ze werd jeugdkampioen. Je zag er namelijk niets van.
Ze is inmiddels 3 en staat nog steeds op ijzers. De hoef lijkt normaal. Ze blijft in ieder geval op ijzers tot de keuring, want eigenlijk hopen dat ze ster wordt. Daarna proberen ze wel zonder. Volgens de hoefsmid kan dat dan best. Je ziet er nu niets meer van.

Ginn
Berichten: 38
Geregistreerd: 12-08-02
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-03 12:19

Ze is inmiddels 11 jaar en je ziet er ook niet zoveel meer van. Ja de hoef is nog een beetje te stijl en haar kootbeen ook maar verder gaat het heel goed en denk ik dat de hoef en haar been d.m.v. natuurlijke slijtage een betere stand zullen aannemen. Maar ja het blijft lastig want ik ben een leek en helaas kan mijn paard niet praten..

Leef!!!

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:31

Hallo Ginn,

Heb even voor jou op www.hoofcare.nl gekeken (hoefproblemen/stelvoet/bokvoet). Daar schrijven ze dat zonder beslag ook moet kunnen als alles weer goed lijkt. Je zou het gewoon kunnen proberen en goed in de gaten houden, want sommige paarden schrapen en als dat net het bokvoetje is, zou dat verkeerd kunnen aflopen. groetjes

DubbelDun

Berichten: 68465
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:35

En als je voor het werk toch vanwege te grote slijtage ijzers nodig zou hebben kijk dan eens op
http://www.oldmacs.com.au/default.htm
wil je meer wten, PB dan even, want ik gebruik ze voor mijn paard ook (al jaren).

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:39

Ik heb een pony van de slacht gehaald met bokhoef (foto in m'n profiel van vooraanzicht) die dan ook nog zeer ernstig verwaarloosd was. Ondanks haar héél ernstige afwijking heeft ze echter nooit geen ijzers gekregen. Ze werd in het begin elke twee weken bekapt en gecontroleerd tot de stand ergens op begon te lijken. Jammer genoeg was ze net iets te oud om de stand volledig te kunnen corrigeren, maar al bij al is de afwijking sterk verbeterd. Zonder ijzers werkt het hoefmechanisme stukken beter en is de doorbloeding veel beter. Soms is een ijzertje noodzakelijk als de hoef ook uitzakt of zo ... maar zoals je zelf zegt, sommige smeden willen gewoon onder alles ijzertjes slaan, zouden dat zelfs bij de baasjes ook doen Haha!. Volgens mij ga je beter bij een tweede partij ten rade!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 12 bezoekers