aminozuren en eiwitvertering

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
floortje_82
Berichten: 727
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: hoengen-selfkant/limburg

aminozuren en eiwitvertering

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-03 14:53

wie weet iets van deze dingen ik moet hier namelijk een werkstuk over maken over vertering van eiwitten en aminozuren bij paarden wie kan mij helpen groetjes floor

papa ik mis je en dat zou altijd zo blijven


Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 17:57

Misschien kun je bij je dierenarts eens vragen om informatie.......

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-03 11:15

Tja.... er is een hoop literatuur te vinden over de vertering van eiwit en de opname van aminozuren. Als eerste zou je een algemeen fysiologie-boek erbij kunnen pakken als introductie. De enzymatische (dunne-darm)vertering van eiwit is namelijk voor elk dier zo goed als hetzelfde. Daarnaast vind er bij het paard een microbiologische afbraak van eiwit plaats in de dikke en blinde darm. De aminozuren die bij deze afbraak vrij komen worden gebruikt bij de groei van de bacteriën en dragen dus niet bij aan de opbouw van lichaamseiwit in het paard. Deze microbiologische afbraak is vergelijkbaar met de microbiologische afbraak van eiwit in de pens van herkauwers. Misschien handig om daar ook wat literatuur over te zoeken.

Wanneer men het over eiwit-verteerbaarheid heeft kan men spreken over een schijnbare eiwitverteerbaarheid en een werkelijke eiwitverteerbaarheid. Wanneer je een schijnbare verteerbaarheid hebt (de hoeveelheid eiwit die je aan het paard geeft - de hoeveelheid eiwit die in de mest zit) dan houdt men geen rekening met de hoeveelheid eiwit die door het paard afgegeven wordt aan het voer en de mest. Dit is eiwit wat afkomstig is van de darmwand, enzymen (dit zijn aminozuren), welke o.a. stikstof bevatten. De hoeveelheid stikstof in de mest of het voer geeft uiteindelijk aan hoeveel eiwit (of zo je wilt, aminozuren) er in de mest of het voer zitten. Daarnaast kan de mest ook darmbacteriën bevatten. Deze bestaan ook uit eiwit en zullen dus ook bijdragen aan de hoeveelheid stikstof die uiteindelijk gemeten wordt in de mest. Trek je al deze zaken (darmwand-cellen, enzymen en bacteriën) nou van het stikstof-gehalte in de mest af, dan heb je de werkelijke verteerbaarheid van het eiwit.

Als het gaat om de hoeveelheid eiwit in het voer, dan moet men dus ook rekening houden met de verteerbaarheid van dit eiwit. Je hebt slecht verteerbare eiwitten, maar ook goed verteerbare. Dusssss.... een voer kan bijvoorbeeld veel eiwit bevatten, maar waar je echt naar moet kijken is het verteerbare eiwit (wanneer je dit leest, dan gaat het meestal om de schijnbare eiwitverteerbaarheid zoals ik hierboven heb uitgelegd). Meestal staat dit ook op de zak. Om een leuk voorbeeldje te geven over de eiwitverteerbaarheid van diverse producten die aan paarden gegeven worden:

Gedroogde bietenpulp met een suikergehalte tussen de 150 en 200 g/kg bevat 103 gram ruw eiwit per kg product. Het eiwit in bietenpulp heeft een verteringscoëfficiënt van 42%. Dit betekent dat maar 43,26 gram van het eiwit in bietenpulp verteerd wordt door een paard (103*0,42=43,26).

Luzernebrok (bix van luzerne) bevat 100 gram ruw eiwit per kg product. het eiwit heeft een verteringscoëfficiënt van 60%. Dit betekent dat 60 gram van het eiwit in luzernebrok wordt verteerd door het paard.

Je ziet het, ondanks dat bietenpulp (iets) meer eiwit bevat dan luzerne, wordt er bijna 17 gram van het eiwit in luzerne meer verteerd door het paard.

Of de aminozuren die vrij komen bij de vertering van eiwit in bietenpulp en luzernebrok beiden even goed benut kunnen worden door het paard laat ik even in het midden. Het aminzuurpatroon van de gebruikte grondstoffen moet namelijk overeenkomen met de behoefte van het paard. Als het product bijvoorbeeld heel weinig Lysine (een aminozuur) bevat, dan moet dit aminozuur aangevuld worden door een ander product. Niet elk eiwitrijk product is daarom geschikt om te gebruiken in een paardenvoeder omdat het aminozuurpatroon overeen moet komen...

Er is nog een hoop te vertellen over de vertering van eiwit, maar ik hoop dat het bovenstaande een leidraad kan zijn in je zoektocht. enneuh... nu niet alles letterlijk overschrijven hè! Knipoog

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aniikaa, Heleen_G, laurawxll, Sirius1804 en 40 bezoekers