cheyentic schreef:alles wat vochtig word verpakt gaan bacterieen in zitten en die scheiden zuur uit..wel minder in voordroog maar het zit er wel in..
Een goede kuil is bijzonder geschikt voor paarden..wanneer de juiste fermentatie heeft plaatsgevonden en dus de eiwitten ook zijn omgezet...
Citaat:
Melkzuurbacteriën in kuilen zijn er in homo- en heterofermentatieve vorm. Gebruik liefst beide.
Nog even en het inkuilseizoen barst los. Tijdens het inkuilproces bij gras- of maïskuilen zijn melkzuurbacteriën actief, al dan niet toegevoegd. Hierbij is onderscheid te maken tussen homofermentatieve melkzuurbacteriën (zoals Lactobacillus plantarum) en heterofermentatieve (zoals L. brevis of L. buchneri). De homofermentatieve zetten één suikerdeel om in twee delen melkzuur. De heterofermentatieve zetten één suikerdeel om in één deel melkzuur en één deel azijnzuur en kunnen daarna ook melkzuur omzetten in azijnzuur en alcohol. De omzetting naar azijnzuur is minder efficiënt en azijnzuur is minder sterk dan melkzuur, maar werkt wel broeiremmend, melkzuur niet. Broei in de kuil wordt veroorzaakt door de schimmels, bacteriën of gisten die in het gewas zitten. Deze micro-organismen verbruiken zuurstof en suikers, waarbij kooldioxide en warmte vrijkomen. Vaak zijn hoogwaardige voordroogkuilen, met veel suikers, daarom gevoeliger voor broei. Nattere kuilen bevatten minder suiker en bovendien boterzuur dat als broeiremmer werkt. De organismen zijn af te remmen door de hoeveelheid zuurstof te beperken, of tijdens het inkuilproces maatregelen te nemen. Homofermentatieve melkzuurbacteriën vormen snel melkzuur, maar worden daarna geremd door het zelfgeproduceerde melkzuur. Heterofermentatieve melkzuurbacteriën zijn in het begin traag, maar gaan wel door met hun werking bij een lage pH. De combinatie van homofermentatieve en heterofermentatieve is daarom de beste combinatie. Door de snelle verzuring krijgen andere bacteriën zoals boterzuurbacteriën minder kans en is de kans op een geslaagde kuil groter. Dit speelt vooral bij kuilen met een laag (30 tot 40 procent) drogestofgehalte. De bacteriemengsels zijn overigens niet altijd nodig, maar toevoegen vergroot wel de kans op een goede kuil."