Bonnieknol schreef:Als u kiest voor een langstengelig, grof hooi dan is het suikergehalte over het algemeen lager en wordt de kans op vervetting voorkomen. Om zekerheid te krijgen over een partij hooi, kan dit geanalyseerd worden bij het BLGG in Oosterbeek. Dan is precies bekend wat er gevoerd wordt.
Graag wil ik jullie er toch even voor waarschuwen dat dit pertinent NIET waar is! Weliswaar is grof stengelig hooi qua structuur heel goed voor paarden, maar juist het suikergehalte is vaak veel hoger dan bij fijn, korter hooi!
Wij laten ons hooi altijd testen en wat blijkt? Het grofste lange hooi bevat een vele malen hoger (en zelfs flink hoger dan de geadviseerde hoeveelheid!) suikergehalte dat het fijnere kortere hooi van hetzelfde land!
Juist doordat lang hooi over het algemeen is uitgegroeid verbruikt het zijn suiker niet meer, maar slaat die gewoon op. Mede daardoor is het ook beter om juist wel te bemesten, zodat de suikers gebruikt worden voor groei. En groei kan (bijna) niet zonder de noodzakelijke grondstoffen die uit mest gehaald worden.