Hier voer ik absoluut niks jonger dan 6 weken.
Misschien een keertje een week gesmokkeld met van die droge pijltjes die al bijna hooi waren toen ze nog op het land stonden 
Een lang stuk, maar wel duidelijk uitgelegd:Citaat:
Wanneer hooi voeren wat nu wordt geoogst??
In het kort is het nagenoeg onmogelijk om in deze tijd van het jaar genoeg zon in het gemaaide gewas te krijgen om er goed hooi van te maken. Gisteren moest manlief hooi in pakjes persen voor iemand, resultaat was dat de pers stuk is en dat had weer te maken met dat het hooi nog te nat was. Goed hooi knispert op het land, er zitten geen groene plukken meer in (dus dat wat op de grond heeft gelegen mag niet meer verschillen qua kleur en droogte van wat bovenop in het zonnetje heeft gelegen) en is met wat wind amper op de weers (dat zijn de bijeengeharkte repen hooi die de pers ingaan ) te krijgen omdat het wegwaait.
We hebben wel een aantal mooie zonnige dagen achter de rug, maar voor hooi heb je minimaal 5 dagen flink zon nodig en geen klamme nachten erin, in mei is het nagenoeg onmogelijk om echt knap hooi te krijgen. Uiteraard hangt dat ook weer samen met hoe dik het gras stond voor het maaien, of er met maaien een kneuzer gebruikt is en hoe vaak er geschud is, maar over het algemeen maak je pas eind juni met veel mazzel knap hooi .
Dat die eerste snee... De eerste snee is van oudsher "eng" hooi om te voeren, omdat het enorm smakelijk is en veel voedingsstoffen bevat. Het gras is immers lekker gaan groeien na de winter, bevat veel suikers en staat nog net niet in bloei. Omdat het zo smakelijk is en weinig stengelig, is de opname erg hoog en dat levert risico op diarree en overvoeding (niet alleen bij paarden hoor, ook aan schapen en koeien voert men liever geen hooi uit een eerste snede). Het is anders als er hooi van een eerste snede van natuurland of "vogeltjesland" komt. Dit hooi mag door de beperking op dat gebied niet eerder als een bepaalde datum gemaaid worden (begin of half juni), waardoor het gras allang bloeit als het gemaaid wordt. Dat heeft dus als voordeel dat er minder suikers en meer stengels in het gewas zitten, het nadeel is dat er vaak veel onkruiden als boterbloemen, kattenstaarten en zuring in zit. Daarbij komt dat deze weides vaak met een reden tot vogeltjesland zijn gemaakt, te laag gelegen en dus lang nat land (dus natte bodem), waardoor de droogtijd op het land vaak een dag of 3 langer is .
Bemesting is ook een factor om rekening mee te houden, alhoewel dat vaak al vervalt zodra het gras bloeit. De suikers die de plant gebruikt om te groeien, worden mede door bemesting verhoogd. Zodra de plant bloeit, is er dus in de plant minder suikers nodig en zal het gehalte in de plant omlaag gaan (naar de wortels). In die zin maakt het dus niet meer uit hoe er bemest is als het gras gemaaid wordt als het bloeit. Maai je voor het bloeien, dan is minder mest wel een aanrader . De bloeitijd van de meeste grassen ligt niet in mei, dus de eerste snee is logischerwijs altijd rijker als de tweede of verdere snedes (ook al bemest je niet, dan is het nog steeds zo dat het eerste gras rijker is). Naast sneller groeien bevorderen heeft bemesten nog een functie die wel eens uit het oog verloren wordt, dat is dat de meeste onkruiden (en dan vooral de schadelijke varianten) niet houden van een wat rijkere bodem. Minder bemesten levert vrijwel altijd meer onkruid in je wei op, maar dat is een gevolg van de keus die je maakt .
Dan nog even over het conserveren van hooi.
Dat heeft tijd nodig, omdat de laatste restjes vocht in het gewas eruit moeten en dat proces levert warmte op. Hoe droger het hooi, hoe minder vocht, hoe minder broei. Broei is niet alleen onhandig wat betreft schimmeltjes en bacteriën die van warmte houden, maar ook gevaarlijk doordat het echt heel heet kan worden. Vroeger werden er niet voor niets "schoorstenen" in de hooiopslag gemaakt, zodat de warmte eruit kon. Vaak werd er ook meerdere malen per dag de temperatuur genomen in de schoorstenen of gewoon direct in de hoop hooi, temperaturen van 50 graden en hoger zijn niet ongewoon in de eerste weken. Hoe natter het hooi in de baal is gegaan hoe groter dus het risico op brand in de opslag!
Dan het ontwikkelen van schimmeltjes en bacteriën, deze beide organismen hebben voedsel nodig en warmte. Hooi van de eerste snede bevat veel suikers en daar houden deze organismen van. Vandaar dat hooi van de eerste snee gevoeliger is voor schimmels (zeker als het niet goed is opgeslagen of te nat was) en bacteriën.
Het conserveren van hooi is een proces waar zo min mogelijk zuurstof bij komt, maar waarbij in tegenstelling tot bij kuil of voordroog het vocht niet in het proces wordt gebruikt. Daar zit dan ook het grote verschil, hooi bevat erg weinig melkzuur en dit melkzuur is juist wat nodig is voor het conserveren van kuil en voordroog. Vandaar dat paarden met gevoelige darmen het vaak beter doen op hooi, dat bevat nagenoeg geen melkzuur wat de zuurgraad van de darmen beïnvloedt .
Het conserveren van hooi kost, net zoals bij kuil en voordroog, tijd. Dit is omdat de gehele "hoop" door het proces heen moet van conserveren tot hooi/kuil/voordroog. Maak je te snel de hoop open, dan komt er lucht bij en dan ontstaat er een verstoring in het proces en krijg je schimmel. Dat is dus de eerste reden om niet snel te voeren van vers hooi. De tweede reden is dat het hooi nog te vers is, dus te smakelijk en het dier er veel van zal eten, terwijl het nog niet klaar is met conserveren. Vergelijk het maar met het koken van aardappels. Je kunt ze best eten als ze niet helemaal gaar zijn, maar het verteren ervan zal geen makkelijk en prettig proces zijn. De aardappels pas eten als ze gaar zijn, levert geen buikpijn en andere narigheid op .
Men rekent 6 weken voor het conserveren, zelf zou ik voor hooi van de eerste snede (wetende dat het nooit droog genoeg kan zijn geweest) zeker 8 weken rekenen.
Wij hooien ook niet eerder als dat de tweede (soms derde) snee in bloei staat, het wordt gemaaid met een kneuzer op de maaimachine. Deze kneust de waslaag om het gras zodat het sneller kan droger op het land. Zo snel mogelijk na het maaien wordt het geschud, dit moet dus echt iedere dag zodra de bovenlaag weer droog is na de nacht. Pas na 5-7 dagen volle bak de zon erop en als we geen natte, groene plukjes meer zien tijdens het schudden, harken we het in weersen. Deze weersen maken we zodra de zon op z'n hoogst staat, zodat de redelijk luchtige weers goed zijn vocht kwijt kan door verdamping. Zo rond een uur of half drie gaan we dan persen (en ja, dat betekent dus wel dat je tot 's avonds heel laat bezig bent) en zo snel mogelijk opgeladen en opgeslagen. Liefst allemaal zolang het helder zonnig en flink heet is, zodat je optimaal de zon benut.
Hooi maken lijkt heel simpel, maar het is vaak echt een stukje goed je land, gewas en het weer kennen...
(nh forum)