Staartriem

Moderators: A_nouk, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dorine_81

Berichten: 1639
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Beek (LB)

Staartriem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-02 17:53

ik had een vraagje over staartriemen...

Op de gerlderse is iemand die ik ken uit de ring gestuurd omdat ze een staartriem had...ze heeft een D pony en sprong B...

Nu heb ik in de wedstrijdregelementen gezocht maar nergens staat dat je geen staartriem mag gebruiken bijspringen...in de dressuur mogen alleen A B C pony's het maar bij springen staat het dus niet...

Wie weet hier meer van???

Groetjes Dorine


liberty

Berichten: 17218
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 19:10

alleen A en B pony's mogen een staartriem, zowel dressuur als springen geloof ik.

Een D pony mag er helemaal geen aan!

FNRS jury dressuur, mennen, carrousel, springen en parcoursbouwer
http://www.sintels.nl
[MHK] 12 of 16, wie rijdt er mee in het carrouseltopic?

Dorine_81

Berichten: 1639
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Beek (LB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-02 19:34

maar waar staat dat dan in de wedstrijd regelementen??? ik heb het niet kunnen vinden ... wel bij de dressuur maar niet bij springen....!

liberty

Berichten: 17218
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 23:03

heb hem niet bij de hand, zal wel eens kijken voor je

linda

FNRS jury dressuur, mennen, carrousel, springen en parcoursbouwer
http://www.sintels.nl
[MHK] 12 of 16, wie rijdt er mee in het carrouseltopic?

Amanda_T

Berichten: 5880
Geregistreerd: 01-07-01
Woonplaats: Klundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 17:14

volgens mij mag het gewoon maar dta weet ik niet zeker

::..*,,Rust zacht lieve Lasagna ;(...30/3/1986-30/09/2009.. :+: ,,*..::

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 17:23

Artikel 260 - HARNACHEMENT.1. Het paard dient te zijn opgetoomd met een deugdelijk, goed passend en in behoorlijke staat van onderhoud verkerend rijzadel, hoofdstel en bit.

2. Het gebruik van oogkleppen en capuchons is verboden. Een te strak aangesnoerde neusriem zal als wreedheid (art. 44) worden aangemerkt.

3. Rijzadel: Het rijzadel moet voorzien zijn van ruime beugels. Om veiligheidsredenen moeten stijgbeugels en stijgbeugelriemen vrij hangen vanaf de bevestigingshaak van het zadel en aan de buitenzijde van het zweetblad. Iedere andere wijze van bevestiging, van welke aard ook, is verboden. Een deelnemer mag noch direct, noch indirect een deel van zijn lichaam aan enig onderdeel van het harnachement vastmaken.

4. Hoofdstel: In de klassen B t/m M is uitsluitend de volgende optoming toegestaan: Trenshoofdstel met af-richtings-, rechte-, mexicaanse-, beugel-, of zgn. ge-combineerde neusriem voorzien van een enkele trens (bij voorkeur bustrens); de bakstukken mogen van ''bontjes'' worden voorzien, mits deze niet dikker zijn dan 3 cm. Voor de klassen Z en ZZ paarden geldt de optoming conform het NHS/FEI-springreglement. In de klassen Z en ZZ-ponyruiters is uitsluitend in de categorie├źn D en E ook het gebruik van een pelham of Thiedemann-bit toegestaan. De teugel(s) moeten aan het/de bit(ten) of direct aan het hoofdstel bevestigd zijn en dient/dienen te bestaan uit enkele of dubbele gladde lederen teugel(s), dan wel een gevlochten, linnen of rubberen teugel. Het gebruik van de tonglepel is toegestaan, evenals van een rollentrens en zgn. fluitbit, mits dit braamvrij is. Zie voor de toegestane bitten in de klassen B t/m M bijlage 3. De bitten voor pony's dienen een minimale dikte van 1 cm te hebben.

5. Martingaal: Tijdens springwedstrijden is de martingaal met ring en zonder enige beperkende werking toegestaan, dat wil zeggen dat wanneer in normale houding de teugels op maat zijn, de martingaal de rechte lijn van de teugels niet mag breken. Alleen wanneer de teugels d.m.v. een gesp aan het bit bevestigd zijn, moeten de teugels van dwarsstaafjes zijn voorzien.HULPMIDDELENDe onderstaande bepalingen gelden in de ring, op het oefenterrein en/of opwarmterrein, of elders in de onmiddellijke nabijheid van het concoursterrein, tenzij anders is vermeld.

6. Easy Booth: in alle klassen is het gebruik van een zgn. ''Easy Booth'' niet toegestaan.

7. Lussen: In alle klassen is het gebruik van een hulpmiddel, dat als een handvat aangemerkt kan worden verboden.

8. Hulpteugels: Het is de deelnemers aan wedstrijden voor paarden in de klassen Z en ZZ-springen toegestaan op het oefenterrein hulpteugels te gebruiken. Voor ponyruiters en ruiters met paarden is het toegestaan om tijdens het losrijden gebruik te maken van een zgn. Thiedemann-teugel.** De Thiedemann-teugel is een combinatie van slofteugel en martingaal. De slofteugel gaat door de bitringen en wordt daarna aan de teugel bevestigd d.m.v. een knip. De Thiedemann-teugel begint te werken als het paard het hoofd teveel omhoog brengt.9. Sporen: Ruiters met paarden en ponyruiters mogen uitsluitend gebruik maken van sporen die uit metaal vervaardigd zijn. Zie voor de toegestane sporen Annex B van Hoofdstuk II. Voor ponyruiters geldt dat alleen het gebruik van metalen sporen, waarvan de tand een lengte heeft van max. 30 mm en een diameter van minimaal 5 mm en stomp is uitgevoerd, d.w.z. zonder scherpe randen waarbij ook de zogenaamde zwanenhalsuitvoering, is toegestaan. De tand van de spoor mag niet zijwaarts gericht zijn.

10. Karwats: Het is op straffe van uitsluiting verboden een karwats langer dan 75 cm te dragen of te gebruiken. Hetzelfde geldt voor een aan het uiteinden verzwaarde karwats. In alle klassen geldt dat een reservekarwats niet mag worden gedragen. Een karwats mag ook niet door iets anders vervangen worden. (art. 240.3.22). Het is de deelnemers toegestaan een dressuurzweep te gebruiken tijdens dressuurmatige trainingsarbeid.

11. Het gebruik van niet toegelaten hulpmiddelen -ter beoordeling van toezichthouder, jury en/of afgevaardigde/vertegenwoordiger- heeft onmiddellijke uitsluiting tot gevolg, ongeacht of misbruik plaatsvindt in de ring of op enig ander deel van het wedstrijdterrein en bijbehorende accommodatie. Tijdens het losrijden -ongeacht of dit op het daartoe aangewezen terreingedeelte plaatsvindt of elders- mogen geen andere bitten en hulpmiddelen worden gebruikt dan die welke tijdens het verrijden van het parcours zijn toegestaan; wel is toegestaan het gebruik van een karwats ongeacht de klasse waarin wordt deelgenomen.

Volgens dit artikel is een staartriem niet toegestaan, althans wordt niet genoemd als toegestaan, en dus ook niet voor categorie A/B/C Het is nl niet zo dat ze dingen uitsluiten in het reglement (je mag geen slof, geen sporen langer dan 3 cm) maar toestaan (je mag een martingaal, sporen korter dan 3 cm). Als je dus geen regel vindt die een staartriem toestaat, mag het dus niet!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: glenstorm, MyWishMax, veertje99 en 5 bezoekers