Dressuurploeg maakt forse stap achterwaarts

Moderators: Dyonne, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Dressuurploeg maakt forse stap achterwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-09-02 11:51

Nederlands team na serie tegenslagen in achterhoede op Wereldruiterspelen
Dressuurploeg maakt forse stap achterwaarts


Door Tom van den Berg (ED)

Maandag 16 september, JEREZ DE LA FRONTERA - Olympic Ferro zou met zijn imposante zwarte lijf gisteravond door het Chapìn stadion moeten swingen. Het dressuurpaard zou de Wereldruiterspelen in Jerez met een spetterende kür op muziek moeten afsluiten. De hengst stond echter geblesseerd stil op stal. Zijn amazone Coby van Baalen bekeek de dressuurfinale vanaf de tribune. Daarin reden Anky van Grunsven met Krack C en Gonnelien RothenbergerGordijn met Weyden wel mee, zonder enig zicht op een medaille.

Een dag voor de kür kwam een zwelling onder de knie van een voorbeen van Ferro aan het licht. Veterinair Hans van Schie, chef d'equipe Ghislain Fouarge en Van Baalen besloten geen risico's te nemen en het paard uit koers te halen. Ferro had zich tijdens de Grand Prix Special, de tweede WK-proef, verstapt. Het was de reden van de teleurstellende voorstelling, waardoor de combinatie Van Baalen/Ferro een vrije val in het klassement maakte. De ernst van de kwetsuur is nog onduidelijk.
De Ruiterspelen zijn voor de Nederlandse dressuurruiters uitgelopen op een dramatische afgang, met het wegvallen van Ferro als triest dieptepunt. De sport bevindt zich in een neerwaartse spiraal. Die tendens is al een tijdje gaande. Anky van Grunsven werd als eerste getroffen door de sportieve malheur.

De olympische kampioene had liefst drie paarden op stal die na het afscheid van fenomeen Gestion Bonfire, de kar zouden gaan trekken. Twee van de drie, Joker en Partout, haakten af door blessureleed. Nummer drie, Idool, werd door de jury op het CHIO in Aken gewogen en te licht bevonden. Van Grunsven maakte van de nood een deugd en concentreerde zich op een nieuwe generatie toppaarden.

Goliath

De opleiding van de hengst Krack C verliep dusdanig voorspoedig, dat ze zelfs werd geselecteerd voor de equipe op de Ruiterspelen. Het inzetten van Van Grunsven en de onervaren Krack C was echter geboren uit pure noodzaak. Interim chef d'equipe Fouarge had weinig andere smaken. Het beste dressuurpaard van Nederland, Gestion Goliath van ruiter Arjen Teeuwissen, had te veel last van zijn maag. Vorig jaar eindigde de combinatie nog op de tweede plaats bij het EK.
Behalve het op voorhand wegvallen van enkele gerenommeerde dressuurpaarden, was het ook onrustig rondom de ploeg. Zo stapte bondscoach Jurgen Koschel op. Hij had problemen met de werkwijze van de Technische Commissie Dressuur van de KNHS, die zich nadrukkelijk met zijn selectiebeleid bemoeide. Jurylid Fouarge nam de rol van chef d'equipe met verve over.
Alle partijen zijn tevreden over zijn inbreng, maar Fouarge wil zich na de Wereldruiterspelen op zijn carrière als internationaal jurylid concentreren. Onrustig werd het vervolgens ook rond nationaal kampioene Ellen Bontje. Haar troef Silvano N werd vlak voor de Ruiterspelen verkocht door de erfgenamen van de overleden eigenaar van de hengst. Bontje kreeg op de valreep echter de verzekering dat ze Silvano wel in Jerez zou kunnen rijden. Bij aankomst werd het 17-jarige ros er tijdens de veterinaire keuring uitgehaald; getroffen door een blessure. Door het wegvallen van de combinatie Bontje/Silvano restte Fouarge niets anders dan het oproepen van reserve Tineke Bartels en Jazz.

Fokken

Amazone Bartels heeft een schat aan ervaring, maar Jazz maakte zijn entree op een groot kampioenschap. De titelstrijd kwam voor hem te vroeg. Dat gold ook voor Van Grunsven met Gestion Krack C, maar zij slaagde er wel in de hengst op onnavolgbare wijze richting finaleproef te rijden. Meer mocht ook niet van haar worden verwacht.
Dat mocht wel van Gonnelien Rothenberger met Jonggor's Weyden, een geroutineerde combinatie. Het had er evenwel alle schijn van dat Weyden over zijn top heen is. Nimmer kon de combinatie overtuigen.

Wellicht vond het zijn oorzaak in de fokactiviteiten van de paarden. Alle Nederlandse WK-paarden zijn buiten de ring actief op het fantoom, leveren aan de lopende band sperma. Die fysiek slopende bezigheid is niet bijster goed te combineren met topsport. 'Waanzin', noemde de Duitse amazone Ulla Salzgeber de selectie van de dekhengsten. 'Als een hengst dekt heeft hij moeite de concentratie vast te houden in de dressuur.' Haar collega Van Baalen bevestigt die mening, maar de afgevaardigde hengsten zijn nu eenmaal de beste dressuurpaarden die Nederland momenteel heeft. 'Dit zijn commerciële paarden die het geld met dekken verdienen. Anders zouden deze dieren misschien helemaal niet voor ons land te houden zijn. In Nederland is doorgaans alles te koop. En ja, door het dekken is het risico van blessures ook groter.'
Nederland dat zich door de vijfde plaats in de landenwedstrijd wel voor de Olympische Spelen in 2004 heeft geplaatst, is niet meer per definitie het tweede dressuurland in de wereld. Nederland heeft een forse stap teruggedaan. De bondscoach die medio oktober wordt gepresenteerd, krijgt de taak aan een nieuwe succesploeg te bouwen.

BRON: Eindhovensdagblad

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............


Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 19:17

Poe ,kritisch stukje uit het Brabantse land.

Tja wij zaten ons ook al af te vragen wie er in de toekomst boven de 70 % kan scoren op een buitenlands concours.
Het was moeilijk om namen te bedenken die dat voor Nederland in de toekomst zouden kunnen gaan neerzetten.

En ach die Ulla kan het dan misschien wahnsinn vinden. Het zal ook een beetje voortkomen uit het feit dat zijzelf haar hengst niet meesteren kan als ie ook nog dekdienst erbij doet.Voor haar zijn hengsten moeilijker te rijden.
Risico's liggen altijd om de hoek te loeren,daar hoef je geen hengst voor te zijn.

Let's just hope for the best ,and remain optimistic Verward

Toveren kunnen we nog niet.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 21:07

Relevant dekt ook volop en is maar 11 jaar oud. Hij is dan wel niet eerste geeindigd maar toch... 4-5e plaats zeker?

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 22:12

Weyden heeft aan 1 sprong in de maand wel genoeg volgens mij...
Die had vorig jaar toch maar 15 nakomelingen?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 22:36

Quote: "In Nederland is doorgaans alles te koop..."

En daar is alles mee gezegd.....het wordt tijd dat er mensen zijn die wat verder denken dan hun portemonnee....

Je suis Charlie.

Suzanne F.

Berichten: 27595
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 07:08

Ja dan denk je echt van: Hoe moet dat nou verder?? Lekkere reclame ook als dit de 4 beste van het hele land zijn. En dan nog dekhengsten ook. Frusty
Ben nooit weg geweest van Weyden, hoewel ik hem onder Sven veel leuker vond. Nou Ferro heeft altijd wel wat, die zal wel weer zijn pees in elkaar hebben en doe sprongen achter zijn ook niet gezond.
Van Krack denk ik wel dat hij de kartrekker van Nederland zal worden maar wat hebben we voor de rest? Nu meer dan 30 Grand Prix combinaties die boven de 60 % maar wie kan er boven de 70-75 %rijden??? Die hebben we nodig voor deze toernooien...wat dat betreft zie ik het somber in.
De bladen schrijven wel dat het goed gaat met Nederland in de breedtesport, dat zal ook wel, nog nooit zoveel combinaties hebben Grand Prix gereden maar wie van die tig kunnen mee in het team om kans te maken op een medaille?? Scheve mond

Te koop: Rijkleding o.a. truien, vesten en jacks, Anky, PK, Kentucky, Subscribe, Horseware, Regatta, Brunotti, Tommy Hilfilger, Pfiff etc. Maat 38/M.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 09:14

Vlak Salinero niet uit!!! Verder heb ik veel vertrouwen in Krack en Anky..!! En zitten er nog wel een paar hele mooie jonge paarden in de pijplijn!

Culemborg here I come!!

SGWuppie

Berichten: 4612
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 12:26

Suzanne F. schreef:
maar wat hebben we voor de rest? Nu meer dan 30 Grand Prix combinaties die boven de 60 % maar wie kan er boven de 70-75 %rijden??? Die hebben we nodig voor deze toernooien...wat dat betreft zie ik het somber in.
De bladen schrijven wel dat het goed gaat met Nederland in de breedtesport, dat zal ook wel, nog nooit zoveel combinaties hebben Grand Prix gereden maar wie van die tig kunnen mee in het team om kans te maken op een medaille?? Scheve mond


Nou Suzanne...wat let je?? Vind het een beetje raar om het zo somber in te zien. Het kan toch een tijdje wegens allerlei omstandigheden wat minder gaan? Vergeet niet dat Duitsland een veel groter land is dan Nederland...waar wij 1 topcombinatie hebben, hebben zij er 4 of 5! En welke potentiele topper is er recentelijk verkocht dan? Die wel boven de 70% had kunnen scoren? Als er hier in Nederland een andere mentaliteit heerst (dekken belangrijker dan sport), zit dat blijkbaar in de Nederlanders....daar doe je weinig aan, maar dan moet je ook niet zeuren dat je niet mee kunt komen, daar kies je dan als land zelf voor...

Suzanne F.

Berichten: 27595
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 12:44

Nou Suzanne...wat let je?? Vind het een beetje raar om het zo somber in te zien.

Het is niet somber, het is realistisch. Zo staat het er nou eenmaal voor. Idd zal Anky met haar paarden wel een vaste factor van t team blijven maar voor de rest?? Tineke zal er wel bij blijven maar verder hebben we geen potentiele topcombinaties. Tuurlijk is het superknap als je sowieso grand prix rijdt voor 65 % of hoger. Ik doe het ze nog niet na. Maar daar ging het niet om en daar heeft het team ook niks aan op kampioenschappen. Duitsland heeft een gewoon een veel beter management met constante aanvoer van topcombinaties.

Te koop: Rijkleding o.a. truien, vesten en jacks, Anky, PK, Kentucky, Subscribe, Horseware, Regatta, Brunotti, Tommy Hilfilger, Pfiff etc. Maat 38/M.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 14:07

In Duitsland was een Jazz wellicht ook al lang naar een Anky vertrokken! Daar kijken ze niet zo naar persoonlijke belangen maar veel meer naar wat zou klikken en wat is goed in het belang van het hele land!

Culemborg here I come!!

SGWuppie

Berichten: 4612
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 17:51

Gail schreef:
In Duitsland was een Jazz wellicht ook al lang naar een Anky vertrokken! Daar kijken ze niet zo naar persoonlijke belangen maar veel meer naar wat zou klikken en wat is goed in het belang van het hele land!


dat vind ik nou weer echt onzin...wat heeft Nederland eraan als 1 amazone alle toppaarden heeft...een team bestaat nog steeds uit 4 man!!
Ze zouden juist beter de paarden van Anky kunnen verdelen over andere talentvolle ruiters, tenminste, als je teamresultaat wilt zien!!

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-02 19:11

Suzanne F

Citaat:
Duitsland heeft een gewoon een veel beter management met constante aanvoer van topcombinaties.


Vergeet niet de Duitse mentaliteit, die is: pünktlich (vertaling: stipt,nauwkeurig,precies.), met een Mannschafts-Gefühl.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-02 19:14

Citaat:
In Duitsland was een Jazz wellicht ook al lang naar een Anky vertrokken


Ik denk het toch niet.
Wat moet Anky met een Jazz? Met zulke paarden ken ze echt niet uit de voeten.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-02 19:20

Citaat:
En zitten er nog wel een paar hele mooie jonge paarden in de pijplijn!
Welke dan???

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 5 bezoekers

cron