Mijn 1ste wedstrijd ramp

Moderators: Dyonne, A_nouk

 
 
Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Mijn 1ste wedstrijd ramp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-04 15:47

Ik had zondag mijn eerste wedstrijd (nog buiten) In boxtel. Ik ging hester van de trailer afhalen en toen was ze al zeik nat. Ze had haar eigen lopen opfokken. Dat vond ik al raar. Ik haar gezadeld en wilma mijn instructriese was er ook bij. Ik ging erop en toen begon ze al wild te doen. Ik dus naar de binnenmanege om even binnen te rijden. Want na al die vallen op mijn vorig paard is mijn vertrouwen nog niet helemaal goed.
Nou ze liep daar de sterren van de hemel dus niks aan de hand. Nou toen gingen we naar buiten. En daar naaide ze eruit over het hele veld Boos! Ik bang natuurlijk want je angst komt toch op 1 of andere manier naar boven. Ik toch maar op aandringen weer verder gereden. En toen deed ze het weer. En zijwaarts dat ze ging. Ik mijn benen erbij en buitenhand. Toen ging ze wel weer goed maar met mij niet. Ik ging eraf (wat stom is).
En huilen natuurlijk. Ik wou er nooit meer op en het hoefde niet meer. Nou wilma iemand anders van de club erop gezet (die daar toevallig was).
Toen heeft marita haar losgereden en toen kwam er toch die tijd dat ik mijn proef moest rijden. . Ik wou niet. Maar ik moest toch. Ik toch erop. Ik had mijn proef dus buiten mededeling gereden want iemand anders had haar losgereden. Dus ik heel voorzichtig gereden. En dat ging super.

Ik was toch echt blij dat ik het wel heb gedaan. Maar ik vond het echt poedersuiker dat ik zo bang werd. Terwijl zij alleen zo vrolijk en heet was. Ik vind dat nog steeds heel moeilijk. Ik wou dat ik over mijn angst heen was. Ik hoop dat de binnen wedstrijden beter gaan. Ik moet 16 oktober weer.

Maar ik heb haar nu weer heel de week gereden en dan is er niks aan de hand. Ze peerd hem nog wel eens maar dan vang ik haar op ( ik rijd wel binnen dus dat schilt heel veel voor mijn gevoel).

Maar ik hoop echt dat die angst gevoelens weg gaan.

Heeft iemand dit nog meer meegemaakt. Dat je met volle trots op concours gaat en je komt brullend van je paard af. En hoe heb je dat opgelost.

Dit moest ik even van mijn afschrijven.

zondag krinfinale rijden


Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 101549
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:54

Ach gossie, ik vind het echt ontzettend sneu voor je.
Helaas weet ik wat het is om angst te hebben, ook al is er vaak weinig reden om echt bang te zijn.
't Zit tussen je oren, meestal door een vervelend voorval in het verleden.
Jammer genoeg heb ik er geen kant en klare oplossing voor.
Wel is het zo dat als je weer genoeg positieve ervaringen opdoet dat het langzaamaan slijt.

Wat je misschien kunt proberen:
Vooraf thuis (net voor vertrek) even longeren zodat je paard de ergste frisheid kwijt is.
Op sommige terreinen is het mogelijk om je paard even in een hoekje te longeren, en zolang je anderen niet in de weg loopt kun je dat best doen.

Veel succes voor de volgende keer, en niet opgeven hoor Ach gut

It's not easy being green *** Kermit ***

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-04 16:01

Opgeven ben ik echt niet van plan. Maar ik vind het raar dat ze dat voor een wedstijd heeft en niet als ik thuis of in de manege rijd. Ze is dan ook heel erg opgefokt en dat heeft ze vroeger nooit gedaan (mijn instructriece heeft haar vroeger gehad) vandaar dat ik dat weet. Dus ik vind het raar. Mischien hebben ze vroeger wel iets met haar uitgespookt ofzow. Maar het is niet normaal hoe hester daar op reageert.

zondag krinfinale rijden

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 16:13

Een wedstrijd is natuurlijk een hele andere situatie voor een paard, dan gewoon rijden. Onbewust spelen je eigen zenuwen daar ook in mee.

Jammer dat ze zo wild deed, anders had je misschien een onwijs leuke dag gehad. Maargoed, volgende keer beter joh! Je bent echt niet de enige Lachen

Lielle

Berichten: 65039
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 19:30

zou het niet zijn dat ze reageert op jouw spanning? Ik ken zowel Hester als Wilma Knipoog en ik weet dus idd dat Hester vroeger nooit zo deed, overigens ook niet bij de amazone daarna *LOL* Ik heb het zelf ook meegemaakt (niet op wedstrijd, gewoon thuis) en daarbij kwam het toch door mijn angst dat het paard zo raar ging doen.

haike

Berichten: 13043
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 19:32

Jammer dat het zo ging, maar volgende keer zal het best wel beter gaan! Heb vertrouwen! (welke klasse rijd je, boxtel was toch alleen z?)

Baret, l1+32! en L2+26 M1+10 M2+23 Z1+12

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 09:11

Lielle schreef:
zou het niet zijn dat ze reageert op jouw spanning? Ik ken zowel Hester als Wilma Knipoog en ik weet dus idd dat Hester vroeger nooit zo deed, overigens ook niet bij de amazone daarna *LOL* Ik heb het zelf ook meegemaakt (niet op wedstrijd, gewoon thuis) en daarbij kwam het toch door mijn angst dat het paard zo raar ging doen.


Ja het kan best dat het ook door mijn zenuwen kwam. Maar die had ik helemaal niet meer. Na dat ik binnen had gereden ging alles goed. Maar goed we zullen zien. Ik ben nu hard aan het trainen en ik krijg op maandag les van jos stoop en op dinsdag les van wilma. Dus het moet gewoon goed komen.

zondag krinfinale rijden

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 09:12

haike schreef:
Jammer dat het zo ging, maar volgende keer zal het best wel beter gaan! Heb vertrouwen! (welke klasse rijd je, boxtel was toch alleen z?)


Ik rijd in de B maar dat was vorige week. Haha!

zondag krinfinale rijden

BlackWych

Berichten: 1971
Geregistreerd: 03-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 09:22

Meid, trek gewoon je conclusies:

* ze was druk, maar liep uiteindelijk braaf haar proefje => Volgende keer gewoon lekker zelf blijven warmrijden, het is toch goed gegaan?!

Sterkte en suc6!

=^.,.^=

De grootste overwinningen zijn behaald door nog even vol te houden...Remember before you point your finger at someone else to blame, you point at least three fingers at yourself...

marasay
Berichten: 101
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: Steenokkerzeel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-04 06:42

Hallo'kes,

Kop op hé meid, ik maak dit elke wedstrijd mee met mijn paardje, en als ik de ring in kom is het alleen nog maar erger.

Wat ik meestal doe is een rustig stukje opzoeken waar je niemand kan storen en haar eventjes aan de lounge laten lopen gewoon het teveel aan energie weg werken, mijn paard is daarna echt een flink pak rustiger.

Succes!

Frantic

Berichten: 9648
Geregistreerd: 14-09-03
Woonplaats: maan

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-04 07:35

Niet teveel thuis blijven rijden, juist voor jouw angst zal het goed zijn om regelmatig elders te bivakeren. Clubles op een andere manege, dressuur op een weiland even verderop, "zing een lied als het spannend wordt", buitenrit, etc.
Als je nu alleen maar in de binnenbak rijdt omdat je daar niet bang bent, zul je volgend jaar helemaal niet meer op wedstrijd gaan. Ik denk idd dat je paard op jouw angst reageert en dus maar wat probeert omdat hij niet weet hoe hij zich moet gedragen als jij gaat spannen.

ponymeid1
Berichten: 11472
Geregistreerd: 16-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-04 07:46

Ja k sluit me bij amondi aan Lachen

Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-04 07:55

Ja, ik ken het. Ik heb die angst ook gekend, alhoewel ik er op wedstrijden juist geen last van had.
Angst is een emotie die je heel moeilijk kúnt bedwingen. Je baal wel en je wílt wel van die angst afkomen, maar je kunt er weinig aan veranderen. Het moet slijten. Die angst slijt wel weer, als je maar vertrouwen hebt in je pony. En nu komt het lastige: je pony moet daarvoor weer vertrouwen hebben in jou en dat begint nu dus een beetje op de achtergrond te raken. Ga veel (grond)werk met je pony doen. Kom zelfverzekerd over.
Thuis veel buiten longeren en als dat goed gaat, binnen rijden en buiten (desnoods op het erf als er geen bak is) uitstappen met iemand ernaast. Als dat goed gaat, binnen rijden en daarna nog kleine 10 minuutjes buiten rijden wat je gaat opbouwen. Op een gegeven moment kun je dus gewoon buiten(bak) rijden.
Bouw het op, overvraag jezelf en je pony niet.

Hierboven werd aangegeven zoveel mogelijk van huis te gaan. Probeer dit, maar ik zou zeggen, pas als het thuis helemaal goed gaat. Zolang jij je pony niet vertrouwt, is dit niet wederzijds en wordt het alleen maar erger. Laat anderen niet meer jouw problemen oplossen. Dit is jouw probleem, waar je zelf doorheen moet. Natuurlijk kunnen anderen je wel een handje helpen, maar laat anderen niet meer op je pony. Op deze manier geef je je pony weinig reden om vertrouwen te hebben in jou.

Succes ermee, enne.... zoals hierboven al aangegeven, je bent écht niet de enige.

Ik zou zelfs (voorzichtig) willen adviseren om niet meer te starten tot je (ergste) angst over is. De wedstrijdzenuwen die er óók nog eens bijkomen en de training vooraf, leggen veel te veel druk op je. Van deze druk moet je juist af zien te komen.

Life isn't about waiting for the storm to pass...it's about learning how to dance in the rain!!!
[ITP] 25 september 1993: de dag dat ik mijn Imago kocht! [ITP] En ook Imago is op kamers in Uddel gegaan!

<3 Imago <3 R.I.P.....25-09-1990 - 19-06-2014

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-10-04 14:41

Ik heb afgelopen maandag les gehad van Jos Stoop. Een heel rustige man. En het ging lekker ze vertrouwde me steeds meer. En ik durfde haar ook los te laten. Dinsdag had ik weer les maar dan van wilma. En ze liep toch lekker. Dan is er echt niks aan de hand. Ik ga zo weer rijden. En ik hoop dat het lekker gaat. Ik laat het wel weten hoe het afloopt.

zondag krinfinale rijden

OmarLinosa
Berichten: 111
Geregistreerd: 07-10-04
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-04 14:58

Heey,

Vooral blijven rijden hoor, die wedstrijden! Mijn paardje was ook altijd erg nerveus op een wedstrijd. Ander terrein, toch ook je eigen zenuwen... alles is even anders.Maar door veel te rijden op wedstrijden en proberen om zelf rustig te blijven moet het steeds beter gaan. Scheelt ook wel als je meer in een buitenbak gaat rijden. Daar hebben ze toch meer te zien en wennen ze sneller aan gekke dingen.. sowieso het 'open ruimte' idee vinden ze vaak al erg leuk om te gaan rennen op een wedstrijd. Als je vaak buiten rijd kennen ze in ieder geval al het gevoel van de wind door de manen en toch op blijven letten!

Veel succes, groetjes sas

Zo beter lotje?

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-04 20:04

Ja dat klopt, maar hester is al 15 en heeft al 3 keer in het Z gezeten en is rezerve nederland kampioen geweest. Dus je zou toch moeten zeggen dat ze daar al overheen is Haha!

zondag krinfinale rijden

OmarLinosa
Berichten: 111
Geregistreerd: 07-10-04
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-04 21:47

Uhm jaa... dan word het toch wat moeilijker! haha!
Mijn advies; gewoon vertrouwen krijgen als combi! Voor mij persoonlijk werkte het super goed om ook veel andere paarden te rijden. Krijg je veel zelfvertrouwen van en dat werkt dan weer positief bij je eigen paardje. Wie weet is het een idee...

Zo beter lotje?

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-04 22:47

Ja dat is het hem nou juist als ik les heb nog met andere paarden. Dan peerd ze hem wel eens maar dan ben ik niet bang. Dan vang ik haar op en rijd ik gewoon verder. En als ik geen begleiding heb gaat het ook super goed totdag er een ander paard aan komt dan moet ze overal van schrikken. Ik heb nog een goed nagedacht en ik heb z'n gevoel dat het gewoon smoesjes zijn dat ze eruit peerd. Maar goed ik hoop dat we snel een goede en leuke combi worden. Haha! En dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg.

zondag krinfinale rijden

OmarLinosa
Berichten: 111
Geregistreerd: 07-10-04
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-04 12:30

Ik bedoel op veel andere paarden rijden. (uiteraard is MET veel paarden altijd goed voor je paard!) Door andere paarden te rijden word je erg handig in het oplossen van problemen en je krijgt er zeker een groter zelfvertrouwen van. Moet je natuurlijk niet op een vrij wild paard stappen... haha anders werkt het niet echt.

Zo beter lotje?

sanenhayos
Berichten: 4
Geregistreerd: 06-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-04 23:09

hoi hoi

Wat ben ik blij om net al jullie berichten door te lezen. IK BEN DUS NIET DE ENIGE DIE ANGST KENT!
bijna drie weken terug ben ik met buitenrijden van mijn paard gevallen. resultaat een gebroken rib en dus even niet rijden.

Nu ben ik toch nog de eertse week een paar keer gaan rijden ook op de club waar hij weer schrok en weg schoot. Ik helemaal verkrampt en verkeerd reageren. De instructeur zag dit en gaf me wel goede tips maar vanaf dat moment zit de schrik er in!!

Ik baal hier zo erg van het ging net zo lekker.Het is verder een lief en betrouwbaar paard. In gallop is hij een beetje gek af en toe en lijkt hij wel 3 ipv 15 jaar. Het ergst evind ik zijn nerveuze schrik reacties van NIKS!! Met binnen rijden en hij hoord iets buiten schiet hij weg. Ook buiten als hij iets ziet is hij een idioot.

Nu ben ik iedere dag aan het longeren (zonder lijn dus los) en grondoefeningen aan het doen.

Ik merk dat het al weer beter gaat. Ik had echt schrik voor hem ook met ernaast lopen.

Tips zijn ook hier nog welkom. Zie er erg tegen op dat ik er straks weer op "moet" en WIl want stoppen is geen optie.

Groetejs San Ach gut Ach gut

FrontC

Berichten: 4969
Geregistreerd: 02-04-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-04 09:54

Jammer, maar gelukkig ging de tweede proef die je hebt gereden wel beter Lachen Ik weet hoe zo'n angst voelt, bah dat is eng :s veel succes met het verdere paardrijden Lachen

      If I had a heart I could love you, if I had a voice I would sing
      after the night when I wake up, I'll see what tomorrow brings

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-04 18:50

Nou ik heb afgelopen zaterdag een wedstrijd gehad in de B en dan binnen. Er deden er 30 mee en ik was 4de geworden met 163 punten. Ik was er echt trots op Haha!. Het gaat nu al stukken beter. Ze leert me vertrouwen en ik haar.

zondag krinfinale rijden

Guernica

Berichten: 8438
Geregistreerd: 16-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-04 21:18

Jammer van je eerste wedstrijd!
MAar die van 163, echt toppie!
Super man!
Goed gedaan, echt netjes!

abcde123
Berichten: 1762
Geregistreerd: 02-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-04 10:28

Heej, ik heb ook een pony gehad, die dacht dat die ff de baas over mij kon spelen(wat hem aardig lukte) Hij reed altijd de ring uit en croste door het losrij terein. Ik had de blaren op mijn handen staan en ik vond het niet meer leuk. Ik werd er te groot voor en toen hebben we er maar een veulentje bij gefokt. Nu zit is soms nog op de pony en dat gaat hartstikke goed, want jah nu ben ik sterker geworden dan de pony en nu heeft die niks meer te zeggen. Nu Ben IK De Baas!!!.

Witvenhester

Berichten: 1107
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: den dungen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-04 11:31

haha, Ja zo kun je het ook doen. Maar ik denk niet meer dat ik groter word Knipoog

zondag krinfinale rijden


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers