[JV]Hoe staan de jl v.Bokt tegenover koudbloeden?

Moderators: A_nouk, Dyonne

 
 
RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

[JV]Hoe staan de jl v.Bokt tegenover koudbloeden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 14:00

Daar was ik eigenlijk wel benieuwd naar Lachen

Ik hoor namelijk vaak dat mensen met een Fjord, Haflinger, Tinker oid tussen de paarden, het idee hebben dat ze benadeeld worden. Ik rij zelf ook sinds kort wedstrijden met mijn Tinker en ik moet zeggen dat ik hier zelf ERG weinig van merk! Ik heb nu 5 proeven gereden, en 4 winstpunten. De ene proef dat ik geen winstpunt had, was het ook geheel aan mij te wijten, ik had niet lang genoeg losgereden, het ging niet soepel, en ik zat er zelf ook veel te gespannen op. Resultaat 145 punten, maar wel met correct commentaar. Verder heb ik nog geen enkele keer "vervelende" opmerkingen gehad van de jury.
Qua cijfers komen de protocollen meestal ook wel aardig overeen moet ik zeggen.

Zijn er hier op Bokt juryleden die toch anders tegen een koudbloed aankijken? Of heb ik tnt gewoon geluk gehad met de juryleden die ik tegen ben gekomen?


Charaz

Berichten: 21291
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:04

Ik vind het gezeik van mensen die zelf niet goed genoeg kunnen rijden en daarom niet aan hun punten komen met het excuus 'ja maar ik heb een fjord/haflinger/tinker/fries (doorhalen wat niet van toepassing is) en daar houden ze niet van'.

[edit] sorry zag te laat dat het een juryvraag was[/edit]

Azra, Valentijn & Enchanted

Mr. Rock N Roll 27-05-2010 / 05-06-2010, I wish I knew you, I wish I knew you before

RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 14:06

Kan ik zelf ook slecht tegen Lachen Maar goed, die mensen die hou je ook denk ik... (Wanneer ik zoiets zeg, dan mag mij toch wel even een pak rammel geven en me weer met beide benen op de grond zetten Knipoog)

*Edit, geeftniet. Reacties van anderen mogen in principe ook hoor Lachen *

Stinkmodder

Berichten: 7891
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:14

Charos schreef:
Ik vind het gezeik van mensen die zelf niet goed genoeg kunnen rijden en daarom niet aan hun punten komen met het excuus 'ja maar ik heb een fjord/haflinger/tinker/fries (doorhalen wat niet van toepassing is) en daar houden ze niet van'.

[edit] sorry zag te laat dat het een juryvraag was[/edit]

Dat vind ik ook.

Ik heb ook nog geen vervelende opmerkingen van jury's gehad (Ow ja, 1x had een jury gezegd tegen de schrijver 'wat een stomme haflinger' oid.). Maar wel blikken van de kant, maar ja, die hoeven ons toch niet te jureren! Tong uitsteken

marije1987

Berichten: 4422
Geregistreerd: 04-05-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:17

Ik vind dat je niet alle paarden tegen elkaar kunt laten rijden. Een koudbloed heeft hele andere gangen en een hele andere uitstraling dan een warmbloed en daarom vind ik het vreemd dat ze nog steeds tegen elkaar moeten lopen. Dit zeg ik niet omdat de koudbloeden bijvoorbeeld hoger dan mij rijden, want dat komt opzich niet eens zo heel vaak voor, maar ik snap eigenlijk niet waarom ze tegenelkaar lopen. Je vergelijkt tohc ook geen appels en peren.
Ik heb er ook totaal geen problemen mee hoor dat alles tegenelkaar moet, maar mijn vader viel het laatst ook al op(en die heeft er weinig verstand van) dat alle paarden gewoon tegenelkaar moeten. Bij de pony's is het ook allemaal apart omdat de pony's zo verschillend zijn, maar eigenlijk zou dit bij de paarden ook zo moeten zijn. Maakt iedereen tenminste evenveel kans, want als je nu een jury hebt die bijvoorbeeld niet van tinkers houdt, dan wordt die lager gejureerd dan bijvoorbeeld de KWP'N-ers en dat is eigenlijk heel oneerlijk. Daarom zouden er aparte rubrieken moeten komen. Lachen

KarinvdM

Berichten: 16512
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:18

*Tequila* schreef:
Ik hoor namelijk vaak dat mensen met een Fjord, Haflinger, Tinker oid tussen de paarden, het idee hebben dat ze benadeeld worden.


Ik denk dat het met het benadeeld worden wel mee valt. Het is wel een feit dat je in het nadeel bent, maar dat heeft niets te maken met een vooroordeel van de jury. Een koudbloed heeft nu eenmaal geen rijpaardgangen en heeft minder souplesse. Je kan met een koudbloed prima meedoen in de B/L, maar een rijpaard scoort z'n punten makkelijker.

Kijk niet om naar wat is geweest,
leer te leven met vreugde, zorgen en pijn,
kijk naar morgen, een nieuwe dag waarin je gelukkig kan zijn

Stinkmodder

Berichten: 7891
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:21

marije1987 schreef:
Daarom zouden er aparte rubrieken moeten komen. Lachen

Dat vind ik niet, ik vind het nu juist leuker als Hof es een prijs loopt Tong uitsteken Hehe.

Ik vind dat als een jury bijv. niet van een tinker houdt, diegene hem dan wel gewoon moet beoordelen, en niet lager ofzo. Als de pony de figuren etc. netjes loopt, hoe kan je dan lage(re) punten lopen??

marije1987

Berichten: 4422
Geregistreerd: 04-05-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 14:28

Hoffieeeh schreef:
Dat vind ik niet, ik vind het nu juist leuker als Hof es een prijs loopt Tong uitsteken Hehe.

Ik vind dat als een jury bijv. niet van een tinker houdt, diegene hem dan wel gewoon moet beoordelen, en niet lager ofzo. Als de pony de figuren etc. netjes loopt, hoe kan je dan lage(re) punten lopen??

Ja dat is de grote vraag, maar ik zie het vaak gebeuren. Let maar op als je een mooie combinatie(in de ogen van de jury) en een minder mooie combinatie(ook in de ogen van de jury) hebt, en ze rijden exact t zelfde, dan krijgt de mooiste combinatie de hoogste punten.(dit is me al erg vaak opgevallen in de dressuur, zou niet mogen!!). Misschien hoeven er ook niet eens aparte rubrieken te komen, maar moeten sommige jury's gewoon wat bijgeschroefd worden. Tong uitsteken

RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 14:29

Aparte rubrieken vind ik ook een beetje onzin. Vind het wel leuk zo tussen de paarden, val je tenminste een beetje op Lachen

Karin, ben het met je eens hoor! Ik heb gister nog gezegd dat ik echt nooit een proef van 180 punten zal kunnen rijden met mijn Tinker, hij mist gewoon een heleboel. De gewone oefeningen zijn idd makkelijk te rijden, maar wanneer het op verruimen etc aankomt, tja, dan wordt het toch wat lastiger. Dat beetje meer spectaculaire zit er gewoon niet in Haha!

fokfanaat

Berichten: 16644
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 17:05

We hebben in onze kring een tinker die nette punten in de M1 loopt. Dus je kunt best een eind komen, ver ben ik het met KarinvdM eens!

21 maart 2018 Just Wimphof x Florida elite eptm v Belissimo x elite pref NMK v Jazz
14 mei 2018 In-style x Vilexa elite z dress v Ro,-Lex x elite pref prest v Hemmingway
[KS-ITP] Moeders Mooiste Uut Uune Guardian x Elite v Ro-lex

Soph12

Berichten: 4076
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 18:53

Benadeeld worden gebeurt volgens mij niet heel vaak, het is wel een aantal keer voorgekomen dat in de klasse waar ik toen reed een haflinger eerste werd. Met verruimen heb je idd een nadeel maar zeker van wat ik gezien heb in de B en de L zag ik veel koudbloeden die het goed deden.

edit: ben trouwens geen jury...

Mijn lieve Rikje heeft een nieuw baasje...

rhijnauwen

Berichten: 4985
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Bunnik

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:04

als jury behoor je te jureren WAT je ziet en niet WIE je ziet: de persoon op het paard , het ras van het paard moet niets uitmaken, je hebt super goede kwpners, maar ook super goede Friezen, Haflingers etc. wat ik wel vervelend vind is dat iemand op bv. een Fjord (heb ik laatst gehad nl.) echt erg slecht reed en na afloop zei dat ze vaak benadeeld werd omdat ze op een fjord rijd nee, je word zo beoordeelt omdat je slecht rijd en niet omdat je op een fjord rijd! dan lijkt het ineens erg makkelijk voor de ruiter om het ras van zijn paard als excuus van de lage punten te gebruiken! in de hogere klassen zul je soms misschien op onderdelen te kort komen, maar de basis is de basis bij wat voor ras dan ook!

http://www.stalrhijnauwen.nl facebook: https://www.facebook.com/StalRhijnauwen
zadelmak maken, trailer laden, dressuurles t/m ZZ niveau
pensionstal sinds 1981 met veel buiten voor de paarden en overdekte bak nabij de Uithof

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:11

Ik weet dat er best juryleden zijn die hun voorkeur tot uiting brengen in hun punten. Zo heeft een jurylid hier in de kring eens letterlijk tegen mijn zusje gezegd dat ze met haar pony niets te zoeken heeft tussen de paarden. Als ze bij de paarden wil meerijden, dan moet ze een echt paard kopen. Ik heb hem haar 1 x zien jureren en daarbij keek hij alle kanten op, behalve naar haar proef. Tja, bij zo iemand weet je dat je het kunt schudden als je niet aan zijn voorkeur voldoet. Maar ik gok dat er maar een heel klein percentage van de juryleden is dat zo te werk gaat als-ie een pony/Fjord/Haf/Tinker/tuiger of iets anders dan warmbloedpaard in zijn ring krijgt.

Net wat Rhijnauwen zegt: een jurylid hoort te beoordelen WAT hij ziet en niet WIE hij ziet. En als je keer op keer lage punten haalt in je proeven - bij diverse juryleden - dan denk ik eerlijk gezegd dat het meer aan je eigen manier van rijden ligt dan aan die diverse juryleden... Knipoog

Maar goed, volgens mij was dit topic bedoeld voor juryleden en dat ben ik niet, dus ik houd verder mijn mond in dit topic. Lips are sealed Knipoog

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

rhijnauwen

Berichten: 4985
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Bunnik

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:21

Karin schreef:
En als je keer op keer lage punten haalt in je proeven - bij diverse juryleden - dan denk ik eerlijk gezegd dat het meer aan je eigen manier van rijden ligt dan aan die diverse juryleden... Knipoog

Maar goed, volgens mij was dit topic bedoeld voor juryleden en dat ben ik niet, dus ik houd verder mijn mond in dit topic. Lips are sealed Knipoog

OK dan! wat mij betreft hoef jij verder niet je mond te houden hoor! er komt mijns inziens veel zinnigs uit! Haha!

http://www.stalrhijnauwen.nl facebook: https://www.facebook.com/StalRhijnauwen
zadelmak maken, trailer laden, dressuurles t/m ZZ niveau
pensionstal sinds 1981 met veel buiten voor de paarden en overdekte bak nabij de Uithof

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:27

Haha, vind je? En dat voor iemand die geen dressuurwedstrijden (meer) rijdt? *LOL*

Anyway, dressuur is en blijft nou eenmaal een jurysport. Het kan voorkomen dat je geen winstpunt haalt terwijl je die bij een ander jurylid wel had gekregen. Maar het kan ook zijn dat je een winstpunt krijgt terwijl je die eigenlijk niet hebt verdiend (wegens puur geluk of 'omdat de jury het zo knap vindt, een pony tussen de paarden'). Tja, beide situaties komen voor. Maar je doet er weinig aan, jureren blijft nu eenmaal mensenwerk. Knipoog

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

ukkiepuk

Berichten: 3958
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:39

Ik merk er eigenlijk niets van dat ik benadeeld wordt omdat ik met een shetlander tussen de paarden start. Eén keer zelfs in mijn voordeel Bloos "goh das best een mooie middendraf voor een shetlander, geef maar een 7" Oké het was eenmalig maar de wp was binnen Haha!

Zorro heeft geen spectaculaire gangen en voor een middendraf scoren we een 4 en soms als het mee zit een 5. Ik haal dat meestal weer op met halsstrekken, vrije stap en overgangen naar draf en halthouden. Daar heb ik meestal 7 ens voor en soms een 8. De wp'en komen nog steeds dus we gaan vrolijk verder totdat we geen wp'en meer krijgen Haha!

v.a. 4/2017 Donovan B+11 L1+10 L2+9 Kampioen RV 't Einde competitie én kampioen De Spalandruiters competitie klasse L2
[RIJ-ITP] Na dressuurshet nu een dressuurwelshje
[IM] Dressuurshet Zorro en zijn laatste topic

RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 20:44

Het blijven dus echt de zeurders die het dus zeggen Lachen Vond het zelf nl ook al wel een beetje krom. Neem aan dat de meeste juryleden wel zo eerlijk zijn, en daar ook naar beoordelen.

Saar

Berichten: 1225
Geregistreerd: 15-11-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:56

rhijnauwen schreef:
wat ik wel vervelend vind is dat iemand op bv. een Fjord (heb ik laatst gehad nl.) echt erg slecht reed en na afloop zei dat ze vaak benadeeld werd omdat ze op een fjord rijd nee, je word zo beoordeelt omdat je slecht rijd en niet omdat je op een fjord rijd! dan lijkt het ineens erg makkelijk voor de ruiter om het ras van zijn paard als excuus van de lage punten te gebruiken!

Helemaal mee eens! Ik ken diverse mensen die met "andersoortige" paarden (zoals ze dat hier in de regio noemen Tong uitsteken) een slechte proef rijden en dan de jury de schuld geven. Een aantal keren heb ik naast de ring gestaan en zelf de proef gezien, op zo'n moment vond ik de punten echt terecht.

Volgens mij zijn de mensen die zich benadeeld voelen door de jury omdat ze op een "andersoortig" paard rijden, precies de mensen die een slordige proef rijden en de schuld nooit aan zichzelf maar altijd aan een ander moeten geven.

Ik start zelf met een fjord tussen de paarden en ik heb nog nooit het idee gehad dat ik benadeeld wordt omdat ik op een fjord rij. Ik krijg juist vaak leuke opmerkingen en complimentjes Lachen

strak óf kittig htg-kersje :? _O-

:# Z1+1 :#

Jnien

Berichten: 1956
Geregistreerd: 16-08-03
Woonplaats: somewhere in limburg (NL)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:02

Ik heb met mijn fries weinig problemen gehad tussen de 'bruinen'.
Ja.. altijd heb je denk ik wel es een jury ertussen wat je 'lager' beoordeelt. Maar of dat echt aan et ras ligt betwijfel ik. Als de jury je paard niet mooi vindt, ongeacht wat voor ras, krijg je eerder lagere punten denk ik zo (wat opzich niet zou moeten kunnen.. Haha! Haha! )!

En dat je apparte rubrieken moet maken vind ik niet (bestaan wel al.. ), zo ga je jezelf afzonderen vind ik.
En daarbij ben ik het geheel met Rhijnauwen eens:
Citaat:
als jury behoor je te jureren WAT je ziet en niet WIE je ziet: de persoon op het paard , het ras van het paard moet niets uitmaken, je hebt super goede kwpners, maar ook super goede Friezen, Haflingers etc.

Een FRIES kan niet wat een KWPN'er kan, maar een KWPN'er kan niet wat een FRIES kan!!
Harde Amazone #7!!
JOB: L1+4-NINKE: Z1+11

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:11

Toch heb ik een jurylid wel eens horen verkondigen dat hij dat helemaal niets vond, dat mensen met die 'karreponnies' gingen dressuren. Als je dan als ruiter voor je gevoel lekker rijd maar matige punten hebt kan ik het best voorstellen dat je je benadeelt voelt.

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:15

Heb er nog nooit over nagedacht dat ik bevooroordeeld wordt omdat ik een Fries start, als ik lage punten had had ik ze gewoon verdiend Haha!

Ik denk overigens dat er over Friezen minder snel een vooroordeel bestaat dan bijvoorbeeld ene Haflinger.

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

Nimber

Berichten: 25362
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:16

Ik rijd met Groningers en eigenlijk merk ik er niet veel van. Als ik slecht rijd heb ik slechte punten en als ik goed rijd heb ik goede punten.

heel zelden komt het voor dat er een jurylid is die een duidelijker voorkeur heeft voor de rijpaardtype's Ik heb 2 keer bij iemand gestart en 2 keer over waren de laatste plaatsen voor Friezen en daarna kwam ik.

1 keer alla de 2de keer was het voor mij duidelijk en ik wilde sindsdien niet meer bij haar starten

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 22:39

Arwen & Nimber: die juryleden bedoel ik dus ook in mijn eerste reactie hierboven.

Het zal best eens voorkomen idd. Maar dat is gelukkig slechts een klein percentage van de juryleden, althans ik kan me niet voorstellen dat alle juryleden jureren naar eigen voorkeur.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 22:51

Dat zou niet best zijn Ka Haha!
Hetzelfde vooroordeel bestaat als je met een pony tussen de paarden rijdt, moet je eens kijken hoe bijvoorbeeld Joyce B haar punten binnenhaalt.

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 22:56

Klopt, en dat beschrijf ik ook hierboven. Knipoog

Ret is in totaal twee keer op onterechte wijze afgestraft vanwege zijn 'pony-zijn', verder heeft-ie IMO altijd terechte punten gehaald tussen de paarden. En Joyce is idd een goed voorbeeld, Ukkiepuk met de Shet trouwens ook. Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>