Discussie met FNRS jury? Wat vinden jullie?

Moderators: A_nouk, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Discussie met FNRS jury? Wat vinden jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-04 23:06

Vandaag heb ik weer meegedaan met de FNRS wedstrijd op de manege. Ik vind het altijd wel leuk om te doen. Maar na vandaag??

Ik had twee keer een drie Bloos voor de galop en de volte in galop. Dit omdat hij verkeerd aansprong en ik niet gecorrigeerd heb.

Nu heb ik vijf!! keer gecorrigeerd. Dus terug in draf en weer galop. Maar de jury "kan niet alles zien, hé?" Verward

Dat vind ik al vreemd maar o.k. Zijn tip was om even helemaal halt te houden en dan opnieuw te beginnen. Zo kan je de goede galop aanleren. Ehh... dit is een wedstrijd, toch niet een training? En!! nu komt het grappige "Dan kon de jury ook zien dat ik hem terug nam" Sorry hoor maar vanuit deg alop naar draf gaan en weer aanspringen en dat vijf keer dat kun je toch niet missen? Maar goed.

Ik zei "Maar als je FNRS rijdt en je corrigeert dan kun je toch nog wel een vijf krijgen ofzo, ik geef wel de goede hulpen"

Nee ik rijdt F8 en dus moet het paard het dan kunnen. Maar als hij het dan niet kan?? Ik zei dus" dan kan ik beter dus niet corrigeren en dan toch nog een goede volte rijden.(ook minder vermoeiend) Want nu is, door het corrigeren, de volte niet meer goed" Hij; "Nee als je in de verkeerde galop zit krijg je een drie."

Ik dus "Als ik dus in de goede galop zit en een ei rijdt i.p.v de volte dan krijg ik dus toch een zeven want ik zit in de goede galop en de vorm maakt niet uit"

Nee dat maakt wel uit. Zegt hij.

Dus als ik in de verkeerde galop zit en ik maak een goede volte kan het een vier zijn en kan ik beter niet corrigeren. Want hij blijft toch verkeerd aanspringen.

Maar nee, dan zou ik niet goed bezig zijn.

Dus ik weer "In de training ben ik daar natuurlijk hard op aan het trainen, maar dit is een wedstrijd?" Hij kan ik mijn drie in een vier veranderen?"

Ik leer hier dus uit; zolang ik verkeerd aanspring, ook al corrigeer ik me suf dan krijg ik dus toch een drie.

Maar als ik goed zou zitten, dan maakt de vorm wel uit. Dus met de goede galop en een ei krijg ik een vijf of lager.

Dit is toch niet fair?

Zegt hij "Tja sommige paarden komen gewoon niet verder" Klopt..helemaal mee eens. ALS je landelijk zou rijden. De FNRS zegt juist dat ze naar de ruiter kijken en niet zozeer naar het paard.

Ik zou op dit moment echt niet landelijk starten omdat Karan steeds in de verkeerde galop aanspringt. Maar nu rijdt ik FNRS. Ik kan dus beter op een braaf manegepaard meedoen en zo mijn punten halen.

Dat klopt toch niet? Niet volgens de FNRS methode.

Nu jureert deze meneer, die overigens heel erg aardig is en gewoon echt een toffe vent is, wel vaker bij ons. Maar dan kan ik net zo goed niet starten.

Op het protocol stond ook" Paard ploegt teveel" Dat kan kloppen. We hebben net een nieuwe bak en die was vandaag best zwaar.

Jury zei" Tja daar is het ook het type paard voor he? Een kwpn'er heeft dat veel minder"

Ehhh dit is toch een FNRS wedstrijd? Waar ze niet zo naar het paard kijken?

Kijk ik kan er best tegen als ik lage punten heb die ik verdient heb. Maar dit wilde ik gewoon snappen en nu snap ik het nog niet. Iemand van jullie die ervaring heeft met FNRS wedstrijden?

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-04 23:43

Hoe dan ook, als je na 5 (!) keer proberen nog niet in de goede galop zit, dan is een laag cijfer niet zo vreemd. Je hebt het dan wel geprobeerd te corrigeren, maar dat is dan niet gelukt. Waarschijnlijk wilde deze jury gewoon graag zien dat je in de goede galop kon aanspringen.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-04 00:05

Helemaal mee eens. Het resultaat is wat telt.

Maar volgend het FNRS systeem kijkt de jury naar het paard.
Dit staat er op de site

"Bij de FNRS-manegewedstrijden wordt er voornamelijk gekeken naar de rijkunst van de ruiter. Waarom gaat het getoonde zoals het gaat? Wat doet de ruiter om zijn of haar paard/pony te bewegen het gevraagde onderdeel van de proef uit te voeren? Het paard dat zich onder de ruiter bevindt, is niet meer doorslaggevend voor het te behalen aantal punten. "

Waarom Karan niet meer in de rechtergalop wil, ben ik nu aan het onderzoeken. Het is niet alleen bij mij hoor. Ook bij andere ruiters. Ik heb al veel geprobeerd.

Aanspringen vanuit wijken, op een kleine volte met veel stelling naar binnen, juist stelling naar buiten, verkeerde been lichtrijden, een keer laten doorgalopperen in de verkeerde galop op een kleine volte, Juist stoppen en weer aanspringen...

Alleen als ik hem echt overval. Dus een flinke por met mijn spoor in de buik en buitenteugel er goed aan, dan wil hij wel goed aanspringen.

Trouwens als ik bij A afwend en onder X aanspring dan vindt hij het veel makkelijker. Dus ook zonder stelling geoefend om in de hoek aan te springen..Maar nee.

Wanhopig...een beetje... Het rare is dat hij het altijd goed heeft gedaan tot opeens een dag. En die dag is er naar mijn weten niets gebeurt. Ook niet op de wei.

Oh ja ik heb ook een hele poos het galopperen laten zitten. Eerst gewoon proberen los in zijn lijf te krijgen. Maar dat is niet makkelijk. Nu ben ik nog steeds bezig met de basis. Met instructie! Het gaat wel wat beter. Maar nu moet ik een operatie ondergaan en kan ik waarschijnlijk twee weken niet rijden. Dat schiet dus ook niet op.

Ik ben het er wel mee ens dat ik een onvoldoende krijg. Een drie is nog veel als je niets eens corrigeerd. Ik had wel corrigeerd en had dus liever een vier gezien. Meer is echt niet verdient.

Landelijk mag je nog blij zijn met een drie. Maar het FNRS systeem zit soms raar in elkaar.

Landelijk moet je je paard nagevelijk rijden vanaf de L. In de B zien ze niet graag een paard wat met zijn hoofd onrustig is. Liever nog een rustige houding als nagevelijk dan weer tegen de hand etc.

Bij de FNRS zien ze liever dat je het wel probeert. Ook al geeft dat een heel onrustig beeld. Dat zei een andere jury eens.

Och ik rijd liever een paard met een rustige hoofdhouding.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

irene

Berichten: 3538
Geregistreerd: 08-06-01
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 07:26

Heike, ik zal dit verhaal uitprinten en eens laten lezen aan onze manege-eigenaar. Die werkt bij de FNRS en houdt zich vooral bezig met die FNRS wedstrijden.
Ik heb laatst een heel gesprek met hem gehad over de jurering van FNRS wedstrijden en hij wil graag dit soort praktijkvoorbeelden horen.

The best thing for the inside of a horse is the outside of a stable.
Jacob R. Ludlow,1897

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 08:01

Tsja ik ben het wel met de jury eens hoor.... als je 5x corrigeert en dan NOG geen goede galop laat zien dan blijft die 3 gewoon staan, anders had een 4 geweest, een 5 staat immers voor voldoende en dat heb je niet laten zien. Vergeet niet dat je met de hoogste F proef (12 meen ik) mag starten in de L1 landelijk, en daar zijn jullie zo te lezen nog niet klaar voor.
Spring Karan iedere keer verkeerd aan, prima, maar dan moet je nog niet op wedstrijd gaan FNRS of Landelijk......

Tjo heeft presies hetzelfde probleem gehad, zelfs Tyrza kon dr niet overtuigen (dus het lag niet aan mij).
Gek genoeg bedacht Tjo dat ze de volgende dag die linkergalop best eens kon proberen en sinds die dag is probleem opgelost.

Doet hij wel de rechtergalop alssie los loopt? Of zit die er dan ook niet in?

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Pinacolada

Berichten: 3774
Geregistreerd: 04-05-03
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 09:15

Ik ben het ook met jury eens, als je 'm 1x terugneemt en dan zit ie goed heb je nog recht op een 5 vind ik. Maar na 5x echt niet meer. en ook worden voltes gewoon minder als je in de verkeerde galop zit, want krijg dan maar eens goede stelling..dus dan kan je daar ook geen hoog cijfer op halen volgens mij.

En wat op die website staat...met officiele wedstrijden staat er ook van alels wat eigenlijk niet helemaal zo is.

Maar in ieder gevak succes met je galop en de volgende keer bij die jury laat je gewoon ff zien dat ie er wel in zit!

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-04 14:35

Ik vind die drie ook niet zo erg. Maar vindt de redenering gewoon krom.

De FNRS wedstrijden zie ik gewoon als een leermiddel. Het is de bedoeling dat je er wat van opsteekt. Niet om mensen te demotiveren.

Ik weet nu in ieder geval dat ik hem één keer corrigeer. Hij blijft dan toch gewoon fout aanspringen dus die drie voor aanspringen en de drie voor de volte in galop blijft. Waarom moe worden. En Karan over de zeik helpen. Dat is voor de rest van de proef ook niet bevorderlijk.

De FNRS zou juist moeten stimuleren om het wel te blijven proberen.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

WestBest
Berichten: 2432
Geregistreerd: 19-12-03
Woonplaats: A1-lokatie

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 20:00

Ben ik niet met je eens: wel blijven proberen doe je in de training. In de proef probeer je een oefening te laten zien. In dit geval de grote volte in de linkergalop. Als je in de goede galop zit, met een correcte aanleuning, maar je maakt er een ei van, dan krijg je van mij geen 8 maar een 7 of 6.

Als je al niet eens in de goede galop komt, maar wel een nette ronde volte rijdt, dan krijg je van mij geen 2 maar een 3. Nadruk ligt namelijk op het rijden in de goede galop. Ben het dus volledig met de jury eens.

Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 20:26

Dat is inderdaad krom gedacht.

Juist daarom worden er FNRS wedstrijden gehouden op manege's om manege ruiters de kans te geven ook aan wedstrijden mee te doen.
Op een manege paard. Vele rijden maar 1 keer in de week, en dan niet altijd op het zelfde paard.

Lang niet zo veel mogelijkheid om te oefenen én daarom zouden ze juist de ruiter beoordelen en níét de combinatie paard + ruiter.

Tenminste...
Zo heeft iemand van de FNRS het me ooit verteld.


Betreft het ploegen: Dat vind ik totale onzin.
Iemand die kán jureren kan naar mijn idee ook een bak bodem bekijken.

Betreft zijn mening dat een KWPN'er geen moeite zou hebben met de bodem kan ik enkel hard lachen.
Óók andere paarden, niet alleen Karan, hebben soms moeite met de bodem. Tja, wat wil je, ligt er net in. Het heeft even tijd nodig...


Kan gebeuren Heike, zo iets. Volgende keer beter Lachen

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

Jet

Berichten: 7680
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 20:50

Misschien zou het zo moeten zijn, dat je met een nieuw paard weer wat lager kan instappen en niet persé F8 rijdt. Ik denk dat in de F8 zeker verwacht wordt dat je uiteindelijk in de goede galop gaat en dus je volte ook in de goede galop rijdt. Bij lager proeven wordt dit misschien minder zwaar aangerekend. Met de "gewone" wedstrijden start je met een nieuw paard ook weer in de B of L en als je hoger moet starten, zorg je dat hij op dat nivo klaar is. In jouw geval lijkt het me dus beter dat je wat lagere proeven zou kunnen starten. Als dat niet kan, zit er niets anders op: Of je start en neemt die lage punten voor die ene galop en volte voor lief, of je traint net zo lang totdat die galop en volte ook in de goede galop gaan! Succes in elk geval!

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

WestBest
Berichten: 2432
Geregistreerd: 19-12-03
Woonplaats: A1-lokatie

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 21:07

Ook al wordt er alleen naar de ruiter gekeken en minder naar het paard: blijkbaar geeft de ruiter niet de goede hulp, keer op keer, anders was het paard wel in de goede galop gegaan. Dit is nog basis! Elk paard (dus ook manegepaarden) kunnen in die galop. Dat de gangen minder spectaculair zijn, dat is een ander verhaal en daar moet de jury dus minder op letten.

Ik sluit me aan bij Jet.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-04 21:37

Wij hebben een pony die ook niet echt graag in de rechtergalop gaat. Dat weet de jury en die geeft dus wel een voldoende als er een goede hulp wordt gegeven en ze proberen het te herstellen.(klopt lagere klasse hoor!)

De ruiter is goed bezig en zo is de pony niet meteen uit gerangeerd voor de wedstrijden(niemand zou anders nog op hem willen omdat ze altijd een onvoldoende krijgen voor de galop)

Ik ben de F7 meteen doorgekomen zonder problemen.

De F8 niet maar een ander die in dezelfde klasse start als ik, had nu een WP. En 223 punten. Ik heb nog altijd hoger als hem gescoord maar nu had ik 197.

Het lag niet alleen aan de galop hoor. Die punten vond ik nog wel terecht zoals ik ook al eerder beschreef. Maar gewoon dat "dit type paard niet hoger kan" En dat "zo'n paard niet tegen KWPN'ers op kan" En dat hij gewoon niet heeft gezien dat ik vijf keer gecorrigeerd heb, is waar ik het meeste mee zit denk ik.

Maar ik laat me niet kennen. De volgende keer is hij weer jury. Voor de galop misschien een drie. Maar als ik voor de rest achten rijdt kan hij niet om me heen, toch?

Zo wel.....dan weet ik niet of ik nog vaker bij hem wil starten. Misschien flauw van me. Maar dat vindt ik gewoon niet leuk. En kom ik teleurgesteld van de wedstrijd terug.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 22:52

Heike, je hebt niet gecorrigeerd, je hebt geprobeerd te corrigeren. Corrigeren is voor mij: ingrijpen met het gewenste resultaat.

Het is niet leuk dat je teleurgesteld bent, maar ik zou de raadgevingen toch als een stimulans proberen te zien. De volgende keer rijd je gewoon een nettere proef en dan heb je ook betere punten.

ajbdhrtls138
Berichten: 1040
Geregistreerd: 26-08-01
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 22:53

klopt idd niet als je naar fnrs systeem kijkt. Maar in dat geval zou je met een eigen paard eigenlijk geen eens mee mogen doen, omdat je dat nadeel van rijden op manegepaard dan niet hebt.
uiteindelijk vind ik een drie voor een niet gereden gelop niet zo laag, eigenlijk.

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-04 22:53

dit vind ik moeilijk inschatten. Voor een KNHS proef kan ik me volledig vinden in de argumenten van de jury, van FNRS proeven heb ik te weinig verstand.

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-04 06:26

Heike schreef:
Ik vind die drie ook niet zo erg. Maar vindt de redenering gewoon krom.

De FNRS wedstrijden zie ik gewoon als een leermiddel. Het is de bedoeling dat je er wat van opsteekt. Niet om mensen te demotiveren.

De FNRS zou juist moeten stimuleren om het wel te blijven proberen.


Wedstrijden zijn om te laten zien dat je het kunt, niet als surogaat manegeles (Tuurlijk kun je er altijd van leren maar het is in eerste instantie bedoeld om te laten zien dat je het kunt). Je steekt er ook wat van op als je goed naar de jury luistert maar je hoort alleen wat je wil horen of leest op het protocol alleen wat je wil lezen en op die manier leer je er niks van.
Zie het maar als een theorieles je protocol. Behalve een cijfer staat er zelfs nog bij wat er mis was, neem het in je op en leer ervan en probeer dit onderdeel beter te doen volgende keer.

Je krijgt nartuurlijk je punten niet kado bij de FNRS (bij wijze van stimulans) dat lijkt me logisch. Zie het maar zoals het landelijk gaat 156 = wp, als je dan 154 of 155 rijdt is het gewoon net niet genoeg, dan krijg je ook die 2 puntjes niet kado, pech volgende keer beter.... Haha!

FNRS stimuleert prima vindt ik, immers je kunt zelfse bij de jury te rade gaan (Gaat je bij de KNHS 9 vd 10x niet lukken)...

Kop op, kijk eens met een ander oog naar het commentaar van de jury en doe er je voordeel mee.....

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Concorde

Berichten: 6654
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-04 13:39

Ik vind het knullig dat die jury niet ziet dat je een paar keer terugnam en opnieuw aansprong.
Maar ik zou persoonlijk geen enkel paard op wat voor wedstrijd dan ook uitbrengen als ik hem niet 9 van de 10 x gewoon in de goede galop aan kon laten springen. Voor mij hoort dat gewoon bij de basis, al rijd je op een kameel.
Verder vind ik dat je andere (manege!) ruiters benadeeld door met een eigen paard te starten op fnrs wedstrijden.

Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful

kainda

Berichten: 2687
Geregistreerd: 19-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-04 14:45

Bij ons is een jury die geeft een 1! op verkeerd aanspringen in galop.
Ook als je direct corrigeert. Zels bij kleine kinderen in de laagste klasse.

Misschien is je zadel niet helemaal goed en galopeert je pony daarom verkeerd aan??
Heb je ook al eens gereden zonder beugels? Misschien zit je zelf iets te veel naar binnen. Als je zonder beugels oefent ga je rechter op je pony zitten.

Succes!

gr.Juliette


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 bezoekers