Dressuurjury's vervangen door consequente en eerlijke AI-models

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Euridicey

Berichten: 712
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

Dressuurjury's vervangen door consequente en eerlijke AI-models

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-24 11:59

Hoi iedereen,

Ik had vandaag een showerthought na het lezen van de zoveelse Instagram post waar er werd geklaagd over het niet nakomen van de FEI-regels tijdens het jureren van dressuurwedstrijden. Is het niet de toekomst dat AI dressuurwedstrijden beoordeelt?

Inprincipe is het heel duidelijk wanneer een combinatie welk cijfer krijgt. Het handboek is vrij consequent (toch?) tong uit de mond: reductie van _, achter de loodlijn etc.
Er zijn nu al apps voor dierenartsen die de beweging beoordelen op basis van zuiverheid. Het zou me niks verbazen als dit uitgewerkt kan worden naar volledige oefeningen.

Ik zie een samenwerking tussen jury's en AI echt wel voor me. Dat de jury nog altijd de harmomie of creativiteit van een kür beoordeelt en AI de bewegingen/oefeningen.

Hoe kijkt iedereen hier tegenaan?

(Ik zag één artikeltje over de AI jury:https://horsesport.com/magazine/equine-ownership/can-ai-revolutionize-dressage-judging/ )


Lieser
Berichten: 2449
Geregistreerd: 15-03-21

Re: Dressuurjury's vervangen door consequente en eerlijke AI-models

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-24 12:18

Ik vraag me af of het zo veel zal schelen. Mensen die nu klagen over de jury, zullen dan klagen over de AI :) .

pol013

Berichten: 9745
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Re: Dressuurjury's vervangen door consequente en eerlijke AI-models

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-24 12:25

In principe kan AI wel objectiever zijn dan een mens. Dus je hebt wel minder om over te zaniken dan.

Ooit zou dit wel moeten kunnen. Voorlopig lijkt mij dat al die variaties in paarden door bouw en temperament nog iets te moeilijk voor AI.

Zoiets al een hand kan AI nu namelijk ook nog maar heel matig. Daar zijn (nog) te veel verschijningsvormen van om om te zetten in voorspelbare nulltjes en ééntjes.
De beenzetting icm houding van verschillende paarden in de diverse oefeningen en kijkhoeken lijkt mij daar nog wel mee vergelijkbaar. En is bij elkaar denk ik nog echt wel te complex.

Maar de ontwikkeling kan nog wel zo ver gaan komen denk ik.

Dan moeten wij daarnaast nog een betere consensus krijgen over de parameters. Die zijn nu ook nog nét de sujectief voor AI. En die parameters vervolgens nog langs ontelbare beelden van proeven leggen. Maar het kán wel denk ik.

Uiteindelijk zal onze mensenlijke input is het geheel misschien nog het alles moeilijkste zijn.

Volg de avonturen van 24/7 buiten sportpaarden -> https://www.instagram.com/rakketje_en_co/

Bowo
Berichten: 3151
Geregistreerd: 11-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-24 12:37

Theoretisch kan dit zeker, maar in de praktijk zal dit niet zo eenvoudig zijn.

Ten eerste moet je aan een AI eerst uitleggen hoe hij precies moet beoordelen. Reductie voor tong en loodlijn, prima, maar hoe lang moet een paard achter de loodlijn lopen voordat het een reductie is? Stel je moet een grote volte rijden en je paard hapt een keer naar een vlieg op zijn borst, is dat dan direct een volledige aftrek? En als het paard de ene helft wel goed loopt en de 2e helft niet? Nu middelen jury's dat en een AI zou dat theoretisch een stuk objectieve kunnen, maar dan moet er wel eerst een beoordelingsmodel worden opgesteld door KNHS/FEI/whatever. Een zuiverheidsmodel is daarin veel rechtlijniger, A en B moeten symmetrisch en ritmisch zijn, dat is data die computers heel goed kunnen verwerken. Maar het moment dat je met ranges en afkapwaardes gaat werken, moet je wel goed weten waar die dan liggen of waar je ze wil hebben liggen.
Je zou dan ook kunnen kiezen voor unsupervised learning: je geeft als input een reeks onderdelen en de cijfers die daarvoor zijn gegeven en je laat hem zelf uitdokteren welke factoren een cijfer verhogen of verlagen. Nadelen: je input is gemaakt door de subjectieve juryleden en je weet niet waar hij nou precies op beoordeeld en dan kunnen heel nare dingen zijn. Als de juryleden koudbloeden consistent lager hebben beoordeeld, zal de AI dat ook doen. Dat laatste kun je uiteindelijk wel weer achterhalen, maar veranderen is dan weer niet zo eenvoudig.

Tevens zou je voor elke nieuwe oefening die AI opnieuw moeten trainen. AI's zijn daarin best 'dom', als de data niet identiek is aan de input, gaat hij er niets mee kunnen. In principe beoordeelt een jury een volte bij A en C hetzelfde, maar een AI moet waarschijnlijk leren dat een volte bij C voorin de bak is en de volte bij A achterin. Dat zijn voor de AI 2 verschillende oefeningen, want de lijn wordt op een andere plek gereden en dus anders beoordeeld.

Dat inflexibele is ook een issue als een ruiter bijvoorbeeld verkeerd rijden. Hoe weet de AI wanneer hij weer door moet gaan met punten geven? Waar start de proef weer?
En wat gebeurt er met ruiters met dispensatie, die bijvoorbeeld mogen lichtrijden in de M. Dan gaat de AI daar punten voor aftrekken, of je moet de juryleden die erbij zitten allerlei software geven om de AI 'in te stellen'.

Het idee is mooi, de uitvoering lijkt me nog ver weg, tenzij je gaat beginnen met een hele langzaam omzetting waarbij er eerst kleine stukjes worden beoordeeld door de AI. Bijvoorbeeld alleen het percentage op, voor en achter de loodlijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Elise_K, Googlebot en 5 bezoekers