Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Kirrietje schreef:Wat vervelend dat dit gebeurd! Misschien een idee om je instructeur mee te nemen op wedstrijd? Dan kan hij/zij wellicht zien wat er "mis" gaat.
Oefen je thuis ook echt een goed parcours of zijn dit een paar losse sprongen in de baan?
Ook nog een idee is misschien om een keer ergens te oefenspringen en dan ook je instructeur mee te nemen, dan boots je de wedstrijd zo goed mogelijk na en kan je meteen instructie krijgen
mika11 schreef:Misschien kun je eerst naar andere locaties gaan waar je kan oefenspringen.
Dus geen wedstrijd springen, maar een locatie waar een parcours staat.
Misschien kan je lesgever dan mee gaan.
Zo leert je pony op andere locaties te springen.
Als je pony dat wel doet alleen op wedstrijden weigert.
Kan het te maken hebben met je eigen spanning.
Dat voelt je pony ook.
Dan zou je daar iets mee moeten doen.
Je kan op hc mee doen, zodat er verder geen druk achter staat.
DuoPenotti schreef:Maar vooral in de zomer wat lijntjes oefenen thuis. En wel eens naar vreemd terrein.
Dat is toch geen opleiding voor ruiter en paard om parcoursen te rijden?
En sinds kort pas les.
Jou volgorde ligt behoorlijk verkeerd om.
Eerst ga je thuis lessen met springen.
Dat kan met hindernissen, maar ook met balken training om daar een goede galop te oefenen.
Maar als eerste vooral dressuur, zodat jou paard in galop goed te rijden is, tempo, maar ook netjes voltes enz zonder over de schouder te vallen, goed tussen 2 benen te blijven.
Dan ga je thuis springen, lijntjes enz oefenen.
Dan ga je op locatie vreemde hindernissen oefenen. Later lijntjes oefenen.
En dan pas een heel parcours oefenen.
En dan daarna pas ga je wedstrijden rijden.
Janneke2 schreef:Welkom op bokt...!
Een frusterend probleem, 'thuis springt hij alles - en op wedstrijd niet...'
Uiteraard: probeer de oorzaak te achterhalen.
Tip: knip het allemaal in stukjes.
Oma vertelt: ooit had je in Leiden de Groenoordhallen en daar werd het Nederlandse indoor kampioenschap springen gehouden.
Met ook een onderdeel 'manege wedstrijd'.
... nou, die manegepaarden hadden het echt veel lastiger dan de paarden van de profs.
De paarden van de profs stonden in de Groenoordhallen, gingen voor het losrijden naar een andere hal en de wedstrijd was in dezelfde hal als de stal.
De manegepaarden kwamen van de vrachtwagen eerst in de inrijhal ( = vreemd terrein), en daarna wéér in een totaal vreemde hal (andere geluiden, andere geuren),
en de plaatselijke bloemist had zich ook niet onbetuigd gelaten.
"Daar moet je tegen kunnen..."
Dus hoe is je dier bijvoorbeeld op buitenrit, en hoe goed kun jij als ruiter je dier geruststellen...?
Hoe goed kan je dier tegen 'toeters en bellen', vlaggen, bloemstukken, applaus en wat al niet...?
Zou je per trailer gaan: staat je dier echt ontspannen tijdens het rijden? Laadt hij makkelijk?
En ten overvloede: ook als je alle vragen met 'ja' hebt beantwoordt: dan moet je dier het ook nog allemaal tegelijkertijd kunnen.
En om het nog even over de profs te hebben: het is geen slecht idee, om te starten, één hindernis te springen, terug naar stap, vriendelijk aaien en afgroeten.
En de volgende wedstrijd twee hindernissen en belonen en afgroeten...
pol013 schreef:vervelend probleem. En er zijn al wat goed tips gegeven.
Mijn aanvullende tip: ga eens op een wedstrijd kijken en kijk hoe anderen het aanpakken. Ik heb daar veel profijt van gehad. Bij mij was er nog veel winst te halen bij het eerste binnenrijden in de ring. Op tijd aanwezig. Meteen naar binnen. Daar ook actief (passend bij het paard) aan het rijden. En goed van te voren bedacht welke hindernissen je even aan je paard kunt tonen zonder de combi voor je in de weg te rijden. De lijn naar de start fatsoenlijk uitdenken zodat ik mijn paard bij elkaar en in balans naar de eerste hindernis kan rijden. Door die kleine dingen veel beter te doen kon ik mijn paard veel sneller attent op mij krijgen ipv op de omgeving en vielen de weigeringen ineens weg.
SuperRocky schreef:Hoe hoog ben je gestart op wedstrijd? Ik denk dat het een kwestie is van terug naar de basis, en ervaring en vertrouwen op doen. Veeeeeeeel oefenparcoursen starten om routine op te doen, en vooral niet te snel te hoog willen springen. Thuis een paar lijntjes springen is heel wat anders dan een parcours op wedstrijd starten. Om de week les is ook niet echt veel, ik denk dat als je echt serieus verder wil komen in de springsport dat het beter is om wekelijks les te nemen, en als het mogelijk is oefenparcoursen onder begeleiding van je instructeur.
gomir schreef:Er zijn in het noorden juist best veel mogelijkheden om in een wedstrijdwaardig parcours te trainen. Soms zijn er oefenparcoursen met begeleiding, maar er zijn ook heel veel locaties waar je zelfstandig (met je eigen instructeur) heen kan.
Het kan helpen om eens een paar keer 60 cm te starten voor het vertrouwen, eventueel kun je ook nog flexibel starten en bijv. 60 en 70 cm opgeven. Op die hoogte druk je ze er iets eenvoudiger overheen en er staat dan ook nog geen combinatiesprong in het parcours. Als dat zonder problemen gaat maakt een gaatje hoger vaak ook niet meer uit.
SuperRocky schreef:Nu ja, als je oefenparcoursen wel door komt, en op wedstrijd niet, dat zit er toch iets in het vertrouwen. Kennelijk doe je op wedstrijd iets anders dan in het oefenparcours, waardoor je pony niet meer op jou vertrouwt en dus de stop in gaat. Lagere parcoursen maken het voor jou makkelijker; als het in jouw hoofd makkelijk en simpel is, is het vertrouwen wat jij uitstraalt naar je pony groter, en is de kans groter dat ie met je mee blijft gaan. En aan de andere kant dus routine; als je pony met jou veel oefenparcoursen 'simpel' doorkomt, dan wordt het ook makkelijker om dat op een wedstrijd te doen, want zo heel veel anders is het dan uiteindelijk niet.
Ik begrijp wat je zegt met meer inzet tonen, maar als de hoogte op wedstrijd toch net wat te spannend is (vooral voor jou!), dan werkt dat juist tegen je (en dat zie je dus ook omdat ie in de stop gaat). Dus dan gewoon een of twee stapjes terug, naar de 60 of 70, daar die routine en het vertrouwen opdoen, zodat je samen wat succes ervaringen op doet, en van daar uit kun je dan verder bouwen richting de 80. Voordeel is ook dat er t/m de 70 nog geen dubbel in staat, wat het ook net weer wat makkelijker maakt.
gomir schreef:HJC manege in Tolbert, hippisch centrum in Exloo en de manege in Dalerveen hebben vrijwel altijd oefenparcours staan, waar je op afspraak kunt trainen op de dagen dat er geen concours is.
in ruinen bij stoeterij Gaesbeek staat ook een mooi parcours om te oefenen.
Verwacht dat Hylke de Jong in Dokkum binnenkort ook wel weer een parcours heeft staan waar je terecht kunt. Eerder kon je ook bij WBS stables in Warga terecht, maar weet niet of die dat nog doen.
Manege de Hjouwer heeft outdoor regelmatig oefenwedstrijd met begeleiding en parcours blijft dan ook vaak wel even staan voor training. De rijvereniging in Sonnega organiseert indoor regelmatig oefenwedstrijden met begeleiding.
Verder staat er de komende weken in Appingedam nog een parcours waar je op afspraak terecht kunt.
Bronneger heeft ook regelmatig mogelijkheid tot oefenparcours rondom hun wedstrijden.
En er zijn nog wel wat particulieren waar je kunt komen trainen zoals bij Laura Blomsma en Seliena Lakenvelt.
Vergeet vast nog wel wat, maar dit schiet me zo te binnen.
Elisa2 schreef:Als het echt alleen in de ring is en het komt door je spanning dan is heel zinvol om HC te gaan starten en eens goed bekijken samen met een instructeur wat er nu precies gebeurd.
Gebruikers op dit forum: Aelin, alweerkwijt, BlackClaw, BlueWhite, Carowl, evita2, HarmanyL, henshem, JesdaJinn, Knuffeldier, Lotje033, meiske04, Rex_Rolfo en 15 bezoekers