Onrustig paard op wedstrijd

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zack_DeKWPN
Berichten: 2
Geregistreerd: 12-05-22

Onrustig paard op wedstrijd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-22 10:42

Hoi hoi!

Ik rijd dus FNRS wedstrijden op een manege, maar het paard waar ik de afgelopen 2x op heb gereden die wordt altijd onrustig als ik alleen de bak in ga.
Bij het losrijden is hij vaak gewoon fijn, maar dan als we beginnen met de proef gaat hij een stuk harder en voelt hij gespannen aan.
Het is ook een best groot paard (stokmaat 1.83), dus het is dan extra moeilijk om goed te sturen. Hij heeft ook niet heel vaak wedstrijden gelopen bij mij op de manege.

Hebben jullie misschien tips waardoor ik mijn proeven met minder onrust kan rijden?

(Hij schrikt niet van de balkjes etc., maar wordt gewoon heel druk.)


Amberkelsey

Berichten: 198
Geregistreerd: 24-06-16
Woonplaats: noordwijk

Re: Onrustig paard op wedstrijd

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 10:55

Ik neem aan dat het een manegepaard is dus die zijn over het algemeen al minder gewend om in hun eentje in een rijbak te lopen. Denk dat de beste optie is in jou situatie om het alleen rijden in de bak met dat paard gewoon heel vaak te doen. Wellicht is er bij jou manege ook iets dat je een paard kan "huren" om zelf vrij mee te rijden in de bak of iets van priveles en dat je dan op die manier daarmee kan oefenen. Verder zou je nog kunnen werken aan de tempocontrole door met ophoudingen te werken, begin klein en steeds iets groter tot je de gewenste reactie van het paard krijgt en dan weer druk eraf. Dan gaat het paard steeds sneller reageren op een kleinere ophouding.

Manou, Vosje & Midnight

Napie

Berichten: 9070
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Onrustig paard op wedstrijd

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 10:56

Doet hij dit ook bij andere ruiters? Kan het zijn dat hij reageert op jou? Een paard voelt heel goed aan of je nerveus bent en snapt daar helemaal niks van

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-22 10:57

Heb je de mogelijkheid om af en toe zelf te oefenen in een lege rijbaan? Het kan zijn dat door vaker 'alleen' te rijden je meer ontspanning en vertrouwen gaat krijgen.

Rijd je veel in de les, vraag dan je instructeur of je eens mag oefenen met wegrijden van de groep en dergelijke. Leg je probleem uit, misschien zijn er wel meerdere rijbanen en kan je met zijn allen in de les oefenen met om de beurt alleen een proefje oefenen.

Je kan ook eens een privéles nemen en dan vragen of je juist dit probleem kan/mag oefenen.

Het zou ook een beetje je eigen 'wedstrijd' spanning kunnen zijn. Paarden voelen spanning feilloos aan en reageren daarop.

Wat tijdens de proef zelf kan helpen is zelf aan je spanning werken, zorgen dat je op tijd in de baan bent en daar even twee of die rondjes kan rijden voor de proef begint. Ga niet zomaar wat op de hoefslag rijden maar gebruik wat grote voltes als het paard snel en druk is.
Even een overgang naar stap rijden kan ook helpen, dan breng je er even wat rust in voor jezelf en het paard.
Ga niet rijden met meer druk op de teugels, maar durf te ontspannen. Je mag zeker wel je teugel gebruiken om een overgang te rijden of te remmen. Maar blijf niet 'trekken', paarden worden daar eerder sneller en nerveuzer van dan wanneer je regelmatig ontspant.
Rijd goed je hoeken in, gebruik je binnenbeen en vraag stelling, iedere hoek is een moment om even te werken aan controle en ontspanning.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

Zack_DeKWPN
Berichten: 2
Geregistreerd: 12-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-22 13:21

Bedankt voor jullie antwoorden,

Het is bij m'n manege mogelijk om in vakanties de manegepaarden te leasen (max. 3 dagen), en de avond van tevoren is het mogelijk om de proef te oefenen. Maar meestal is de tweede optie binnen een paar dagen vol, en is het toch moeilijk om erin te passen.

Ik kan werken aan mijn eigen spanning, en heb de mogelijkheid om wat overgangen te rijden voordat ik start. Dus ik wil daar wel zeker aan werken!

Privélessen zijn best duur :\ Ik moet er zelf voor betalen, en met mijn huidige salaris kan ik dat jammer genoeg niet betalen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Trendiction, XRuby_SymmyX en 2 bezoekers