wel of geen stang&trens?

Moderators: A_nouk, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

wel of niet rijden met stang en trens

ja, want...
14 (58%)
nee, want...
10 (41%)

Totaal aantal stemmen: 24


daredevil
Berichten: 13
Geregistreerd: 03-04-03
Woonplaats: culemborg

wel of geen stang&trens?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-04-03 14:43

hallo daar ,
Ik mag nu officieel Z1 starten en een aantal mensen raad mij aan om een stang en trenshoofdstel te gaan gebruiken....
Maar ja, ik heb er geen ervaring mee, maar ik vind het er niet echt paardvriendelijk uitzien, van die openhangende monden enzo Scheve mond .
Aan de andere kant kun je fijnere hulpen geven ( toch ben ik van mening dat je de meeste hulpen met je benen geeft!). Duzz, help mij een geef mij goede raad, of je mening hierover


Kitty

Berichten: 7531
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 14:57

Ik zit straks met hetzelfde.
Ik ga thuis oefenen met stang en trens wanneer mijn instructrice erbij is en pas wanneer dat allemaal goed gaat, pak ik hem er op de wedstrijden bij.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Flempy

Berichten: 134
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: somewhere between heaven and earth

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 14:58

Het klinkt misschien en beetje afgezaagd maar: Het hangt ervan af!
Hoe is je paard op trens te rijden,hoe onafhankelijk kun jij zitten? Bekijk jezelf en je paard kritisch en bedenk waarom je het WEL zou doen?

Opzich kan lichtere hulpen kunnen geven best een argument zijn. Maar ik ben wel van mening dat je paard op een gewone trens fijn te rijden moet zijn,zodat de stang geen `compensatie`wordt.

En uiteraard met stang en trens voorzichtig en onder begeleiding! beginnen.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 15:01

Wat zegt je instructie er van?

Nulla tenaci invia est via

Maaike

Berichten: 11576
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 15:08

daredevil schreef:
Maar ja, ik heb er geen ervaring mee, maar ik vind het er niet echt paardvriendelijk uitzien, van die openhangende monden enzo Scheve mond .


Duidelijk voorbeeld van hoe je het dus niet moet gebruiken Haha! Als je er rustig aan en onder begeleiding mee begint, een geleidelijke overgang maakt naar S&T denk ik dat je er goed uit kunt komen en je geen openhangende monden krijgt enzo

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

MacavityL

Berichten: 3649
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 15:09

mijn eerste paar Z wedstrijden heb ik nog gewoon op een trensje gereden, wel tijdens lessen met stand&trens gereden, daarna ook buiten de lessen een enkele keer, en toen ook op wedstrijden.. Nu dus voornamelijk alleen met stang&trens.. Ik vind dat sommige dingen met s&t net ff iets makkelijk gaan, zoals de eenvoudige wissel en de oprichting..

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 16:32

Idem hier

Ik ben toch met S&T gaan oefenen
In het begin ook alleen maar in de les, zodat ik het zeker goed deed.

Kawa loopt erg fijn op de s& t
Hij heeft een betere aanleuning op de s&t

Maar ik rij er maar 1x in de maand mee of zo.
Ik wil dat hij dus ook gewoon op de normale trens blijft lopen.

MacavityL

Berichten: 3649
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 17:02

Citaat:
Ik wil dat hij dus ook gewoon op de normale trens blijft lopen

precies.. Alleen in de week voor een wedstrijd rij ik maximaal 2 dagen met s&t, de rest mooi zonder. Zonder moet ze de oefeningen ook gewoon kunnen..

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 17:14

Mijn instructrice is juist niet voor dat wisselen. Dan weer dit bit, dan weer dat bit...... Gewoon stang en trens erin en ermee leren rijden! Grandioos!!!!!

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 17:28

Ik ben nu M2+wp en ben al aan het sparen voor een heeeel mooi hoedje Haha! en heb al nagedacht of ik met S&T zal gaan rijden.
De eerste paar keren echt nog niet, ga dan wel in mn les er mee leren rijden, want niet alleen mn paard zal er aan moeten wennen, ik ook!
en dan zelf er wat vaker mee rijden, maar omdat ik ook weleens spring of een buitenrit maak, zal ik nooit alle dagen van de week met S&T gaan rijden

maar als ik zelf buiten de lessen om fijn met S&T kan rijden, zal ik er ook mee op wedstrijd gaan rijden, maar alleen als ik op die manier mn paard beter kan rijden, hij kan niet tegen druk in zn mond, dan gaat hij alleen maar staken&steigeren, dus ben beetje bang dat S&T toch te hard zal inwerken, alleen al omdat er dan dus 2 bitten in zijn mond zitten, hoe vriendelijk ik dan ook met mn handen ben, misschien vind hij het echt nix, dan is het simpel dan blijf ik mooi op mn D-trensje rijden!

zag laatst iemand die ik ken, die snel voor 1 april Z1 ging starten(had precies 5 wp) en er hing meteen een S&T in de mond van t beest en ze had ook ineens een hoedje(gewoon standaard hoedje, vond hem niet eens mooi)

maar ik vind dus ook(was altijd NKB-lid) dat je een hoedje moet verdienen! als ik een hoedje ga laten maken, en ik ga al Z straten voor het hoedje er is, jammer dan, maar dan rij ik net zo lief met cap! is ook stukken veiliger, zeker met buitenwedstrijden!
zag dus ook mensen in de B(die later dus ook nog eens onderaan waren ge-eindigd) met hoedje rijden, en dan flink arrogant kijken...nou sorry maar dat vind ik dus nergens over gaan! compleet met groom en 4 witte bandages, extra deken enz losrijden, en dan 130 punten halen in de B, met een ervaren paard.... dan rij ik liever lekker simpel, zonder iets om zn benen, zonder groom, met mn vertrouwde cappie op en dan wel iets kunnen presteren!
maargoed dat was een beetje offtopic Knipoog

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Bettine

Berichten: 8557
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maasland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 18:03

fabienne schreef:
Mijn instructrice is juist niet voor dat wisselen. Dan weer dit bit, dan weer dat bit...... Gewoon stang en trens erin en ermee leren rijden! Grandioos!!!!!


Sorry, maar hier ben ik het niet mee eens!
Ik vind dat je wel moet wisselen. Als je je paard alleen maar op stang en trens gaat rijden, kan je op een gegeven moment niet meer terug en zal hij heel stug worden op een gewoon bit.
Je moet altijd kunnen blijven wisselen. er kan een tijd komen dat je je paard gaat/moet verkopen, en dan zal hij waarschijnlijk weer op een bitje moeten lopen, ook is het altijd handig, bijvoorbeeld als je hem ergen voor moet rijden, orun cursus (1e fase) wilt gaan doen, gewoon voor de afwisseling, voor onspanning, enz enz..

Kijk trouwens ook maar eens naar foto's uit de strengen/paard en sport ofzo: Soms staan er foto's van bv. Marlies van Baalen die met Idocus nog op een gewoon bitje aan het trainen is! Terwijl zij toch allang aan de stang en trens - fase toe is, lijkt me Knipoog

Gek van Dressuur?
Goede rijtechnische artikelen lezen?
Benieuwd naar een magazine vol instructie?
Dressuur Magazine Abonnement nu voor een introductieprijs van €30!

Fitzroy
Berichten: 17269
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 18:09

Ik start zelf op wedstrijden met S&T en in de les rijd ik ermee. Voor de rest niet. Fitz loopt net iets fijner op S&T maar ik wil dat hij ook op trens fijn blijft lopen vandaar dat ik hem doordeweeks op gewone trens rijd.

Overigens op de stal waar hij nu staat wordt hij ook maar eens in de week op S&T gereden, voor de rest op een dikke trens.

Bedenk bij een S&T dat je de stangteugel bijna niet hoeft te gebruiken als het goed is. Om te oefenen kun je hem zelfs gewoon in een boogje laten hangen, dan gebruik je hem helemaal niet.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Suzanne F.

Berichten: 27340
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 19:04

Gewoon gaan starten op je trensje en dan voorzichtig aan thuis wat gaan oefenen met s&t.

Over dat wisselen: dat verschilt ook per paard. Mijn eerste paard Joran reageerde daar heel heftig op en had een paar dagen nodig om weer aan het bit te wennen. Die reed ik dus weleens een paar weken achtereen op trens ofzo maar veel wisselen vond hij gewoon niet fijn. Mijn andere paard kon ik gewoon dagelijks wisselen en beslissen waar ik hem vandaag weer eens op reed.

Niet met s&t gaan rijden omdat het moet, neem rustig de tijd om voor jullie beiden er aan te wennen.

Te koop: Rijkleding o.a. truien, vesten en jacks, Anky, PK, Kentucky, Subscribe, Horseware, Regatta, Brunotti, Tommy Hilfilger, Pfiff etc. Maat 38/M.

Jasmijn

Berichten: 3582
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 23:12

Ik heb tot ik Z2 was met 4 winstpunten gewoon op de dikste K&k dubbel gebroken trens gereden en train daar nu nog mee.
Alleen de week voor een wedstrijd hang ik mijn S&T er een keer in en op de wedstrijden rij ik nu met S&T, maar ik merk totaal geen verschil.
Hij reageert op de trens net zo goed als op S&T (of net zo slecht op de stang Knipoog ) maar ik vind het voor de wedstrijden toch net iets meer uitstraling hebben.
(Moest wel eerst gechanteerd worden voor ik ermee begon, vond het onzin en was erg bang dat hij als hij kijkerig en springerig was, ik hem heel zielig in zijn mond zou trekken met die stang..... toch nog een stukje pennymeisje gebleven Haha! )

Navragen is beter dan afvragen.

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 06:51

ik heb thuis veel geoefend met s&tr met Trammelant, en hem in het Z altijd ermee gestart. Aangezien hij toen ook M sprong en in het 8tal was het zelfs op concours van hoofdstel wisselen, zonder problemen.

SkyMarian

Berichten: 10253
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: De Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 08:42

Mocht ik ooit het Z halen, zou ik het in overleg met mijn instructrice doen. Met sjaak kom ik 99% zeker niet verder dan het Z. Dus als ik hem op trens kan rijden dan laat ik dat zo. Ik wil niet met S&T rijden om maar met S&T te rijden.

Als het voordelen heeft voor het rijden: Ja, brengt het teveel nadelen met zich mee dan niet.

UniferB
Berichten: 702
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 11:32

Mijn onderleg trens is het zelfde soort als van mijn S&T. Als je dan nietaan de stang gaat hangen is het voor het paard niet veel anders.

Er zijn vele wegen naar de GrandNix,
maar er komen er maar heel weinig uit bij de GrandPrix

Katja

Berichten: 40770
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 11:36

Ik vind het per paard verschillend waar ik mee rijd en of ik wel of niet wissel. Maar als je een paard goed rijdt wordt hij beslist niet stugger er van met stang en trens. Juist niet zou ik eerder zeggen.

daredevil
Berichten: 13
Geregistreerd: 03-04-03
Woonplaats: culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-03 18:39

Thanx voor al jullie reacties, k ga samen met mijn instructrice eerst in de les wat oefenen, mag haar S&T lenen. En dan maar eens proberen hoe het gaat, k moet het tenslotte ook zelf nog leren!

Barrie

Berichten: 243
Geregistreerd: 03-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 10:34

Ik kan niet echt een antwoord geven op de poll. Ik vind dat het afhankelijk is van ruiter en paard. In het ene geval vind ik dat het wel kan en in het andere geval kan je beter even wachten. Wanneer je als ruiter een goede zit en handhouding hebt, kan het eerder naar mijn mening.

Ik ben zelf net Z1 en zat met hetzelfde. Ik rij soms met mijn stang en trens en dan heb ik de stang altijd in een boog hangen. Ik wil nog niet teveel aan de stang zitten, dus daar doe ik erg voorzichtig mee. Ik rijd er eigenlijk alleen mee wanneer ik les heb.

Ik moet zeggen dat ik de aanleuning iets fijner vind met stang en strens, maar het is geen groot verschil. Nu heb ik besloten om even niet te starten i.v.m. drukte voor mijn studie en vervoersproblemen. Ik train hem wel gewoon door, maar wel alleen op de trens.

Promovendus Ontwikkelingspsychologie sinds 1 februari Lachen

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 11:21

Ik vind dat de meeste er zo laat over nadenken??? Verward
Als ik in het M2 punten rijd zijn we in de training veel verder en vaak hang ik er dan al stang en trens in zodat ik alle tijd heb om het pard eraan te laten wennen.
Ik rijd overigens hoogstens eens per week op stang en trens.

Kitty

Berichten: 7531
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 12:54

Ik rijd dan M2, maar rijd eigenlijk nog prima op mijn dubbelgebroken watertrensje.
Ik heb zelfs nog steeds geen stang en trens. Het hoofdstel heb ik al wel een tijdje op zolder hangen, maar ik heb er nog niet mee durven rijden.

Eens even de rommelmarkt afwachten en als daar niks bij zit, ga ik toch maar eens naar de ruitersportzaak.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

xxappiexx

Berichten: 5492
Geregistreerd: 19-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-03 18:46

Dit is mijn mening (geen ruzies ofzo! ) maar ik vind dat je pas goed rijd als je je paard met een gewone trens zo ver (en verder) in de dressuur kan brengen. En omdat je ook geen ervaring met een s&t hebt vind ik ook dat je als je er perse mee wilt rijden toch wel eerst samen met je instructrise moet oefenen.. Knipoog
Maar natuurlijk heb je op den duur wel een s&t nodig, zodat je paard beter op de kleinere hulpen reageert als dat nodig is.
greetz

Fitzroy
Berichten: 17269
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-03 19:12

xxappiexx schreef:
ik vind dat je pas goed rijd als je je paard met een gewone trens zo ver (en verder) in de dressuur kan brengen.


In de training kan dat uiteraard wel, maar vanaf ZZ-licht is een S&T toch echt verplicht, dus dan ontkom je er niet aan.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-03 19:14

Je kunt het ook omdraaien: Je kunt pas goed rijden als je zo'n fietsenrek netjes weet te gebruiken.

Nulla tenaci invia est via


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bebble, Prisjee91 en 12 bezoekers