Voor de volgende keer dan (of voor andere bokkers):
Leersum - tussen A12 / Maarsbergseweg/Woudenbergseweg / Scherpenzeelseweg- 70 - 71: niet doen als het geregend heeft, je zakt er dan tot je knieën in de modder
Alternatief vanaf 70: rij naar de N-weg en ga naar links langs de N-weg (officieel hoor je op de n-weg, maar het fietspad is veiliger). Na ruim 1 km maakt de weg een bocht naar rechts en is aan je linkerhand een paarkeerplaatsje. Ga linksaf het zand-/puinpad op, je komt uit bij knooppunt 72.
Vanaf knooppunt 71: rij naar knooppunt 72 en ga rechtsaf het zandpad op. Aan het eind van het zandpad ga je rechts langs de N-weg. Na ruim een kilometer kom je bij Staatsbosbeheer (oranje bord en twee witte pilaren aan weerszijde van de inrit). Ga rechtsaf de parkeerplaats op en rij door tot je het fietspad kruist. Ga linksaf het fietspad op en houdt rechts aan om naar knooppunt 82 te rijden.
- 80 - 82 is meestal erg goed te rijden. Bij veel regen kan het modderig zijn.
- 82 - 80 is meestal erg goed te rijden. Bij langdurige droogte kan het rechte stuk voor 80 mul zijn. Wel een leuk stukje voor een galopje!
- 80 - 81: is bijna altijd (te) nat. Er ligt een met grind verharde beheersweg naast, waar je als ruiter / menner officieel niet op mag
- 79 - 80 kan bij langdurige regenval nat zijn, met name boven de Leersumse Plassen.
- 78 - 79 kan nat zijn, vanaf 78 is dit goed te bekijken van te voren. Alternatief: volg de Heulweg over de camping en sla rechtsaf het zandpad op (fietspad ligt er direct naast).
- 79 - 77 staat op de papieren kaart als één rechte lijn, maar heeft i.v.m. verraderlijke modder een alternatieve route gekregen, zie ruiterenenmennen.nl. Deze is goed te rijden.
- 77 - 76: is goed te rijden, halverwege kan het nat zijn. Het pad staat dan meerdere meters onder water, maar heeft wel een goede, stevige bodem.
- 76 - 75: gaat dwars over de zandverstuiving. Ik raad deze af met een aanspanning.
- 77 - 83: leuk pad, eigenlijk altijd goed te rijden. Loopt door de begrazing en heeft daarom twee veeroosters met hekken ernaast. De hekken zijn niet heel breed, maar met een goed stuurbare combinatie (menwagen) wel te doen. Durf je het stuurwerk niet aan? De veeroosters zijn sterk genoeg om paarden te kunnen houden, maak wel zelf een inschatting van het formaat van de hoeven van je paard en de afstand tussen de spijlen. Een beetje gas geven kan prima tussen de veeroosters, maar hou de koeien (en de wandelaars en de fietsers) in de gaten

en rem op tijd voor het volgende veerooster

- 83 - 71: breed pad, meestal goed te rijden, op het rechte stuk naar 71 liggen wel (bak)stenen
- 71 - 72: prima pad
- 83 - 84: prima pad
- 84 - 85: prima pad, kan bij langdurig droog weer mul zijn. Let op dat je bij 85 de hoek omgaat, rechtdoor mag niet (maar wordt wel veel gedaan door de lokale ruiters, want je kunt er zo fijn galopperen)
- 85 - 86 - 87: was heel smal, maar is bij de laatste bosbouwronde (jan / feb 2018) verbreed. Fijn pad, sel veel boomwortels zo hier en daar.
- 87 - 73: wel te doen voor ruiters, NIET voor menners. Bij paal 73 is de doorgang te smal en kun je dus het pad niet af. Keren kan ook niet. Alternatief: bij 86 naar links en bij 88 rechts om toch op het lange pad uit te komen, of bij 87 rechts en bij 71 links om op het lange pad te komen
- 84 - 89: gaat dwars over de zandverstuiving. Ik raad deze af voor menners.
- 89 - 79: leuk pad, wel technisch met korte klimmetjes. Twee stukken zandverstuiving, met een goed getraind menpaard (en evt duwende grooms) nét te doen, mits het niet al drie maanden niet geregend heeft

- 89 - 88: zandpad, kan zwaar zijn, maar leuk voor een galopje. Kruising bij 88 is wel zwaar!
- 86 - 88: zandpad, wat technisch met korte klimmetjes, hier en daar mul
- 88 - 74: prima pad, bij 88 mul zand, halverwege kan een plas liggen
- 75 - 74 - 73 - 72: breed pad, bij veel regen wat papperig en regelmatig plassen, wel vrij stevige (maar ook stenige) ondergrond. Pad wisselt vaak van 'rijdbaarheid', soms kan ik er stappen en rustig draven, maar als ie goed is, kun je op sommige stukken ook goed galopperen. Houdt wel de kruisingen met fietspaden en mountainbikeroutes in de gaten, net als de afdalingen (die soms net wat steiler zijn dan je denkt).
Tot zo ver vandaag, later doe ik Amerongen

dat zijn meer paden. Ben ik in bovenstaande beschrijving een pad vergeten, geef dan even een seintje
