Erg goed topic is dit geworden!
Ik heb wat dingen voor mezelf op een rijtje gezet en ik zit nog met het
volgende. Ik zit meer in het koudbloed/New Forest voer en heb wat vragen
omtrent het toepasbaar maken op Quarters.
Nog even terug komend op mijn Ursonne menu.
Er zit veel vitamine E waar volgens mij voldoende van wordt opgenomen mits je
het menu aanvult met een grote hoevelheid goed hooi, waar weer selenium in
zit.
Over Hartog Concept dan:
Citaat:
hartog concept
Ruw eiwit 10,5 % Calcium 0,6 %
Ruw vet 4 % Fosfor 0,4 %
Ruwe celstof 8 % Magnesium 0,4 %
Ruwe as 7 %
Additieven (per kg)
Vitamine A 13.500 IE / kg
Vitamine D3 2.000 IE / kg
Vitamine E 250 mg / kg
Koper (-sulfaat) 20 mg / kg VEP 970
Begrijp ik hier goed uit dat daar dan ook geen selenium in zit en alleen
"kaal" vit. E? Betekend dus weer dat deze brok met grote hoeveelheden hooi
aangevuld moet worden.
In deze brok zit ook dus geen BHT en BHA. (blijkt uit jullie onderzoek 
)
Waarom vinden de meeste van jullie dan Marstall een beter brok?
Francis zei:
Citaat:
Ik zou die twee vitamine preparaten achterwege laten als je Marstall E
voert. Dit voer heeft dubbele vitamine gehaltes en door dan ook nog eens
zelf extra vitamines/mineralen te voeren breng je de boel wel heel erg uit
evenwicht. Overdaad schaadt..
Er staat overdaad schaadt... mee eens, maar er staat ook dat Marstall
dubbele vitamine gehaltes bevat?! Is dat dan niet te veel? Dubbele
hoeveelheid vergeleken met wat?
Ik ben een voorstander van karig voeren en ban bang met Marstall dan teveel
voedingsstoffen naar binnen te kletteren. Of hebben Quarters hier meer
behoefte aan dan andere rassen misschien?
Of kan iemand dat op een andere manier weerleggen,
De grote hoeveelheid van de andere vitamines in 'mijn' (kruiden) Ursonne:
Vit A 600.000 I.E. Vit D3 60.000 I.E. , daar ben ik nog niet uit. Waarom zit
er juist van die vitamines zoveel in? Weet iemand iets over deze vitamines?
Verder kan ik dus stellen: Van Melasse (suikers) en veel selenium wordt een
paard heet. Of wordt een paard juist van de vit. E (ipv de selenium)?
Als ik het goed begrijp zien we bij Quarters voor de spieropbouw graag veel
eiwitten in de voeding. Heb ik dat goed begrepen? (ben nieuw in het quarter
gebeuren wat dat betreft) Waar zitten die voornamelijk in?
@ Francis: Waarom wil jij graag vet toevoegen?
Verder nog een hamvraag

Heeft iemand zich ooit verdiept in het soort vetten wat er gebruikt wordt in
brokken?
En dan doel ik met name op het verhaal dat er dierlijk vet gebruikt wordt om
brokken te persen of dierlijk olie om het te laten glanzen?
Kunnen we er van uit gaan dat als de fabrikant zegt dat hij dat niet
gebruikt dat dat dan ook zo is?
Ik ben een beetje wantrouwend op dat gebied.
Hier een citaat van Gé Huibers:
Citaat:
Op de meeste zakken staat het ook op er staat dan oliën en vetten.
In Ursonne zit in ieder geval geen afval zoals in de meeste brok.
De voederfabrikanten kopen op de wereld markt wat het goedkoopste is daarbij
voegen ze afval van fabrieken.
Zoals afgekeurde mars tutti frutti snikkers dergelijke producten gebruiken
ze om de gehaltes op pijl te brengen.
Ze hebben mij gevraagd om een brok samen te stellen, maar ik gebruik alleen
maar puur granen daardoor zou de brok 50% duurder uitvallen en daar zouden
ze niet mee kunnen concurreren.
Geweldige man, vinden jullie niet! 
Heel verhaal geworden.... wie helpt mij een stapje verder...