Tweede kat erbij ja of nee?

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

 
 
Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-18 20:45

Hoi bokkers! Ik zit in een dilemma en ben benieuwd naar meningen van jullie.
Sinds eind oktober heb ik mijn super leuke en lieve kat Flip. Ik heb hem als kitten gekregen en hij is nu inmiddels een jeweetwel kater van 9 maandjes oud. Ik woon samen met mijn vriend in een (vrij ruim) appartement met een balkon maar hij kan niet naar buiten toe. Nu ben ik overdag natuurlijk regelmatig weg en ik merk dat ik dit best wel sneu vind om hem steeds weer alleen te laten.

Nu is het zo dat mijn oom een nestje kittens heeft (van vandaag 4 dagen oud) en een van de kittens vind ik echt helemaal geweldig, een schildpad kleurig meisje.

Nu is dus de twijfel toegeslagen.. nemen we er eentje bij of niet? Het lijkt me super leuk en het is financieel goed mogelijk. Maar ik ben heel erg bang dat ze elkaar niet leuk vinden of dat ze doordat ze niet naar buiten kunnen elkaar gek gaan maken. Opzich gaat Flip alleen volgens mij ook best goed al miauwt hij wel heel veel (niet als wij weg zijn, wel als we er wel zijn).

Nou, brand los! Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Dit is trouwens Flip!

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Boetjewoor op 17-04-18 21:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching


AnnetteFlame

Berichten: 1284
Geregistreerd: 31-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-18 20:51

Ik zou het doen. Zeker als je het idee heeft dat hij zich verveelt. Natuurlijk zijn er risico's maar ik ben van mening dat ze op jongere leeftijd makkelijker te koppelen zijn.

Afbeelding

Ik heb om dezelfde reden als jij (werk) ook twee genomen (poes+kater, beide onvruchtbaar gemaakt). Zij zijn dan wel voor mij gekoppeld in het asiel maar het is vanaf dag 1 dikke mik. Zij waren destijds beide 1 jaar oud.

Afbeelding

Edit:die van mij komen ook niet buiten. En als de jouwe dat nu ook niet doet zou ik me daar geen zorgen over maken

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-18 20:56

Oooh te schattig dit. Als ik dit zo zie, dat zou ik ook zo leuk vinden! Dankje voor je reactie. Ik ben benieuwd of er ook mensen zeggen van nee ik zou het niet doen en waarom niet

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching

Billy1970

Berichten: 408
Geregistreerd: 06-05-07
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-18 22:40

De meeste katten zijn juist wel gesteld op een maatje van eigen soort en kunnen zelfs probleemgedrag gaan vertonen als ze alleen zitten, dus ik zou zeggen, waarom niet?
Een jonge kat van 9 maanden en een kitten samen gaat meestal juist vrij makkelijk samen, hoewel je niet raar moet opkijken als het de eerste twee weken nog even wat blazen en grommen is. Dat hoort er wel een beetje bij meestal.

En neem het kitten dan niet te vroeg in huis. kittens mogen volgens de wet met 7 weken bij de moeder weg, maar 12-13 weken is echt wel beter, dan is de kleine ook wat weerbaarder en goed gesocialiseerd.

Houden van is soms ook loslaten.......
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=151&t=1375384

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-18 08:20

Dankjewel voor je reactie! Ik zou de kitten dan inderdaad pas over 3 maanden (12 a 13 weken) ophalen, dus dan is Flip inmiddels ook al ongeveer 1 jaar oud.

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching

anne_bento

Berichten: 7583
Geregistreerd: 08-06-02

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 08:22

Ik zou het doen. Ik ben vorig jaar verhuisd naar een appartement waar mijn kat niet naar buiten kan, en ben erg veel van huis waardoor zij veel alleen zit. Toen besloten een kitten erbij te nemen, dit ging helaas niet goed. Ondanks dat mijn andere kat nog heel speels is, terroriseerde de kitten enorm. Daarna geprobeerd met een volwassen kat die nog wel wat speels is, en die 2 gaan super samen. Ze slapen niet zij aan zij, maar ze spelen samen, dagen elkaar uit, en zijn ook echt wel lief tegen elkaar. Ik ben echt heel blij dat ik deze keus gemaakt heb!

Saul

Berichten: 9069
Geregistreerd: 15-11-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 08:28

Ik zou het ook doen. Of althans proberen.
Wij hadden een je weet wel kater van al 6 toen er een kitten gedumpt werd bij ons. (Inmiddels gesteriliseerde poes)

We hebben het geprobeerd en ging vanaf moment een goed.
Nu zijn ze onafscheidelijk.

Afbeelding

Die van ons komen ook niet buiten
Laatst bijgewerkt door Saul op 18-04-18 08:49, in het totaal 1 keer bewerkt

Jilletje

Berichten: 8041
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 08:33

Wat voor karakter heeft je kat?
Ik heb ook geprobeers mijn kat een maatje te geven maar dit is helemaal fout gegaan, mijn kat is erg stress gevoelig en kan niet zo goed met veranderingen omgaan. Toen het nieuwe katje een roof object werd hebben we besloten er niet mee door te gaan. Hij werd echt heel gemeen naar het katje maar ook naar ons. Zichzelf kaal plukken en ook spugen van de stress. 2 weken aangekeken maar onze kat is liever op zichzelf.

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-18 08:47

Dankjewel voor de reacties weer. Ik ben dus inderdaad heel bang dat het gaat zoals bij jou jilletje, dat wil ik mijn kat niet aandoen.

Hmm wat is Flips karakter.. hij ligt zeer graag op schoot maar is ook echt ontzettend speels. Vliegt vaak op high speed het hele appartement rond maar kan ook uren liggen tukken. Hij geeft ons best veel kopjes en geniet van aaien maar kan ons ook echt wel eens een mep verkopen in zijn spel. Tegenwoordig heeft hij er ook een handje van om in onze benen te gaan hangen bij het langslopen.
Edit: en hij mauwt dus ook echt overmatig soms. Ik zal eens kijken of ik een filmpje kan uploaden.

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching

heidiLOVER

Berichten: 9103
Geregistreerd: 29-04-03
Woonplaats: Opperdoes

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 08:53

Mijn katertje was ook zoals jij beschrijft TS en daarnaast ook erg nieuwsgierig en enthousiast. Hij zou uiteindelijk wel naar buiten mogen, maar toen ik een klein rood kitten poesje tegen kwam kon ik het niet laten. :+

De kleine rode vond mijn katertje eerst zelf juist eng, terwijl hij het juist helemaal het einde vond. Hij wilde er meteen mee spelen en vond het reuze interessant. Na een week was de rode kitten ook om en ze liggen nu 5 jaar later nog altijd graag samen, af en toe spelen en ze wassen elkaar. Het kan altijd fout gaan, maar de meeste jonge katten vinden het erg leuk en een kitten zijn ze meestal ook wel makkelijker mee.

Pamba: B+11 - L1+12 - L2+10 - M1+7 eindstand.

Fotoshoots Trouwfotografie & newbornfotografie: Robin Polderman Fotografie | Like mij op facebook

sas66
Berichten: 511
Geregistreerd: 18-03-15

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:02

Ik zou het doen. Ze zijn nog jong en het zal in het begin even wennen zijn en elkaar uitproberen, maar dat houd je toch. Ik heb destijds een 12 jarig jeweetwel kater bij mijn 6 jarige jeweetwel kater genomen en dat ging vanaf dag 1 prima. Nu zijn het beide geen stresskippen, wellicht dat dat wel mee heeft geholpen.

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-18 09:12

Echt fijn om al die succes verhalen te lezen! Al twijfel ik echt ontzettend als ik nadenk over dingen als waar zet ik dan die tweede kattenbak neer enzo haha.

Daarnaast heb ik het nestje zelf nog helemaal niet gezien. Daar wacht ik ook nog maar even mee totdat ze een beetje kunnen rondlopen en de oogjes open zijn. Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat uiteindelijk het karaktertje is van het poesje; als dat heel makkelijk is zal de keuze sneller gemaakt zijn dan wanneer het poesje een draakje blijkt te zijn haha

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching

eventueel

Berichten: 308
Geregistreerd: 24-03-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:13

Je beschrijft omze kat! Hij is nu 8 maanden en zodra ik 's avonds sta te koken mauwt hij onophoudelijk (omdat hij dan eten wil) en hij kletst terug als je iets tegen hem zegt. Hij hangt ook in onze benen (en krijgt vliegles als hij het bij mij doet) en rent en vliegt door het huis, en onderweg alles jatten wat hij tegenkomt (oordopjes, wc rollen, pennen...). Om vervolgens in mijn nek te kruipen om heerlijk ronkend te gaan liggen slapen.

Het is de allerstoutste en allergrappigste kat die we ooit gehad hebben en ik heb ook enorm getwijfeld of we er niet een bij moeten nemen (hij was de laatste uit het nestje anders hadden we er gelijk twee genomen) maar ik ga het niet doen. Ben veel te bang dat het niet gaat klikken en dat zou ik echt heel zielig vinden. Onze vorige twee katten hebben elkaar gedoogd, niet meer dan dat, en de jongste fleurde enorm op toen de oudste er niet meer was. Maar voor hetzelfde geld gaat het goed en heb je twee katten zoals op de foto's hierboven, en dat is natuurlijk te schattig!

Westhof

Berichten: 2376
Geregistreerd: 19-07-14
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:20

Ik zou het ook gewoon proberen. Wij hebben 5 katers en ondanks hun zeer verschillende karakters gaat het prima met elkaar. Als je ze op jonge leeftijd introduceert gaat dit altijd goed is onze ervaring. Een oudere kat erbij nemen zou ik niet snel doen, omdat ze dit dan kunnen zien als concurrentie. Een kitten past zich snel aan en kent zijn plek in de rangorde wel. Als ik zie hoe ze hier soms samen liggen te slapen of elkaar wassen, ben ik blij dat wij er meerdere hebben :)

justkid

Berichten: 11807
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:30

Ik vind het heel lastig en het is ook niet te voorspellen. Bij mij ging het niet goed, uiteindelijk verdragen ze elkaar maar ze zijn heel veel buiten en ontlopen elkaar in het huis. Ik heb aparte voerplekken en de een woont boven en de ander beneden.
Ik had een volwassen poes en had er een kitten katertje bij, allebei geholpen.
Ik was op de leuke boktverhalen afgegaan maar had gewoon naar mijn eigen gevoel moeten luisteren.
Dus het kan heel goed gaan zoals je hier ook kunt zien en lezen maar het hoeft dus niet. -O-

Nachtlampje

Berichten: 4510
Geregistreerd: 22-09-10
Woonplaats: Nijmegen omgeving

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:36

Absoluut doen.
Sommige katten staan niet te springen op een new best friend forever, en zullen niet snoezig bij elkaar gaan liggen en elkaar wassen. Maar ook dan hebben veel katten echt steun en gezelschap aan elkaar. Ze kunnen hun normale gedrag tonen. Samen spelen als ze willen. En vooral, iemand hebben waar ze contact mee kunnen zoeken als jij er veel niet bent.

Mijn ervaringen, althans. Over 3 dagen komt onze nieuwe kitten (kater) bij onze 3jarige poes. Ik kijk er naar uit en heb het volste vertrouwen dat dat goed gaat komen, linksom of rechtsom. :)

NatasjavE

Berichten: 30806
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:37

Mijn kat bleek het helemaal niet leuk te vinden om zijn paleisje met een ander te moeten delen.

Het gaat goed. Ze tollereren elkaar min of meer. Maar als de "nieuwste" kat te dicht in de buurt van de oudste komt wordt de oudste heel snibbig.

Gelukkig hebben ze genoeg ruimte om elkaar te ontwijken

Volgende keer neem ik twee kitten tegelijk. Het liefst uit het zelfde nest.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

Eilandje

Berichten: 2731
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:43

Wij hebben onze katten altijd per twee gehouden. Doordat er twee zijn overleden (op hoge leeftijd, van ouderdom) en doordat er één vermist geraakt is (kat kwam uit asiel en was niet binnen te houden) hebben we in de loop der jaren vier combinaties van katten gehad. Altijd één raskat en één kat uit asiel. Op onze laatste aanwinst na, waren ze altijd al volwassen als ze bij ons kwamen. En het is altijd heel gemakkelijk gegaan om ze aan elkaar te laten wennen, al hebben we nooit katten gehad die samen in één mandje gingen liggen.

Jilletje

Berichten: 8041
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 09:59

Je kan natuurlijk wel gewoon kijken hoe het gaat, spreek dan met je oom af dat mocht het na een aantal weken niet klikken hij de kitten wer terug neemt.

_Bianca

Berichten: 709
Geregistreerd: 03-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 10:01

Femke(ll) schreef:
Echt fijn om al die succes verhalen te lezen! Al twijfel ik echt ontzettend als ik nadenk over dingen als waar zet ik dan die tweede kattenbak neer enzo haha.


Ik heb ook twee katten die nooit buiten komen, broer en zus. Tegen alle adviezen in, hebben die van ons samen 1 kattenbak en dat gaat prima! Ik dacht, een tweede bak erbij kopen kan altijd nog, maar t is gewoon echt niet nodig.. :o

When a friend becomes a memory, the memory becomes a Treasure

_Nancy

Berichten: 13784
Geregistreerd: 07-09-06
Woonplaats: Heesch

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 10:05

Hier ook 2 katten, broer en zus, met 1 kattenbak, voer- en drinkbak.
Gaat al vanaf t begin zo m, hartstikke goed.
Ze komen alleen buiten als wij thuis zijn, ze zijn geholpen dus baby’s zullen er toch niet komen :+

Afbeelding

Afbeelding

Als wij niet thuis zijn ivm werk of paar dagen weg, zijn ze in ieder geval nooit alleen en dat vind ik wel een heel fijn idee.

♥ Happiness has arrived! ♥
♥ Jasper 17-06-2018 ♥
♥ Mathijs 24-09-2019 ♥

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-18 10:24

Zo fijn al die reacties en ervaringen te lezen. De positieve maar zeker ook de minder positieve.

Afspraak maken om kitten terug te brengen als het niet goed gaat zou ik inderdaad zeker maken met mijn oom.

Pff terwijl ik dit typ kijk ik Flip aan en zou ik hem zo graag willen vragen wat hij zou willen :') hij kijkt me aan en laat een lange luide mauw horen hahaha.

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching

Annet_Dottie
Berichten: 4762
Geregistreerd: 14-04-11
Woonplaats: Groningen

Re: Tweede kat erbij ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 10:45

Ik denk dat 2 jonge katten zeker wel samen kan! Tenminste ik denk dat dat soepeler gaat dan als je een volwassen hebt die al jaren gewend is alleen bij jou te zijn! Ik heb zelf 1 van bijna 9 en 1 van bijna 5, die van bijna 9 was not amused en echt vriendjes zullen het nooit worden maar het is wel gewoon normaal en oké. En inderdaad als het even kan gaan proberen, mocht het echt niet gaan kitten terug.

absque_dubio

Berichten: 7484
Geregistreerd: 19-04-05
Woonplaats: Ik in Leusden, pony’s in Ederveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-18 10:53

Wij besloten vorig jaar om dezelfde reden een kitten aan te schaffen voor bij onze poes van 4 jaar.
Ik kan je vertellen dat dit grote ellende was. Poes1 bleef boven, Kitten bleef beneden. Als Poes1 eens beneden kwam kijken, was het eerst met ontzettend veel angst voor de kitten. Later veranderde dit in de kitten aanvallen. Was absoluut geen leuke periode en toen ook vaak gedacht waar zijn we aan begonnen. Ik vond het zó sneu voor Poes1, ze voelde zich totaal niet meer op haar gemak. De reden dat we zijn blijven volhouden is omdat de kitten totaal niet gestrest was. Deze negeerde Poes1 en trok zich nergens wat van aan. Gewoon écht een makkelijke kitten die een minuut later alles weer met open blik aanging.
Nu zijn we een goed half jaar verder, en zijn het op hun manier dikke vriendinnen. Het heeft dus wel écht een tijd gekost, maar het was de moeite waard geweest. Ze zijn kwa karakter zo verschillend waardoor het super bij elkaar past. Af en toe is het knokken, maar een minuut later eten ze weer samen uit hetzelfde bakje. We zijn nog niet zo ver dat ze echt samen tegen elkaar ergens gaan liggen, maar ze liggen wel bijv. samen lekker bij ons op schoot, likken elkaar etc.

Al met al heb ik spijt dat ik niet eerder voor een kitten erbij ben gegaan. Ik denk dat als het van jongs af aan gewend zijn, het zó veel makkelijker is. Dus ik zou het zeker doen in jouw geval. :j

Instagram Milente’s Sportpony’s / Volgtopic Welsh Sportpony’s
Milente's Passion -Kroon Sport Welsh NWR ZZLicht+5 ponypower!
Milente's Pretty Perfect -Ster WPBR M1+4 met bijrijdster
Milente's Prime Power - palomino hengst 2020 v. Spring Star's Kensington

Boetjewoor

Berichten: 991
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-18 11:14

Ja achteraf gezien had ik er toen 2 uit hetzelfde nestje van flip moeten nemen. Echter was de enige kitten die nog vrij was echt meeega onderzoekend en die ging ook al naar buiten met 10 weken en kwam zelfs al een keer thuis met een muis dus ik dacht die gaat zich ongelukkig voelen nu ineens in een appartement te worden gezet. Dus die leeft nu nog steeds lekker daar op die boerderij als muizenvanger.

Ik twijfel zo erg. Ik heb het voorlopig echt nog niet besloten. Wij hebben geen boven of beneden dus ze zouden altijd wel gelijkvloers van elkaar zijn. Wel hebben we een grote woonkamer en 2 slaapkamers dus ze kunnen (zeker in het begin) zich wel terugtrekken


Afbeelding

Love like you've never been hurt
And dance like nobody is watching


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, La_Lune, pony33 en 3 bezoekers