Citaat:
Achtergrond 3d videokaarten
De videokaart, tevens bekend als de grafische kaart of de grafische adapter, zorgt ervoor dat er op uw computermonitor beeld te zien is. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn lang niet alle videokaarten insteekkaarten. Moderne moederborden beschikken steeds vaker over een “on-board” grafische adapter, wat wil zeggen dat alle benodigde grafische chips direct op het moederbord zijn aangebracht.
On-board of los?
Voor de meeste toepassingen zal een eenvoudige on-board videokaart volstaan. Als u van plan bent om de nieuwste 3D-computerspellen te spelen, kunt u kiezen voor een losse videokaart. Deze beschikt naast gespecialiseerde 3D-chipsets over een eigen geheugen, waardoor een vloeiender en gedetailleerder beeld mogelijk word.
Welke chipset?
De chipset vormt het hart van uw videokaart, en zal voor het grootste gedeelte de snelheid en de mogelijkheden bepalen. Welke chipset voor u geschikt is, hangt af van uw specifieke wensen. Voor het spelen van de nieuwste computerspellen op maximaal detailniveau is een uiterst krachtige chipset nodig, terwijl voor oudere spellen en normale toepassingen ook een wat minder recente chipset kan volstaan. Op dit moment wordt de markt voor chipsets gedomineerd door twee bedrijven: nVidia en ATI. Deze concurrenten zijn zeer aan elkaar gewaagd - voor elke chipset die nVidia op de markt brengt, maakt ATI een tegenhanger (en andersom).
Hoeveel geheugen?
Voor videokaarten geldt hetzelfde als PC’s: hoe meer geheugen, hoe beter de prestaties. On-board videokaarten reserveren meestal een deel van het systeemgeheugen voor eigen gebruik. Losse videokaarten beschikken over hun eigen geheugen, wat minder belastend is voor de rest van uw systeem. In tegenstelling tot het systeemgeheugen kan videogeheugen niet eenvoudig uitgebreid worden.
bron kieskeurig