Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mars

Berichten: 33197
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-22 09:44

Tja, dit valt me nu al een tijdje op, er wordt een topic geopend met onderwerp A en dat krijgt een bepaald verloop. Nog altijd over onderwerp A maar met een net andere insteek dan TS voor ogen had. Dat gebeurd soms als je met meerdere mensen in gesprek bent.
Vervolgens grijpt er een mod in die bepaald wat er wel en niet inhoudelijk over onderwerp A gezegd mag worden. Ik vind dat een beetje censuur achtig en modden op de millimeter. Betreft het nu een persoonlijke aanval of discussie die volledig buiten het onderwerp valt dan snap ik dat je dat bij stuurt. Maar op andere momenten vind ik het niet meer te volgen.

Voorbeeld: [LZP] ervaringen Shein
Blijft imo gewoon bij het onderwerp Shein, en zelfs de laatste post voordat de mod begon te duwen is ook antwoord op de vraag van TS. Andere aspecten rondom de winkel (duurzaamheid etc) moeten toch ook gewoon benoemd kunnen worden?

Ander voorbeeld: [LZP] Coming out day 2022
Diverse bokkers hebben vragen over waarom de dag er is, soms kritische vragen en anderen zijn positief/ondersteunend. Imo allemaal onderdeel van een natuurlijk verloop van een topic, alles blijft nog steeds bij het onderwerp. TS zelf geeft nog aan dat vragen welkom zijn. Vervolgens gaat er weer een mod bepalen welke inhoudelijke reacties gegeven mogen worden.

Als er op RIJ-ITP andere reacties komen dan gehoopt is het al snel 'als je alleen ooh en aah wilt horen moet je geen topic openen'. Waarom worden andere gesprekken dan zo dood gegooid, ook als ze nog over het onderwerp gaan?

In het verleden gebeurd niets (meer)
In de toekomst gebeurd (nog) niets
Er is alleen maar nu


Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30140
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 10:56

Ik snap je probleem niet zo. De discussie draait naar een onderwerp dat beter past op NM dan op LZP, terwijl het topic begon met een vraag die inderdaad op LZP hoort. Ik denk dat je dat als mod prima aan kunt geven, zelfs aan moet geven. Wat let jou om dat onderwerp op NM, waar het hoort, verder te zetten? Je kan zelfs nog vragen of er een stuk gesplit kan worden zodat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen, maar ja - het is de functie van een mod om het overzichtelijk te houden.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Winged

Berichten: 32898
Geregistreerd: 28-12-05

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 11:18

Ik denk dat de schoen wat wringt op het punt dat het niet objectief modden lijkt. Daarnaast zijn er heel veel topics op LZP die offtopic gaan over een onderwerp en waar vervolgens niet op gemod wordt. Plus dat het gewoon een grote groene balk is en daardoor erg sturend is. Ik dacht dat er vaak eerst subtiel gestuurd zou worden voordat er een hulk geplaatst zou worden.

Ik heb even in mijn eigen TeM's zitten kijken wanneer ik op offtopic berichten reageerde met de vraag een seintje te geven of te splitsen. Dit was toevallig een NM topic. Maar toen kreeg ik van een mod de reactie dat er niet meer wordt gesplitst.

Dan zou je dus eigenlijk zeggen: Als een topic naar een meer maatschappelijk onderwerp neigt: waarom dan niet verplaatsen naar NM óf kijken of daar al een topic over een dergelijk onderwerp loopt om daarnaar te verwijzen?

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30140
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 11:24

Als het offtopic gaat binnen LZP wordt er ook niks meer van gezegd, dat is een gevolg van het lossere modden. Dat wordt natuurlijk wel een probleem als de richting van het topic naar een ander forumdeel fietst.

Ik ben wel geïntrigeerd door je opmerking over 'niet objectief modden'. In de gegeven voorbeelden lijkt mij dat niet aan de hand, maar dat kan jij natuurlijk anders ervaren?

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Winged

Berichten: 32898
Geregistreerd: 28-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 11:44

Ik haal even die van shein eruit:

'Ik denk dat er inmiddels genoeg is gezegd over de negatieve gevolgen van Shein.'
'Daar is vast ook genoeg over te zeggen.'

Ik snap dat het idee 'mods zijn ook personen' een argument kan zijn hierin. Toch denk ik dat je als mod in die zin echt objectief moet communiceren.

Misschien had ik zoiets gedeeld:
'Hoewel we op bokt ook ruimte willen geven aan het bewustzijn van [...] wil ik jullie vragen om terug te gaan naar de vraag van de TS: [...]

De discussie over [...] kan in een nieuw topic op [forum] worden voortgezet.

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30140
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 11:57

Hier spreekt de communicatiespecialist :) Mooi weergegeven. Je zit daar inderdaad tussen het persoonlijke (een mod is ook een mens) en een afstandelijker stijl. Je verliest daarmee wel connectie, maar misschien moet dat ook wel. Lastige afweging.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Mars

Berichten: 33197
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-22 12:06

Prrrr schreef:
Ik snap je probleem niet zo.

Probleem is ook een groot woord, het is iets wat me opviel.


Prrrr schreef:
De discussie draait naar een onderwerp dat beter past op NM dan op LZP, terwijl het topic begon met een vraag die inderdaad op LZP hoort

Maar waarom is het een probleem om een lopend gesprek voort te zetten als zo'n topic op een natuurlijke wijze afbuigt?

En in het Shein voorbeeld worden er ook nog steeds reacties gegeven op de vraag van TS dus het is niet zo dat het volledig ontspoort.

Edit: en eens met Winged wbt de communicatie, goed verwoord

In het verleden gebeurd niets (meer)
In de toekomst gebeurd (nog) niets
Er is alleen maar nu

Ibbel

Berichten: 48729
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 12:06

Was er niet een regel, ooit, dat er vooral gestuurd moest worden op zelfregulatie en dat als TS geen probleem met off topic gaan had, het geen probleem is? Vanwaar die neiging om topics in hokjes te willen plaatsen?

Als mijn paard kreupel is als gevolg van PPID of PSSM, is het dan een MD-topic of een BEH topic?
Maakt het ene fluit uit waar het staat?
Als zo'n topic start op BEH, mag er dan niet gesuggereerd worden dat het een PSSM probleem zou kunnen zijn wánt dat hoort op MD?

kiki1976

Berichten: 16767
Geregistreerd: 17-04-10
Woonplaats: Kop van Noord Holland

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 12:12

Nou ik snap de opmerking eigenlijk wel van de Mod in het Shein topic wel.
Iemand vraagt ervaringen en vervolgens staan er pagina's vol met hoe slecht Shein is. Prima dat iemand attent op word gemaakt, maar blijven doorgaan is ook weer het andere uiterste.

Volg Bo en haar verwachte veulentje [KS-MK] Als je dochter haar droom waar maakt, Bo x White Dream
Het is wat het is

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30140
Geregistreerd: 08-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 12:18

Het maakt uiteraard wel uit waar het staat - anders kunnen we de hele forumstructuur aan de wilgen hangen. PPID/PSSM kan voor beide fora interessant zijn, maar als jij wil weten hoe dat zit met diagnoses zal je je vraag op MD stellen, als het over het dagelijks beheer van je PPID-paard gaat op medische gronden denk ik eigenlijk dat je die vraag nog steeds op MD zal stellen, juist vanwege die medische achtergrond. Maar ik kan me inderdaad voorstellen dat een topic over het dagelijks beheer van PPID-paarden op BEH op zijn plaats zou zijn.

Maar dat is een andere discussie dan LZP dat NM wordt. Zoals bij het Shein-topic: wat zijn de ervaringen, dan denk ik dat de ethische vraag die daarbij hoort best gesteld kan worden. Maar het uitdiepen van die ethische achtergrond, waar het dus niet meer gaat over persoonlijke ervaringen met de leverancier - dat is een maatschappelijk vraagstuk dat op NM hoort. Daar heb je niet meer de vraag of het op beide plekken kan staan, zoals met het beheer van je PPID-paard.

Over het Shein-topic: als het alleen nog maar over de NM-vraag zou gaan, zou je het hele topic naar NM kunnen verplaatsen. Juist omdat er ook nog op de oorspronkelijke vraag is gereageerd, komt er dan zo'n opmerking. De discussie is welkom, maar op een andere plek.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 14:45

Oh, ik ben echt tegen streng ingrijpen. Maar hier vind ik het wel terecht....

't is niet eens een discussie te noemen, meer mensen die pagina's lang hun plasje morele verhevenheid willen doen over elkaar. Echt niet nodig (en ook hypocriet als je ziet dat er 4500 pagina's enthousiast is volgekletst over de action zonder milieupolitie :)) ) ....

Je wil het niet verwijderen, want het is belangrijk dat zulke dingen bekend zijn. Maar 30 bokkers die daarna in eigen woorden "mee eens" zeggen (en ik doe dit zelf ook hoor, helemaal als 't iets is wat me aangaat!) is best irrelevant als iemand een andere concrete vraag stelt :+

Bij een mooie inhoudelijke goed uitgevoerde discussie met goed geformuleerde voor- en tegenargumenten vind ik het bijna vernietiging van kunst om het te sluiten of in te grijpen, maar dat was hier nou niet bepaald 't geval (iig het Shein topic, het coming out topic heb ik niet gelezen...) := .

Shadow0

Berichten: 43425
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 17:33

Ik wil even zeggen dat ik het twee glasheldere, aansprekende en terechte modopmerkingen vind. Van mijn kant complimenten! Ik lees daarin ook geen persoonlijke voorkeur, maar een professionele beslissing, die alleen op een persoonlijke manier gebracht wordt. En terecht, want dat communiceert vaak veel prettiger dan abstracte en anonieme aanwijzingen.

In beide topics vind ik trouwens dat het topic niet alleen maar natuurlijk afbuigt: na de afbuiging verharden de reacties en lijkt het erop dat het vooral veel herhaling gaat opleveren. En wat voor de ene deelnemer een 'goedlopende discussie' is, is het niet automatisch voor de andere deelnemers/lezers. Ik kan me hier in elk geval goed vinden in het terugkeren naar het oorspronkelijke onderwerp.

Amber_anne

Berichten: 6784
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 17:39


Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30140
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Mods die inhoudelijk verloop topic bepalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 22:09

Dat was een al wat oudere opmerking, als ik het zo zie. En ook daar: beleid is om zoeken/vinden-acties op Markt te concentreren, dat is in het topic zelf ook uitgelegd.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Winged

Berichten: 32898
Geregistreerd: 28-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-22 09:13

Shadow0 schreef:
En wat voor de ene deelnemer een 'goedlopende discussie' is, is het niet automatisch voor de andere deelnemers/lezers. Ik kan me hier in elk geval goed vinden in het terugkeren naar het oorspronkelijke onderwerp.

Maar kun je voor iedereen invullen wat voor iedereen logisch is? Als een topic een kant opgaat zijn er vaak ook bokkers die al meekletsen en het topic vervolgens zelf terugsturen naar een onderwerp. Of dat een TS zelf deelt 'joh, leuke discussie maar hier heb ik niks aan qua antwoord op mijn vraag.'

Meer als persoon modden: prima. Maar dan in de zin 'met begrip voor situatie xyz'. Daarin zou ik geen waardeoordelen als 'genoeg over te zeggen' in delen.

Shadow0

Berichten: 43425
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-22 13:51

Winged schreef:
Shadow0 schreef:
En wat voor de ene deelnemer een 'goedlopende discussie' is, is het niet automatisch voor de andere deelnemers/lezers. Ik kan me hier in elk geval goed vinden in het terugkeren naar het oorspronkelijke onderwerp.

Maar kun je voor iedereen invullen wat voor iedereen logisch is?


Nou ja, nee natuurlijk, maar waar komt die neiging vandaan om alles alleen maar als absoluten te bekijken? We zijn mensen, we zijn best goed in dingen inschatten met enige onzekerheid. Je hoeft geen keiharde 100% exact-garantie te hebben om toch een goede inschatting te kunnen maken.

Citaat:
Als een topic een kant opgaat zijn er vaak ook bokkers die al meekletsen en het topic vervolgens zelf terugsturen naar een onderwerp. Of dat een TS zelf deelt 'joh, leuke discussie maar hier heb ik niks aan qua antwoord op mijn vraag.'


Prima, alleen niet relevant voor de topics waar het niet gebeurt of waar het niet helpt.

Citaat:
Meer als persoon modden: prima. Maar dan in de zin 'met begrip voor situatie xyz'. Daarin zou ik geen waardeoordelen als 'genoeg over te zeggen' in delen.


Ik vind het vreemd dat mensen denken dat dit gaat om een persoonlijk waardeoordeel. Dat herken ik namelijk helemaal niet. Ik herken er vooral in dat mensen een inschatting maken vanuit hun taak/verantwoordelijkheid, maar die vervolgens niet communiceren als absoluut bevel. (En dan wel een persoonlijk oordeel van mij: ik vind dat aanmerkelijk prettiger dan absolute bevelen.)
Maar het is vooral ook helemaal geen ongebruikelijke communicatiestijl, ik kan me echt niet voorstellen dat mensen dit nog nooit eerder hebben meegemaakt en hierdoor in verwarring raken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers