[Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin April 2022

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6679
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

[Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin April 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-22 20:03

En toen was de maand april ook alweer voorbij gevlogen. Een gevarieerde maand op alle gebieden. Dat we de maand zouden beginnen met sneeuw was niet eens een flauwe 1 april grap maar bleek de koude waarheid! Van sneeuw tot veel zon, van werkdagen tot feestdagen, de maand had van alles in petto. Wat er allemaal op het forum en achter de schermen is gebeurd kan je lezen in deze BoktBeheerBulletin. Veel leesplezier!

Inhoudelijke mededelingen

Forum
1 April
Al jaren een traditie en altijd weer een verrassing: wat doet het team dit jaar met 1 april?
De natuur had zelf al een prachtige grap bedacht: sommige delen van Nederland hadden daadwerkelijk sneeuw op deze dag. Deze prachtige kans moesten we natuurlijk aangrijpen en op 30 maart kwam dit topic op de nieuwspagina te staan: [VN] *UPDATE* Het grote Bokt sneeuwballen-gevecht: gebruikers vs teammies!
Om 12 uur zou de lokatie van dit epische gevecht bekend gemaakt worden. Maar helaas, een paar kikkers gooiden roet in het eten! Groene roet met comic sans-letters om precies te zijn. Wij hebben ons prima vermaakt met een groen Bokt en we hopen dat het jullie ook is bevallen!

Nieuwsredactie
Regelmatig krijgen we bij de NR de vraag "Waarom staat er een neutrale foto bij dit bericht, terwijl er op internet voldoende foto's van {naam paard} of {naam ruiter} te vinden zijn?" of "Waarom plaatsen jullie hier een neutrale foto bij, doe dan gewoon zonder foto." Dit zijn een begrijpelijke vragen, want inderdaad zijn er genoeg foto's te vinden via het wereldwijde web. Graag willen wij hier een en ander toelichten.

Wij van de NR hebben er bewust voor gekozen om bij elk bericht een foto te plaatsen. Alleen teksten lezen wordt al snel vermoeiend, plaatjes of foto's zijn dan een welkome afwisseling. Vandaar dat we er voor hebben gekozen om bij elk bericht in ieder geval één foto te plaatsen. Maar welke foto plaats je dan? Wij kunnen hiervoor putten uit ons eigen foto-archief of de Bokt Wiki, maar helaas hebben we daar ook niet van alles en iedereen foto's in zitten. Het is dan verleidelijk om een foto van internet te plukken, maar helaas, dat mag niet zomaar. Dit heet copyright: zonder nadrukkelijke toestemming van de fotograaf/ auteur/ maker van iets, mag je niet zomaar iets overnemen en gebruiken. Bij foto's waar mensen duidelijk herkenbaar op staan, wordt het nog ingewikkelder. Daar rust ook portretrecht op, wat betekent dat we ook toestemming om hem te gebruiken moeten hebben van de persoon die er op staat. Het overtreden van deze regels kan voor vervelende problemen zorgen; zo kan Bokt daar een flinke boete voor krijgen en is het zelfs mogelijk veroordeeld te worden voor 'schending van copyright'.

Uiteraard zitten we hier niet op te wachten, deze problemen willen we altijd voorkomen. Zomaar een foto van internet plukken voor bij een nieuwsartikel doen wij dus niet. Dan kiezen we voor een neutrale foto uit ons eigen archief of van de Bokt Wiki en plaatsen wij een disclaimer eronder. Kom je die tegen en heb jij toevallig wel een foto die wij mogen gebruiken bij dat artikel, dan mag je altijd even contact zoeken met de NR via de PB of onze mail: redactie@bokt.nl.

April staat traditiegetrouw altijd weer in het teken van de bijzondere dagen. Zo is er natuurlijk 1 april met zijn grappen. Op 27 april mogen we onze gekste oranje uitdossing weer aantrekken en zijn ook de oranje setjes voor paard en ruiter niet te missen. En ook Goede Vrijdag en Pasen vallen vaak (enkel uitzondering daargelaten) ook in deze maand. Kortom, genoeg gezelligheid in april. Voor de ene zijn dit superleuke dagen, lekker vrij van je werk en genieten. Voor de ander zijn deze dagen minder fijn: je bent uit je ritme weg, of je moet juist op deze dagen werken (in de zorg, of als buschauffeur bijvoorbeeld). Eenieder beleeft deze dagen weer anders. Wij van de nieuwsredactie zijn ook op deze dagen gewoon op Bokt te vinden om jullie van leuk, verdrietig, spannend of bijzonder nieuws te voorzien. Wellicht iets minder dan op andere dagen, maar het nieuws is er wel! Het staat geen dag stil. En jullie waarderen ons werk, dat zien wij aan de cijfers hoe vaak de berichten gelezen worden en aan de, vaak levendige, discussies die er ontstaan zijn bij sommige onderwerpen. Hoe groot of klein de berichten ook leken, er werd meegeleefd, er werden meningen gegeven enzovoorts. En dat is erg interessant om te lezen. Want de een ziet het gebeuren wellicht anders dan de ander en dat mag ook. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ook de top 3 van deze maand leverde interessante feedback van jullie op.

Zoals een topic dat wij openden op 9 april omdat buren van een weiland in Haren zich zorgen maakten over de ezels die daar staan. De dieren zouden doorweekt en ijskoud zijn, en geen schuilmogelijkheden hebben. En dat terwijl deze dieren niet goed tegen regen en sneeuw kunnen, zeker niet in combinatie met tocht. Een aantal bokkers uit die hoek wist om welke dieren het gaat. Ook werd aangehaald hoe krom de wetgeving op dit moment is als het aankomt op een droge plek voor je dieren. Jullie waren ook snel met het posten van de updates aldaar. Erg interessant om dat zo te lezen hoe jullie daarin betrokken zijn. Met elkaar hebben jullie dit topic 4140 keer bekeken, goed voor de derde plek in de top drie van deze maand.

Sommige dingen doe je elke dag, of zelfs meerdere keren per dag. Zoals bijvoorbeeld met je paard door de gang van het stalgebouw lopen. Een heel alledaagse activiteit, die normaal zonder problemen verloopt. Totdat je een paard treft met een slecht humeur, om wat voor reden dan ook. Dat was ook het geval bij een amazone uit België. Toen zij eind april met haar paard door de stallen liep, werd ze bij haar paardenstaart gegrepen door het slechtgehumeurde paard dat in een van de stallen stond. Ze kwam te vallen en het paard dat ze aan de hand had, gaf ook nog een schop. Hiervan verscheen een video op Tiktok. Jullie meningen hierin waren duidelijk verdeeld. Waarom dat paard humeurig kon zijn en hoe ze dit anders had kunnen doen, maar ook eigen ervaringen met dit soort situaties kwamen aan bod. Met elkaar hebben jullie dit topic 4453 keer bekeken en dat levert deze maand de tweede plek in de top drie op.

Dat jullie achtergrondartikelen en meningen van anderen interessant vinden, hebben wij ook deze maand weer mogen ervaren. Op 23 april werd er een bericht op VN geplaatst waarin er dieper wordt ingegaan op het frame van het paard. Onder de titel Waarom zo rond rijden? Open het frame! gaat de schrijfster van dit artikel dieper in op wat er binnenin het frame van je paard gebeurt als je het dier heel rond rijdt, zonder neusje eruit. Dit artikel was duidelijk voor jullie stof om een interessante discussie te starten. Over waar de loodlijn dan precies loopt, hoe het zit met neusje eruit en hoe dat weer doorwerkt naar de rug van je paard. Leuk om die levendigheid op VN te bespeuren! Dit artikel werd tot nu toe 7341 keer gelezen, en daarmee is dit de nummer één van deze maand.

Bezwaarcommissie
De Bezwaarcommissie heeft alle onderwerpen behandeld. Mocht je vragen hebben voor het BZC of over wat zij doen? Stel ze gerust, de BZC neemt deze dan mee in het volgende BBB. Ook wanneer er weer nieuws is vanuit het BZC, zullen zij weer berichten plaatsen.

Wiki
Deze maand is er geen bijzondere update vanuit de Wiki. Wil jij meeschrijven met de Wiki of heb je een aanvulling die je wil plaatsen? Kijk dan op het Wikizakenforum óf op de Wiki zelf hoe je dat moet doen.

Beheer
Vanuit het beheer geen mededelingen deze maand.

Technisch
Technisch is er ook niks bijzonders te melden.

Team Mededelingen

Jubileum
1 april was een feestelijke dag! Moderator Neonlight was deze dag maarliefst 15 jaar bij ons team. Neonlight is door de jaren heen altijd op het tabblad Kantine gebleven. Een bijzondere prestatie waar we uiteraard bij stil hebben gestaan. Neonlight, nogmaals gefeliciteerd en op naar het volgende jubileum!

Tips van het Team & Vragen van Bokkers

Punten in namen
Af en toe zien we nog voorbij komen dat er punten in namen worden gezet, meestal met het doel dat dit niet wordt opgepikt door zoekmachines. Behalve dat dit niet het gewenste effect heeft (want het is alsnog vindbaar), is het volgens de boktregels ook niet toegestaan. Daarin staat het volgende: "De voertaal op Bokt is Standaardnederlands. Varianten als dialect, MSNtaal of ‘br33zer’ zijn lastig leesbaar en mogen niet worden gebruikt. Spelfouten en het ontbreken van hoofdletters en leestekens maken je tekst onleesbaar: verdeel lange lappen tekst onder in alinea's en gebruik witregels om je tekst duidelijker te maken. Gebruik de 'voorbeeld'-functie en kijk je tekst nog even na op spelfouten voordat je het op het forum zet. Als je van jezelf weet dat je moeite hebt met spelling kan je altijd de spellingscontrole van een tekstbewerkingsprogramma gebruiken. Ook overdreven opmaak vermindert de leesbaarheid en is daarom niet toegestaan. Teksten in vet, cursief of kleurtjes en titels met ALLEEN HOOFDLETTERS of versieringen worden aangepast. Ook is het niet toegestaan om extra leestekens in informatieve posts te plaatsen met als doel om de vindbaarheid te verkleinen."

Favorieten
Op forumzaken [FZ] kwam de vraag voorbij of er een functie is om alleen de nieuwe berichten van zelfgekozen subfora te zien. Een iets andere variant hiervan is al heel lang beschikbaar, maar veel bokkers weten het bestaan hiervan niet (waaronder ondergetekende :o ). Je kan namelijk subfora toevoegen aan je favorieten en dan komen de nieuwe topics van deze fora in een aparte lijst bij je eigen berichten te staan. Bij de mobiele versie staan deze dan in een apart tabblad met nieuwe topics.

Je kan dit instellen op 2 manieren:
- via instellingen -> Overzicht -> Favoriete forums
- via forums (bovenaan de pagina) -> favorieten (als je nog niks hebt ingesteld staat hier nog Welkom)

In het topic op [FZ] staan mooie screenshots voor de helderheid: [FZ] Alleen berichten zien in zelfgekozen forum


Ik heb een vraag of een suggestie voor een tip!
Dat kan! Je kunt je vraag of suggestie pb-en naar Zwerte.

Verwar de mening van de meerderheid niet met de waarheid!


aniek1985
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 13073
Geregistreerd: 18-05-05
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-22 06:48

Een pb sturen naar de nieuwsredactie voor een passende foto, heeft veelal niet heel veel zin. De reactie volgt laat of niet en de foto wordt niet altijd aangepast. Om die rede stuur ik vaak al geen reactie meer als er wel een passende foto is.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48308
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-22 18:48

Excuses dat reactie op pb’s soms lang laten wachten, of zelfs niet komen… dat is natuurlijk niet onze bedoeling. Wij gaan hier weer scherp op zijn om herhaling te voorkomen, we waarderen juist alle input die we krijgen, en dat verdient inderdaad onze dank.

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-22 23:21

Ik heb laatst ook een bericht naar de NR gestuurd met feedback over het gebruik van een bepaalde neutrale foto bij een bericht (afkomstig uit de afscheidsfotoshoot met onze pony), maar daar heb ik niks meer van gehoord. Via welke weg zijn jullie momenteel het best rechtstreeks te bereiken, NR?

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101589
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Re: [Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin April 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 06:08

In mijn geval ben ik het beste gewoon via mijn eigen PB te bereiken. Ik kijk meerdere keren per dag (in mijn pauzes) op Bokt.

Natuurlijk kan je een PB naar het NR account sturen maar daar log ik overdag niet op in.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48308
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Re: [Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin April 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 11:45

Ik ben uiteraard via mijn eigen pb te bereiken, maar we gaan allemaal (nog) scherper worden op pb’s aan het NR-account, dus je kan ook naar het NR-account pb’en :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot en 20 bezoekers