Welke verantwoordelijkheid heeft een forum?

Moderators: Maureen95, Polly, Ladybird, Mjetterd, Hanmar, Dani, ynskek

 
 
Anoniem

Welke verantwoordelijkheid heeft een forum?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 19:56

(in overleg opnieuw geopend omdat een moderator het een goede vraagstelling vond): hoe ga je er als gebruiker en ook als forum mee om als je op een forum geconfronteerd wordt met dierenleed - en vooral, hoe ga je met elkaar online verder als je weet dat iemand (on)bewust zijn of haar dier verwaarloost of mishandelt, maar je kunt verder niets voor het dier zelf doen omdat je niet weet waar dat staat?
Het gaat hierbij dus om écht dierenleed, niet dat ik het zielig vind als andere mensen hun paarden wel/geen deken op doen als het regent.

Stel bijvoorbeeld dat een hondenforum een lid heeft dat al jarenlang post en adviseert over hondenwelzijn en fokkerij. Op een dag plaatst deze persoon een post/video/filmpje waaruit blijkt dat deze persoon in werkelijkheid een broodfokker is, en deze persoon geeft ook ronduit toe dat de puppy's al na 4 weken weggegeven worden en dat ze nooit een dierenarts zien. Forumleden protesteren massaal tegen het dierenleed, maar niemand weet wie de fokker is dus in praktijk is er niets tegen te doen. En deze fokker blijft gewoon door posten en andere mensen over van alles adviseren.

Of de paardenvariant: je komt erachter dat een gewaardeerd medeforumlid in feite een broodfokker voor paarden is, een hengst en wat merries op een weiland heeft lopen die nooit een smid, bekapper of dierenarts zien en die alle eenjarigen met dikke wormbuiken en daardoor ondervoeding en veel te lange hoeven met winst verkoopt want het is nou eenmaal een gewild ras of een gewild kleurtje. Of je komt erachter dat twee dierenartsen en een kliniek een paard al ernstig kreupel, pijnlijk en onrijdbaar hebben verklaard wegens zware peesblessures en de eigenaar blijft gewoon elke dag een uur in de bak rijden want het advies van stappen aan de hand kun je net zo goed onder het zadel doen en beweging is goed tegen artrose.

Hoe ga je in praktijk om met zo'n gebruiker die gewoon vrolijk door blijft posten en anderen blijft adviseren over welzijn en dergelijke, terwijl je weet dat achter dat account dierenleed schuilt zonder dat je er iets tegen kunt doen? Wat is de gulden middenweg tussen de heksenjacht en alles wat lastig is voor de lieve vrede onder het tapijt vegen?
En wat is eigenlijk de verantwoordelijkheid van een forum als er sprake is van 'gecertificeerd' dierenleed (leed dat bijvoorbeeld door de dader zelf of dierenartsen toegegeven wordt)? Moet een forum daar ook stelling tegen nemen, of moet een forum onpartijdig zijn en alle inhoud negeren tenzij die tegen de regels is?


Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:13

Één enkel woord zou voldoende moeten zijn als voorbeeld: Valom. Oooooo, alle topics daarover werden subiet op de mesthoop geplaatst. Want dat mocht niet op bokt. Nee, stel je voor, bokt moest voorál onpartijdig blijven.

Berichtgeving omtrent de wantoestanden in de OVP mag wel op bokt. Toch nog een soort van vooruitgang dan :+ Dat óf bokt.nl weet zelf niet wat het beleid is. Ook daarover valt natuurlijk te redetwisten.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

Gini
Berichten: 17257
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Welke verantwoordelijkheid heeft een forum?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:19

Maar koper, buiten het kritiek leveren dat je nu doet, is de vraagstelling van TS: hoe zie jij het? Wat is jouw mening daarover? Wat zou Bokt volgens jou dan moeten doen? Welke rol spelen de Bokkers, moderators, beheerder?

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Welke verantwoordelijkheid heeft een forum?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:31

Forum is wat mij betreft onpartijdig. Gebruikers zijn individuen en die kunnen kiezen hoe ver ze gaan.

"I say the forces of this planet all were bound in this cat" (Zita Swoon)

laraxXxemma

Berichten: 4684
Geregistreerd: 23-11-11
Woonplaats: Wakkerdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:31

Ik denk dat dit heel moeilijk is omdat er moeilijk een grens aan te stellen is, en het moeilijk is om harde feiten (en daarbij feiten over lange termijn) aan te kunnen tonen.

What sort of weirdo doesn't laugh at it's own jokes?

justkid

Berichten: 11810
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:33

oei lastig dit,
iedere situatie staat op zichzelf en ik denk niet dat je een algemeen antwoord kunt geven op deze vraag.
Wat ik in de loop van jaren wel heb geleerd is dat je zelfs in "onpartijdige" kranten een bepaalde kant van het geheel te zien krijgt en dat het hele verhaal altijd een stuk genuanceerder ligt.
Ik heb een wantrouwen tegen alle stemmingmakende nieuwsberichten en dat geldt zeker ook voor een forum of andere sociale media.
Een oordeel op basis van wat je op dit forum krijgt voorgespiegeld is ook nooit het complete verhaal.
Wat ik dan hoop is dat er mensen rondom zo'n situatie zijn die het met eigen ogen zien en daar dan zelf actie op proberen te ondernemen, en dat het liefst doen zonder allerlei medestanders proberen te vergaren op het forum. ik heb nog niet gezien dat het opruiende karakter van een forum of Facebook groep ook maar enig goed doet aan de daadwerkelijk situatie.

Onali

Berichten: 17410
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:34

Koper schreef:
Berichtgeving omtrent de wantoestanden in de OVP mag wel op bokt. Toch nog een soort van vooruitgang dan :+ Dat óf bokt.nl weet zelf niet wat het beleid is. Ook daarover valt natuurlijk te redetwisten.


Maar hoe zou jij als bokker met zo'n iemand omgaan?
Iemand die preekt voor dierenwelzijn, maar zelf de kantjes er vanaf loopt.


@TS Ik weet niet hoe het juridisch in elkaar steekt, lijkt me erg lastig kwa bewijzen ed.

Black is the colour of my true love's hair

Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:34

Gini schreef:
Maar koper, buiten het kritiek leveren dat je nu doet, is de vraagstelling van TS: hoe zie jij het? Wat is jouw mening daarover? Wat zou Bokt volgens jou dan moeten doen? Welke rol spelen de Bokkers, moderators, beheerder?

Goede vraag. Het zou denk ik goed zijn als er vanuit het team een lijn duidelijk zou worden. Zodat iedereen kan begrijpen hoe of wat en WAAROM. Zodat verdere discussie over de ondoorzichtigheid van het beheer en de modjes niet nodig is en een ander, constructiever karakter kan aannemen. Ik vind, en dat is mijn mening, dat we als gebruikers soms best wel dom worden gehouden door moderatoren en beheerder.

Voor de individuele bokker is het natuurlijk een kwestie van karakter. Een paar keer per jaar kom ik op bokt topics tegen waar ik echt heel boos en verdrietig van word. En dan bedoel ik niet het standaard fototopic met achter het bit duikende, voorbeenzwiepende, niet dragende, totaal verkeerd bespierde paarden. Daar ben ik al lang op afgestompt :o En dan hoop ik altijd maar dat iemand met geduld en tact er wat van zegt. Maar dat is helaas niet altijd zo. Dat is best lastig vind ik. Ik ben daar niet goed in, dus moet ik er dan wat van zeggen of niet. Soms doe ik dat. En soms ook niet.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

ruitje

Berichten: 11139
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:38

poes schreef:
Forum is wat mij betreft onpartijdig. Gebruikers zijn individuen en die kunnen kiezen hoe ver ze gaan.


En dat gaat ver hoor.

Ik heb een bokker die mij altijd moet hebben en mij en enkele anderen heeft weggetreiterd uit een topic omdat ze blijkbaar van alles wist( mens nooit ontmoet maar wist blijkbaar van alles over hoe ik Ben :')

Ohja en er heeft ooit een bokker een topic van mij op FB gedeeld met de oproep mij te laten inzien wat voor dierenmishandelaar ik ben.

Het heeft bij mij juist het omgekeerde effect, Bokt deed geen reet. En daardoor ben ik afgestompt, ik was vroeger een veel grotere poster en nu denk Ik, kijk wel uit straks pakt iemand mij weer. Profiel leeg gehaald en typ tegenwoordig veel berichten die ik weer weghaal :')

Dus ik gooi de stelling even andersom.

Stel je voor dat iemand of meerdere mensen een heksenjacht tegen je beginnen? Moet Bokt daar dan wat mee?

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

genja
Berichten: 3810
Geregistreerd: 12-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:40

Denk dat de verantwoordelijksheids vraag van een forum heel lastig is. Forum kan nooit verantwoordelijk zijn voor gedrag van een individuele bokker .
En als leden kan je helaas ook weinig doen. Jou mening en advies geven en meer niet.
Alleen denk ik dat je als forum wel wat meer onderzoek mag doen en de betreffende bokker in de gaten houden.
Account blokkeren zou natuurlijk een optie zijn. Los je bepaald dierenleed niet mee op maar wel dat er maar (medische ) adviezen gegeven worden.

BigOne
Berichten: 36325
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:44

Ik kom ook wel eens topics tegen waarbij ik zeer grote twijfels bij het welzijn van dieren heb, gaat de ts dan goed en heel duidelijk met de vragen om en legt hij/zij uit waarom ik zie wat ik zie dan zijn sommige zaken verklaarbaar. Echter , bokt zelf kan daar verder weinig mee. Ik vind het wel ronduit schandalig wanneer een topic starter niet met vragen en kritiek om kan gaan omdat zijn/haar mening de enige juiste is en dan doei doei het topic laat voor wat het is.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:46

Eens goed vloeken en me nog eens afvragen waarom er nog altijd vrije verkoop van dieren bestaat...

Maar zonder de onkunde en de pseudo-specialisten (niet waar TS en koper ;-)) mag je bokt wel opdoeken... Bokt en andere fora leven van eindeloos gepalaver en geneuzel van zelfverklaard paardenvolk...

Voor de rest: lang leve de vrije meningsuiting en de bepalingen van het strafwetboek...

Onali

Berichten: 17410
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:47

ruitje schreef:
poes schreef:
Forum is wat mij betreft onpartijdig. Gebruikers zijn individuen en die kunnen kiezen hoe ver ze gaan.


En dat gaat ver hoor.Dus ik gooi de stelling even andersom.

Stel je voor dat iemand of meerdere mensen een heksenjacht tegen je beginnen? Moet Bokt daar dan wat mee?


Tegenwoordig merk ik het niet meer zo (of het interesseert me niet meer) maar vroeger merkte heel erg veel dat bekende bokkers inderdaad voorrang kregen. Alles wat zei zeiden (persoonlijk worden/ ruzies/ zwart maken en erger) werd standaard genegeerd door het team maar o wee als je een andere mening had.

Ik vond dat sommige van het team enorm beinvloedbaar waren en of geen mening durfden te geven of meegingen met de bekende/ beruchte bokker.

Black is the colour of my true love's hair

Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:49

ruitje schreef:
Stel je voor dat iemand of meerdere mensen een heksenjacht tegen je beginnen? Moet Bokt daar dan wat mee?

Nee, die mensen moeten er zelf wat mee. 't Is hun ziel :')

Overigens vind ik jouw topics juist vaak heel fijn en helder, en ik ben blij dat je blijft delen hoe jij met je paarden omgaat. Ik vond de topics over Graasje en het friesje, en nu die van Kliko en Disco heel goed.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

arno8

Berichten: 4848
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Sprang-Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:51

Best een moeilijke. Maar persoonlijk probeer ik al het negatieve op internet te ontwijken en te negeren. Voor mijn eigen welzijn. Stel, steeds als iemand iets met dieren naar jouw mening verkeerd aanpakt, ga jij met die persoon in discussie in de hoop dat die zijn fout inziet en zijn leven betert. Dan heb je daar al snel meer dan 24 uur werk per dag aan. Die tijd heb ik niet en je bereikt er ook maar heel weinig mee. Met negeren kom je vaak verder en het voorkomt ook dat er heksenjachten onstaan (waar je dan onbewust aan meedoet). Als iemand echt een dier mishandelt, kun je de dierenpolitie bellen voordat je in de negeermodus gaat.

Als forumbeheer kun je er wel wat mee, bijvoorbeeld iemand van het forum gooien als het echt te erg wordt. Maar heel veel meer kun je er denk ik ook niet mee.

Gini
Berichten: 17257
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:53

Koper schreef:
Voor de individuele bokker is het natuurlijk een kwestie van karakter. Een paar keer per jaar kom ik op bokt topics tegen waar ik echt heel boos en verdrietig van word. En dan bedoel ik niet het standaard fototopic met achter het bit duikende, voorbeenzwiepende, niet dragende, totaal verkeerd bespierde paarden. Daar ben ik al lang op afgestompt :o En dan hoop ik altijd maar dat iemand met geduld en tact er wat van zegt. Maar dat is helaas niet altijd zo. Dat is best lastig vind ik. Ik ben daar niet goed in, dus moet ik er dan wat van zeggen of niet. Soms doe ik dat. En soms ook niet.


En dat heb ik dus ook. Dat de paardensport (of paardenhouderij in het algemeen eigenlijk) niet altijd de mooiste sport is, heb ik ondertussen maar aanvaard. Maar soms zie ik topics voorbij komen waarbij ik eerlijk waar van mening ben dat iedere zelfverklaarde paardenliefhebber daar toch triest van moet worden. Maar dan zie je toch dat er gejubeld wordt of dat er 'toch niets aan de hand is'. En dan denk je: waar ligt die nu eigenlijk? Die grens van dierenleed? Heel moeilijk blijkbaar om dat te bepalen.

DezeNaam

Berichten: 3328
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:55

Zoals ik in het vorige topic al schreef was dit op een hondenforum niet waar geweest... Daar zijn de moderators (en gebruikers) nu eenmaal vaker véél harder en reken er maar op dat je bakken kritiek over je krijg en er dan misschien één waarschuwing komt in het topic door een modje maar het topic blijft gewoon open hoor. :+
Overigens klopt de situatie ook gewoon niet. Broodfokkers zijn makkelijk te vinden en reken er maar op dat mensen je via een hondenforum kunnen vinden en je advertenties zeker te herkennen zullen zijn.. Dus het is nogal moeilijk om deze situatie met paarden te vergelijken als het om één iemand zou gaan die zijn paard verwaarloosd en je niet weet waar dat paard staat. Broodfokkers moeten hun pups kwijt geraken en dat doen ze via het internet.

Naar mijn mening is Bokt veel te soft, een waarschuwing tot daar aan toe maar er worden al snel posts verwijderd of het topic wordt gesloten. Als je bakken kritiek krijgt van verschillende gebruikers zal dat vast terecht zijn, dan moet je daar maar mee om kunnen gaan, of je verandert de manier waarop je met je dier omgaat of je blijft gewoon weg van het forum.

pien_2010

Berichten: 36180
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 21:58

Citaat:
Stel je voor dat iemand of meerdere mensen een heksenjacht tegen je beginnen? Moet Bokt daar dan wat mee?


Het enige dat je dan kan doen Ruitje is berichten temmen (moeten ze wel te temmen zijn). Dan bepalen de moderators of ze er wel of niet iets mee doen.

Zelf ben ik van mening dat Bokt enkel op het geschreven woord moet reageren en niet op iemand die bv dieren zou mishandelen want daar zijn in de werkelijke wereld andere instanties voor die dat horen aan te pakken.
Ik vind dat je dat moet scheiden.

Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:00

pien_2010 schreef:
Citaat:
Stel je voor dat iemand of meerdere mensen een heksenjacht tegen je beginnen? Moet Bokt daar dan wat mee?


Het enige dat je dan kan doen Ruitje is berichten temmen (moeten ze wel te temmen zijn). Dan bepalen de moderators of ze er wel of niet iets mee doen.

Ja, want zodra je groen wordt ben je automatisch behept met een onfeilbaar beoordelingsvermogen.

Sorry maar mag ik even keihard lachen. Als er iets niet betrouwbaar is is het wel een boktmod.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

justkid

Berichten: 11810
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:03

Ruitje dat vind ik eigenlijk best heel erg om te lezen -O-

Ik hoop eigenlijk dat wanneer er een "heksenjacht" wordt geopend dat er dan ook anderen opstaan en daar tegenin gaan.
Een forum is een raar iets. Het is niet de realiteit en toch ook weer wel. Wat ik wel zeker weet is dat hoe de mensen reageren vanaf hun toetsenbord heel anders is dan dat ze face tot face doen.

Ik heb ook in het verleden wel topics gelezen van bokkers die dan later van A tot Z gelogen waren.
Het is een tijdverdrijf, mensen doen het voor de lol en om uiteenlopende redenen. Het is goed om je dat te realiseren wanneer je ergens heel verontwaardigd over bent.

Dierenleed triggert enorm om verontwaardigd, of verdrietig of boos te reageren. de vraag is of dat ook maar iets gaat oplossen.

Gini
Berichten: 17257
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:05

DezeNaam schreef:
Zoals ik in het vorige topic al schreef was dit op een hondenforum niet waar geweest... Daar zijn de moderators (en gebruikers) nu eenmaal vaker véél harder en reken er maar op dat je bakken kritiek over je krijg en er dan misschien één waarschuwing komt in het topic door een modje maar het topic blijft gewoon open hoor. :+


Maar is dat niet omdat leed bij honden eigenlijk een meer afgebakend gebied is dan bij paarden? Als je een hond een tik geeft met een stok, dan zal iedereen verontwaardigd zijn en jouw gedrag afkeuren. In de paardenwereld is het gebruik van een zweep echter wel gerechtvaardigd en zijn we enkel verontwaardigd wanneer het excessief gebruikt wordt. Maar van een flinke pets op de paardenbillen kijkt niemand meer van op of om. Op hondenbillen zou je dat niet moeten doen zonder veroordeeld te worden.

Om nog maar te zwijgen als ik mijn hond zou uitlaten met de leiband bevestigd aan een staafje staal tussen zijn tanden. :D

Een voorbeeld uit de realiteit: op een evenement in de buurt deze zomer zagen we drie Zwitserse Sennenhonden een kleine melkkar trekken. Een vrouw zei: Ocharme, moeten ze met deze hitte die kar trekken? En ik verzin het niet, diezelfde vrouw zag ik een kwartiertje later plaatsnemen in de huifkar.

Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:08

Gini schreef:
Om nog maar te zwijgen als ik mijn hond zou uitlaten met de leiband bevestigd aan een staafje staal tussen zijn tanden. :D

Dan doe je toch zonder? Staalstaafjeloos is altijd hondvriendelijker :j :Y)

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

Gini
Berichten: 17257
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Welke verantwoordelijkheid heeft een forum?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:12

In de hondenwereld wordt zelfs de gentle leader niet altijd bejubeld en enkel gebruikt als een (best wel zwaar) trainingsmiddel. Om maar te zeggen dat honden -in vergelijking met paarden- met fluwelen handschoenen behandeld worden. En dat het daarom kan lijken dat er op hondenfora meer aan gedaan wordt. Maar in de paardenwereld: tja, A gebruikt een bit, B vindt dat dierenleed. Wie heeft gelijk? Ga er als mod maar aan staan.

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 76263
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:18

Omdat het hier niet echt om paarden gaat maar over het forum zelf en hoe er mee om te gaan in bepaalde situaties verplaats ik dit topic naar FZ.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

DezeNaam

Berichten: 3328
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 22:20

Gini; daarom krijg ik soms ook wel mijn bedenkingen bij de paardensport... := Ik heb 13 jaar paardgereden en een jaar geleden mijn paard verkocht maar of ik ooit weer zou paardrijden, ik weet het niet. Ik heb veel gezien en in mijn ogen doen mensen meer slecht dan goed voor dieren dus hoe hard ik het ook mis denk ik niet dat ik snel terug zou beginnen. Kreeg eigenlijk ook mijn twijfels toen ik een vriendin die niet paardreed eens meenam en zei "Ja als hij niet direct op het been reageert na 2x dan geef je hem een tik met de zweep." Toen besefte ik eigenlijk ook pas hoe raar het klonk, even een dier fysiek corrigeren omdat het je niet zint? :+ Wie ben ik uiteindelijk om te bepalen hoe snel hij moet lopen als hij niet wilt en is het niet een beetje raar om zoveel controle te willen hebben en een dier iets tegen zijn zin verplicht te laten doen?
Maar goed, dat even aan de kant gelaten.. Op zich kunnen paarden beter tegen hitte dan honden natuurlijk (al zal een kleine melkkar niet veel doen als het niet aan het koken is buiten), maar op zich is het wel hypocriet inderdaad. :')

Als je op een hondenforum zegt dat je je hond slaat of extreem lichamelijk corrigeert zal je daar veel kritiek op krijgen inderdaad. Al zijn er ook zeker mensen op het hondenforum die wat harder zijn maar wel nog respect voor hun hond hebben en het niet doen uit woede maar op een doordachte manier. Niet iedereen is het daarmee eens maar er valt wel nog mee om te gaan en deze gebruikers worden niet elke keer door het slijk gehaald.
Denk dat het het verschil ook maakt dat de ene persoon het doet omdat hij gewoon niet met honden om kan gaan en het gedrag er wel even uit probeert te krijgen met geweld, en de ander wel inziet waar het gedrag van de hond vandaan komt en besluit dat een fysieke correctie de enigste manier is om het aan te pakken.
Maar als je dat besluit neemt moet je je wel verantwoorden hoor. :D _O- (En eerst alle positieve manieren geprobeerd hebben. ;p )

[Edit] En een gentle-leader is ook wel een zwaar trainingsmiddel. Kan veel schade aanrichten bij fout gebruik en veel hondeneigenaren weten eigenlijk niet hoe ze het moeten gebruiken.
Volgens mij is er een zeer groot verschil tussen de honden en paardenwereld... Bij honden wordt er tegenwoordig veel meer gekeken waar het gedrag vandaan komt en hoe je het aan kan pakken op een positieve manier zodat de hond zich beter zal voelen. Het gaat veel meer om samenwerking.
Oké bij paarden wordt hier natuurlijk ook wel naar gekeken, en er wordt gesproken van 'harmonie' maar in veel mindere mate vind ik. Paard 'moet maar gewoon luisteren' etc etc. Een paard is eerder puur hobby en je hond is je vriend. (Is niet voor iedereen uiteraard.)

Want hoeveel paardenmeisjes hebben uiteindelijk verstand van paarden? In de manege leer je rijden. Oortjes naar voren is blij en naar achteren is boos, maar verder leer je eigenlijk niet veel over het gedrag van paarden en hoe je emoties/gedragingen kan herkennen (net zoals mensen vroeger vooral naar de staart van de hond keken om het gedrag af te lezen terwijl we nu ondertussen wel weten dat honden véél meer signalen sturen die wij vaak missen). Over hondengedrag leren mensen tegenwoordig veel meer. Denk dat dat ook wel een probleem is op maneges, het is geen gewone hobby zoals skiën waarbij je even je latjes pakt en je ze daarna gewoon weer terug kan zetten. Je gaat met een levend dier om en dat lijken sommige mensen wel eens te vergeten.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker