Aanvulling barrelrace wiki

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kirrr

Berichten: 6225
Geregistreerd: 30-07-07

Aanvulling barrelrace wiki

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-12 15:02

Ik heb nog enkel dagen vrij en was de westernonderdelen op de wiki aan het bekijken en ben alvast rond met de barrelrace update.

“Barrelrace” is samengevat een snelheidsonderdeel waarbij je in een pattern rond 3 barrels moet rijden.

Rodeo?
Er bestaan heel wat misverstanden over wat rodeo eigenlijk is. Er wordt vaak gedacht dat we hiermee alleen maar de bokkende paarden/stieren bedoelen, maar dit is niet correct.
Rodeo bestaat uit verschillende onderdelen, meestal gaat hier over 7 onderdelen; barrelrace, tie-down roping, team roping, steer wrestling, saddle bronc riding, bull riding en bareback bronc riding. Maar soms wordt pole bending en breakaway roping ook nog gezien als onderdeel. Dit is afhankelijk van de organisatie of van het land waarin de wedstrijd plaats vindt.

Geschiedenis
Het ontstaan van deze tonnenrace moeten we gaan zoeken bij de rodeo's. Vroeger was dit een mannensport, de mannen reden met bokkende paarden en stieren of deden aan roping, hiermee verdienden ze hun geld, terwijl de vrouwen een heel weekend mee op de rodeo zaten, maar eigenlijk enkel meegingen als een soort groom. Vroeger was rodeo een evenement waaraan alleen maar mannen mochten deelnemen. Barrelracing is ontstaan als vermaak voor de vrouwen,namelijk de cowgirls. Op de rodeo's waren er altijd wel een paar oude olievaten te vinden.
Barrelrace is niet alleen spannend om aan deel te nemen, maar ook zeer spectaculair voor de toeschouwers. Niemand had verwacht dat deze race zou uitgroeien tot één van de populairste sporten in de USA. Stilaan wordt de sport meer en meer bekend, er zijn al heel wat grote wedstrijden te vinden in Frankrijk en Italië, maar ook Nederland en België volgen stilaan. Tot op heden is dit een erg populaire sport in USA en kan je hier echt je geld mee verdienen. NFR is de wedstrijd waaraan iedereen wil mogen deelnemen.

Diskwalificatie en straftijd

Barrelrace is een 'timed-event', wat wil zeggen dat het geen jury-sport is, maar puur gaat over de snelste tijd. Er zijn nog wel wat bijkomende regels.
Je kan gediskwalificeerd worden indien; je een foutief parcour rijdt, als je niet tussen de 2 eerste barrels komt op je terugweg, als je tijdens je run terug over de start/finish-lijn komt(doordat je paard bijvoorbeeld weigert aan een barrel).
Je krijgt 5 seconden straftijd bij het omrijden van een barrel en soms ook bij het afvallen van je hoed.
Maar de regels zijn anders bij elke organisatie, dus deze vraag je best even op voorhand na.

Parcours
De volgorde waarin je de barrels neemt is van belang. Je kan om 2 manieren doorheen het parcours, of je start met de linkse barrel, die neem je rechtsom en de volgende 2 neem je linksom. Of je start aan de rechterbarrel, dan neem je de eerste linksom en de andere 2 rechtsom.
De barrels staan opgesteld in een driehoek, op vaste afstanden van elkaar. De eerste twee barrels staan op een evenwijdige lijn met de start/finish lijn. De 3de barrel staat middenin tussen de 2 eerste barrels, maar een heel stuk naar achteren.
Je kan kiezen welke barrel je eerst neem, maar na de 3de barrel is het de bedoeling zo snel mogelijk terug over de finishlijn te komen.

Geschikt paard
Een goed barrelrace paard dient niet alleen over snelheid te beschikken, maar moet ook erg wendbaar zijn. Ze moeten krachtig en in goede conditie verkeren om blessures te voorkomen. Er komt heel wat rijkunst, training en techniek bij kijken en het neemt dan ook heel wat tijd in beslag om een paard te trainen. Als je paard erg wendbaar en snel is, ga je een goede tijd neerzetten omdat ze de bochten rond de barrels erg kort kan nemen. Een niet wendbaar paard dat niet goed aan de hulpen is en dus niet elastisch genoeg is, zal de bochten ruimer nemen en dus tijd verliezen. Of je een goede tijd neerzet is niet alleen afhankelijk van hoe snel je bent, maar wat zeker even belangrijk is, is de gehoorzaamheid van je paard. Dat zal vooral bepalen of je paard geschikt is of niet.
Wat leuk is aan barrelrace is dat het met ieder paard beoefend kan worden. Je hoeft geen speciale QH te hebben om te kunnen barrelracen. Elk snel, wendbaar en atletisch paard kan geschikt zijn. Je paard moet het wel met plezier doen, zodat hij zich 100% inzet, maar de meeste paarden vinden barrelrace fantastisch.
 
De algemene conditie van je paard is enorm belangrijk bij barrelrace. Je paard moet in topconditie zijn als je serieus wilt meedoen aan de wedstrijdsport. Barrelrace eist lichamelijk veel van een paard en als je paard er niet op voorbereid en getraind is, is gevaar op blessures hoog.

Training
Een goed barrelracepaard heeft een degelijke reiningbasis. Vooral in USA worden de barrelrace paarden pas op late leeftijd zadelmak gemaakt (4 jaar), worden ze eerst broke gereden in de basisreining en starten ze pas daarna met de barrelrace (ongeveer op 8 jaar). Het is erg belangrijk dat je niet op jonge leeftijd met je paard op de barrels begint te training,dit doe je best pas tegen je paard volledig volgroeid is. Iedereen heeft hierover een eigen visie, maar dit blijkt in USA toch zowat de standaardtraining te zijn van een barrelracepaard.
Daar draaien de paarden tot op hoge leeftijd mee aan de top (sommige NFR winnaars waren paarden van 18 jaar).

Veel mensen maken de fout te denken dat je om een goed barrelrace team te worden met je paard, je enkel en alleen barrels moet trainen. Maar dat is niet waar, het is vooral belangrijk dat je paard er plezier aan beleefd, je moet zorgen voor afwisseling. Een soepel paard is natuurlijk het begin, maar om dat te oefenen heb je helemaal geen barrels nodig.
Je paard moet eerst techniek en controle leren en pas dan kan je snelheid gaan opbouwen. Eerst vaak in stap en draf trainen, pas dan in handgalop en als dan alles goed werkt en je paard goed luistert kan je op snelheid beginnen trainen. Zoals in elke sporttak zijn er verschillende technieken om deze paarden te trainen en heeft iedereen zijn eigen manier. Er zijn ook tal van boeken en dvd's te verkrijgen van mensen die het in de USA gemaakt hebben in de barrelrace.
Ideaal schema, 3 dagen aan het werk, 1 rust dag, 2 dagen werk, 1 rustdag en weer opnieuw. De spieren van je paard hebben rust nodig om te recupereren. Het is ook wenselijk je paard elk jaar een aantal weken volledige rust te geven, liefst met dagelijks heel wat uren weidegang. Zodat ze ook mentaal helemaal kunnen recupereren.


Uitrusting
Er bestaan zadels die speciaal gemaakt worden voor barrelrace. Hierbij is natuurlijk de pasvorm voor je paard erg belangrijk, maar daarnaast ook de maat van de zit. Het zadel moet perfect passen voor de ruiter, anders is het nut van een barrelrace zadel helemaal verdwenen. Als je in het zadel zit, moet je voor je bovenbenen tot aan de brug, nog 1a2 vingers tussen krijgen. Dan heb je net voldoende plaats om comfortabel te zitten, maar zit je toch vast genoeg om op volle snelheid stevig in je zadel te zitten. Standaard gebruik je een borstriem en een back-cinch, dit om het zadel zo stil/stevig mogelijk op het paard te laten liggen. De horn van een barrelrace zadel is redelijk smal en hoog zodat de ruiter deze makkelijk kan vastnemen.

Er zijn tal van barrelrace bitten op de markt. Er wordt gezegd dat je op een snaffle systeem nooit de top kan bereiken, maar dit is zoals met zoveel zaken,persoonlijke voorkeur.
In de training van een barrelrace paarden worden meestal verschillende bitten gebruikt. De snaffles, voor de flexibiliteit te trainen van je paard. Daarnaast heb je meestal een shank of gag-bit als wedstrijdbit. Ook hiermee train je je paard. Ieder paard loopt anders op een bepaald bit, het is dus echt zoeken tot je het ideale bit gevonden hebt voor jou en je paard.
Sommige gebruiken ook nog een soort tie-down, dit wordt gebruikt voor paarden die hun hoofd extreem hoog opgooien rond de barrels, waarbij het echt storend is voor de ruiter. Je moet hierbij natuurlijk wel eerst alle medische redenen uitsluiten, maar sommige paarden gooien, door hun bouw, hun hoofd hoog omhoog. Bij bepaalde paarden werkt een tie-down goed, andere lopen hierdoor helemaal niet goed meer. Allemaal een kwestie van uitproberen.

Drum barrelrace

Hierbij wordt een dubbele barrelrace gereden. Er staan 3 barrels op de eerste lijn en 2 op de achterste lijn. Je vertrekt met 2 ruiters en legt om het snelste een het barrelrace parcour af. Degene die het eerste (zonder het omrijden van tonnen) de start/finish-lijn overkomt, is gewonnen. De 2e ton van de ruiter die rechts vertrekt, is de 1e ton van de ruiter die links vertrekt.


Bronnen http://en.wikipedia.org/wiki/Rodeo
http://en.wikipedia.org/wiki/Barrel_racing

Foto's en filmpjes.
Ik had er graag nog een foto bij van een volledig gezadeld paard met barrelracezadel en ik heb nog wel filmpjes van de drumbarrelraces.

Graag opmerkingen of grammatica/spelfouten..

Kirrr

Berichten: 6225
Geregistreerd: 30-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-12 16:09

Het algemene rodeo deel

Rodeo
Er bestaan heel wat misverstanden over wat rodeo eigenlijk is. Er wordt vaak gedacht dat we hiermee alleen maar de bokkende paarden/stieren bedoelen, maar dit is niet correct.
Rodeo bestaat uit verschillende onderdelen, meestal gaat hier over 7 onderdelen; barrelrace, tie-down roping, team roping, steer wrestling, saddle bronc riding, bull riding en bareback bronc riding. Maar soms wordt pole bending en breakaway roping ook nog gezien als onderdeel. Dit is afhankelijk van de organisatie of van het land waarin de wedstrijd plaats vindt.
Rodeo is een competitiesport, die van vandaag bestaat uit evenementen waarbij paarden en ander vee deel van uit maken. Hierbij worden de vaardigheden en snelheid getest van de deelnemers. We hebben 2 opdelen in de rodeo-onderdelen, 'the rough stock events' en 'the timed events'.
Geschiedenis
Rodeo (spaans = rondgaan) is een evenement waarbij vee betrokken is, dit is een hele beknopte uitleg voor een toch wel complexe sport.
Vroeger was rodeo gebaseerd op de vaardigheden die je als ranch-eigenaar bezat om te werken met vee en alles wat er moest gebeuren op je ranch.
Ooit is rodeo begonnen als een wedstrijd tussen 2 verschillende 'cattle ranches' in de staat Colorado (Amerika). De winnaar werd als de beste ranch beschouwd.

In Noord-Amerika heb je de PRCA (professional Rodeo Cowboys Association) en de WPRA (Women's Professional Rodeo Assocciation). Het traditionele professioneel seizoen loopt van de lente tot de herfst. Terwijl het moderne seizoen veel langer loopt, hieronder valt ook de NFR (National Finals Rodeo), dat plaats vindt in Las Vegas, Nevada, dit vindt plaats in December.

Vanaf 1970 was er een enorme groei in de rodeo's, vooral ook gevolgd door de media. Deelnemers werden 'the new breed' genoemd. Vandaag worden sommige rodeo's gehouden in grote ruimtes met airco, maar er zijn evengoed nog altijd veel grote rodeo's die buiten plaats vinden, in dezelfde conditie als vroeger het ranchwork, warmte, koude, regen, modder,..

Onderdelen
Timed events
Roping
Roping competities zijn gebaseerd op de taken van het werk van een cowboy op de ranch. Vaak moest het vee gevangen worden voor ze te brandmerken, voor medische behandelingen of andere doelen. De cowboy moest met een soort lusvormig touw gooien, over het hoofd van het kalf/koe en rond de achterpoten van het dier, om ze makkelijk vast te kunnen houden, zonder gevaar voor de mensen rondom of het dier zelf. Degene die alles perfect uitvoerd en dan ook nog eens de snelste is, wint.

*Calf Roping = Tie-down roping, de cowboy moet een lopend kalf vangen met zijn lasso, de lasso moet rond het hoofd of de hoorn van het kalf terecht komen. Eens de cowboy het kalf gevangen heeft, moet het paard stoppen en zachtjes achteruit gaan. De cowboy heeft zijn lasso vastgebonden aan zijn zadel, waardoor het paard de lasso strak trekt. De cowboy springt van het paard en loopt zo snel mogelijk naar het kalf, gooit het kalf tegen de grond en bindt zo snel mogelijk 3 poten bij elkaar.
*Breakaway Roping, is een vorm van calf roping, maar er is hier een heel erg korte lasso gebruikt. Deze is vastgebonden aan de hoorn van het zadel met een vlag. Als de cowboy het kalf vangt en de lasso komt strak te staan, dan breekt de lasso en loopt het kalf opnieuw vrij, zonder dat het getrokken wordt door de lasso of op de grond gesmeten wordt. Dit wordt vaak gedaan door jongens onder 12 jaar of door vrouwen. Soms is Calf roping niet toegelaten en doen ze enkel breakaway roping.
*Team roping = heading and heeling. Dit is het enige onderdeel waarbij man en vrouw samen mogen deelnemen. Hiervoor wordt meestal een volwassen stier gebruikt. Je hebt de header, deze vangt de stier rond de hoorns, trekt de lasso strak en trekt de stier met zich mee. Waarna de healer in actie komt en de achterpoten vangt. Eens zowel de healer als header de stier gevangen hebben, moeten ze met hun gezicht naar elkaar gaan staan en de stier zachtjes uit elkaar trekken, zodat hij zijn balans verliest en op de grond ligt. Dit is een typische methode die vroeger op de ranches gebruikt werden om de stieren veilig te vangen.

Other timed events

*Barrelrace, is een snelheids en behendigheidsonderdeel. Hierbij galoperen de ruiter en zijn paard in een klavervormig pattern rondom barrels. Ze moeten zo kort mogelijk draaien zonder een barrel omver te storen. Vaak mogen hier alleen maar vrouwen aan deelnemen. Hoewel de regels hierover door sommige organisaties veranderd worden.
Steer wresteling = Bulldogging, hierbij springt de cowboy vanop zijn paard, bovenop de stier. Hij worsteld hiermee, door zijn horens te grijpen en gooit hem op de grond.

"Rough stock" competition
De mythe is dat 'broncs' wilde paarden zouden zijn, dit is echter niet waar. Meestal zijn dit onhandelbare rijpaarden of paarden die speciaal gefokt worden als 'broncs'.
Bij rodeo's wordt er ook altijd gebruikt gemaakt van 2 goed getrainde paarden, gereden door 'pick-up mens' (dit mogen ook vrouwen zijn), hun taak is de cowboys veilig van de paarden te helpen na de 8 seconden, of ze kunnen ook ingrijpen als er levensgevaar is, bijvoorbeeld bij een hangup (meestal bij bare back), ze vangen vaak ook de stieren na de rit van de bullrider, om hen terug naar hun plaats achter de chute te begleiden.
Deze onderdelen zijn jury-sporten. Je moet 8 seconden op het paard/stier blijven en je krijgt punten zowel op de acties van je paard/stier als op je eigen techniek.

*Bronc riding is onderverdeeld in 2 verschillende disciplines, bareback bronc riding, hierbij wordt een rigging gebruikt, dit is een soort handvat en je hebt ook nog saddle bronc riding, hierbij is er een speciaal zadel gebruikt zonder hoorn en de ruiter houdt het paard vast met een koord aan het halster.
*Bull riding, hierbij wordt een bull-rope, een koord waar een lus om je hand gelegd wordt voor je aan vast te houden, rond de stier gelegd wordt. Hierbij worden ook rodeo clows of bullfighters gebruikt, als veiligheid voor de cowboys.


Dit is nog maar de basis, de onderdelen zoals pole bending moeten er ook nog bij komen en ik ga alles nog opnieuw formuleren.
Daarna probeer ik alle pagina's van de onderdelen ook nog uit te werken.

Tips zijn in elk geval al welkom.
Mijn hoofd zit vol informatie, maar het is moeilijk om die dingen om te zetten in tekst. Zeker voor mensen die zich er helemaal geen beeld bij kunnen vormen.

Kirrr

Berichten: 6225
Geregistreerd: 30-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-12 16:14

Onderdelen saddle, bareback en bulls

Saddle bronc en bareback wordt met paarden gereden. Bull riding, nogal voor de handliggend, enkel met stieren.
Bij bullriding is er sprake van een bullrope (elke bullrider heeft zijn eigen bullrope), hier wordt zijn hand op een speciale manier ingedraaid en houdt hij zich aan vast. Ook hierbij is er sprake van een soort flankstrap.
Bij bareback, heeft iedere cowboy zijn eigen 'rigging', handvat met singel en zijn eigen bareback handschoenen. Bij deze discipline is het heel belangrijk dat de handschoen op de rigging is afgestelt. Als de handschoen te los zit in de rigging, heeft de cowboy geen enkele kans om een 'eight second ride' te tonen. Als hij te vast zit, is het risico op een 'hang-up' erg groot. (Hierbij zit te hand vast in de rigging en in het slechtste geval blijft de cowboy naast het paard hangen of over de grond sleuren totdat de hand of handschoen lost). Bij deze disicpline is techniek erg belangrijk. Niet enkel 8 seconden blijven zitten levert je punten op. Vooral de manier van sporen en de manier waarop je zit er is erg belangrijk, hierbij zitten de benen van de cowboy in de nek (op de schouders van het paard) Paard heeft bij bareback geen halster of koord aan.
Bij saddlebronc, is er sprake van een zadel, paard draagt halster en koord, waaraan de ruiter zich vast houdt. Benen van de cowboy zitten op en achter de singel.

Even over de puntentellening. In deze 3 disciplines is er sprake van een jurysport en zijn er 100 punten te verdienen. 50 voor de cowboy en 50 voor het paard/Bull.
Indien het paard/bull 'goed/moeilijk' bokt of spint (vooral in bullriding) krijgt de cowboy veel punten voor het paard. Als hij daarbij de juiste techniek gebruikt en 8 seconden blijft zitten, dan kan hij ook voor zichzelf veel punten verdienen en spreken we van een goede rit.
Indien je pech hebt dat paard/bull enkel loopt en geen bokgedrag vertoont, dan krijg je voor je paard/bull weinig punten, ookal was je techniek in orde.
Het is dus een samenspel van veel factoren, veel meer dan ik hier kan opnoemen.

Over de flankstrap zijn er veel misverstanden, flankstrap doen de paarden geen pijn, een paard met pijn is niet in beweging te krijgen. Flankstraps veroorzaken hooguit irritatie, maar de meeste broncs (bokkende paarden) kennen zo goed hun job, dat ze zelfs zonder flankstap aan het bokken gaan. Rodeobulls en broncs zijn dieren in bezit van een stock-contractor en werken hooguit 1maal per maand. 1 Bronc zal je ook nooit 2 maal op dezelfde dag zien presteren met een andere cowboy. Goede broncs zijn erg moeilijk te vinden en zijn zowel voor de stock-contractor als voor de rodeocowboys erg waardevol. Indien een dier voor de rodeo enig kwetsuur heeft, wordt dit dier onmiddelijk uit de competitie gehaald. Indien een dier na de rodeorit enige wonden vertoont, kan de cowboy uitgesloten worden van de competitie.
Broncs brengen hun leven door buiten op de weide en enkel de beste broncs draaien een aantal jaar mee, vooral alleer ze op pensioen gaan of verder als fokmerrie gebruikt worden. Sommige zijn na een jaar al 'broke' (deze paarden bokken niet meer). Vaak kunnen deze verder als rij-paard.
Op youtube zijn tal van video's te vinden waarbij er afscheid wordt genomen van een goede bronc die uit de sport gehaald wordt omdat ze hun dienst bewezen hebben. Cowboys hebben enorm veel respect voor deze dieren, aangezien zonder hen, ze deze sport niet zouden kunnen beoefenen.

Een belangrijk onderdeel van deze sport zijn de 'pick-up guys'; meestal zijn er met 2. Deze mannen zorgen voor het welzijn van de cowboy, indien de cowboy er na 8 seconden nog op zit, halen de mannen de cowboy van het paard. Ook verwijderen ze de flank-strape en vangen ze het paard om deze terug bij de kudde te krijgen. Indien een cowboy een hang-up doet, zullen zij ook zo snel mogelijk ingrijpen om deze man te redden. Indien een cowboy valt en medische hulp nodig heeft en daarbij dus in de piste blijft liggen, zorgen deze mannen voor de veiligheid van de cowboy en het medische team. Door te zorgen dat het paard niet in de buurt kan komen. Een korte samenvatting van wat deze mannen doen en helemaal niet volledig, maar dat ze onmisbaar zijn op een rodeo is een feit. Als je een goede pick-up man aan het werk ziet, heeft hij telkens een paard onder zicht dat absoluut alles doet wat hij vraagt. Op grote rodeo's worden de paarden van de pick-up mannen regelmatig omgeruild voor een 'nieuw' paard, omdat ze een zware opdracht is voor het paard om steeds de bronc achterna te gaan. Deze mannen hebben ook bescherming rond hun onderbenen om hun onderbenen te beschermen tegen de stampen van de broncs en ze dragen dikke chaps. Als er ergens iets misloopt in de chutes, waarbij er dus even niets gebeurd in de piste, zorgen zij samen met de rodeo clowns voor entertainmenet voor het publiek. Bij bullriding zijn er altijd een aantal (2-3-4) bullfighters in de piste. Deze doen hetzelfde als de pick- up mannen (die ook steeds in de piste blijven), maar dan zonder paard. Ze hebben ook degelijke bescherming aan en staan in voor de veiligheid van de bullriders.




 
Onderdeel Team Roping
Teamroping (ook bekend als heading and heeling) is een sport die je ook vooral op rodeo evenementen tegenkomt. Je hebt telkens 2 ropers en een stier. De eerste roper, wordt de ‘header’ genoemd, hij is de persoon die met de lasso gooit richting hoofd/nek. De tweede roper, wordt de ‘heeler’ genoemd, die smijt de lasso naar de achterpoten van de stier.
Bij teamroping zijn zowel de vrouwen als de mannen gelijkbaar, je mag deelnemen in gemengde teams.
De oorsprong van de sport ligt natuurlijk bij het ranchwork van vroeger, de ranchers zochten een manier om grote aantallen vee te kunnen hanteren. Bijvoorbeeld als ze moesten gebrandmerkt worden of ziek waren en verzorging nodig hadden.
De run
De stier staat in een chute met gesloten deuren te wachten tot de header het startsein geeft. Aan beide kanten van de chute heb je een soort box, aan de ene kant staat de healer, aan de andere kant de header (staat links, als hij rechtshandig is). Als het startsein gegeven is gaan de deuren van de chute open en loopt de stier naar buiten. Er bestaat ook zoiets als de ‘barrier distance’, wat betekend dat de stier een voorsprong krijgt (normaal zo’n 10-15 feet). Als de stier deze voorsprong genomen heeft mogen de ropers aan hun taak beginnen.
De header is de eerste roper, hij  benadert de stier langs links en gooit zijn lasso rond de horens of nek van de stier. Dan draait hij het uiteinde van zijn lasso rond zijn horn (dit noemt men ‘dallying’) en om af te sluiten stuurt de header zijn paard naar links, met de stier achter hem aan. Nu is het tijd voor de healer om in actie te komen. Hij benadert de stier langs achter en gooit zo precies mogelijk de lasso rond de 2 achterpoten van de stier. De run wordt beëindigt, als ook de healer het einde van zijn lasso rond zijn horn gedraaid heeft.
Het stoppen van de timer wordt bepaald door de ‘arena Judge’(ook de flagger of flag-man genoemd), die staat mee in de piste met een vlag. Als beide ropers de lasso rond hun horn gebonden hebben en beide paardenhoofden in richting van de stier staan, dan laat hij de vlag zakken. Dit is het teken voor timer om de klok stil te zetten.
Normaal gezien gebeuren al deze acties onder de 15 seconden, maar soms zelfs in minder dan 5 seconden.
Voor minder ervaren teams kan het veel langer duren, vaak mogen zij ook meerdere keren gooien, als ze de eerste keer de stier missen. Bij ervaren teams en grote competities is het meestal verboden om meer dan één keer te gooien. Wat dus wilt zeggen dat ze een ‘no score’ krijgen, als één van de ropers de stier mist.
Soms gaat het niet alleen om de snelste tijd, maar worden er ook punten toegekend, aan de manier waarop je gooit and dallied (lasso rond de horn binden).
Penalty’s
Na de run kunnen ook nog penalty’s toegevoegd worden aan de tijd, dit zijn straftijden. Als de ropers de ‘barier distance’ niet respecteren en dus al vertrekken voordat de stier deze afstand afgelegd heeft dan krijgen ze 10 seconden straftijd.
Als de healer slecht 1 poot in zijn lasso heeft, krijgt hij een penalty van 5 seconden.
Roping
Er is ook nog een andere soort roping. Waarbij er maar één roper een lasso heeft. Dit is de header, de taak van de heeler is hier een beetje anders. Zijn taak is ervoor zorgen dat de stier in een goede positie loopt voor de header en het is zijn taak de stier te gaan aantikken als de header hem op juiste manier gevangen heeft. Pas dan stopt de tijd. Ook hier mag je meestal maar één keer gooien en heb je een ‘no score’ als je de stier mist. De lasso moet rond de nek van de stier terecht komen, er mogen geen poten mee in de lasso zitten, anders is je gooi niet geldig.
Hier werkt met niet met een barrier distance, maar mogen de ropers niet vertrekken voordat de stier vertrokken is. Anders krijgen ze ook weer straftijd.
Op de grote rodeo events wordt er gebruik gemaakt van stieren, maar op kleinschalige events wordt er ook vaak gebruikt gemaakt van een pony of een kalf.
Velen zijn tegenstanders van deze sport, nochtans zijn er tal van regels die zorgen voor het welzijn van de dieren en worden gekwetste dieren echt niet toegelaten. Vaak resulteert een gekwetste koe/stier na jou run, in een ‘no score’ of een DQ.

Dit is nog niet uitgewerkt of opgedeeld, enkel al maar neergeschreven info.
Iemand aanvullingen of tips.

Ik werk er straks of morgen aan verder

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Re: Aanvulling barrelrace wiki

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-12 12:14

Ik heb nog niet alles gelezen, maar het is me wel opgevallen dat veel tekst uit het artikel over barrelracing er eigenlijk al in staat, al dan niet in uitgebreidere vorm. Klopt dat?
Hoewel het heel interessant is om er veel over te lezen nodigen lange lappen tekst over het algemeen niet uit tot lezen. Dus misschien kun je even kijken of het hier en daar niet een beetje korter kan. Dit voor jezelf natuurlijk, het is wel zo leuk als je artikel straks ook effectief gelezen wordt :)

Zou je verder misschien nog kunnen kijken naar een bron anders dan wikipedia? Liefst hebben we namelijk een 'paardenbron', aangezien wikipedia nu niet echt hoog niveau is wat betreft paardenkennis.

Ehm ik had nog iets wat ik je mee wilde geven maar dat ben ik weer vergeten :o
Ik ga het later vandaag uitgebreid lezen, eerst even wat andere klusjes opknappen (voor het alweer etenstijd is en ik het nog steeds niet heb gedaan := )
Ziet er verder heel goed uit namelijk! :)