Ogen van paarden met zilver gen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-23 21:07

Een vriendin van me vertelde dat ze vaak dezelfde oogkenmerken zag bij paarden die het zilvergen hadden. Zij had alleen nog maar rocky's gezien met zilver, maar was benieuwd of het bij andere rassen ook voor komt en of het slechts toeval was dat ze het bij de rocky's toen had opgemerkt.

Vandaar de vraag: hebben jullie misschien foto's van de ogen van jullie zilver paarden? Ook vosjes die zilver dragen zijn heel erg welkom :D

Mocht je weten of je paard heterozygoot of homozygoot zilver is dan ben ik ook erg benieuwd :)

tengeltje11
Berichten: 7138
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-23 21:34

Ik hoop oprecht dat er geen dubbel zilvers voorbij komen…. Wie dat fokt is toch alles behalve met het welzijn van zijn paarden bezig lijkt me?

Hier een zilver, wil best morgen foto nemen, maar hebben volgens mij allemaal wel het ‘mensenoog’?

mooney

Berichten: 7780
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-23 22:05

Ik kan geen foto's verschaffen van het uiterlijk van de ogen, ik kan wel mijn standaard verhaaltje doen over oogproblematiek en zilver. Vooral omdat helaas veel mensen niet op de hoogte zijn.

Zilver hangt namelijk samen met de oogaandoening MCOA (Multiple congenital ocular anomalies). MCOA zorgt voor cystes in de ogen, een abnormale vorm van de iris, verdikking van het netvlies en nog andere verstoringen binnen de ontwikkeling van het oog.
Die abnormale vorm van de iris zou je eventueel van buitenaf waar kunnen nemen, de andere zaken kan je alleen waarnemen met de juiste apparatuur.

De oogproblematiek is zwaarder bij homozygoten dan bij heterozygoten. Dat wil niet zeggen dat heterozygoten vrij zijn (zoals bijvoorbeeld bij de appaloosa's waarbij alleen de homozygoten nachtblind zijn).
De heterozygote paarden hebben meestal kleine, doorzichtige cystes. Die als het goed is geen grote problemen opleveren. Bij de homozygoten zijn de cystes groter en kunnen ze er zelfs blind door zijn.
Bij vossen die zilver dragen is de oogproblematiek hetzelfde als bij zwart basis paarden.

Er wordt dus vanuit de wetenschap zeer sterk afgeraden om een zilver x zilver te kruisen, om zo homozygoten te voorkomen. Helaas wordt het bij veel rassen nog wel gedaan.
Wat mij betreft kan je zelfs in discussie of je überhaupt zilver zou willen fokken, maar dat is per persoon om te bepalen. Ik ga het zelf niet opzoeken, ondanks dat ik het een mooie kleur vind.

Hou je van wetenschappelijke artikelen lezen dan is dit een aanrader: Equine Multiple Congenital Ocular Anomalies and Silver Coat Colour Result from the Pleiotropic Effects of Mutant PMEL.

Kaplaars

Berichten: 1548
Geregistreerd: 07-11-04
Woonplaats: Bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 10:01

Ik denk dat je hier niet snel iemand zal vinden die (bewust) een homozygote zilverdrager zal plaatsen. Maar ze zijn er idd wel.

Mooney, ik ga het artikel wat jij aanraad later opzoeken. Ik heb het idee dat er soms nog best makkelijk (of niet) over gedacht wordt. Hoewel in de Rocky mountain horse en Kentucky mountain horse fokkerij er echt rekening mee wordt gehouden.

Ik ga hieronder drie foto’s plaatsen en dat is best spannend, want het is een kritisch topic.
Maar als hobbymatig fokker van paarden met zilvergen, vind ik het ook belangrijk om kritisch te blijven.
Geen idee of je iets aan de foto’s kan zien (volgens mij niet), want de kwaliteit en belichting is bagger :')

Dit is mijn zilverbruine merrie (niet getest, maar duidelijke aanwezig)
De zwarte vlekken zijn mijn schaduw in het oog.
Afbeelding

Dit is een tweejarige dochter uit bovenstaande merrie (zilvervalk, getest)
Afbeelding

Dit is een vos veulen uit bovenstaande (zilverbruine) merrie.
Niet getest, kán zilver dragen, maar dat is aan de vacht niet te zien.
Afbeelding

Caitlin_K
Berichten: 3761
Geregistreerd: 04-05-11

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 10:14

Afbeelding
Afbeelding
Dit zijn al foto's van een paar jaar geleden, moet anders ff eentje maken van de week van mijn merrie. Maar ik heb een Zilverappel NMPRS merrietje (hetrozygoot)

Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-23 10:18

Dank jullie!

Het was niet mijn bedoeling om een kritisch topic te maken, de vriendin waar ik het in de OP over had heeft een vosse rocky merrie die ze gaat laten testen op zilver, ze vertelde dat ze bijna zeker wist dat ze zilver had vanwege haar ogen. Ik was benieuwd hoe dat eruit zag.

De informatie van mooney is bij mij inderdaad bekend maar het is wel top dat het nu hierin staat, mocht het topic bijvoorbeeld via google gevonden worden.

Verder hoeft een eigenaar van een homozygoot zilver paard natuurlijk niet de fokker te zijn, en dus niet 'verantwoordelijk' voor het homozygote. Net zoals dat er mensen zijn met een hond met dubbel merle, om maar iets te noemen :)

Thioro

Berichten: 3991
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 10:21

Het is niet aangeraden maar er zijn heelder rassen die vaak zilver hebben en dus statistisch ook homozygoten hebben.
Naast de rocky heb je bvb ook de comtois waar heel veel zilvers voorkomen. Of de Morgan.
Geen idee verder hoe het zit verder met oogaandoeningen in die rassen.

Marilu
Berichten: 1246
Geregistreerd: 22-09-15
Woonplaats: ergens in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 11:01

Aangezien ik zelf een zilverappelzwart IJsje heb, ben ik wel benieuwd wat er anders zou (kunnen) zijn aan hun ogen. Ik wist niet dat zulke paarden risico lopen op oogproblemen, tot ik er hier kort geleden iets over las op Bokt. Maar het is me nog niet zo duidelijk wat er dan allemaal mis kan zijn. Ik zie ook niets mis of anders aan haar ogen dan bij een ander paard. Of zijn ze niet per definitie anders ?

Er zijn met onze merrie diverse veulens gefokt (voor ze bij ons is gekomen), maar wij laten haar niet meer dekken.
Geen idee of ze heterozygoot of homozygoot is, overigens.Haar laatste veulen is vos, dus dan is zij allicht heterozygoot ?

Tinniie

Berichten: 4689
Geregistreerd: 02-12-10
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 11:49

Ik zag van de week ergens in een kleurgroep toevallig ook een post voorbijkomen over homozygoot zilver en dat er blijkbaar toch nieuwe ondervindingen/onderzoeken waren, en MCOA niet bij alle rassen/ bepaalde lijnen voorkwam.

Ik ga eens zoeken of ik het terug kan vinden.

Ibbel

Berichten: 49135
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 11:53

Tinniie schreef:
Ik zag van de week ergens in een kleurgroep toevallig ook een post voorbijkomen over homozygoot zilver en dat er blijkbaar toch nieuwe ondervindingen/onderzoeken waren, en MCOA niet bij alle rassen/ bepaalde lijnen voorkwam.

Ik ga eens zoeken of ik het terug kan vinden.


Dat is interessant, want er wordt van homozygoot roan gezegd dat die veulens niet levensvatbaar zijn, maar bij de Tennessee Walkers komt homozygoot roan gewoon voor en met die paarden is niets mis.

Net als dat merle (harlekijn) bij Pyreneese herdershonden in homozygote vorm ook geen problemen lijkt te geven - hoewel het stamboek harlekijn x harlekijn voor de zekerheid wel verbiedt.

mooney

Berichten: 7780
Geregistreerd: 07-05-06

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 11:59

Als je het kan vinden graag Tinniie, want dat is mij niet bekend. Zou dan een ander subtype moeten zijn of een 'blokkerend gen', want de variant waar ze nu op testen zijn bij homozygoten de ogen altijd aangetast bij meerdere rassen van verschillende oorsprong. Bij heterozygoten heb je af en toe een paard dat clear is op de ogen.
Nog wat bronnen over IJslanders en onverwante pony's waar ze wel de gebruikelijke resultaten hebben. Die van de IJslanders heeft ook mooie foto's voor de geïnteresseerden.
IJslanders: https://bmcvetres.biomedcentral.com/art ... -6148-7-21
Onverwante pony's: https://www.researchgate.net/publicatio ... Five_cases

Ibbel dat homozygote roan is al lange tijd achterhaald, zijn meerdere rassen waar dat gewoon voorkomt.

Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-23 12:55

Ik heb het gevoel alsof er behoefte is aan een discussie/informatietopic over oogaandoeningen bij paarden met zilver gen. Daar is dit topic alleen niet voor bedoeld. Zal ik een nieuwe maken of kan iemand anders dat doen?

Marilu schreef:
Ik zie ook niets mis of anders aan haar ogen dan bij een ander paard. Of zijn ze niet per definitie anders ?

Daar probeer ik achter te komen met dit topic! :) ik weet bijvoorbeeld niet anders dan dat je zilver niet kan zien op een vos, maar misschien kan je het dus wel aan de ogen zien of in ieder geval een inschatting maken.

Ibbel

Berichten: 49135
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 14:58

Ik denk dat je met gewone HTK-foto's van ogen van paarden die silver zijn of dragen niets kunt aantonen. Ik vermoed dat het met het blote oog en zelfs met een ooglamp al knap moeilijk is om een doorzichtige cyste te zien, laat staan daar dan een foto van te maken.
Een afwijkende iris is misschien wel te zien met het blote oog, maar net zo goed moeilijk te fotograferen, en de vraag is maar of iedere silver per definitie ook een afwijkende irisvorm heeft (en dat denk ik eigenlijk niet).

Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-23 15:06

Oh maar het ging me ook niet om cystes of een afwijkende irisvorm! Dat zijn oogproblemen bij paarden met zilver. Tengeltje11 had het inderdaad over het 'mensenoog', zoiets vertelde die vriendin ook, maar ze zei dat het net iets anders was, met vooral wat meer wit aan de binnenkant van het oog maar niet aan de buitenste rand. Het topic gaat dus echt niet over oogproblemen maar gewoon of je het aan de ogen kan zien of het paard een grotere kans heeft om zilver te dragen (in het geval van vosjes) of niet.

Ibbel

Berichten: 49135
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 15:12

Dan is het antwoord helemaal simpel: niet.
Net zo min als dat je aan een zwarte kunt zien of-ie vos draagt. Of aan een schimmel of-ie homo- of heterozygoot is (maw, of-ie 'kleur' draagt).

Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-23 15:22

Dat is inderdaad bekend!

Mooney zei:
'Bij vossen die zilver dragen is de oogproblematiek hetzelfde als bij zwart basis paarden.'
Waardoor je dus kan zien dat vosse paarden met zilver wel degelijk last hebben van hun zilvergen als ze een vosse basis hebben. Dat ze dan iets meer wit in hun oog hebben lijkt me dan niet ver gezocht.

Ik zei eerder:
'Het was niet mijn bedoeling om een kritisch topic te maken, de vriendin waar ik het in de OP over had heeft een vosse rocky merrie die ze gaat laten testen op zilver, ze vertelde dat ze bijna zeker wist dat ze zilver had vanwege haar ogen. Ik was benieuwd hoe dat eruit zag.'

Ik ben echt alleen benieuwd naar foto's, en ben al erg blij met de foto's die ik tot nu toe heb gekregen!

Jennyxx

Berichten: 3042
Geregistreerd: 11-10-06
Woonplaats: Bij de duinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-23 15:45

Afbeelding


Zilver, geen extra wit bij de ogen :)

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-23 07:13

Al heel wat zilvertjes gefokt hier. Sommigen hadden een mensenoog maar dat kan ook omdat mijn hengst ook appaloosa draagt en ze dit gen vaak ( al dan niet verstopt) meekrijgen.
Enkel heterozygoten trouwens, ik heb geen merries met het zilvergen, enkel onze hengst. Die heeft felblauwe ogen dus geen zin die hier te plaatsen.

Afbeelding

Afbeelding

PeraManga
Berichten: 74
Geregistreerd: 27-07-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-23 07:24

pretty schreef:
Die heeft felblauwe ogen dus geen zin die hier te plaatsen.



Ik ben oprecht benieuwd waarom je zegt ; dus geen zin die hier te plaatsen.
Is dit omdat je daar dan commentaar op krijgt of heeft dat een andere reden?

Mariett

Berichten: 4424
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Ogen van paarden met zilver gen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-23 07:25

Dank jullie!
ParaManga: ik neem aan dat ze bedoelt dat blauwe ogen sowieso al heel anders zijn, en dat je die niet echt mee kan nemen als je een conclusie wil trekken over de ogen.

PeraManga
Berichten: 74
Geregistreerd: 27-07-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-23 07:33

Mariett schreef:
Dank jullie!
ParaManga: ik neem aan dat ze bedoelt dat blauwe ogen sowieso al heel anders zijn, en dat je die niet echt mee kan nemen als je een conclusie wil trekken over de ogen.


Ah okee. :')

Ginam

Berichten: 737
Geregistreerd: 02-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-23 07:51

2 heterozygoot zilver rocky merries. De bovenste heeft geen cystes. Ze is toevallig laatst door gespecialiseerde dierenarts bekeken omdat ze een oogontsteking had. De onderste weet ik niet.


Afbeelding

Afbeelding

Ibbel

Berichten: 49135
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-23 09:07

Afbeelding

4e generatie paard zonder appaloosa-genen en zonder zilver. Mensenoog komt van z'n volbloed Arabische overgrootvader. En nee, hij laat geen wit zien omdat-ie mij met camera eng vindt of zo, hij toont altijd oogwit. Z'n moeder en z'n oma (moeder ook door mij gefokt) hebben zo'n zelfde mensenoog.

Kortom: mensenoog zegt niks :))

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-23 20:20

De ruin dus ik had heeft wel hele andere ogen dan mijn andere paarden, zowel qua kleur als qua inderdaad wit randje. Heb geen idee of het van het zilver komt, zijn vader heeft het ook voor zover ik weet.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Laureas

Berichten: 2076
Geregistreerd: 18-03-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-23 09:18

Ik had een zilverappel homozygoot AMHA merrietje, ze staat nu bij een vriendin van me. Ze heeft absoluut geen oogprobleem en heb ze er laten op nakijken door een PROK dierenarts toen ze voor het stamboek moest gekeurd worden.
Afbeelding