[AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-22 09:42

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Van het maken van een planning tot het verkorten van je reistijd naar stal... Heb jij als recreatieruiter ook te weinig tijd om te rijden?

Als je teveel verplichtingen en to-do lijsten die ervoor zorgen dat je niet kan rijden, hebben we hier een paar tips om meer balans te krijgen tussen je leven en paardrijden.

1. Deelnemen aan lessen
Soms ligt het aan het gebrek aan discipline. Een rijschema is een goede manier om ervoor te zorgen dat je minstens één of twee dagen per week rijdt. Bovendien daag je jezelf tijdens een les meer uit, in plaats van alleen maar rond te draven in de bak. Als je vooruitgang ziet, of iets nieuws wilt leren, zal je merken dat je meer wil rijden.

Je hoeft het niemand te vertellen dat je naar stal gaat, maar als je vertelt dat je "een belangrijke afspraak hebt" op een bepaalde tijd, kan dat helpen om op tijd van je werk weg te gaan.

2. Stel jezelf een doel, met een einddatum
Je kan jezelf een doel stellen met een einddatum, zoals bijvoorbeeld deelnemen aan een wedstrijd, of clinic van een topruiter. Je wil niet dat het lijkt alsof je niet geoefend hebt, en afmelden is zonde van het inschrijfgeld.

Als je een belangrijke gebeurtenis op de planning hebt, heb je een doel om het paardrijden meer prioriteit te geven. Hier zijn een paar tips om meer uit je schema te halen en je doel te bereiken:

  • Deel je doel op in stappen, met mijlpalen die je tussendoor kunt afvinken
  • Houd een dagelijkse checklist en agenda bij om bij de les te blijven en belangrijke activiteiten, waaronder rijden, tot prioriteit te maken
  • Delegeer en zeg zoveel mogelijk nee tegen tijdvreters: huur een schoonmaakster in om je huis schoon te maken, koop kant-en-klare maaltijden of doe je boodschappen online. Doe alleen dingen die je echt wil doen
  • Bewaar rijkleding en -uitrusting in je auto, plus een paar gezonde snacks, zodat je overal klaar voor bent
  • Vind het niet erg om rijkleding te dragen op andere plekken dan op stal. Op sommige plekken , zoals in Zuid-Californië, is het volkomen normaal om meer rijbroeken en muck boots te zien dan niet, op scholen en in de plaatselijke kroeg

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Aniek Molenaar Fotografie

3. Houd je paard aan huis
Houd je paard aan huis als dat kan, of stal hem vlakbij huis. Hierdoor kan je een belangrijke tip in de praktijk brengen: rijd 's ochtends vroeg. Zelfs als de rest van de dag niet gaat zoals gepland, heb je in ieder geval al gereden. Al je uit bed gerold komt, kan je rijden, douchen en de dag beginnen. Je hoeft je minder vaak om te kleden en je hebt minder last van onderbrekingen waardoor je misschien niet meer gaat rijden.

Als je je paard vlakbij hebt, kan je makkelijker kleine klusjes tussendoor doen, je kan bijvoorbeeld uitmesten als het eten op staat, of je paard verzorgen als de wasmachine draait.

4. Kortere reistijd naar stal
Als je je paard op een pensionstal moet stallen, zorg dan voor een zo kort mogelijke reistijd naar stal. Je wil lang op je paard zitten, niet in de auto.

Zoek een stal in de buurt, zodat je niet lang in de spits hoeft te reizen om gebruik te kunnen maken van hun faciliteiten. Als de stal in de buurt is, voorkom je niet alleen tijdverlies, maar kan je ook makkelijker vaker langsgaan om je paard te poetsen, een korte training vanaf de grond te doen, of een korte maar intensieve training onder het zadel doen.

5. Zoek een stalhulp
Als je het gevoel hebt dat er tijd verloren gaat aan andere taken op stal, en je kan het betalen, kan je een stalhulp inhuren. Die kan je helpen bij de andere taken dan rijden.

Kijk of het mogelijk is om uitmesten en voeren in de plannen, als je het zelf doet. Als je een stalhulp hebt, die je helpt met poetsen, afspoelen en op- en afzadelen, haal je het beste uit een strak schema.

6. Zet je paard in training
Als je niet regelmatig kan rijden omdat je het druk hebt op je werk, of op zakenreis moet, kan de conditie van je paard hieronder lijden. Als je plotseling minder traint, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard en als hij zich verveelt of gefrustreerd is, kan hij stalondeugden ontwikkelen.

Als je je paard niet de benodigde training kan geven, zet hem dan in training. Er zijn trainers die dit voor hun klanten doen, of ze laten hun studenten de paarden trainen, als de eigenaren er niet zijn. Je kan je paard een week, of twee weken, ergens anders stallen. Uiteindelijk is dat het waard.

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie

7. Zoek een bijrijdpaard
Een paard bijrijden is een geweldige manier om de voordelen van eigendom te krijgen, met minder verantwoordelijkheden en hoofdpijn. Voor de ruiter die veel tijd nodig heeft, kan bijrijden ervoor zorgen dat je geen dingen hoeft te doen die de eigenaar zelf wil doen, bijvoorbeeld een afspraak met de veearts of hoefsmid, of zelfs voeren.

Als je leasepaard hebt, en je rijdt niet elke dag en je kan er niet vaker heen, kan je het gevoel krijgen dat je geen waar voor je geld krijgt. Terecht.

Je hoeft niet perse weer op een manege te gaan rijden, of zelfs te stoppen met rijden. Je kan ook een paard leasen met iemand anders, die ook een parttime paard wil.

8. Maak van paardrijden een gezinsactiviteit
Heeft je gezin er een hekel aan dat je veel tijd op stal doorbrengt? Kan je paardrijden maar moeilijk combineren met de hobby's van je kinderen? Als het hele gezin meedoet, kan de tijd op stal een gezinsactiviteit worden. Schrijf je kinderen ook in voor lessen, of ga een trektocht maken met je partner.

Een ruitervakantie waarbij je elke dag les krijgt of gewoon rijdt, bijvoorbeeld op een ranch, kan een leuke manier zijn voor beginnende ruiters om de dingen snel te leren, zodat je samen van het paardrijden kan genieten.

9. Laat andere oefeningen meetellen
Als je een keer geen tijd hebt om naar stal te gaan, maar je kan in je lunchpauze wel een uur naar de sportschool van je werk gaan, wil je die tijd optimaal benutten.

In plaats van gedachteloos op een loopband te rennen, of een yoga-les te volgen, kan je in die tijd een training doen, die je kan helpen om je paardrijden te verbeteren. Een trainer kan je hierbij helpen. Je kan ook een online training volgen om meer kracht in je lichaam op te bouwen, aan je zit te werken en om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

10. Zoek een andere baan
Als je geen doorgroeimogelijkheden hebt in je baan, en het is gewoon een manier om te kunnen leven, zou een andere functie, met meer tijd om paard te rijden, dan beter bij je passen? Misschien heeft een andere baan, met een minder veeleisende baas, flexibele werktijden of een andere locatie, een gunstig effect op paardrijden.

Afbeelding
Britt en George geven een clinic op Horse Event 2019. Foto: Aniek Molenaar Fotografie

Als je graag wedstrijden wil rijden, en verder wil komen in de sport, kan je misschien doen wat veel ruiters doen: werken met paarden. Als je bijvoorbeeld als groom werkt, kan je veel ervaring opdoen en netwerken. Je kan ook je diploma voor paardenmassage halen, of hoefsmid worden, zodat je ook de hele dag met paarden kan werken.

11. Haal inspiratie uit de grote namen
Niet iedere wereldkampioen of olympische ruiter werkt fulltime in de paarden. Je zal je verbazen hoeveel topruiters naast het rijden een studie doen, of een carrière hebben in een ander vakgebied.

Als dr. Harald Ambros als tandarts kan werken, en toch aan internationale eventingwedstrijden op het hoogste niveau kan deelnemen voor Oostenrijk, kan jij ook tijd vrijmaken voor paardrijden! Veel menners en ruiters hebben een andere baan, naast de paarden.

Zoek iemand die je bewondert en gebruik hem of haar als voorbeeld. Als je een goede balans vindt tussen je leven en paardrijden, zal je versteld staan hoe goed die twee elkaar aanvullen en hoe je in allebei beter wordt.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Sizzle

Berichten: 35428
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:05

Samenvatting: hoe meer geld hebt, hoe meer tijd je met/aan je paard kan besteden :D

Captain

Berichten: 21279
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:12

Jezus wat een "doe dit, doe dat" :')

Alsof paarden hebben ook alleen maar om rijden draait.

Raad eens: er zijn 100 manieren om van je paard te genieten zonder er per se op te hoeven zitten.

How about: "geniet lekker van je paard(en) en als je een tijdje niet aan rijden toekomt gaat niemand daar dood aan."

:D

Maartje_M

Berichten: 9262
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:14

Sizzle schreef:
Samenvatting: hoe meer geld hebt, hoe meer tijd je met/aan je paard kan besteden :D

Behalve als je dat geld verdient met een tijdrovende baan :))

De tegenstrijdigheden van het leven :')

Ibbel

Berichten: 48716
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:16

Ja :j

De prioriteiten zijn ook wel grappig om te lezen: "Huur een schoonmaakster in" (alsof die voor het oprapen liggen), "huur een stalhulp in als je het kunt betalen"

"Ga minder werken" - tuurlijk, maar wel voor hetzelfde salaris, anders kan je de schoonmaakster en stalhulp niet meer betalen :+
Laatst bijgewerkt door Ibbel op 01-10-22 10:16, in het totaal 1 keer bewerkt

Coentjuh

Berichten: 9829
Geregistreerd: 07-03-04
Woonplaats: Ardennen + Werkendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:16

Wie heeft dit geschreven? :D

Uitmesten als het eten klaarstaat? Dan koken de aardappels over. Of is het vlees straks zwart. Paarden aan huis zorgt er juist voor dat het rijden op een lager pitje staat. Want in een huis is er altijd wat te doen (thuiswerken, huishouden). En faciliteiten in winterperiode zoals geen rijbak of bestrating maakt het iets minder aantrekkelijk om je zadel erop te gooien O:)

Daar ga je dan lieve gekke Thorin.. Y;( Veel te vroeg.. Veel te weinig kans.. Rust zacht 16 oktober 2019
TE KOOP: NIEUWE Beenbescherming bling bling, Western zadel pad stijgbeugels, Outdoorlaarzen, Graasmasker, Longeerhulp

Ibbel

Berichten: 48716
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:17

Coentjuh schreef:
Wie heeft dit geschreven? :D


De FEI kennelijk. Die hebben wel vaker een wat vreemd idee van de realiteit :))

kally
Berichten: 5234
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:23

Nou de bedenker van deze regels leeft niet echt in de realiteit, zet je paard zo dicht mogelijk bij je huis ivm met reistijd…er zullen geen goede stallen in de buurt zijn maar dat maakt ze niet uit geloof ik…enz.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

Captain

Berichten: 21279
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:27

kally schreef:
Nou de bedenker van deze regels leeft niet echt in de realiteit, zet je paard zo dicht mogelijk bij je huis ivm met reistijd…er zullen geen goede stallen in de buurt zijn maar dat maakt ze niet uit geloof ik…enz.


Boeit toch niet als je paard alleen op stal staat? Als je maar kunt rijden terwijl je schoonmaker je huis schoonmaakt en de stalhulp de stal mest en natijd afzadelt. Hoef je ook lekker weinig tijd met je paard zelf door te brengen. Als je maar even kunt rijden. :j

Yvette81

Berichten: 461
Geregistreerd: 29-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:31

Dit zijn toch geen tips waar je iets aan hebt..
Huur iemand om je huis te poetsen en voor de stalwerkzaamheden. En ga minder werken.

Ik ben blij als ik met deze inflatie mijn paarden kan houden...

Leo

Berichten: 49939
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:32

En alsof je paard aan huis stallen tijd scheelt. Newsflash: dat doet het absoluut niet. Behalve reistijd. :+
Of komt daar die stalhulp om de hoek zetten?

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..

Maflinger_S
Berichten: 12127
Geregistreerd: 01-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:34

Het lijkt mij goed om dit stuk maar gauw weer te verwijderen voordat een aantal (oudere) Bokkers acuut last krijgt van een te hoge bloeddruk. Wat een bullshit.

Moraal van het verhaal: zoek een rijke vent zodat jij niets anders meer hoeft te doen dan paard te rijden.

The smarter the phone, the dumber the person[b]
[b]Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 10:43

Sluite aan bij de kritiek. Wat een onzinnig artikel.
Voelt aan alsof een dertien jarig pennymeisje (met alle respect voor dertienjarige pennymeisjes) haar ideale "leven met paarden" droom beschrijft....

kally
Berichten: 5234
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 11:13

Maflinger_S schreef:
Het lijkt mij goed om dit stuk maar gauw weer te verwijderen voordat een aantal (oudere) Bokkers acuut last krijgt van een te hoge bloeddruk. Wat een bullshit.

Moraal van het verhaal: zoek een rijke vent zodat jij niets anders meer hoeft te doen dan paard te rijden.


Moraal is niet meer werken en voor de meesten je paard weg doen omdat je er geen geld meer voor hebt.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

Ibbel

Berichten: 48716
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 11:22

Maflinger_S schreef:
Moraal van het verhaal: zoek een rijke vent zodat jij niets anders meer hoeft te doen dan paard te rijden.


Ja, de prins op het witte paard - hoef je zelfs dat paard niet meer te kopen *\o/*

petraaken

Berichten: 44166
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 11:27

Leo schreef:
En alsof je paard aan huis stallen tijd scheelt. Newsflash: dat doet het absoluut niet. Behalve reistijd. :+
Of komt daar die stalhulp om de hoek zetten?

denk dat daar dus die stalhulp om de hoek komt kijken. :+

Bij mij is paarden aan huis hebben inderdaad enkel reistijd dat je niet kwijt bent. Behalve om ergens te gaan trainen als het buiten te slecht weer is of je bak verzopen is van de regen.
Vroeger moest ik soms kiezen tussen rijden of bepaalde klussen doen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 11:30

10 tegen 1 dat de schrijfster van dit stuk Amerikaanse is. :')

Edit: wat zei ik? :))
Afbeelding

Selina

Berichten: 14142
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 12:18

Hahaha tip 3. Als iemand 2 miljoen voor me heeft?
Plus dat ik niet in de ochtend kan rijden want dan moet ik namelijk naar m’n fictieve fulltime baan die ik sowieso zou moeten hebben met paarden aan huis om die hypotheek te kunnen betalen :+

‘ 3. Houd je paard aan huis
Houd je paard aan huis als dat kan, of stal hem vlakbij huis. Hierdoor kan je een belangrijke tip in de praktijk brengen: rijd 's ochtends vroeg. Zelfs als de rest van de dag niet gaat zoals gepland, heb je in ieder geval al gereden. Al je uit bed gerold komt, kan je rijden, douchen en de dag beginnen. ‘

Mooie foto’s van jouw hond? http://www.simondel.nl

nine1987

Berichten: 8309
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 12:27

Sizzle schreef:
Samenvatting: hoe meer geld hebt, hoe meer tijd je met/aan je paard kan besteden :DPrescies zo las ik het dus ook.. :')

<3 Sneakers <3

Oehlala
Berichten: 4281
Geregistreerd: 02-08-09
Woonplaats: On my horse!

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 12:34

je gaat ook meer rijden als je hoefsmid bent :evaw: en je moet ook naast de poets - en stalhulp een kinderoppas betalen, die zijn ze ff vergeten in het verhaal.

Selina

Berichten: 14142
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 12:43

Die stalhulp heb ik trouwens al wel. Heel handig. (Lees: m’n man :+ ) Combineer ik meteen met ‘maak er een gezinsuitje van’ :j

Mooie foto’s van jouw hond? http://www.simondel.nl

belle_boef

Berichten: 10693
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 12:48

Wat een kansloos stuk. Zelfs voor de Penny niet realistisch.

Wyb_ster

Berichten: 781
Geregistreerd: 22-10-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 13:03

Het goede nieuws is dat we vandaag wel weer hebben gelachen :+

Citaat:
Een paard bijrijden is een geweldige manier om de voordelen van eigendom te krijgen, met minder verantwoordelijkheden en hoofdpijn.


Als jurist krijg ik wel hoofdpijn van deze zin overigens...

Geluk is niet te vangen in een potje, wel in een pony

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 13:13

Wyb_ster schreef:
Het goede nieuws is dat we vandaag wel weer hebben gelachen :+

Citaat:
Een paard bijrijden is een geweldige manier om de voordelen van eigendom te krijgen, met minder verantwoordelijkheden en hoofdpijn.


Als jurist krijg ik wel hoofdpijn van deze zin overigens...
Het is dan ook vrij slecht vertaald vanuit het Engels, waar ze het hebben over leasen en “many benefits of ownership” en niet over “the benefits of ownership.” :+

swartbeessie

Berichten: 2142
Geregistreerd: 03-01-08

Re: [AG] Tips om je paardenleven meer in balans te brengen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 14:05

Tenenkrommend...


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker