[AG] Paardenogen als parameter voor de fysieke gesteldheid

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Paardenogen als parameter voor de fysieke gesteldheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 18:46

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.

Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de oogtemperatuur van een paard stijgt tijdens trainingen terwijl de druk in het oog daalt. Het onderzoeksteam suggereert dat het meten oogtemperatuur een goede vervanging zou kunnen zijn voor andere methoden om de lichaamstemperatuur te meten, wanneer het registreren van de rectale temperatuur niet mogelijk is. Het meten van de oogtemperatuur en de druk in het oog zijn eenvoudige, niet invasieve manieren om de fysiologische status van een paard tijdens lichamelijke inspanning te bepalen.

Tijdens de fysieke inspanning verhoogt de stofwisseling van een paard om zuurstof, waterelektrolyten, voedingsstoffen en hormonen naar de samentrekkende spieren te transporteren. De bloeddruk stijgt, de hartslag neemt toe, en mechanismen die de lichaamstemperatuur regelen, treden in werking om overtollige warmte af te voeren. Te veel warmte veroorzaakt door lichaamsbeweging kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en de fysieke prestaties. Volgens de onderzoekers wordt de oogtemperatuur, die gemakkelijk kan worden gemeten met behulp van infraroodtechnologie, gebruikt als een fysiologische parameter omdat die veranderingen in de lichaamstemperatuur kan weerspiegelen als reactie op gebeurtenissen en prikkels.

De onderzoekers onderzochten in hun studie veranderingen in oogtemperatuur en oogdruk, als reactie op lichamelijke inspanning bij springpaarden die deelnamen aan ochtend- en middagsessies, en een eventuele correlatie met rectale temperatuur. Veertien Italiaanse rijpaarden, met een gemiddeld lichaamsgewicht van ongeveer 520 kilo, werden in het experiment opgenomen. Elk van hen onderging vooraf een volledige klinische controle en een oogonderzoek, waarbij ook de samenstelling van het bloed werd geanalyseerd.

Het onderzoeksteam stelde vast dat zowel de de oogtemperatuur als de rectale temperatuur na de training stegen als gevolg van de activering van het spiermetabolisme, waardoor de bloedstroom in verschillende delen van het lichaam toenam om de zuurstoftoevoer en de warmteafvoer te verbeteren. De druk in het oog nam aanzienlijk af na de training, waarschijnlijk door de het verwijden van de omliggende bloedvaten als gevolg van de inspanning. Volgens hen toonden de resultaten een verband aan tussen verhoogde lichaamstemperaturen en veranderingen in de oogdruk tijdens de training. Die kunnen daarom waarschijnlijk worden beschouwd als indicatoren van de lichamelijke conditie van sportpaarden tijdens de training. Ook was er een verband tussen de rectale en de oogtemperatuur.

Het gebruik van een thermocamera maakt een snelle registratie van de oogtemperatuur mogelijk, in vergelijking met de digitale thermometer die wordt gebruikt voor metingen van de rectale temperatuur.

Het studieteam stelde verdere studies voor om de belasting en de verschillende intensiteiten van fysieke inspanning fysieke te standaardiseren, die van invloed kunnen zijn op de lichamelijke conditie van paarden na inspanning, en het welzijn van sportpaarden tijdens wedstrijden.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker