[AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 23995
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

[AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-22 15:24

Pastthewire.com
Algemeen

Afbeelding
De schimmelkleurige volbloedhengst Silver Patriarch.
Foto: krysten newby/Bokt Wiki


Er zijn twee vragen die leven bij rensportliefhebbers: 1) Waarom zijn schimmels zo populair? En 2) Hoe kan een paard schimmel zijn?

Die tweede vraag wordt verderop in dit artikel beantwoord. Eerst gaan we kijken naar de prestaties van volbloedschimmels door de jaren heen.

Frederico Tesio, een bekende fokker, heeft de kleurengenetica bestudeerd. Hij kon deze herleiden tot de Arabische volbloeden Alcock’s Arabian en Brownlow Turk. Tesio was geen liefhebber van schimmels, hij omschreef hen als “geen vacht van zichzelf, maar een pathologische ontkleuring van de twee basiskleuren bruin en vos. Het is een vreemde ziekte in de pigmentatie.”

In de 19e eeuw was de kleur er zo goed als uit gefokt bij de volbloeden, dankzij het bijgeloof dat schimmels ongeluk brachten. Er wordt gedacht dat dit bijgeloof is ontstaan doordat schimmels de neiging hadden huidproblemen te krijgen door een gebrek aan pigment en blootstelling aan de zon. De kleur kwam terug dankzij de lijn van Le Sancy (1884), een Franse hengst waarvan gezegd wordt dat hij aan de basis staat van alle moderne volbloeden. De invloed van Le Sancy op de schimmels is niet te onderschatten. Hij won meerdere races en is de vader van vele fokmerries. Le Sancy is ook de vader van Le Samaritan (1895), die op zijn beurt weer de vader is van Roi Herode (1904).

Eén van de zonen van Roi Herode zou uiteindelijk de grootste invloed hebben op de schimmels onder de moderne renpaarden. Die zoon was The Tetrarch (1911), een slungelige schimmel die zijn kenmerkende kleur te danken heeft aan zijn overgrootvader, Bend Or. Dit was een vos met opvallende witte en donkere vlekken. Nu, jaren later, vinden we deze vlekken nog bij sommige van zijn nakomelingen. The Tetrarch was een kampioen op de renbaan. Zijn carrière eindigde door een blessure na slechts zeven races. Deze wist hij wel allemaal te winnen, een mooi resultaat. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het ras door zijn kampioensdochter Mumtaz Mahal (1921). Zij werd vaak “The Flying Filly” genoemd. Twee van haar dochters brachten top dekhengsten voort – Mah Mahal (1928) was de moeder van Mahmoud (1933) en Mumtaz Begum (1932) was de moeder van Nasrullah (1940). Die laatste was een bruine hengst en één van de grondleggers van de grootste hengstenlijn van tegenwoordig.

Afbeelding
The Tetrarch en jockey Steve Donoghue in 1913.
Foto: Wikimedia Commons


Met het bijgeloof is het ook goed gekomen. Tegenwoordig gelooft men dat een schimmel geluk brengt, zeker als het de enige schimmel in de race is. "Wed op de schimmel", zeggen ze nu!

Midden in de 20e eeuw was de schimmel het meest populaire paard in Amerika. En het meest populaire renpaard was Native Dancer, bijgenaamd “The Grey Ghost”. Native Dancer erfde de schimmelkleur van zijn moeder Geisha’s line. Zij was de vijfde generatie die weer afstamde van de Franse Roi Herode. De schimmelkleur is in die lijn van moeder op dochter doorgegeven. In het prachtig geschreven boek “Native Dancer: The Grey Ghost, Hero of a Golden Age” legt schrijver John Eisenberg uit dat in de tijd na de Tweede Wereldoorlog Amerika opbloeide op het gebied van innovatie en technologie. Steeds meer gezinnen hadden een televisie, toen nog in zwart-wit. Paardenraces waren in de jaren ’50, net achter honkbal, de meest populaire sport. Deze werd ook op televisie uitgezonden. De meeste paarden waren toen bruin, vos of zwart. Op een zwart-wittelevisie waren deze allemaal donker van kleur en niet van elkaar te onderscheiden. Een schimmel sprong eruit en spatte bijna van het scherm af. Dit boeide de kijkers, het was een paard dat iedereen kon herkennen. Native Dancer kon de Kentucky Derby en de Triple Crown winnen, maar door een speling van het lot was dit niet het geval. Een paard dat, ironisch genoeg, Dark Star heette en enkele tegenslagen tijdens de races, voorkwam dat Native Dancer zijn carrière kon beëindigen met een perfecte score van 22 overwinningen in 22 races. Ondanks deze teleurstelling duimden de fans hard mee voor hun grote ster. De liefde van de Amerikanen voor de schimmels onder de volbloedrenpaarden was geboren.

Maar hoe wordt een schimmel nou eigenlijk schimmel? We gaan eens wat dieper in op de biologie van de schimmelkleurige volbloeden.

Schimmel of niet?
De meest voorkomende vachtkleuren voor volbloeden zijn bruin, zwart en vos, gevolgd door schimmel en roan. Maar wanneer is een paard een schimmel en wanneer is hij roan? De regels van Jockey Club onderscheiden deze vachtkleuren als volgt:
Schimmel: Het grootste deel van de vacht is een mengeling van witte en zwarte haren. De manen, staart en benen zijn zwart of schimmel, tenzij er aftekeningen aanwezig zijn.
Roan: Het grootste deel van de vacht is een mengeling van voskleurige en witte haren, of bruine en witte haren. De manen, staart en benen mogen zwart, vos of roan zijn, tenzij er aftekeningen aanwezig zijn.

Dit onderscheid is gebaseerd op de waargenomen vachtkleur van het paard, het fenotype, maar ook de officiële definitie van deze kleuren, zoals erkend door de Jockey Club.

Echter, als we onderhuids gaan kijken en het DNA onderzoeken, blijkt dat het genotype van alle schimmels en roans onder de volbloeden afkomstig is van één of twee kopieën van het gen voor kleur. Dit gen is erfelijk en wordt door genetici wordt geïdentificeerd als Grey, of G.

Een volbloed die volgens de regels van de Jockey Club correct geregistreerd is als roan, weerspiegelt het fenotype van het paard: hoe ziet het eruit, met een mengsel van voskleurige of bruine haren in het grootste deel van de vacht. Het genotype zal echter schimmel zijn.

Volgens onderzoekers is de mutatie duizenden jaren geleden spontaan ontstaan bij één paard. Dit paard is de voorouder van alle moderne schimmels. De mutatie ontstond toen een deel van een gen spontaan verdrievoudigd werd bij het verwekken van dit dier. Het betreft een deel van en gen op intron 6 van STX17, dit gen komt voor op chromosoom 25 bij het paard.

Alle volbloedschimmels van tegenwoordig zijn terug te leiden naar de schimmelhengst Alcock Arabian, die werd geboren begin 1700. Zijn lijn verdween geleidelijk aan, tot één schimmelkleurige fokmerrie Bab, die werd geboren in 1787. Bab heeft tien schimmelveulens gekregen, en dankzij haar en haar nakomelingen bleef de schimmelkleur door de eeuwen heen behouden. Alle moderne volbloedschimmels zijn via Bab direct terug te leiden naar Alcock Arabian.

Een heel contrast met het genotype voor roan. Dit is veroorzaakt door een mutatie van een totaal ander gen, KIT. Dit gen bevindt zich op chromosoom 3. Roan zou bestaan hebben bij de vroegere volbloeden, maar het verdween en werd tot voor kort niet gevonden bij moderne volbloeden.

Het is mogelijk dat roan bij volbloeden opnieuw is opgedoken in een nieuwe spontane mutatie (op dezelfde plek waar van oorsprong het KIT-gen zat). Dit gebeurde bij de hengst Catch a Bird (Noble Bijou x Showy Countess), die werd geboren in 1982 in Nieuw-Zeeland. Catch a Bird was de vader van vier veulens die qua uiterlijk klassiek roan waren: de merrie Odd Colours in 1992, de merrie Slip Catch in 1993, Goldhill Park in 1994 en de ruin Red Noble in 1996. Slip Catch (Catch a Bird x Golden Belt (AUS) was de enige waarmee gefokt werd. Zij gaf twee roan nakomelingen: in 2005 de merrie Lavender Fields en in 2000 de merrie Lilac Hill. Deze laatste kreeg in 2017 een roan hengstveulen: Mathemagician van de Ierse hengst Holy Roman Emperor.

Het gen voor schimmel is een “veranderlijk” gen. Het verandert de originele productie van pigment dat een paard heeft van de genen die zijn basiskleur bepalen. Alle paarden zijn in de basis bruin, vos of zwart, ongeacht de werkelijke vachtkleur die we zien. Alle andere kleuren, zoals bijvoorbeeld schimmel, komen van erfelijke genen die de basiskleur veranderen, verdunnen of volledig vervagen omdat er geen pigment meer wordt aangemaakt.

Afbeelding
Een schimmeltje dat bijna wit is. Foto: Marlies Trap Fotografie

Het schimmel-gen zorgt ervoor dat het pigment in de haren van het paard verdwijnt, totdat het dier een witte of bijna witte vacht heeft. Het schimmel-gen kan ook het pigment uit de vacht doen verdwijnen in een vlekkenpatroon dat lijkt op vitiligo.

Schimmel kan niet “verborgen zijn” of generaties overslaan, het is een dominant gen dat altijd zichtbaar is in het uiterlijk, het fenotype. Elk veulen dat het gen voor schimmel krijgt van één of beide ouderdieren, zal op den duur schimmel worden. Veulens worden niet als schimmel geboren. En bij niet alle veulens die schimmel worden, zal na de geboorte meteen het grijze “brilletje” rondom hun ogen of grijze wimpers zichtbaar zijn.

Het schimmel-gen is niet verantwoordelijk voor bekende gezondheidsproblemen bij paarden. Er is echter één belangrijke uitzondering: melanomen. Dit is een specifieke vorm van huidkanker die zorgwekkend is voor schimmels. 70 tot 80% van de schimmels ontwikkelt deze rond de staartwortel, de anus, de geslachtsdelen, de lippen of de oogleden. Op zich zijn deze melanomen niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel uitzaaien naar de inwendige organen. Het is dus goed om hier waakzaam op te zijn en snel in te grijpen. Snelle behandeling door ze te verwijderen is belangrijk voor de gezondheid en levensduur van je paard.

Hoe snel ze wit worden, hoeveel spikkels ze hebben, de mogelijke kans op melanomen en depigmentatie die lijkt op vitiligo, het varieert enorm bij schimmels. Paarden die van beide ouders het schimmel-gen hebben gekregen, worden wel sneller wit en zijn op latere leeftijd ook gelijkmatiger wit. Er zijn aanwijzingen dat deze paarden ook een grotere kans hebben op melanomen. Als eigenaren bezorgd zijn dat hun schimmel mogelijk het gen via beide ouders heeft, kunnen zij dit testen. Laboratoria voor kleurgenetica kunnen middels een haarmonster onderzoeken of het dier van één of van beide ouders het schimmel-gen heeft gekregen.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Picopico
Berichten: 772
Geregistreerd: 10-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 08:27

Interessant artikel :)

Ibbel

Berichten: 48175
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 08:33

Maw, de jockey club doet hetzelfde als de trekpaardenjongens: ze geven een paard een kleur op uiterlijk, niet op genetica. 't Is een keuze. Niet bepaald een logische keuze of 1 die verwarring over kleuren vermindert.

En journalist van Pastthewire die beweert dat The Thetrach een schimmel was (dat zou op zich best kunnen al toont de foto dat niet) die z'n bijzonder kleur van opa vos Bend d'Or - waar notabene het vlekkenpatroon 'bend d'or' naar genoemd is - heeft geërfd mag ook nog wel een cursusje genetica volgen :))

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 09:08

Ibbel schreef:
Maw, de jockey club doet hetzelfde als de trekpaardenjongens: ze geven een paard een kleur op uiterlijk, niet op genetica. 't Is een keuze. Niet bepaald een logische keuze of 1 die verwarring over kleuren vermindert.

En journalist van Pastthewire die beweert dat The Thetrach een schimmel was (dat zou op zich best kunnen al toont de foto dat niet) die z'n bijzonder kleur van opa vos Bend d'Or - waar notabene het vlekkenpatroon 'bend d'or' naar genoemd is - heeft geërfd mag ook nog wel een cursusje genetica volgen :))
Alleen de Amerikaanse Jockey Club doet dit en dat stamt nog uit de tijd dat testen op kleur niet mogelijk was. In ontwikkelde landen worden schimmels gewoon geregistreerd als schimmel. :))

The Tetrarch heeft niet z'n schimmelkleur van Bend Or geërfd, maar z'n vlekken. Hoewel hij wel als vos geboren was, inclusief Bend Or spots.

Sizzle

Berichten: 35158
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 09:13

„Het schimmel-gen kan ook het pigment uit de vacht doen verdwijnen in een vlekkenpatroon dat lijkt op vitiligo.“

Uhh wat????
Huid en vacht zijn niet hetzelfde. Een schimmel heeft gewoon een gepigmenteerde huid en heeft niets met vitiligo te maken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 09:21

Sizzle schreef:
„Het schimmel-gen kan ook het pigment uit de vacht doen verdwijnen in een vlekkenpatroon dat lijkt op vitiligo.“

Uhh wat????
Huid en vacht zijn niet hetzelfde. Een schimmel heeft gewoon een gepigmenteerde huid en heeft niets met vitiligo te maken.
Toch is er wel een correlatie tussen het schimmelgen en depigmentation van de huid dat lijkt op vitiligo: https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-021-03046-x. De vertaling klopt dus niet, want in het oorspronkelijke artikel staat ook wel degelijk 'skin.'

Sizzle

Berichten: 35158
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 09:42

Ah zo.
Maar dat is een indirect immuun effect en niet direct veroorzaakt door het Grey gen.

Pumpkinbroes

Berichten: 409
Geregistreerd: 31-10-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 16:56

Sizzle schreef:
Ah zo.
Maar dat is een indirect immuun effect en niet direct veroorzaakt door het Grey gen.


Vitiligo tast zowel huid als haar aan.

Sizzle

Berichten: 35158
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-22 17:07

Pumpkinbroes schreef:
Sizzle schreef:
Ah zo.
Maar dat is een indirect immuun effect en niet direct veroorzaakt door het Grey gen.


Vitiligo tast zowel huid als haar aan.


Ja maar wordt niet direct veroorzaakt door het Grey gen.

Elisa2

Berichten: 34414
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 07:11

Volgens mij ook niet want ik zie het ook vaak bij een ander kleur paard.

Verder interessant artikel, ik wist niet dat roan ook een mutatie was.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 07:19

Elisa2 schreef:
Volgens mij ook niet want ik zie het ook vaak bij een ander kleur paard.

Verder interessant artikel, ik wist niet dat roan ook een mutatie was.
Het komt alleen disproportioneel vaak voor bij schimmels.

Elisa2

Berichten: 34414
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 07:27

Ik ken eigenlijk vooral vossen die het hebben..maar zie het ook regelmatig bij schimmel andalusiers ja.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Picopico
Berichten: 772
Geregistreerd: 10-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 09:54

Elisa2 schreef:
Volgens mij ook niet want ik zie het ook vaak bij een ander kleur paard.

Verder interessant artikel, ik wist niet dat roan ook een mutatie was.

Natuurlijk is het een mutatie. Wildkleur bruin is de "oorspronkelijke" kleur. Alle andere kleuren worden dus veroorzaakt door een mutatie waardoor iets niet (bv geen zwart pigment aangemaakt) of juist wel (bv haren verbleken) gebeurt.

Ik vind het vooral interessant dat helemaal is terug te leiden bij welk paard het vandaan komt. En het bijgeloof :')

Elisa2

Berichten: 34414
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 10:41

Ik weet helemaal niets van kleuren en genetica haha, dus voor mij was het nieuwe informatie en dus ook dat alle andere kleuren dan wildkleur bruin allemaal een mutatie zijn.

Het bijgeloof is heel bijzonder ja...

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Femke_Tweety

Berichten: 11886
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: [AG]Een volbloed-schimmel: wel of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 10:46

Ik vraag me af waar die 70 tot 80 % ontwikkelt melanomen vandaan komt.


Dat schimmels vaker melanomen krijgen dan niet schimmels, weet ik.

Maar 70 - 80 % lijkt me wel heel veel.
Of gaat het dan om deze specifieke lijn volbloeden?

Morganlefay

Berichten: 8548
Geregistreerd: 05-05-11
Woonplaats: Orkney

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 10:50

Ibbel schreef:
Maw, de jockey club doet hetzelfde als de trekpaardenjongens: ze geven een paard een kleur op uiterlijk, niet op genetica. 't Is een keuze. Niet bepaald een logische keuze of 1 die verwarring over kleuren vermindert.

En journalist van Pastthewire die beweert dat The Thetrach een schimmel was (dat zou op zich best kunnen al toont de foto dat niet) die z'n bijzonder kleur van opa vos Bend d'Or - waar notabene het vlekkenpatroon 'bend d'or' naar genoemd is - heeft geërfd mag ook nog wel een cursusje genetica volgen :))

Wij hadden vroeger een Arabiertje op stal staan die zijn naam had gekregen vanwege zijn kleur.... ;)

Ben een HSP-er, dus wars van macht, hiërarchie en regels.
Een soeverein? die ligt in mijn gereedschapskist.

Elisa2

Berichten: 34414
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 10:51


''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

JoSav

Berichten: 4659
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 12:15

JPitty schreef:
Hij kon deze herleiden tot de Arabische volbloeden Alcock’s Arabian en Brownlow Turk.

In het originele artikel staat bewust niet Arabische Volbloed.
Waarom?
Omdat men niet weet of het Arabische Volbloeden waren. En die term bovendien in deze context een beetje een anachronisme is.
Men sprak van Arab, Arabian, Turk of Barb.

En die termen werden door elkaar gebruikt. Genetisch onderzoek lijkt erop te wijzen dat de stamvaders bovendien merendeels Turkomans waren. Nu is er enige nuance wat betreft genetisch onderzoek dus het is niet zo ongenuanceerd als “DNA doesn’t lie” maar dat even terzijde.

De reden dat deze stamvaders vooral “His Gentleman’s” Arab werden genoemd was m.n. politiek en cultureel gemotiveerd en niet simpelweg gerelateerd aan waar het paard vandaan kwam of tot welk “ras” het behoord zou hebben.

Onder Turkomans komt schimmel overigens ook gewoon voor, met name bij de Yomut.

Bijgeloof over kleur is ook niets nieuws. Het idee dat vossen lastiger zijn bijvoorbeeld. Een belangrijke factor was ook gewoon de mode. Zoals momenteel valk en zwart in de mode zijn onder rijpaarden. ;)

Tot zover mijn Ted Talk.

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
Instagram: @_nurteke_
Het Friese Paard (2016)Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker