Algemeen
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie
Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.
Een Duits onderzoek heeft aangetoond dat paarden die individueel worden gehouden, meer stress ervaren dan paarden die in een kudde worden gehouden.
Volgens Sonja Schmucker en haar collega-onderzoekers worden gedomesticeerde paarden gehouden op een manier die sociale stress met zich meebrengt. Dit kan weer negatieve invloed hebben op het immuunsysteem.
Verandering van huisvesting
De onderzoekers hebben vijftien Duitse Warmbloed-ruinen van twee en drie jaar onderzocht, die allemaal zijn opgegroeid en gehuisvest op staatsstoeterij Marbach in Gomadingen, Duitsland. De paarden werden samen in de wei gehouden. Na minimaal zes weken, werden de veranderingen in de huisvesting doorgevoerd.
Als eerste werd de groep in tweeën gesplitst: één groep van zeven, en één groep van acht paarden. De groepen werden overgebracht naar paddocks die ze nog niet kenden, en de groepen konden elkaar niet zien. Na acht dagen werden de groepen weer bij elkaar gelaten. Acht weken later werden de paarden gestald in individuele boxen van 3,2 bij 3,5 meter. In de boxen konden de paarden elkaar zien en aanraken. Ze kregen water en hooi, en drie keer per dag krachtvoer. In de eerste week na de verhuizing werden de paarden in groepjes van 30 minuten per dag losgegooid. In de week daarna werden de paarden gelongeerd.
Er werd op drie momenten bloed bij de paarden afgenomen: vóór de veranderingen, een dag na de veranderingen en acht dagen na de veranderingen. Bij het bloedonderzoek werd gekeken naar de leukocytensamenstellingen en de cortisolconcentraties in het plasma. Daarnaast werd er gekeken naar veranderingen in het gedrag. Bij de verandering van de samenstelling van de groepen werd geen verandering in het bloed waargenomen. Na de individuele huisvesting nam de ratio van de neutrofielen-tegen-lymfocyten toe. Dit kan wijzen op stress. Daarnaast steeg ook de concentratie van cortisol na een dag. Na een week traden er veranderingen in het gedrag op.
Het beeld van immunomodulatie door acute sociale stress was al bekend. Deze veranderingen lijken erop. Na acht dagen keerden de concentraties van cortisol terug naar het basisniveau, maar de veranderingen in de meeste aantallen immuuncellen bleven aanhouden. Dit wijst op een langduriger effect op het immuunsysteem.
Conclusie van het onderzoek
Deze studie wijst erop dat het individueel huisvesten van paarden chronische immuundysregulatie kan veroorzaken. Een eerdere studie uit 2020 had hetzelfde resultaat.
De veronderstelling dat de verhuizing naar een individuele stalling een sterke stressfactor voor paarden kan zijn, wordt ook onderstreept door het optreden van stereotiep gedrag binnen een week na de verhuizing. In een groepshuisvesting kunnen paarden ook stress ervaren, maar die wordt vaak veroorzaakt door agressief gedrag. Het onderzoek toonde geen toename aan van agressief gedrag, of wijziging in de rangorde, maar wel een grotere verbondenheid. Het kan echter niet worden uitgesloten dat, onder bepaalde omstandigheden, het opsplitsen en samenvoegen van groepen een stressfactor kan zijn voor paarden.
De bevindingen van de onderzoekers wijzen er sterk op dat sociaal isolement voor chronische stress kan zorgen, en dat het een negatieve invloed kan hebben op het welzijn en de gezondheid van paarden.