[AG]Genetische veranderingen, gelinkt aan sarcoïden, geïdentificeerd

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 23924
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

[AG]Genetische veranderingen, gelinkt aan sarcoïden, geïdentificeerd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-22 21:48

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Een paard met sarcoïde-vorming aan de onderkant van het hoofd.
Foto: Bokker Balou_k/ Bokt Wiki


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.

Przemysław Podstawski en zijn collega-onderzoekers hebben in hun studie gekeken naar de processen die leiden tot de vorming van sarcoïden. Zij hebben verschillende genen gevonden die betrokken zijn bij veranderingen in de Extracellulaire Matrix (ECM) van de huidcellen van het paard. De ECM is een structuur die deel uitmaakt van biologische weefsels, maar zich buiten de cellen bevindt. De veranderingen van deze ECM leiden weer tot de vorming van sarcoïden.

De ECM is een belangrijk bestanddeel van alle weefsels in het lichaam. Dit is niet alleen een soort bouwsteen voor weefsel, maar is ook de omgeving waar veel biochemische reacties plaatsvinden. De structuur hiervan wordt door het lichaam streng gecontroleerd. Elke onregelmatigheid kan leiden tot de ontwikkeling van vele ziekten, waaronder kanker.

Sarcoïden zijn de meest voorkomende vorm van huidkanker bij paarden. Zij ontstaan door aanwezigheid van het genetisch materiaal van het boviene papillomavirus. Ook wordt aangenomen dat sarcoïde-gerelateerde tumoren voortkomen uit een verstoord helingsproces van een wond. Het verstoorde helingsproces zou het gevolg kunnen zijn van het niet goed functioneren van de ECM. Een belangrijk kenmerk van sarcoïden is dat zij zich niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen.

De onderzoekers hebben de verschillen onderzocht in de expressieprofielen van genen die niet alleen verband houden met de veranderingen van de ECM, maar ook met het proces van de aanhechting van cellen. Op deze manier probeerden de onderzoekers erachter te komen welke invloed eventuele verstoringen in de ECM hebben op de vorming van sarcoïden. Hun onderzoeken ondersteunen de stelling dat er een verband is tussen deze twee. Veranderingen in de expressie van geselecteerde genen werden aangetoond in zowel weefsel van sarcoïden bij paarden, als in fibroblastcellen van volwassen huid die in het laboratorium kankerverwekkend waren gemaakt. Dergelijke veranderingen werden niet waargenomen in gezonde huidmonsters.

Het ontrafelen van de moleculaire routes een veranderende ECM en de aanhechting van cellen, in modellen van de ontwikkeling van kanker die gerelateerd is aan sarocoïden, zou krachtige hulpmiddelen kunnen opleveren voor verder onderzoek naar biomarkers. Deze biomarkers dienen volgens de onderzoekers voor zowel het uitschakelen als het opnieuw in gang zetten van de processen van sarcoïd-afhankelijke gezwelvorming.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 0 bezoekers