[AG] De invloed van geuren op paardengedrag

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48581
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

[AG] De invloed van geuren op paardengedrag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-22 16:19

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het reukvermogen van paarden en hun belangstelling voor geuren variëren als een paard ouder wordt of drachtig is.

Maria Vilain Rørvang en haar collega-onderzoekers vertellen aan het tijdschrift Frontiers in Behavioral Neuroscience dat paarden een sterk ontwikkeld reukorgaan hebben, maar dat er weinig onderzoek is gedaan naar hun reukzin.

Paarden zijn gevoelig voor geuren in hun omgeving en ze worden er ook door beïnvloed. Een geur kan neutraal zijn voor een paard, maar het kan ook ontwijkingsgedrag uitlokken, of juist een aantrekkelijk effect hebben. Dit is afhankelijk van hoe het paard de geur waarneemt.

Een geur die wij als mens niet beangstigend vinden, kan bij een paard juist wel voor angst zorgen. Als we meer zouden leren over de geurwaarneming door paarden, zouden we misschien meer begrip voor hun gedrag kunnen tonen.

De onderzoekers hebben tijdens het experiment 35 IJslandse paarden onderzocht, die werden blootgesteld aan vier geuren: pepermunt, sinaasappel, lavendel en cederhout. Deze geuren werden gekozen omdat ze niet giftig , goedkoop, makkelijk te verkrijgen, en gemakkelijk te standaardiseren zijn. De geuren zijn nieuw voor de paarden, ze werden niet gevonden in voer, hooi of als ingrediënten in verschillende verzorgingsproducten.

De paarden kregen de geuren drie keer achter elkaar een minuut lang gepresenteerd in een verzwaarde emmer met gaas eroverheen. Er zat steeds twee minuten tussen. Na de laatste keer kreeg het paard weer twee minuten pauze, voor het een nieuwe geur in een emmer gepresenteerd kreeg.

Er werd gekeken naar hoe lang de paarden aan de geuren snuffelden en naar hun reacties. Deze varieerden van likken en bijten tot snuiven en weglopen, die minder voorkwamen. De onderzoekers keken ook naar de leeftijd en het geslacht van de paarden, en of ze drachtig waren.

Naar mate de paarden aan een geur gewend raakten, roken ze er korter aan. Bij een nieuwe geur, bleven ze weer langer ruiken. "De paarden waren dus in staat om alle vier de geuren waar te nemen en te onderscheiden", meldde het onderzoeksteam. Ze bleven wel aanzienlijk langer aan de pepermunt ruiken, in vergelijking met lavendel en cederhout. Mogelijk ervaarden ze die geur als eetbaar. Geen van de paarden was eerder blootgesteld aan pepermunt in snoepjes of in hun voer.

Acht van de paarden waren drachtig. Zij roken minder aan de geuren dan niet drachtige merries. De jongere paarden bleven langer aan het cederhout ruiken dan de oudere paarden. Het geslacht was niet van invloed op de reacties die de paarden gaven.

De resultaten van het onderzoek kunnen ons helpen om de gedragsreacties van paarden op geuren te begrijpen, en in de toekomst is het misschien mogelijk om deze in verband te brengen met de fysiologie en de gezondheid van paarden.

Geuren kunnen een bron van omgevingsverrijking vormen voor paarden, hetzij direct als aangename geuren, of secundair als nieuwe geuren bij reeds bestaande verrijkingsmaterialen.


DiscoDipp

Berichten: 2881
Geregistreerd: 29-09-14

Re: [AG] De invloed van geuren op paardengedrag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-22 17:17

Leuk onderzoek, maar dit wisten we al..en daarbij de dan de meerderheid van de (professionele) paardenwereld die je uitlacht omdat sommige van ons het nut zien in essentiële oliën.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers