[AG] Strookbegrazing: minder eten, net zoveel beweging

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26237
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

[AG] Strookbegrazing: minder eten, net zoveel beweging

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-22 18:20

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Een paard en een pony in een weide met strookbegrazing. Foto: Wikimedia Commons


In het Verenigd Koninkrijk is een onderzoek gedaan naar de voordelen van strookbegrazing. Hieruit is gebleken dat minder eten niet betekent dat paarden ook gelijk minder gaan bewegen.

Om te kunnen zien hoeveel de pony’s in de wei bewogen, zijn de gegevens uit een eerdere studie nogmaals onderzocht. Deze studie duurde 28 dagen. Hieruit kwam dat pony’s die op strookbegrazing staan, aanzienlijk minder dik worden dan dieren die gewoon in een grote wei kunnen grazen. Een bekend Brits voermerk wilde onderzoeken of minder eten door de strookbegrazing ook betekende dat ze minder zouden bewegen in hun weitje.

Daarna is een tweede studie gedaan. Bij dit onderzoek werden twee kleine weitjes gebruikt. Beide waren even groot en op dezelfde manier beheerd. De weidegang was in subjectief dezelfde hoeveelheid beperkt beschikbaar. Het enige verschil was dat de pony’s in weitje A toegang hadden tot het hele weitje, terwijl weitje B in zeven stroken was verdeeld. Met behulp van elektrische afrasteringen kregen die pony’s elke dag één verse strook gras erbij. Bij alle pony’s in beide groepen werden er meters aan het kopstuk van het halster bevestigd. Deze meters registreerden de bewegingen in stap, draf en galop van de pony’s in het weitje. Ook werden de dieren direct geobserveerd.

Uit deze studies is gebleken dat de pony’s die een volledig weitje hadden net zoveel bewogen als de pony’s in de strook begrazing. Gedrag dat wijst op stress of frustratie was in beide studies weinig te zien.

Op Horsetalk.co.nz kun je het volledige (Engelstalige) artikel lezen.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Bravura
Berichten: 5944
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-22 19:07

Dat ze daar nu al onderzoek naar doen. :') Hier gaven we 50 jaar geleden ook al strook begrazing. Aan de beweging zal het niet liggen. Aan het eetgedrag wel. Verschil is dat bij strook begrazing ieder sprietje op gaat en je daarnaast ook hooi bij voert, aangezien de strook vrij snel op de dag op is en de darmen er nu niet bepaald op zijn afgestemd naar vele uren vasten....en bij de volle wei hebben ze niet de neiging zich snel te overeten als ze het gewend zijn. Als ze hier uit braken hadden we bulkende paarden die op knappen stonden. Eind van de dag stonden ze bij kale wei toch te drammen om voer (hooi) en naar binnen te mogen. Hoezo geen stress denk ik nu...Alhoewel, volle wei of strook begrazing, te dik werden ze toch wel.

Rivendell

Berichten: 6818
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Re: [AG] Strookbegrazing: minder eten, net zoveel beweging

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-22 04:42

Wow wat een open deur onderzoek.
Ik deed altijd al stroken met mijn dikke welshjes.

Welsh Ponies en allerlei soorten kippen

MyWishMax

Berichten: 25282
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-22 05:38

Hier zagen we toch wel verschil in beweging. Misschien niet in totaal over de dag, maar het rondje rennen en stoeien werd enorm beperkt. En zoals hierboven genoemd idd veel gefixeerder op eten. En bij grotere stroken ging het voordeel ook weg van de strook begrazing.

Maar ze hebben het over kleine weides? Als het toch al klein is heb je al minder beweging in draf en galop? Wij hebben tijdelijk een kleinere weide gehad en daar deden ze 1 rondje draf, maar dat was een rondje ipv rechtdoor flink tempo kunnen maken. Dus daar deden ze idd niks anders als bij de strookbegrazing. Maar de normale grote weide gaan ze elke dag wel even flink heen en weer in volle galop en showen in draf met z'n allen. Niet vanwege te veel energie of wat mensen dan ook vaak roepen, maar ze vinden het gewoon prettig. Het is ook niet altijd meteen met buitenzetten (en de 24/7 groepen doen het ook)

De gekke 5 minuten zijn vele malen uitgebreider in een groot land. En dat kan niet met strookbegrazing of een kleine weide. Wij doen dus niet meer aan strookbegrazing... Ja, ze worden wat dikker aan het begin van het seizoen maar daar passen we de rest van het voer en de beweging op aan. Ik wil ze de ruimte niet afnemen, want daar genieten ze ook van.

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 16 PR 227,5
[RIJ-ITP] Flow tijdens training


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker