[AG] Zit je recht of scheef?

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 47990
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

[AG] Zit je recht of scheef?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-22 20:46

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Aniek Molenaar Fotografie.


Dit artikel is geschreven door Sophie Baker. Sophie is hippisch schrijfster, enthousiaste dressuuramazone en ze springt af en toe.

Scheef in het zadel zitten kan de oorzaak zijn van veel problemen. Veel ruiters hebben een scheve zit. Iedereen heeft namelijk een kant die sterker en meer ontwikkeld is dan de andere. Je merkt dat vanzelf als je bijvoorbeeld probeert koffie in te schenken met je 'verkeerde' hand, of aan de andere kant opstijgt dan dat je normaal gesproken doet.

Een scheve zit in het zadel kan variëren van iets meer gewicht op je ene zitbeenknobbel tot duidelijk zichtbaar scheef zitten. De gevolgen van scheef zitten kunnen verstrekkend zijn: van problemen bij de wissels tot rugproblemen bij zowel paard als ruiter.

Hoe weet je of je recht in het zadel zit?
Je kunt op verschillende manieren scheef in het zadel zitten: je kan te ver voorover zitten, of juist achterover. Je kan meer naar links of naar rechts zitten, of meer gewicht op je ene zitbeenknobbel hebben. Er kan meer gewicht op één beugel staan, of je kan inknikken bij je heup. Als je helemaal recht zit, dan zit je zowel van boven naar beneden, als op links en rechts waterpas.

Dat betekent ook dat er een grote kans is dat er iets in de zit niet goed gaat.

Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je niet recht in het zadel zit. Deze tekenen zijn afhankelijk van de precieze plek van de scheefheid. Achter de beweging raken in overgangen of boven een hindernis is bijvoorbeeld een teken dat je teveel achterover zit.

Paarden passen zich vaak aan de ruiter aan, net zoals de de ruiter zich aanpast aan het paard. Een voorbeeld hiervan is de galop. Zelfs als je met je gewicht de rechter galop aangeeft, kan het paard nog steeds in de linker galop aanspringen als je je rechterbeen achter de singel legt, simpelweg omdat hij heeft geleerd dat dat de bedoeling is.

Je kan op verschillende manieren controleren of je scheef of recht in het zadel zit. Een instructeur is altijd goed, maar als het maar een hele minimale scheefheid is, dan kan het zelfs zijn dat een ervaren instructeur het niet ziet.

Een handige manier om te controleren of je teveel naar links of naar rechts zit, is het dragen van een shirt of jasje met horizontale strepen of ruiten. Je kan ook een "T" van tape maken op je rug en over je schouders. Dit kan een goede indicatie zijn of je recht zit, als je scheef zit zal de "T" er namelijk ook scheef uitzien. Let er wel op dat je shirt niet te wijd is, aangezien een te wijd shirt minder accuraat kan zijn.

Een paardensimulator is een andere manier om te testen of je recht zit. Een simulator kan zelfs controleren of je evenveel druk hebt op beide teugels. Dankzij de sensoren kan je zien of je meer op één kant zit, voorover valt en zelfs of je met je ene been meer knijpt dan met je andere.


paars

Berichten: 5436
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Noord-Holland

Re: [AG] Zit je recht of scheef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-22 18:08

Belangrijk aandachtspunt!
Ga maar eens lopen met een boek op je hoofd…dan merk je hoe lastig het is om in balans te blijven lopen. Je lichaam zet zich steeds onder het gewicht en probeert de balans te bewaren. Dat doet het paard precies ook met de ruiter, en dan is de ruiter nog een beweeglijk ‘boek’ ook en moet het paard daarbij soms ingewikkelde bewegingen uitvoeren.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker