Algemeen
Een Brabants Trekpaard.
Foto: Amanda/ Bokt Wiki
Het Brabants Trekpaard, ook wel Belgisch Trekpaard genoemd, is een zwaar koudbloedpaard. Zoals zijn naam doet vermoeden, komt dit ras oorspronkelijk uit België. Het Brabants Trekpaard is een combinatie van kracht, macht, adel en elegantie. De paarden komen in verschillende kleuren voor: vos, bruin en zwart, al dan niet met roan. Het dier is, net als vele trekpaarden, stevig gebouwd met ruim behang aan de benen. Vroeger werd hun staart gecoupeerd, tegenwoordig is dan niet meer toegestaan.
Het zijn imposante verschijningen, die indrukwekkend zijn voor jong en oud. Vanwege hun kalme karakter zijn ze voor vele doelen inzetbaar. Trekpaarden zijn tevens sensibele dieren, ze reageren heel licht op je stem, je stemming en aanrakingen. Ze zijn te rijden op een simpel stangbitje of een simpel touwhalster. Dit ras kan ook heel koppig zijn en ze zijn ook heel sterk in het spiegelen van hun mens. Dit ras vraagt een eerlijke behandeling, verhef je je stem of reageer je onterecht, dan gooit dit paard geheid zijn kont tegen de krib. Meewerken kun je dan wel vergeten. Wel zijn deze dieren ontzettend koel in hun hoofd. Onverwachte situaties of druk verkeer, ze schrikken er niet snel van.
Tussen 1880 en 1930 was dit dier het exportproduct bij uitstek van bij onze zuiderburen. In vroeger tijden was het een echt werkpaard, dat werd gebruikt voor het werk in de land- en tuinbouw. Ook in de bosbouw, in de havens en de steenbakkerijen bewees het dier zijn nut. Na de tweede wereldoorlog veranderde dat. De mechanisatie deed zijn intrede. Tractoren en vrachtwagens namen het werk van de paarden over. Vanaf 1950 liep het aantal trekpaarden dat gefokt werd, terug. Momenteel leven er nog zo’n 5000 trekpaarden in België, elk jaar zorgen deze dieren voor circa 550 veulens.
Een voskleurig Brabants Trekpaard
Foto: Granoek/ Bokt Wiki
In 2019 werd er een project opgezet om te kijken of het Brabants Trekpaard in de hedendaagse maatschappij ook op een andere manier ingezet kan worden. En sinds 2011 geeft de Vlaamse provincie Brabant ook een fokkerspremie uit voor fokkers in die provincie. Per veulen van het Brabants Trekpaard dat zij fokken krijgen ze een bepaald bedrag uitgekeerd. Dit jaar werd het 1000e trekpaardveulen geboren sinds de invoering van die premie. Het is een merrie en ze heet Dina van Zandgroeven van Brabant. De toevoeging “Van Brabant” komt achter de naam van elk trekpaardveulen dat in de provincie Vlaams-Brabant wordt geboren. Op de jaarmarkt van Herne werd zij voorgesteld aan het publiek en kreeg de eigenaar een leuk presentje uitgereikt. Het publiek werd getrakteerd op suikerbonen.
Op Robtv.be is een video te zien waarin de eigenaar vertelt over Dina en over zijn trekpaarden.
Voorheen kreeg de fokker de premie in één keer, tegenwoordig gebeurt dat in twee delen. Het eerste deel krijgt de fokker bij de geboorte van het veulen. Het tweede deel krijgt hij een paar jaar later, nadat het jonge dier eerst een bekwaamheidsproef heeft afgelegd. Deze manier werd ingevoerd nadat gebleken is dat de veulens, nadat de fokker zijn premie had ontvangen, naar Japan werden verkocht. Gunther Coppens van de N-VA, gedeputeerde voor Platteland, vertelt: “Dat is ingevoerd omdat in het verleden trekpaarden geboren werden, ze kregen de premie en dan werden ze verkocht aan Japan om daar sushi van te maken. Ongelofelijk! Dat willen we vermijden, vandaar de bekwaamheidsproef zodanig dat er geïnvesteerd wordt in het veulen. Gelukkig worden er nu geen trekpaarden meer naar Japan gestuurd. Maar wat ik me heb laten vertellen, is dat trekpaard een vervanger was voor walvisvlees. Op een bepaald moment mocht walvisvlees niet meer en trekpaardenvlees bleek daar erg op te lijken. De Japanners zaten niet in met ons erfgoed en onze waarden, en vonden dat natuurlijk erg makkelijk. Maar wij vanuit Vlaams-Brabant vonden dat een verschrikkelijk idee en daarom dat de premie dus werd aangepast, zodat de dieren levend hier blijven en opgevoed worden als degelijke Brabantse trekpaarden.”
In de Bokt Wiki kun je meer informatie vinden over dit sterke trekpaardras.