[AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14203
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-22 17:34

Stempelhengsten.eu
Fokkerij

Afbeelding
Gribaldi. Foto: https://www.sjoert.com


Samenvatting
Gribaldi is een Trakehner hengst die in 1993 is geboren in Duitsland. Hij is een kleinzoon van de Trakehner stempelhengst Mahagoni (V. Pasteur xx). Aan moederskant komen bekende verervers als Ibikus Trak en Altan Trak voor in zijn afstamming.
In oktober 1995 heeft het Trakehner stamboek Gribaldi goedgekeurd voor de fokkerij, waarna de hengst door Joop van Uytert en Rinus de Jong is gekocht en naar Nederland is gehaald. In 1996 heeft het KWPN Gribaldi goedgekeurd en daarna heeft hij zich waargemaakt als zeer succesvolle producent van goede dressuurpaarden.

Van Gribaldi zijn ruim 3000 veulens geregistreerd en zijn 50 zonen goedgekeurd voor de fokkerij.
De absolute oogappel van Gribaldi is het unieke dressuurpaard Totilas KWPN, die in de sport met Edward Gal vele successen heeft behaald en daarna ook als fokhengst overtuigt. De prestaties van Totilas in de sport en fokkerij worden in een apart bestand belicht.
Ook Gribaldi’s zoon Painted Black heeft zowel in de sport als in de fokkerij bijzonder gepresteerd, waardoor hij als fokhengst het predicaat preferent heeft verdiend.

Van de nakomelingen van Gribaldi presteert kleinzoon Millennium Trak opmerkelijk. Millennium is zeer succesvol als producent van prachtige keuringspaarden. Dat heeft de diverse stamboeken er toe gebracht om uit zes jaargangen maar liefst 68 zonen goed te keuren voor de fokkerij. Helaas zijn de eerste resultaten van de zonen in aanlegtesten voor dressuurhengsten teleurstellend.

Nakomelingen van Gribaldi die naast Totilas en Paited Black in de sport succesvol zijn geweest zijn Girasol DSP (Nadine Capellmann/Morgan Barbançon), Unee BB KWPN (Jessica von Breedow-Werndl) en Atterupgaards Orthilia Oldbg (Fiona Bigwood).

Volgens de ranglijsten van de World Breeding Federation for Sport Horses was Gribaldi in 2014 de meest succesvolle producent van dressuurpaarden en in de jaren 2007 – 2017 heeft Gribaldi steeds tot de tien beste dressuur verervers behoort.
Gribaldi is in februari 2010 plotseling overleden ten gevolge van een breuk in de aorta.

Gribaldi, een grootse dressuurvererver
Gribaldi Trak DE309090701693 pref elite (V. Kostolany Trak) is een zwarte hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 16 mei 1993 geboren en is gefokt door Marika Werner uit Mittenaar, dat dicht bij Dillenburg in de Duitse deelstaat Hessen ligt.

Vader
De vader van Gribaldi is de zwarte hengst Kostolany Trak (V. Enrico Caruso Trak). Hij heeft een stokmaat van 170 cm en is op 10 december 1984 geboren. Zijn fokker is Otto Langels uit Hämelschenburg, dat bij Hameln in het Wezerbergland in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Kostolany is de schimmel Kapstadt Trak (1980, V. Falke Trak) en tweede moeder is de bruine Karben Trak (1974, V. Ibikus Trak). Karben is ook de moeder van de hengsten Karim Trak (1977, V. Mozart Trak) en Karon Trak (1981, V. Arogno Trak).
Kostolany is in oktober 1987 goedgekeurd door het Trakehner stamboek en is op de keuring uitgeroepen tot kampioen.
In 1989 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Voor de op de dressuur gerichte onderdelen behaalde hij 109,54 punten en voor de op het springen gerichte onderdelen 114,74 punten. In de eindstand behaalde hij 115,74 punten.
Kostolany is uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden en is in 2009 door het Trakehner stamboek uitgeroepen tot Hengst van het Jaar.
Kostolany heeft zijn gehele leven op stoeterij Hämelschenburg van zijn fokker Otto Langels gestaan. Hij is op 28 oktober 2013 op 28-jarige leeftijd wegens ouderdomsverschijnselen geëuthanaseerd.

Kostolany heeft behalve Gribaldi diverse andere goedgekeurde hengsten gebracht zoals Tolstoi Trak (1989), Showmaster Trak (1990), Bertone Trak (1991), Sanssouci Trak (1991), Silvermoon Trak (1991), Zaubertanz DS Trak (1993), Polansky KWPN (1997), Karajan Badwu (1998), Koblenz Oldbg (1998), P’s Pante Leone Trak (2000), Elfado Trak (2004), How Ever Trak (2006) en Saint Cyr Trak (2007).

Moeder
De moeder van Gribaldi is de slechts 154 cm grote zwartbruine elitemerrie Gondola II Trak (1972, V. Ibikus Trak). Zij is ook de moeder van de zwartbruine hengst Goldino Trak (1985, V. Patricius xx), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Beierse stamboek.
Tweede moeder van Gribaldi is de 164 cm grote, bruine merrie Gloria VI Trak (1968, V. Flugsand Trak). Zij is ook de tweede moeder van de vos hengst Germanicus Rex Trak (1984, V. Habicht Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Rijnlandse stamboek en door het ZfdP.

Gribaldi is ingeteeld op de hengst Ibikus Trak (1967, V. Hertilas Trak), die de moedersvader van Gribaldi is en aan vaderskant een overgrootvader van Kostolany is, waardoor Ibikus een invloed heeft op 31,25 % van de erfelijke aanleg van Gribaldi.
Gerekend over acht generaties heeft Gribaldi een afstamming die voor 80,5 % bestaat uit Trakehner bloed en 16,4 % uit Engels- en Arabisch volbloed. De ontbrekende 3,1 % betreft Pruisisch bloed.

Fokkerijcarrière
Gibraldi is vlak na zijn geboorte gekocht door Otto Langels van stoeterij Hämelschenburg. Die heeft hem opgefokt en in oktober 1995 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het Trakehner stamboek in Neumünster. Daar is Gribaldi goedgekeurd en tot kampioen van zijn jaargang uitgeroepen.
Aansluitend aan de keuring is hij geveild en voor DM 300.000 in handen gekomen van Joop van Uytert uit Heerewaarden en Rinus de Jong uit Made.

In het voorjaar van 1996 heeft het KWPN de hengst aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Het exterieur van de hengst is door het KWPN omschreven als een hengst met een zeer mooi model, een lange en goed gespierde hals en een best ontwikkelde schoft. De croupe is lang en goed gebouwd, het voorbeen is wat steil en de voeten zouden meer kwaliteit moeten hebben.

Bij het verrichtingsonderzoek in Ermelo is hij eerlijk, betrouwbaar en evenwichtig. Hij wil graag werken en laat zich goed bewerken. In beweging toont hij een ruime en actieve stap en galop. De galop is bergopwaarts maar in draf zou hij zijn achterbeen actiever mogen onderbrengen. Als dressuurpaard laat hij zien over veel aanleg en zelfhouding te beschikken en geeft hij zijn ruiter een goed gevoel.
Als springpaard zou hij meer afdruk moeten tonen. Hij heeft voldoende techniek maar zou achter de sprong beter moeten afmaken. Zijn aanleg als springpaard is voldoende.
Gribaldi heeft voor zijn basisgangen en zijn geschiktheid als dressuurpaard drie achten en een 7,5 gekregen en voor de springonderdelen twee keer een vijf, een 5,5 en een zes. In punten is Gribaldi van de 23 deelnemende hengsten op de elfde plaats geëindigd. Na afloop van het onderzoek is hij door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij.

In 1997 heeft het KWPN een groep veulens van Gribaldi beoordeeld. Het is een groep uniforme, ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens. De veulens zijn rijtypisch gebouwd en hebben meestal een opvallende voorhand. De veulens hebben een vlak voorbeengebruik en zouden het achterbeen meer moeten onderbrengen. De bewegingen hebben voldoende ruimte en souplesse. Op basis van de getoonde veulens is besloten Gribaldi te handhaven voor de KWPN-fokkerij.

In 2001 en 2005 zijn de nakomelingen van Gribaldi aan de hand van stamboek-rapportages en keuringsrapporten opnieuw beoordeeld en beide keren is besloten Gribaldi als fokhengst te handhaven.

Gezien zijn goed prestaties in de fokkerij is in januari 2005 aan Gribaldi het keurpredicaat toegekend en in januari 2010 is dat gevolgd met de toekenning van het preferentschap. Daarbij heeft zijn succesvolle sportloopbaan en de goede sportprestaties van zijn nakomelingen meegespeeld. Niet alleen in de sport maar ook op merriekeuringen zijn de nakomelingen van Gribaldi bijzonder succesvol.

Gribaldi is ook door het Beierse-, Brandenburgse-, Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Rijnlandse-, Deense-, Franse- en Zweedse stamboek goedgekeurd of erkend.

Lees het volledige artikel op Stempelhengsten.eu.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Ailill

Berichten: 11672
Geregistreerd: 27-08-11

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi Trak

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 17:36

Kort en bondig, nice!

Never follow everyone else their path. Unless you are in the woods and you are lost, and see a path. Then by all means follow that path.

JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26654
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 17:38

Excuses Ailill, dat was een fout van mij. Ik drukte per ongeluk op de verkeerde knop, waardoor het artikel te vroeg werd geplaatst. Ik heb het intussen rechtgezet.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1

Ailill

Berichten: 11672
Geregistreerd: 27-08-11

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 17:41

Geen excuses nodig hoor, was een wat flauw grapje van mij.

Interessant artikel, fokkerij en achtergrond lees ik graag :)

Never follow everyone else their path. Unless you are in the woods and you are lost, and see a path. Then by all means follow that path.

Suzanne F.

Berichten: 49462
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 18:39

Goedgekeurd bij het KWPN in 1996 en niet in 1994. Toen was hij 1. Dus dat klopt niet.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

pillow
Berichten: 7857
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 18:55

Suzanne F. schreef:
Goedgekeurd bij het KWPN in 1996 en niet in 1994. Toen was hij 1. Dus dat klopt niet.

Ik lees in het voorjaar 1996

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Suzanne F.

Berichten: 49462
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 19:41

pillow schreef:
Suzanne F. schreef:
Goedgekeurd bij het KWPN in 1996 en niet in 1994. Toen was hij 1. Dus dat klopt niet.

Ik lees in het voorjaar 1996


Bovenaan in het artikel staat 1994.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26654
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-22 19:44

Ik zag het inderdaad ook al. Ik heb nog even bij meerdere bronnen gekeken, en overal zie je 1996 staan, dus die heb ik even aangepast.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1

Elisa2

Berichten: 37681
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-22 08:46

Ahja Gribaldi, verguisd als jong paard door de fokkers...baksleper werd hij genoemd. Heeft toch laten zien behoorlijk goed te fokken en paarden voor het hogere werk af te leveren.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Avalanche

Berichten: 16276
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: [AG] Stempelhengsten: Gribaldi

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-22 17:42

Mooie hengst met hele mooie kinders :)

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker