[AG] Volgens onderzoek vaker hoefzweren bij ruinen en hengsten

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13324
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Volgens onderzoek vaker hoefzweren bij ruinen en hengsten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-05-22 15:05

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Uit deze hoef is net een hoefzweer weggesneden. Foto: Petra_O/Bokt Wiki.


Een hoefzweer is een pijnlijke aandoening voor je paard waardoor het (tijdelijke) kreupelheid kan veroorzaken. Gelukkig is de aandoening ook eenvoudig te behandelen en verdwijnt de pijn snel wanneer de zweer 'openbreekt'.

Onderzoekers aan de universiteit van Pennsylvania deden onderzoek naar deze aandoening en kwamen tot een aantal opvallende en minder opvallende conclusies. Hoefzweren komen vooral voor in de hoeven van de voorbenen. Tussen juni en november komen hoefzweren vaker voor dan in de rest van het jaar. Abcessen is de buurt van de kroonrand hebben meer behandeling nodig dan abcessen op andere plekken. Het herstel duurt in de zomer tot wel tien keer langer dan in de winter. Er zijn paarden die gevoeliger zijn voor het ontstaan van hoefzweren. Zij kunnen er zelfs meerdere tegelijk hebben. Hoe acuter en ernstiger de kreupelheidsverschijnselen, hoe korter het herstel doorgaans duurt. Hengsten en ruinen hebben meer kans op een hoefzweer dan merries. Bij hengsten en ruinen duurt het herstel aanzienlijk langer dan bij merries

Een aantal van bovenstaande conclusies vraagt om verder onderzoek, geeft Stephen Cole van de universiteit van Pennsylvania aan. Zo is nog onduidelijk waarom de hersteltijd van hoefzweren bij ruinen en hengsten langer is. Ook willen de onderzoekers graag weten waarom het droge weer in de zomer de hersteltijd van hoefzweren verlengt.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker