[AG] Hoefzweren

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14308
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Hoefzweren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-22 18:08

KNHS
Algemeen

Afbeelding
Uit deze hoef is net een hoefzweer gesneden. Foto: Petra_O/Bokt Wiki.


Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.

Hoe ontstaat een hoefzweer?
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat, die later geïnfecteerd raakt. Ook paarden met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnendringt. Tot slot is slechte stalhygiëne een bekende boosdoener.

Je paard heeft een hoefzweer, wat nu?
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.

Een hoefsmid of dierenarts zal eerst de hoeven afvoelen. De hoef met hoefzweer voelt warmer aan dan de andere hoeven. Vervolgens kan hij met een visiteertang (een soort knijptang) de hoef controleren en de hoefzweer lokaliseren. Als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft, zal het paard hierop reageren door zijn hoef weg te trekken. In sommige gevallen is het zo pijnlijk dat het paard omhoog komt.

Vervolgens wordt de zweer opengesneden, zodat het ontstekingsvocht eruit kan. Dit geeft direct verlichting. Kan de hoefzweer niet gelokaliseerd worden en is de hoef pijnlijk of warm, dan is het een optie om de hoef een aantal dagen te weken in bijvoorbeeld groene Biotex en daarna opnieuw te controleren met een visiteertang. Door het weken wordt de hoef zacht en kan de zweer makkelijker naar buiten. Vaak kan de dierenarts of de hoefsmid de hoefzweer enkele dagen daarna alsnog opensnijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal.

Tips & tricks om hoefzweren te voorkomen
  • Een goede hoefverzorging is heel belangrijk om hoefzweren te voorkomen. Haal daarom regelmatig de hoefsmid bij je paard om zijn hoeven te onderhouden.
  • Krab de hoeven van je paard dagelijks uit om steentjes en vuil te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat je paard in een schone stal staat, met droge stalbedekking.
  • Zet je paard niet dagen achtereen in een drassige weide, maar zorg ervoor dat je paard altijd op een droge ondergrond kan staan.
  • Heeft je paard dunne zolen doordat je bijvoorbeeld veel op harde ondergrond rijdt (buitenritten waarbij je veel over straat moet), overweeg dan om je paard beslag te geven om zo de hoefzool te beschermen. Wil je geen hoefijzers? Er zijn diverse andere opties, zoals hoefschoenen of plakbeslag, bespreek deze met je hoefsmid.
  • Is je paard ineens (stok)kreupel en zijn er geen zichtbare aanwijzingen zoals een verwonding of zwelling? Bel dan eerst je dierenarts en/of hoefsmid om te checken of het om een hoefzweer gaat. Net als dierenartsen, hebben goede hoefsmeden ook ervaring met het opsporen van hoefzweren.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Rocamor

Berichten: 11046
Geregistreerd: 21-11-02

Re: [AG] Hoefzweren

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 06:42

En heeft je paard regelmatig hoefzweren, ondanks je goede zorgen, probeer dan eens andere bodembedekking. Er zijn paarden die steeds weer hoefzweren krijgen als ze met houtvezel / houtkrullen in aanraking komen.

Rockes <3

Nicky1963

Berichten: 1995
Geregistreerd: 26-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 12:24

Rocamor schreef:
En heeft je paard regelmatig hoefzweren, ondanks je goede zorgen, probeer dan eens andere bodembedekking. Er zijn paarden die steeds weer hoefzweren krijgen als ze met houtvezel / houtkrullen in aanraking komen.

Vergeet vlas niet!
Stro was de enige zinnige oplossing voor mijn paard, die tig x per jaar een hoefzweer had, achteraf vanwege vlas.
Op stro gezet en werkelijk nooit meer een hoefzweer.

ʇɟıɹɥɔsuǝʌoqǝʇsɹǝpuo

Jetta

Berichten: 3989
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Aan de rand van de stad

Re: [AG] Hoefzweren

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 15:32

Opensnijden? Liever niet!

Elk paard met een beetje pit, rij je rustig zonder bit!

Rocamor

Berichten: 11046
Geregistreerd: 21-11-02

Re: [AG] Hoefzweren

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-22 16:01

Hoezo niet Jetta? Mijn paard is er altijd mee geholpen geweest.

Rockes <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 1 bezoeker