[AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9557
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-12-18 16:56 Tip de Nieuwsredactie

The Horse / Bokt.nl
Afbeelding
Een kudde wilde mustangs in de winter. Foto: bokker Eline

Hoe paarden warm blijven
Als het koud, nat en waaierig is, is het behouden van de lichaamstemperatuur van levensbelang. Sommige tamme paardenrassen zijn beter geschikt voor deze leefomstandigheden dan anderen, maar de meeste gezonde paarden zijn wel in staat om een lichaamstemperatuur van ongeveer 37.7 graden te behouden over een grote range van buitentemperaturen. Als de buitentemperatuur onder de -12 tot -15 graden komt moeten paarden echter verschillende strategieën toepassen om gevaarlijk verlies van lichaamstemperatuur te voorkomen.

Fris gedrag als rennen en bokken verbrandt veel calorieën en is dus geen strategie die paarden gebruiken om warm te blijven als het koud is. In plaats daarvan beperken ze het energieverbruik, clusteren ze samen en zoeken ze onderdak. Kleinere pony’s zijn meer geschikt voor koud weer omdat ze een minder groot lichaamsoppervlakte hebben. Een dikke wintervacht en lichaamsvet zorgen ook voor bescherming tegen de kou.

Resultaten van verschillende onderzoeken suggereren ook dat paarden juist minder actief zijn als het koud en regenachtig is. IJslandse paarden rennen en spelen bijvoorbeeld minder tijdens de strenge winters in Noorwegen. Wilde Przewalski paarden en shetlanders zijn ook minder actief, zij hebben het vermogen om de metabolische processen van het lichaam te vertragen in een poging om zich aan te passen aan een combinatie van koud weer en weinig voedsel.
Doordat tamme paarden in de winter ruim voldoende toegang hebben tot voedsel en onderdak, hebben ze vaak geen problemen met het behouden van hun normale temperaturen.

Training en socialisatie
Door het natte, koude weer en een kortere dagduur staan paarden tijdens de winter vaak meer op stal en worden ze minder vaak bereden. Dit kan zorgen voor een grote verandering in routine omdat het zorgt voor een afname in fysieke activiteit, mentale uitdaging, aandacht van mensen en socialisatie met andere paarden. Het frisse gedrag van paarden tijdens de winter wordt hier waarschijnlijk door veroorzaakt, de hoeveelheid energie kan dus een waarschuwingssignaal zijn dat het paard niet genoeg beweging krijgt. Het beste zou zijn als de routine in de winter ook bestaat uit genoeg dagelijkse beweging en genoeg buiten komen.

Als de winterse omstandigheden de training beperken, is het belangrijk dat die tijd vervangen wordt met meer sociale verrijking. Een voorbeeld hiervan is tijd spenderen met het paard, wat de band tussen mens en paard zal verbeteren, maar ook het alleen spelen met veilig speelgoed is een mogelijkheid. Verder is een slowfeeder een enorme verrijking omdat dit het paard een paar uur lang bezighoudt.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


chamion
Huisheks

Berichten: 3300
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: In between two homes

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 10:40

IJslandse paarden rennen en spelen bijvoorbeeld minder tijdens de strenge winters in Noorwegen???? IJslanders komen toch uit IJsland?

Leuk artikel, maar het komt er op neer dat als het kouder is dat paarden minder beweging krijgen en dat ze daarom gek doen. Iets met gezond Hollands verstand?

Leuk en super gezellig ponykamp op de Veluwe:
https://www.bokt.nl/markt/ad/508038/pon ... -de-veluwe
Alles leren van en over pony's?
https://www.bokt.nl/markt/ad/508040/manegeweek

StalNollie

Berichten: 7897
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 10:46

vind het te kort door de bocht,
de mijne staan 24/7 buiten en enige verschil is dat ze nu hooi bijkrijgen en in de zomer alleen gras. ( word geen brok gevoerd) en die zijn ook een stuk frisser hoor

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 10:50

chamion schreef:
IJslandse paarden rennen en spelen bijvoorbeeld minder tijdens de strenge winters in Noorwegen???? IJslanders komen toch uit IJsland?

Leuk artikel, maar het komt er op neer dat als het kouder is dat paarden minder beweging krijgen en dat ze daarom gek doen. Iets met gezond Hollands verstand?

Ik zal wel dom zijn ofzo maar ik had hier nog nooit bij stilgestaan :Y) je kunt ook niks zeggen hè

Overigens hoeft het niet te betekenen dat als een paard van oorsprong uit een koud gebied komt ze geen gedragsverandering vertonen ten opzichte van de seizoenen hè. Ze spelen MINDER. Niet geheel niet. Om over gezond verstand te spreken, het is toch logisch dat ze in de warme maanden meer energie overhebben om rond te rennen en te spelen als ze niet (te erg) hun lichaam warm moeten houden?

We've got to hold on, ready or not - You live for the fight when that's all that you've got - Livin' on a prayer - Bon Jovi
[o]
Een beter Bokt begint bij jezelf! *\o/*

_Nelleke_Jarig

Berichten: 7760
Geregistreerd: 02-11-07

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 11:11

Ik vraag me af in hoeverre dit wetenschappelijk is onderzocht en of er echt een causaal verband is.

Mijn persoonlijke ervaring is toch echt anders. Mijn paard heeft 9jr lang zomer en winter 24/7 buiten gehuisvest gestaan en was in de winter toch frisser dan in de zomer.

Ik heb juist het idee dat in de warmte de paarden minder spelen en suffer zijn dan in de winter.

De zachte winters in Nederland zijn niks in vergelijking met strenge winters in Noorwegen en Ijsland dus ik denk dat je die 2 niet kan vergelijken.

Wel vraag ik me oprecht af hoe het kan dat paarden frisser zijn en heb zelf het idee dat dit meer te maken heeft met het vroeg donker zijn en een ander ritme hebben. In het donker zijn de paarden niet echt meer druk aan het spelen in een kudde. Ze staan dan veel meer stil, ook in een groep. Terwijl ze in de zomer om 22u 's avonds nog lekker aan het rondscharrelen en spelen zijn.

Op zoek naar een leuke, lieve hond? Kijk ook eens bij AnimalinNeed. Tientallen honden hebben nog geen fijn huis! Bij vragen staat mijn PB-box altijd open!

mysa

Berichten: 7940
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 11:13

Geen idee, in hoeverre dit klopt. Maar mijn IJslanders, die altijd buiten zijn, zijn hyper in de winter en slomer in de zomer.

BrittS

Berichten: 1687
Geregistreerd: 06-03-11
Woonplaats: Heerde (Veluwe)

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 11:38

Mijn paarden, die 24/7 buiten staan zijn met werken niet persé frisser. Ze spelen zodra het kouder wordt wel wat meer, maar dat ligt denk ik meer aan dat ze gewoon niet zo goed tegen warmte kunnen en daarom in de zomer dus weinig doen :+

Amerikaanse Appaloosa Magic, Quarter Horse Dino en mini's Rakker & Sproet
Volg ons Paddock Paradise op INSTAGRAM! # Volg Paddock Paradise op FACEBOOK!

Shenavallie
Berichten: 9629
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 11:43

De paarden waar ik mee werkte werden ook niet frisser in de winter. Dat kwam omdat we ze dagelijks voldoende beweging gaven door weidegang of paddock (hele dag van 's morgens tot 's avonds) en drie keer in de week lieten werken. Geen verschil met de zomer, omdat de routine - zoals ook in de OP beschreven - hetzelfde bleef. Ik kan me dus tot zover wel vinden in deze onderbouwing voor fris gedrag bij (stal)paarden die ineens minder beweging krijgen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!

Eindelijk een klein beetje boerin!

pien_2010

Berichten: 29446
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 11:47

Ik herken het wel. Wij rijden ook gewoon door in de winter en paarden staan 7x24 uur buiten. Als het extreem warm is en extreem koud zijn ze aanzienlijk rustiger in de wei en in de paddock.
Met rijden gaan ze wel als het echt goed koud is graag veel draven in tegenstelling tot de hitte want dan zijn ze niet vooruit te branden (logisch), maar echt frisser zijn valt wel mee.

De vergelijking met onze gedomesticeerde paarden en wilde paarden gaat natuurlijk niet helemaal op daar die van ons voedsel in overvloed c.q. genoeg krijgen en de meeste ook een stalletje hebben. Dit in tegenstelling met paarden in de wildernis die schaarste kennen in de winter, dus om hun warmte vast te houden echt vele male rustiger zullen zijn. Ik vind dat wel logisch.

Flevolander

Berichten: 3565
Geregistreerd: 24-11-01
Woonplaats: Utrecht

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 22:00

Wat ik mij afvraag is of het gedrag van “fris” zijn alleen onderzocht is in kudde verband of ook in stal situaties bij sportpaarden..( dit komt in mijn ogen niet geheel duidelijk naar voren in het onderzoek)..

Volgens mij heeft het afnemen van een deken of de duur/ intensiteit van de training ook wel degelijk invloed op de frisheid

Cicero (United x Weijden x Rubinstein I)

B+12 L1+10 L2+12 M1+12, M2+11, Z1+9 :D

ProudOfPride

Berichten: 968
Geregistreerd: 01-12-07
Woonplaats: Bij de paarden ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 13:16

Het artikel rammelt hier en daar wat... Zo staat er bijvoorbeeld dat kleinere pony's een kleinere lichaamsoppervlakte hebben. Klopt wetenschappelijk gezien niet, naar verhouding hebben ze juist een groter lichaamsopppervlakte waardoor ze het sneller koud hebben net als kleine hondjes enz. Alleen hebben de kleinere rassen ook meer haar waardoor ze niet koud meer zijn :+

Pride en Kay
~ Tell a gelding. Ask a stallion. Discuss with a mare. Pray if it's a pony ~ :D

Twiggy2008
Berichten: 20665
Geregistreerd: 03-10-06

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 13:31

Mijn paarden zijn veel beweeglijker nu dan in de zomer. Ze staan zomer en winter op hooi/stro (heel beperkt gras hier wegens insuline resistentie) en staan zomer en winter in een paddock met track naar hun schuilstal. Geen noemenswaardige verandering dus. Hooguit meer ruwvoer in de wintermaanden. Ik denk dat ze zich veel fijner voelen bij deze temperaturen dan in de warme zomermaanden. Ik heb sobere paarden met dikke wintervachten. Mensen die denken dat paarden daar sloom van worden, nou nee, hoor. Merk ik niets van.

Viennanova

Berichten: 1592
Geregistreerd: 08-06-04
Woonplaats: Friesland

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 15:05

In de zomer kan mijn paard zijn energie kwijt in het grazen, stappen door de wei en blijft daardoor meer in beweging. Nu staat hij in de paddock, nog steeds een aanzienlijk aantal uren per dag, maar op het leegeten van de hooiruif na is er minder voor hem en zijn vriendinnetje te doen. En dat merk ik onder het zadel wel, want hij lijkt zijn energie gewoon voor mij te bewaren. Bij wijze van spreken.

~het leven is ruiger met een tuiger~

jowien
Berichten: 883
Geregistreerd: 11-04-05
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 15:13

Ik heb het idee dat de temperatuur in de Nederlandse winter gewoon fijner voor ze is. Zomer is eigenlijk continu iets te warm.
Zoals nu tussen 0-10 graden vinden ze heerlijk.

c_alsemgeest

Berichten: 18257
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Ergens tussen Den Haag en Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:13

Sorry, maar echt BS :+
Ik ken genoeg paarden die in de zomer en winter evenveel beweging krijgen, buiten lopen en het voer hetzelfde is. Maar als het kwik onder de 0 gaat ze veranderen in erg vrolijke projectielen.
Het zal best dat het voor veel scheelt met minder bewegen, maar bij veel is het stalmanagement exact hetzelfde het hele naar rond.
Mijn vorige paard had nergens last van, maar mijn jonge beestje welke ik nu heb merkt je het echt duidelijk als het fris weer is. En die krijgt elke dag ongeveer dezelfde aantal uren beweging en de box uit.
Ik denk eerder dat je het erin moet zoeken dat ze tussen de -5 en 5 graden gewoon op hun best zijn. :)

Warina (Commandeur x Krawall)
United (Havidoff x Jazz x Wisconsin)
Jam Session (Don Tango B x Krack C x Jazz)

Reina_Lucia

Berichten: 255
Geregistreerd: 19-12-18
Woonplaats: Onder een steen

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:16

Poeh, ik merk met mijne het verschil duidelijk. Veel meer afgeleid en totaal geen zin om te luisteren in de lente en zomer gaat dit toch echt beter.

In het bezit van 2 prachtige arabische merries, en een haflinger!

Punz

Berichten: 7950
Geregistreerd: 04-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:19

Pony's 24/7 buiten hier..

Maar als swinters de bodem bevroren is, of juist heel erg nat, dan zijn ze in het dollen en het spelen een heel stuk voorzichtiger ( zijn zuinig op zichzelf )

Maar komen ze dan in een bak met een fijne bodem :oo :oo :oo :oo
Féésten maar .... en dan íetsje minder zuinig op de ruiter dan ze op zichzelf zijn ( oehhh. bókken :j :') )


En meer iha:
Ja.. ze zijn echt frisser swinters!

Iedereen een Connemara!!
http://www.connemara.nl

Nies_
Berichten: 18300
Geregistreerd: 25-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:25

jowien schreef:
Ik heb het idee dat de temperatuur in de Nederlandse winter gewoon fijner voor ze is. Zomer is eigenlijk continu iets te warm.
Zoals nu tussen 0-10 graden vinden ze heerlijk.

Precies. Strenge winter in Noorwegen vergelijken met gemiddeld winterweer in Nederland.. :') :') :') :')

Hou op

Nessa

Berichten: 8575
Geregistreerd: 20-05-08
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:31

Die van mij is nu enorm rillerig. Ziet overal boskabouters. Niks veranderd hoor. 24/7 buiten, nu dan hooi en geen gras. Training is hetzelfde.

Zal ook wel te maken hebben met vuurwerk. Dat hoor je wel natuurlijk.

Animals can't talk. If they say they can, they are lying!

Jorex

Berichten: 8007
Geregistreerd: 18-05-12
Woonplaats: inmiddels in dr88

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 23:37

Twiggy2008 schreef:
Mijn paarden zijn veel beweeglijker nu dan in de zomer. Ze staan zomer en winter op hooi/stro (heel beperkt gras hier wegens insuline resistentie) en staan zomer en winter in een paddock met track naar hun schuilstal. Geen noemenswaardige verandering dus. Hooguit meer ruwvoer in de wintermaanden. Ik denk dat ze zich veel fijner voelen bij deze temperaturen dan in de warme zomermaanden. Ik heb sobere paarden met dikke wintervachten. Mensen die denken dat paarden daar sloom van worden, nou nee, hoor. Merk ik niets van.

En ik heb twee shetlanders en moet van de ene dus echt de vacht eraf halen, wil ik met hem kunnen werken. Dus het hangt ook van het karakter af, want mijn 3 jarige loopt standaard al veel vlugger en heeft dus ook geen last van zijn vacht voor de kar. Hij is nu ook superril, mijn andere superkoel. Dus laat ik het erop houden dat mijn 3 jarige nu rust heeft.

Ann_Pam

Berichten: 2161
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 12:15

Je zou hem ook kunnen omdraaien, waarom zijn paarden in de zomer rustiger/slomer dan in de winter?

Niet dat mijn eigen paarden hier overigens last van hebben want ik merk 0.0 verschil met de seizoenen.

c_alsemgeest

Berichten: 18257
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Ergens tussen Den Haag en Rotterdam

Re: [AG] Waarom zijn paarden fris als het koud is?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 13:45

Idd dat was met United ook, 30 graden of -30... hij was nooit fris, maar ook nooit sloom :')
Jam is altijd wakker, maar met kou nog net even extra.

Warina (Commandeur x Krawall)
United (Havidoff x Jazz x Wisconsin)
Jam Session (Don Tango B x Krack C x Jazz)

Viennanova

Berichten: 1592
Geregistreerd: 08-06-04
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 14:26

c_alsemgeest schreef:
Ik denk eerder dat je het erin moet zoeken dat ze tussen de -5 en 5 graden gewoon op hun best zijn. :)


Een soort vier-het-leven-gooi-je-manen-los-comfort-temperatuur :+ .

~het leven is ruiger met een tuiger~

Ann_Pam

Berichten: 2161
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 14:50

Viennanova schreef:
c_alsemgeest schreef:
Ik denk eerder dat je het erin moet zoeken dat ze tussen de -5 en 5 graden gewoon op hun best zijn. :)


Een soort vier-het-leven-gooi-je-manen-los-comfort-temperatuur :+ .

Precies dit haha.

c_alsemgeest

Berichten: 18257
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Ergens tussen Den Haag en Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 16:39

Viennanova schreef:
c_alsemgeest schreef:
Ik denk eerder dat je het erin moet zoeken dat ze tussen de -5 en 5 graden gewoon op hun best zijn. :)


Een soort vier-het-leven-gooi-je-manen-los-comfort-temperatuur :+ .

Ja precies :+

Warina (Commandeur x Krawall)
United (Havidoff x Jazz x Wisconsin)
Jam Session (Don Tango B x Krack C x Jazz)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers