[AG] Kwaliteit bevroren sperma verbeterd door nieuw systeem

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8844
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Kwaliteit bevroren sperma verbeterd door nieuw systeem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-18 23:50 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / ScienceDaily
Wetenschap


Een recent onderzoek heeft zich gericht op het verbeteren van de kwaliteit van spermacellen als deze worden opgeslagen door middel van cryopreservatie.
Cryopreservatie is een methode waarbij spermacellen worden bevroren en opgeslagen voor latere reproductie. Hoewel dit erg veel gebruikt wordt, is er wel één groot probleem mee: de vorming van ijs dat zich tijdens het proces voordoet en dat invloed heeft op de structuur en kwaliteit van het sperma. Om de schade die dit met zich meebrengt te verminderen worden zogenaamde cryobeschermers gebruikt, dit zijn substanties die het weefsel penetreren en vanuit binnenin de cellen de vorming van het ijs stoppen als de temperatuur naar beneden gaat.

Hoewel deze substanties het proces van het bevriezen van de cellen wel verbeteren, zijn ze lang niet perfect. Bij het binnendringen van de cel beschadigen ze het spermamembraan, dit is permanente schade die de vruchtbaarheid beïnvloedt. In een poging om dit probleem op te lossen, kwam de Veterinaire Reproductie onderzoeksgroep van de Diergeneeskunde en Operatie afdeling van de Universiteit van Córdoba met een alternatief dat de kwaliteit van de spermacellen verbetert als ze bevroren zijn. Na onderzoek met monsters van paardensperma die ter beschikking zijn gesteld door Centro Militar de Cría Caballar de Ávila heeft de onderzoeksgroep ervoor gekozen om een andere, minder invasieve soort cryobeschermers te gebruiken.

Deze soort cryobeschermers beschermt net als de andere soort de spermacellen, maar in plaats van dat het van binnenuit werkt, werkt deze soort vanaf het externe deel van de cel. Deze beschermers bestaan uit een antioxidante proteïne genaamd Bovine Serum Albumin (BSA) en sucrose, een suiker waarvan de belangrijkste functie het verbeteren van de viscositeit en het dehydrateren van de cel is. Hierdoor wordt de ijsvorming die plaatsvindt tijdens het bevriezen van de cel verminderd.

De belangrijkste auteur van het onderzoeksproject, César Consuegra, vertelt het volgende over het onderzoek: “Zodra we de gepaste concentratie van de cryobeschermer hadden bepaald, observeerden we dat de resultaten gelijk of zelfs beter waren dan wanneer de traditionele cryobeschermer, glycerol, werd gebruikt”. Ook heeft de onderzoeksgroep aangetoond dat deze methode de acrosoom, de kop van de spermacel dat bepaalde enzymen bevat, beter beschermt.

De volgende uitdaging is volgens de onderzoeksgroep om deze cryobeschermers te gebruiken volgens een bevriezingsmethode die vitrificatie heet, waarbij het sperma direct in vloeibare stikstof wordt geplaatst en de daling in temperatuur veel sneller is dan bij andere methoden. Dit zou de hoeveelheid schade aan de cel nog verder verminderen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


emilyslaluna

Berichten: 3603
Geregistreerd: 11-08-11

Re: [AG] Kwaliteit bevroren sperma verbeterd door nieuw systeem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 02:44

Interessant zeg! Bij ons op de faculteit diergeneeskunde zijn ze volop onderzoek aan het doen naar vruchtbaarheid en voortplanting. Ik zal het artikel eens doorsturen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers