[AG]Beroemde paarden: Tornado

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Ods

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10669
Geregistreerd: 20-04-16

[AG]Beroemde paarden: Tornado

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-17 12:50 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Wikipedia / Jeugdjournaal
Achtergrond

Afbeelding

Tornado is het bliksemsnelle, gitzwarte paard en trouwe metgezel van Zorro, strijder tegen onrecht en corruptie. Zorro en Tornado verschijnen voor het eerst in het boek 'The Curse of Capistrano' van Johnston McCulley, dat later opnieuw werd gedrukt met de titel 'The Mask of Zorro'. Dit boek vertelt het verhaal van de Californische Don Diego de la Vega die zich als Zorro in het begin van de 19de eeuw verzet tegen de doortrapte Kapitein Ramon en Sgt. Gonzales. Californië staat op dat moment onder Mexicaans gezag en wordt later een van de 50 Amerikaanse staten.

Tornado, soms ook wel Toronado genoemd, is Zorro's zwarte Andalusische hengst. Het paard staat erom bekend zeer intelligent en bijzonder snel te zijn. Doelbewust koos Zorro voor een zwarte hengst, passend bij zijn eigen zwarte kostuum: zo konden ze na een actie onopgemerkt en snel in de nacht verdwijnen. In de loop der jaren schreef en publiceerde men heel wat verhalen over Zorro; toch zijn er hier en daar significante verschillen in de specifieke details, geschiedenis en persoonlijkheid van Tornado.

In Isabel Allende's roman 'Zorro' krijgt Don Diego bij zijn terugkeer naar Californië Tornado van zijn broer Bernardo (in de latere films zijn bediende) en zijn vrouw, die samen het zwarte paard hebben opgeleid. Voor Don Diego's vertrek naar Spanje, tijdens een Indiaans ritueel, merkt Bernardo op dat een zwart veulen hem in het bos achtervolgt. Don Diego's broer slaagt erin bevriend te raken met het paard en doopt hem Tornado. Zijn plan om het paard te temmen en aan zijn broer te geven lijkt in het water te vallen wanneer hij drie dagen later wakker wordt en het veulen verdwenen is. Bernardo concludeert dat het paard geen echt dier was, maar zijn dierengids. Toch komt hij even later een zwart paard tegen dat verdacht veel op Tornado gelijkt. Bernardo voedt het paard op en herneemt zijn voornemen om het aan zijn broer Don Diego te overhandigen.

In de film 'The Mask of Zorro' zien we Don Diego's terugkeer naar huis. Maar het verhaal neemt al snel een nare wending wanneer de held in het zwart voor twintig jaar wordt opgesloten door zijn rivaal Don Rafael Montero. Deze rivaal ontdekte immers dat Don Diego zich tegen hem verzet als Zorro. Hij laat Don Diego arresteren en ontvoert zijn pasgeboren dochter Elena, om haar als zijn eigen kind op te voeden. Als klap op de vuurpijl komt Don Diego’s vrouw, Esperanza, bij de arrestatie om het leven. Na Don Diego's arrestatie verdwijnt Tornado. Sommige verhalen beweren dat Tornado uit liefde voor zijn meester zo lang mogelijk in het gebied bleef, maar uiteindelijk toch is gaan dwalen.

20 jaar later keert Montero met de inmiddels volwassen Elena terug uit Spanje, met het plan van Californië een onafhankelijke republiek te maken. Don Diego, die al die tijd in de gevangenis heeft gezeten, hoort dit en slaagt erin te ontsnappen. Maar door alle jaren in de gevangenis is hij te oud en verzwakt om weer als Zorro de strijd aan te gaan. Diego neemt daarom de dief Alejandro Murrieta, die als kind Zorro had geholpen, onder zijn hoede om hem op te leiden tot zijn opvolger. Dit lukt en Alejandro Murrieta volgt Diego op als Zorro. Wanneer ze op de markt lopen, breekt een imposant zwart paard los en stuift in galop het plein over. Alejandro is zo onder de indruk dat hij besluit het dier te stelen van het leger. Hij noemt hem Tornado, naar het eerdere paard van Zorro. Net als de oorspronkelijke Tornado blijkt dit een zeer intelligent dier te zijn. Toch leek het paard in eerste instantie niet goed opgevoed te zijn omdat hij het Alejandro niet makkelijk maakte. Ook in de vervolgfilm, 'The Legend of Zorro', is Tornado niet altijd gehoorzaam. Zo weigert hij Engelse bevelen correct uit te voeren, terwijl hij de Spaanse opdrachten moeiteloos lijkt te begrijpen.

Het paard dat in 'The Legend of Zorro' verschijnt, is in werkelijkheid een Friese hengst en geen Andalusiër. In het dagelijkse leven heet hij Ariaan en werd het paard uitgekozen omdat hij niet te groot is: Antonio Banderas, die Alejandro Murrieta/Zorro speelt, is immers geen lange man. Tonka, een Friese ruin, was Ariaans stand-in. Hij werd in sommige galopscènes gebruikt wanneer Ariaan niet mee wilde werken.

Ariaan is afkomstig uit Nederland; Boer Attema uit Friesland leent wel vaker zijn Friezen uit aan Amerikaanse films. "Mijn paarden zijn goed te herkennen", zegt hij. "Ze zijn gitzwart en hebben lange manen. Als zo'n paard in een film voorbij komt, is de kans groot dat het een paard uit mijn stallen is."

Tornado is een legende op zich. Zo wordt de grot op de Iverson Movie Ranch in Chatsworth in Californië die gebruikt is voor de film, tegenwoordig Tornado's Cave genoemd.


Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker