[AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9337
Geregistreerd: 20-04-16

[AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-16 09:49 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Purely Horse Massage
Afbeelding
Foto's Purely Horse Massage

Door Amanda


Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en verzorgt de cellen met voedingsstoffen. Cellen geven op hun beurt afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Een goed functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel, maar snel afgevoerd worden. De functie van het lymfesysteem is het reinigen van het lichaam van, onder andere, ziektekiemen en afvalstoffen. De lymfeklieren spelen ook een rol bij de vorming van witte bloedlichaampjes (lymfocyten) en de vorming van antilichamen. Maar lymfeklieren kapselen ook schadelijke bestanddelen van het lymfevocht in. Het lymfesysteem heeft dus een belangrijke taak en werkt nauw samen met andere orgaansystemen. Bijvoorbeeld met het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Steeds vaker wordt manuele lymfedrainage als aanvullende behandeling toegepast op paarden die moeite hebben met het afvoeren van afvalstoffen en hierdoor een steeds lagere weerstand en andere problemen krijgen. Humaan wordt deze methode al langer toegepast. Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die direct inwerkt op het lymfestelsel. Het stimuleert het lymfestelsel en verhoogt zo de afvoercapaciteit tot maar liefst 75%. Afvalstoffen verlaten sneller het lichaam en er treedt minder verzuring op in het lichaam. Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties.
Afbeelding
Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling en uitscheiding. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus. De sympaticus zorgt voor aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning en opbouw en heel belangrijk het herstel. Om het paard optimaal te laten herstellen van bijvoorbeeld inspanning, blessures of een wond, moet het parasympatische zenuwstelsel actief zijn. Het paard komt door de massage in een toestand van rust, waardoor het paard de kans krijgt te herstellen. Manuele lymfedrainage heeft een rechtstreekse werking op het parasympatische zenuwstelsel.

Kort samengevat heeft manuele lymfe drainage een drieledige werking:
 • Het verhoogt de afvoer van afvalstoffen.
 • Het verbetert het herstel.
 • Het verhoogt de weerstand.

Naast de massage kan er ook gebruik gemaakt worden van lymfetaping. De tape wordt aangebracht na de lymfebehandeling. De tape is elastisch en wordt aangebracht op plekken waar het weefsel (fascia) niet voldoende meegeeft tijdens de manuele lymfebehandeling. Het word aangelegd op een gerekte huid, maar de tape zelf word heel los aangebracht. Wanneer de huid terug komt in zijn oorspronkelijke positie, ontstaan er welvingen in de huid. In de fascia liggen veel lymfevaatjes. Door bewegingen nemen de welvingen onder de tape aan en af. Op deze manier ontstaat er een micromassage. De tape kan enkele dagen, tot wel enkele weken blijven zitten. De tape kan er in overleg met de behandelend therapeut weer afgehaald worden, bijvoorbeeld wanneer het op de rug zit en je wilt na enkele dagen weer gaan rijden.
Afbeelding


Omdat manuele lymfedrainage een rechtstreekse werking heeft op het parasympatische zenuwstelsel, kan deze behandeling ter ondersteuning breed ingezet worden. Het biedt een ondersteunende werking bij onder andere blessures, wonden, operatie en bij ziekte en trauma. Ook werkt manuele lymfedrainage bij intensieve inspanning of training, waarbij het ondersteuning biedt bij de afvoer van de vrijgekomen schadelijke stoffen. Het vermindert spierpijn omdat het vrijgekomen lactaat door Manuele Lymfedrainage wordt afgevoerd.

Manuele Lymfedrainage kan onder andere ondersteunen bij:
 • Einschuss (nadat de dierenarts is geweest)
 • Elefantiasis
 • Chronisch Progressief Lymfe oedeem
 • stalbenen
 • chronische mok
 • blessure gevoelig paard
 • snelle verzuring en stijfheid na trainen
 • slechte weerstand
 • dikke koker
 • trage wondgenezing
 • slecht herstel
 • hoge ontstekingsgevoeligheid
 • harde dikke manenkam
 • staart en manen eczeem
 • hoefbevangenheid
 • spierbevangenheid
 • peesontsteking
 • galletjes
 • regelmatige verkoudheden
 • na castratie
 • na ziekte
 • revalidatie
 • paarden die onrustig en erg alert zijn
 • littekenweefsel
 • slecht helende wonden
 • tijdens stressvolle perioden (bijvoorbeeld een verhuizing)

Manuele lymfedrainage is aanvullend en ondersteunend aan andere behandelingen en therapieën. Juist daarom is het belangrijk om multidisciplinair te kijken. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je op het gebied van lymfedrainage te maken hebt met een therapeut met de juiste achtergrond en kennis. Een eendaagse opleiding geeft een andere kennis dan verschillende modules van meerdere dagen met verdiepingen en een examen. Er zijn verschillende opleidingen, cursussen en trainingen. Als eigenaar heb je niet altijd duidelijk voor ogen welk opleidingsniveau gewenst is voor de aandoening of klacht van jouw paard. Is dat degene met de mooiste website, degene die bovenaan staat, degene die gratis advies geeft, of de persoon die zegt de oplossing te hebben en je vervolgens een product verkoopt? Vaak is het moeilijk om hier een keuze in te maken. Daarom is een register opgezet waar geregistreerde therapeuten staan die minimaal een basis opleiding manuele lymfedrainage gedaan hebben. Klik hier voor een lijst in diverse gradaties opgeleide therapeuten in Nederland.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


meiske1577
Berichten: 1650
Geregistreerd: 28-06-12

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 10:27

Wat zijn de voordelen van deze behandelmethoden voor een paard wat hoefbevangen is?

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 11:24

Dit is toch gewoon reclame voor Purely Horse Massage ? Mag dat?
Zo kan ieder commercieel bedrijf "achtergrond informatie" geven - denk aan tandartsen, voedingsdeskundigen, hoefsmeden, homeopaten et onnoembaar vele therapeuten op allerlei gebied, al dan niet gecertificeerd.

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 11:29

Purely Horse Massage heeft mij geholpen met informatie over de lymfedrainage en foto's en staat daarom als bron vermeld, net zoals bij ieder achtergrondartikel het geval is. Het is zeker geen reclame voor dit bedrijf verder, maar een achtergrondartikel over de lymfedrainage/taping. Bronvermelding bij externe informatie is gebruikelijk bij dit soort artikelen.
Onderaan het bericht staat informatie over geregistreerde, erkende en opgeleide therapeuten, niet specifiek een therapeut.

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

Jaan81

Berichten: 7608
Geregistreerd: 07-10-05
Woonplaats: Goedereede

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 11:43

Ik heb een paard met o.a. CPL, IR en problemen met z'n weerstand. Hij heeft een paar keer een dergelijke behandeling gehad en hij heeft daar idd zeker baat bij, maar het is helaas een te kostbaar plaatje voor mij om hem volledig er in te kunnen ondersteunen, want dan zou hij min. 2x per week een behandeling moeten hebben.

TYCHO
~-~-~-~-~-~-~-~-~ [RIJ-ITP] Trekpaard Tycho & ik nemen afscheid.....~-~-~-~-~-~-~-~-~ [IM] Trekpaard Tycho, ons dikke boek is uit -~-~-~-~-~-~-~-~-

FlyAway

Berichten: 2256
Geregistreerd: 22-12-05
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 11:46

Jannepauli schreef:
Dit is toch gewoon reclame voor Purely Horse Massage ? Mag dat?
Zo kan ieder commercieel bedrijf "achtergrond informatie" geven - denk aan tandartsen, voedingsdeskundigen, hoefsmeden, homeopaten et onnoembaar vele therapeuten op allerlei gebied, al dan niet gecertificeerd.

Hier ben ik het wel mee eens. Toen ik het bericht las was mijn eerste gedachte ook dat het gewoon reclame was. Zeker met link naar de website en alles erbij. Dit komt de geloofwaardigheid van VN niet ten goede.

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 12:01

Kan ik me voorstellen, maar dit is wel onze gebruikelijke werkwijze bij achtergrondartikelen. We vermelden altijd de bron van de achtergrondinformatie. En vaak is dat inderdaad een specialist, in welke vorm dan ook. Niet noemen is ook niet netjes, gezien de tijd die een bedrijf/persoon/specialist steekt in de uitleg en het brengen van de informatie.

Ik zie nu je eerdere vraag. Het antwoord is ja. Ieder bedrijf dat wij benaderen kan meewerken aan een artikel. In dit geval heb ik Purely Horse Massage benaderd, na zelf een positieve ervaring te hebben gehad met manuele lymfedrainage. Bij een eerder artikel over zonnebrand is bijvoorbeeld een paardenarts benaderd. We willen wel correcte informatie geven, daarom benaderen we ook specialisten en vermelden wij deze als bron.

Edit: typfout aangepast.

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 12:21

Ik denk dat je voorbeeld niet erg gelukkig gekozen is; een arts vragen om informatie is wat anders dan een therapeut met een eigen bedrijf inschakelen. Maar goed, ik ga er verder niet over zeuren.
Hier overgens nog een leuke link naar Equicrown die zich ook bezig houden met MLD en die tips geven hoe je het zelf kunt doen met een leuke poster:
http://www.equicrown.nl/wp-content/uplo ... -flyer.pdf - gratis :)

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

meiske1577
Berichten: 1650
Geregistreerd: 28-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:03

meiske1577 schreef:
Wat zijn de voordelen van deze behandelmethoden voor een paard wat hoefbevangen is?


Nogmaals want volgens mij wordt er overheen gelezen :o

Mijn interesse is met name in de voordelen voor een paard wat aan 1 been bevangen is wegens overbelasting

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:04

Oh excuus. Ik ga het voor je navragen :j

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

meiske1577
Berichten: 1650
Geregistreerd: 28-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:05

Amanda schreef:
Oh excuus. Ik ga het voor je navragen :j


Super dank je :)

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:27

Ik heb antwoord. Het hangt af van het stadium van de bevangenheid en hangt vaak samen met een ontsteking in de hals. De behandeling voert ballast van de benen af, waardoor het verlichting kan bieden bij bevangen paarden. Maar altijd wijs om te overleggen met je behandelend dierenarts en een therapeut bij jou in de buurt.

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

Withers
Berichten: 116
Geregistreerd: 02-12-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:32

Nieuwsredactie schreef:
Als eigenaar heb je niet altijd duidelijk voor ogen welk opleidingsniveau gewenst is voor de aandoening of klacht van jouw paard. Is dat degene met de mooiste website, degene die bovenaan staat, degene die gratis advies geeft, of de persoon die zegt de oplossing te hebben en je vervolgens een product verkoopt? Vaak is het moeilijk om hier een keuze in te maken. Daarom is een register opgezet waar geregistreerde therapeuten staan die minimaal een basis opleiding manuele lymfedrainage gedaan hebben. Klik hier voor een lijst erkende en opgeleide therapeuten.


Met name dit hoort toch niet thuis in een informatief artikel? Letterlijk het verkoopspraatje van de site.
Vooral dat er gesproken wordt van erkende therapeuten wekt de indruk dat dit een erkend (gereglementeerd) beroep is en dat is niet zo. Iedereen kan hierin opleidingen geven en vervolgens de cursisten 'erkennen'

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:36

Ik heb dat erkende er uitgehaald. De lijst bevat wel opgeleide therapeuten, dus dat heb ik aangepast.

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

Roodvos

Berichten: 4005
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 13:46

Even op de site gekeken.
Ik lees daar dit:
Citaat:
Aan het einde van de behandeling open ik (alleen gediplomeerde Manuele Lymfe Drainage Therapeuten hebben deze bevoegdheid) het lymfestelsel. Op deze manier worden de afvalstoffen, die vrij zijn gekomen tijdens de massage, sneller afgevoerd.

Wat stel ik mij daarbij voor? Wordt dan daadwerkelijk het lymfesysteem aangeprikt met een naald?

Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]
Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 14:03

Amanda schreef:
Ik heb antwoord. Het hangt af van het stadium van de bevangenheid en hangt vaak samen met een ontsteking in de hals. De behandeling voert ballast van de benen af, waardoor het verlichting kan bieden bij bevangen paarden. Maar altijd wijs om te overleggen met je behandelend dierenarts en een therapeut bij jou in de buurt.

Oh nee toch hé... voor zover ik al enige fiducie had in de uitspraken over MLD, is dat met dit antwoord wel meteen de bodem ingeslagen. Wat heeft een halsontsteking te maken met HB?
Kijk, dat je door massage de bloedsomloop en lymfeverplaatsing wellicht wat pijnlijke druk kan wegnemen zou ik me nog wel kunnen voorstellen. Maar anderzijds zou ik ook meteen willen stellen dat de massage ook ongewenst effect kan hebben op de al ontstoken en vernauwde vaten in de hoef. Misschien wil de therapeut van wie je deze informatie kreeg dat hier wat nader toelichten?

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

Zeboki
Berichten: 42
Geregistreerd: 06-06-11

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 14:28

Ik denk zeker dat lymfedrainage een goed middel is echter zoek ik lever naar het optimaliseren van het management zodat "weerstand/immuunsysteem" goed functioneert. Eerst de oorzaak proberen weg te halen. Belangrijk hierbij zijn Voeding, huisvesting/uitloop, hanarchement, rijkunst, voorkomen stress etc. 2/3 v.d. genoemde zaken kun je zowiezo verbeteren door verbetering totaal management paard. Als je dat niet doet werkt LD wel maar als je de oorzaak niet aanpakt komt het zeker terug ;)

Daihyo

Berichten: 83361
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 14:59

Ik zal het vragen Jannepauli :j

Zeboki: dat is ook zeker zo. Dat staat ook in de laatste alinea, je moet multidisciplinair kijken lymfedrainage is aanvullend en ondersteunend. Geen oplossing an sich op zichzelf staand.

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')

janderegelaa
vanaf nu met een R erachter

Berichten: 13709
Geregistreerd: 10-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 18:47

Amanda schreef:
Oh excuus. Ik ga het voor je navragen :j

Sorry hoor, maar nu ben je een verlengstuk van dit bedrijf. Dit hoort echt niet thuis hier.

http://www.hplt.nl Curing with the power of light!

Els1984

Berichten: 374
Geregistreerd: 23-09-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 19:27

Jaan81 schreef:
Ik heb een paard met o.a. CPL, IR en problemen met z'n weerstand. Hij heeft een paar keer een dergelijke behandeling gehad en hij heeft daar idd zeker baat bij, maar het is helaas een te kostbaar plaatje voor mij om hem volledig er in te kunnen ondersteunen, want dan zou hij min. 2x per week een behandeling moeten hebben.


Je kunt het zelf ook leren. Bijvoorbeeld bij de Blauwe Hengst (mag ik dat wel noemen?). Is ook wel kostbaar, maar dat is dan eenmalig.

Suzan_bobar

Berichten: 4230
Geregistreerd: 02-04-08
Woonplaats: Veluwe

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 19:39

Niet helemaal eenmalig als je het professioneel in wilt zetten. Het artikel dekt eigenlijk alles. Het is niet zo dat er dingen aangeprikt worden of gemanipuleerd. Het is een zachte massage techniek, volledig gericht op het lymfesysteem.

Equine Lymfe Drainage Therapeut
Myofacial Equine Therapeut
Paardensportmasseur
http://Www.suzanabbink.nl

Cemlys

Berichten: 14144
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 22:25

Mja ik was wel benieuwd naar wat er in het artikel stond, even geopend en mijn eerste idee was ook, leuk, even reclame maken hier. :')
Tekst is een mooie samenvatting, de tape foto vind ik wel maar vaag (en ja ik ben tape therapeut en nog veel meer)

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

Rizette
Berichten: 2935
Geregistreerd: 11-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 09:01

FlyAway schreef:
Jannepauli schreef:
Dit is toch gewoon reclame voor Purely Horse Massage ? Mag dat?
Zo kan ieder commercieel bedrijf "achtergrond informatie" geven - denk aan tandartsen, voedingsdeskundigen, hoefsmeden, homeopaten et onnoembaar vele therapeuten op allerlei gebied, al dan niet gecertificeerd.

Hier ben ik het wel mee eens. Toen ik het bericht las was mijn eerste gedachte ook dat het gewoon reclame was. Zeker met link naar de website en alles erbij. Dit komt de geloofwaardigheid van VN niet ten goede.

Ik denk er precies hetzelfde over. Waarom staat de naam van het bedrijf in het kopje van het onderwerp? En staan de anderen onder een klik? Dan zouden alle namen onder een klik moeten staan. Ik vind dit eigenlijk niet kunnen. Heb verder geen connecties met 1 van de therapeuten dus is puur mijn eigen mening.

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Re: [AG]Lymfedrainage en lymfetaping bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 12:35

Er zijn ook andere bedrijven die opgeleide therapeuten aanbieden, waarom alleen de link naar de therapeuten van dit bedrijf die je geholpen heeft? Iets te eenzijdig inderdaad.

Jaan81

Berichten: 7608
Geregistreerd: 07-10-05
Woonplaats: Goedereede

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 12:37

Els1984 schreef:
Je kunt het zelf ook leren. Bijvoorbeeld bij de Blauwe Hengst (mag ik dat wel noemen?). Is ook wel kostbaar, maar dat is dan eenmalig.

Heb ik al eens contact mee gezocht en gehad, maar dat is/was toen steeds aan de andere kant van het land en een paar dagen weg is voor mij niet makkelijk te realiseren. En flink aan de prijs inderdaad.

TYCHO
~-~-~-~-~-~-~-~-~ [RIJ-ITP] Trekpaard Tycho & ik nemen afscheid.....~-~-~-~-~-~-~-~-~ [IM] Trekpaard Tycho, ons dikke boek is uit -~-~-~-~-~-~-~-~-


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker